62

Hoe gaat het collega's met het voeren natte Hemelvaart kuilen?

Dan bedoel ik niet de uitslag maar hoe melkt het en wat tegen voeren voor succes?

Deel dit topic

Reacties

We gaan straks beginnen aan deze kuil , heb droge hooi balen gemaakt van 3e snede deze wou ik hier tegen voeren
@hans1980 VC van Hemelvaartsdag kuilen is ok , probleem zit in de eind mei kuilen . De grote massa .
@jg vind mooi spul wat ik eindmei/begin juni heb gekuild 👌 heb al paar baaltjes gevoerd met nat weer ziet er op het oog goed uit monsteren moet nog even
@bio boer heeft al dat monsteren wel nut?
@Weidezicht vind wel maklijk komt alles mooi automatisch in de klw 😁
Hier is ie nog niet open maar komt vast goed
+2
Ik heb een mooi droge hemelvaartskuil , alle 4 snedes zonder een drup regen binnengehaald. De laatste afgelopen donderdag. Allemaal prima spul. Maar ik hoef er niet van te melken maar het jongvee moet er hard van groeien.
@George die worden vet ..
Quote Reactie van @George:
alle 4 snedes zonder een drup regen binnengehaald

Zelfs niet gezweet dus! 😁
+2
Gaat prima, mooi voer beetje droog spul erdoor en het melkt als de brandweer.
Veel volume maar de bult is eerder weg als menigeen denkt.
+1
Quote Reactie van @Melkboer16:
maar de bult is eerder weg als menigeen denkt.

Logisch voor een bult met >80% water...
@Melkboer16 nog inkuil middel gebruikt?
+1
@Melkboer16 hier normaal een maand of 6 met de eerste snede maar denk dat ie binnen vier maanden op is nu idd
@Erco dichtheid klopt niet
eurofins-agro.com/nl-nl/…
+2
@hans1980 Dichtheid klopt hier ook niet. Er is 374 T gehakseld ( Elke vracht wordt gewogen) en volgens Dumea zit er 516 T.
@IJsseldelta wij zitten met natte kuil 20% op 250kg ds / m3
@hans1980 lijkt me sterk
@hookwood toch wel zitten Grove fouten in
+2
@hans1980 heb er in feb al eens om gebeld, specialist zou er naar kijken, herfst kuil 1161 kg water in een m3 naast 225 kg ds.
@hans1980 Kuil is 20,8% ds
@hans1980 dan weegt die m3 dus 1050 kg, 800kg water(80%water)en 250 kg ds.. Betekend dat de droge massa zwaarder is dan water.
+1
@hans1980 klopt ik voorspelde amper 5 ton ds. Eurofins ruim 7
@Melkboer16 hier vorig jaar de 1e en de 2e snede op één kuilplaat en nu zit de eerste snede, van 19%, op 3 platen. Eén plaat is alweer bijna op maar dat is ook wel handig want de maïs moet ook nog ergens liggen....
@hans-hans ik heb zelf eind mei gemaaid en die was aan de droge kant
+4
De komende tijd ken je de collega`s met `n natte mei kuil er zo uit op feestjes of vergaderingen. Die zure zooi aan je klauwen krijg je er zo 1,2,3 niet uitgewassen 😄
@casev 🤣🤣🤣
+1
Quote Reactie van @casev:
Die zure zooi aan je klauwen

Wij laden met een kuilhapper...........
@casev tja, dan meer avondklok en lockdown. Ditmaal om stinkboeren thuis te houden.
@casev grote onzin, welke sukkel zit er nog met z’n handen aan de graskuil en welke boer gaat ongewassen naar een bijeenkomst!
@Melkboer16 casev blijkbaar 😉
Hemelvaartskuil heeft bij mij een ds van 22,8. Zeer nat dus. Het ruikt echter wel lekker fris en de koeien vreten het graag.
Ik voer het tegelijk met de tweede kuil die gemaakt is in juni en een ds heeft van 54%.
Het molk in eerste instantie slecht. De BSK is 5 punten gedaald. Ik voer 200 gram natriumbicarbonaat bij om pensverzuring tegen te gaan. Volgens de adviseuse van ForFarmers melkt het slecht omdat er onvoldoende pensverteerbaar eiwit in zit. We hebben het afgelopen week aangepast en wachten nu op resultaat.
@Bennie Stevelink waarmee heb je het aangepast?
@sorry , voorlopig extra eiwitrijk meel wat in de silo zit. Daarna een andere eiwitrijk meel met meer onbestendig eiwit. Bij aanpassing na te laag eiwit duurt het één tot twee weken voor je verandering ziet.
@Bennie Stevelink goh mijn voer leverancier wil nix weten van extra OEB in kuil met veel OEB
Laat ff weten hoe dat loopt!
@sorry Er bestaan geen voerleveranciers die de VC van ingekuild ruwvoer kunnen verhogen .
@jg wat is laag, hier 1 juni 75.2 vcos, 8 juni 76.2 vcos.
+2
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Hemelvaartskuil heeft bij mij een ds van 22,8. Zeer nat dus. Het ruikt echter wel lekker fris en de koeien vreten het graag.

Wat voor percentage eiwit zat daar in?
Was vast geen gigantische opbrengst door koud voorjaar, met dat drogestofpercentage is je gras ook niet enorm bestendig. Als je daarna vlot weer gemaaid hebt en een droge 2e snede hebt past dat heel mooi bij elkaar.

Zou eerder denken dat er niet voldoende pens energie gevoerd wordt om het eiwit te benutten. Dat vinden veel adviseurs spannend omdat ze denken dat er bij dat natte voer de koeien over de kop jaagt, alleen zit hem dat in selectie en niet in de mate van energie.
Verder is buffer bijvoeren prima, maar normaalgesproken wanneer een koe niet selecteert de pens draait en goed herkauwt kun je er niet aan bijvoeren wat een koe aan buffer produceert.
Mooie bijkomstigheid om het compact voeren eens te proberen.
@Noorderling dat is idd precies wat je moet doen met die natte onbestendige kuilen. Boordevol onbestendig eiwit, maar flink tekort aan snelle energie. Dus niet te bang en gewoon tarwe er tegenaan voeren.
@Henry90 het rantsoen is al zeer verzurend. Dit komt ook door de mais die er bij gevoerd wordt. Hoe langer de mais in de kuil zit hoe minder bestendig het zetmeel is en hoe sneller het onbestendig zetmeel wordt. Het heeft een snelheid die in de richting gaat van tarwe.
De hemelvaartskuil heeft 16% ruw eiwit en een VC van 80,3%, de tweede kuil die ik er bij voer 14% ruw eiwit en VC 76,1%.
+2
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Hoe langer de mais in de kuil zit hoe minder bestendig het zetmeel is en hoe sneller het onbestendig zetmeel wordt. Het heeft een snelheid die in de richting gaat van tarwe.

Dat lijkt me wel heel erg sterk met zoveel ruwecelstof uit de maisplant.
Of de mais is snel, omdat deze niet rijp was maar dan zit er vaak weer geen zetmeel in. Moet er nog wat bij.
Of de mais was rijp en gaat je verhaal niet op.
+2
Quote Reactie van @Noorderling:
Of de mais is snel,

snelle mais is er niet...
@slagroomvla die zou al gehakseld zijn

(klik om te vergroten)

Verloop van bestendigheid van de maïskuil van afgelopen jaar. Zoals je ziet gaat het vanaf het moment van monstername in 6 maanden van “langzaam” (gele stip) naar “redelijk snel” (blauwe stip).
+1
@Bennie Stevelink
Die zit net rechtsonder het middenpunt, het is ook maar een grafiekje, iemand heeft wat met kleuren lopen mengen en is nog groen.
Dat verweken valt echt wel mee, en als die bult 30%ds is zit er geen zetmeel in.

Tot zover de theorie, de koe heeft wel altijd gelijk.
Naar mest kijken, mest zeven en daarna pas kijken of de mpr/tankuitslagen kloppen bij wat je gezien hebt.

Als je je eerst tot achter de komma blind gaat staren op berekende kengetallen in plaats van een nat chemische analyse, daaruit conclusies trekt en gaat zoeken in de stal wat je wilt zien kom je geen stap vooruit. Alleen moet je adviseuse dan kritisch op haarzelf zijn, dat onderscheid een adviseur van een verkoper. Resultaten boeken of verkopen wat iemand wil horen en wat jezelf past.
@Noorderling die blauwe stip geeft de situatie weer na 6 maanden. De mais zit nu al 11 maanden in de kuil. Op dit moment zal die blauwe stip al veel verder naar rechts liggen.
@Bennie Stevelink
Hoe droog is de maïs?
Als je de curve trekt in afname van bestendigheid zou er nu na 3maand maar 1% vanaf gaan, in theorie, dan zijn we wel grotere variabelen waar je direct geen invloed in hebt. Misschien wel je brok waar de samenstelling van veranderd, maar de voederwaarde niet
@Noorderling de ds is 34,7%.
Dat eiwit probleem verbaasde mij eerst ook maar dit probleem zit niet in de natte hemelvaartskuil maar in de tweede kuil die er bij gevoerd wordt. Die heeft een ruw eiwit van 14% met een ds van 54,7%. Vrij laag in eiwit en door het hoge ds ook nog behoorlijk bestendig. De mais levert door de verweking in de kuil een overmaat aan pensenergie waar dus onvoldoende onbestendig eiwit tegenover bleek te staan.
@Bennie Stevelink Dag Bennie, ik snap er helemaal niets meer van bij jou, maar dat zal wel aan mij liggen. Een natte graskuil voeren met tekort aan penseiwit en te snelle snijmais voeren! Blijkbaar is het ruwvoer in het oosten vh land anders dan in Fryslan! Hier is het vaak andersom: nat gras geef een overmaat aan penseiwit en mais vertraagt altijd, tenzij je verse mais voert! Desondanks ben ik het met je eens dat mais over het jaar langzaam onbestendiger wordt, maar daar merk ik altijd erg weinig van! Hier gaat het ureum al flink omhoog naar 24 doordat het aandeel gras flink hoger wordt en de maisaandeel daalt door het superslechte jaar!
Quote Reactie van @royale:
en mais vertraagt altijd

Toch hebben wij, al wat langer geleden, LG rassen gekuild met goede verteerbaarheid die je na een jaar lastig kon voeren omdat de verteersnelheid eigenlijk te hoog was. Toen voerden we wel meer als 50% mais.
@pieta Dat ken ik niet. Ik ben 2 maand geleden gedaald van 14 kg naar 10 kg mais om de rest vh jaar ook mias te kunnen voeren in het rantsoen en kon direct merken dat de snelheid vh rantsoen toenam, waarna ik een kilo inlandse bietenpulp toegevoegd heb om het weer te vertragen. Ik heb ook een LG ras, maar dat doe ik omdat KWS mais niet zo goed tegen storm kan. Daarbij moet er ook nog hoger gehakseld worden op een paar plekken omdat daar een paar weken geleden een aantal dagen 10 cm water stond wat schimmel geeft...prutjaar!
@royale Wat je niet kent wil niet zeggen dat het er niet is. 😁 Wij voeren trouwens jaarrond amper 10 kg per koe per dag.
+1
@Bennie Stevelink ik kan het niet geloven dat er te weinig penseiwit in zit maar forfarmers zal er ongetwijfeld beter van worden.
+6
@labella als ze het niet weten gaan ze rare dingen doen omdat klant anders ongeduldig wordt eigen samenstelling meel klinkt dan als muziek in de oren en vertegenwoordigers hebben weer een paar maand vooruit, dan nog een keer wat proberen en dan is de kuil op iedereen tevreden
+1
Hier met Hemelvaart ingekuild zonder regen.
37% ds 189 ruw eiwit.
Niks aan de hand
@harke kijk weer iemand die altijd 6 gooit
@hans1980 hier was het met hemelvaart ook droog
@hans1980 ging niet vanzelf.
Veel geschud en bewolkt weer.
Toevoeg middel er door gedaan
Hier ook al aan het voeren van 1e snede Hemelvaartsdag ingekuild, 20% DS, kleine 1000 VEM en 176 ruw eiwit.

Voeren het momenteel samen met 2e en 3e snede die wij er over heen hebben gekuild, melkt super!
Hemelvaartkuil 30%,2e snede 39% er boven op. Vorige week mee begonnen, kan er nog niet veel van zeggen hoe dat gaat melken

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
62
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
0