Ccm melkvee

Iemand ervaring met ccm ?

Deel dit topic

Reacties

JappieJo
Ja, nooit weer
Noorderling
@JappieJo
en waarom niet?
JappieJo
@Noorderling zie royale zijn bijdrage, zo is het bij mij ook gegaan. Plus veel extra werk ivm kleine hoeveelheden voeren met kruiwagen uit slurf
IJsseldelta
@Noorderling Het is varkensvoer, niet voor een herkauwer. Voerde het met een Schuitemaker doseerwagen, koeien gingen zoeken en dan veels te vlot op de mest. Van ellende maar een mengwagen opgescharreld.
Noorderling
@IJsseldelta
Ligt het dan aan het voer of de manier van verstrekken?
Brok is ook allemaal tot meel gemaakt en is in eerste instantie ook varkens/kippenvoer. Als je dat in 1 portie geeft ligt de pens ook stil.
Ik vraag me af of het voer goed is en ben benieuwd naar ervaring. Kun je de manier van voeren niet de schuld geven.
Wil alleen niet zelf het leergeld betalen wat een ander al gedaan heeft.
bio boer
@Noorderling Amerikanen gebruiken ook ingekuilde maismeel om het rantsoen wat geconcentreerder tekrijgen in de mengwagen dat was ook pittig ransoen waar ook wel eens maag operaties nodig was 🙈 heb er zelf teweinig verstand van om advies tegeven er wordt ook wel eens mks van gemaakt
IJsseldelta
@Noorderling Dan moet er iig een mengwagen zijn.
+1
maisbult
Ja, ging heel goed. makkelijk inkuilbaar (beetje zand erop), 0 verlies en kv besparen
royale
Ik doe het nooit weer. Het is topvoer, maar gaf te veel snelheid in het rantsoen met gras. Ik kies liever voor ontsloten tarwe of bietenpulp. Daarnaast zakte het melkvet en dat vind ik jammer. Het is wel melkopdrijvend. Het pletten van mais lijkt me beter voor koeien.
Johannushoeve cv
@royale zal het ook niet zo zijn wat voor gehaltes je kuil heeft ?
Noorderling
@JappieJo
Quote Reactie van @royale:
te veel snelheid in het rantsoen met gras. Ik kies liever voor ontsloten tarwe of bietenpulp. Daarnaast zakte het melkvet en dat vind ik jammer. Het is wel melkopdrijvend. Het pletten van mais lijkt me beter voor koeien.

Dus bij het winnen van gras moet je er al rekening mee houden. Nu is de keus andersom, je hebt al verhout gras in de bult met weinig eiwit en kunt de mais nog aanpassen.
Ben het wel met je eens dat je het goed in moet richten of het niet moet doen. En ik denk, inclusief mijzelf dat veel het niet goed voor elkaar hebben, kleine silo's met voersnelheid, water moet je goed kwijt worden maar het liefst een dak er op wil je echt wat serieus met losse grondstoffen gaan doen. Heeft ook weer zijn prijs. Misschien is MKS wel beter, weet niet hoe goed dat te conserveren is, van mij hoeft alles ook niet tot meel geslagen te zijn. Pletten is voor de meeste grondstoffen al meer dan snel genoeg.
MBH te N
Is een mengwagen vereist? Of gaat het ook goed met blokkenwagen?
bio boer
@MBH te N gooi maismeel ook overdekuil met de schep en kruiwagen moet met ccm ook kunnen lijkt mij alleen hebben 180 koeien gaat al 5 kruiwagens door dat is weer niet zo idiaal om dat te besparen meteen mengwagen tekopen vind ik ook nog al wat 😅
Henry1
@bio boer dat je nog tijd hebt om te prikken😂😂
bio boer
@Henry1 3 van de 5 doet mijn vader altijd dus zelf nog maar 2 tedoen 😉
Henry1
Weidezicht
@bio boer in dezelfde tijd?
Henry1
@bio boer maar hoe voer je de kuil dan? Of deed je balen aan het voerhek?
bio boer
@Henry1 met de voorlader schud ik uitelkaar op de voergang meerder overelkaar heen dat schuif ik er dan voor dan maismeel en minerslen er overheen in de zomer gewoon versgras er voor
bio boer
@bio boer dat werkt ook alleen maar met rondebalen met pakken of kuilbloken wil dat niet toen we nog rijkuilen hadden hadden we blokken wagen
Henry1
@bio boer kun je het niet boven in de ladewagen gooien?
Maar anders is het idd wel ff lastig om een goedkope oplossing te vinden.

Zat al wat te kijken naar sieplo machines, maar denk dat dat niet heel comfortabel rijd met hopwn kuil onder de wielen.
grondlozeboer
@MBH te N nee is niet aan te raden. Het is nogal brokkelig. En dan heb he de opname niet mooi verdeeld. Ken iemand die t 1 jaar met de hand heeft gedaan en dat was ook t enigste jaar 😬
K H B
@MBH te N Ik voor tarwemeel naast kuilgras en snijmais met de blokkenwagen. Gaat goed, misschien niet perfect, maar goed genoeg
puddingbroodje
Is mks niet veel beter stuk minder snel ook. ccm is varkensvoer.
slagroomvla
@puddingbroodje mks moet je ook op hebben voor dat de temperatuur in het voorjaar weer gaat stijgen, enorm broei/schimmel-gevoelig.
+1
huub
@slagroomvla ik denk dat ccm een veel schoner product is. Aan het schutblad, wat bij MKS meekomt, zit altijd wat schimmel(sporen). CCM is nog iets geconcentreerder, voor de rest doet het mekaar niet veel wat betreft voederwaarde.
+1
dorpsrandhoeve
@huub Waarom zou je inderdaad waardeloos schutblad en spil in je krachtvoer draaien.
jjthefrenchman
@dorpsrandhoeve Omdat mks maken nogal wat makkelijker/goedkoper/minder bewerkelijk is als ccm. Je raced met de hakselaar over het veld voor 140€ha en je bent klaar. Maïs dorsen kost je ook 140-170€, en erna moer het nog gemalen worden voor minimaal 150€ha, dan heb je de romslomp nog bij de kuilbult met de hammermolen, met geneuzel met kwa capaciteit.
de hoef
Quote Reactie van @puddingbroodje:
ccm is varkensvoer.

mks is broei spul, ccm is gewoon krachtvoer als je twee derde gras voert en 1 derde mais,
voer je mais met zeer hoog zetmeel , dan past het niet ,worden de koeien te lui
jjthefrenchman
@de hoef En is MKS geen krachtvoer dan?
Ik heb alleen ervaring met MKS voeren in de winter. Toen had ik GEEN broei, en was 58%ds ofzo. Had een bult van 7*30, en 1m10 hoog. Voerde bijna een ton per dag.

Kommend jaar wil ik het proberen te voeren in de zomer, wil een bultje maken van 3.5*30*1.20 om de snelheid erin te houden . Vrienden van mij die het zomer voeren, hebben het in de slurf, en ook geen broei.
T60401
@jjthefrenchman Al diegene die zeggen dat mks broeispul is moeten de loonwerker een schop onder de kont geven. In de hakselaar moet een fijne zeefplaat die de schutbladen tegen houdt. De bladeren kunnen er dan pas door als ze helemaal fijn gesneden zijn.
de hoef
@jjthefrenchman in vergelijk met ccm is het broei gevoelig , haksel dan je mais iets hoger , ccm is puur krachtvoer 1250a1300 vem
mks is net 1000 heeft mais ook
bio boer
@de hoef wat doet de verzadigings waarde moet je ook naar kijken als die 0.5 is of 1 heb je bij 0.5 wel dubbele vems in de koe
jjthefrenchman
@de hoef Mks is 1100 vem.....
George
CCM is prachtig voer! Ik heb het verschillende jaren gevoerd in de mengwagen. Klein smal laag kuiltje. Geen bewaarproblemen gehad. Voerde het alleen in de winterdag.
kaas
Ccm is gewoon te duur als je alles gaat rekenen ze zeggen dan allemaal wel dat ccm maar bv 18 cent kost maar dan vergeten ze dat je ook de grondkosten [of landhuur mee moet reken en dan komt er 10 cent bij en koop dan maar maismeel
+1
bio boer
@kaas dat is eigelijk met al je voer kun je better al je grond weg doen 😅
+1
Noorderling
@kaas doe je dat ook met gras? Wat kost dan een te hoge bult en op den duur broei, dat is gratis?
Ik denk dat zoveel mogelijk melk van eigen voer van je land halen je doel moet zijn, op welke manier dan ook. Oppotten levert sowieso niks op.
George
Quote Reactie van @kaas:
r mee moet reken en dan komt er 10 cent bij en koop dan maar maismeel

CCM is maismeel. Alleen maismeel is gemalen gedroogde mais met 85% DS en CCM 65-70% DS. Maismeel is dan altijd duurder dan CCM.
+1
Noorderling
@George
Combinen en malen is net zo duur als hakselen?
Heb je het ook wel voor 10-12cent aan kosten klaar. Daar vind je geen krachtvoer voor.
+1
George
@Noorderling
Ja zeker niet duurder!
ricardo
@George hoe ziet die berekening er uit?
jjthefrenchman
@George Hier wel, Dorsen+malen is 300, MKS hakselen 150 . Bij beide komt transport en aanrijden nog bij.
ricardo
@Noorderling reken eens voor?
pieta
@ricardo Bij 14 ton CCM geeft het een totaal van 1.400-1.700 euro. Als dat de totale kosten zijn dan zou ik de opbouw ook wel willen zien.
Dorsen malen 400, zaaien 60, zaad 200, spuiten incl middel 150, ploegen 125, zaaiklaar 50, voorbewerken 50, kunstmest 50, bemesting 100. Dan kom ik al richting 1.200 vlug geteld.
+1
George
@pieta
Teeltkosten van maïs zijn een kleine 700 euro per ha en dorsen , malen en transport kost ongeveer 375 per ha. Dit zijn de prijzen in ons gebied. Dus ik kom aan kleine 1100 per ha aan teelt en oogstkosten voor CCM.
Noorderling
@pieta @ricardo
Met die 1200euro heb je dan alles toch alles ook wel gehad?
Heb daarnaast veel machines zelf, en of ik daarmee gras inzaai, tarweland klaar maak of mais voor ccm ga telen maakt ook niet zoveel uit. Diesel en trekker ben je in beide gevallen nodig.
Koop een keer materiaal waar ik 10-20 jaar mee kan doen wanneer het me uit komt en heb ik de kosten voor de toekomst al vast maar gemaakt. Voor die 10-30ha krijg ik het toch niet versleten op slijtdelen na. Alles wordt zo snel duurder dat het dichterbij een investering dan afschrijving komt.

Materiaal is allemaal afbetaalt, ben flexibel dus kunt loonwerkkosten berekenen voor onafhankelijk vergelijk. Maar in de praktijk gaat er nog wel 200euro vanaf voor wat niet meer betaalt of afgeschreven hoeft te worden. Kan op korte termijn vast allemaal niet uit, maar kan wel het juiste moment pakken, geen uitgaven wanneer het me niet past.
Wil zoveel mogelijk voer van mijn land halen met de machines en mogelijkheden die er zijn. Als er een alternatief is, is dat om mij prima maar moet het wel meer opleveren dan zelf wat gaan doen.

Alles loonwerk is de berekening misschien anders.
Maar dan is het ook weer de vraag wat gras opsparen mag kosten, balen maken omdat de voeropslagen vol zijn, bulten gras een meter te hoog voor zowel voorsnelheid als dat het tempo halveert bij hakselen.

Als land verhuren meer oplevert en jezelf beter past is ook prima. Kun je ook kopen wat je past en dat kan ook wat waard zijn. Als je tarwe hebt en gerst beter zou passen in het rantsoen kan dat ook geld kosten bij de koeien. Gelukkig is een groot deel van het melkveerantsoen al wel gewonnen in augustus/september. Kun je met je graan en mais nog bepalen wat je er mee doet en kun je nog allerlei varrianten maken, van tarwe malen, pletten ontsluiten, snijmais, mks of ccm. Voert allemaal toch wel anders en ben wel benieuwd naar de ervaringen. Als ik zie hoe langzaam de mais hier afrijpt die in juni gezaaid is kon een rupscombine nog wel eens de praktijk worden.
pieta
@Noorderling Naar mijn idee zou je bij de kosten ook nog de verhuurwaarde van je land moeten tellen. Je hebt de beschikking over het land blijkbaar. Die kosten tellen we voor het gemak ff niet.
Noorderling
@pieta
Hoe ver reken je door en waarmee?
uien is 1x per 6jaar, bieten 4 maar brengt niks op met oogstrisico's er voor niets bij, aardappelen 3a4 jaar. In die tussenjaren moet je ook wat, alleen maar rooivruchten komt ook niet goed. Wat reken je dan en wat mag/moet iets opbrengen. Zie het meer als rustgewassen verwaarden met koeien melken. Of dat dan gras of tarwe is maakt niet zoveel uit, maar kan op zandgrond misschien ook wel mais zijn als ccm.

Huur voor tarwe mag bijna niks kosten bij 16cent, luzerne voor grasdrogerij zou ook een optie zijn. 800euro maar zit weer geen mestruimte op. Als je dat er bij op telt bij de 10cent kom je nog op 18.
Verdien je er zoals vorig jaar niets op maar verliest ook niks, maar is wel een verzekering voor een jaar als dit.
pieta
@Noorderling Hier moet je al meer dan 1.000 euro per ha betalen voor gras zonder BTR. Mais is geen rustgewas. Gras, gerst, tarwe, graszaadteelt vind ik meer op rustgewas lijken. Hoezo heb je op luzerne geen mestruimte? Telt toch gewoon mee.
kaas
@pieta ja dat zei ik al eerder je kan de grond ook verhuren voor 1000 of 1500 euro die hoor je er bij te tellen maar hier boven zijn ze hun aan het rijk reken 14 ton ccm per ha dat word er lang niet gehaald 10 ton komt eerst eens gemiddeld
+2
JohanvS
Korrelmaïs is dit jaar goud geld waard, word dan duur voer die ccm.
hans-hans
Ik heb ook geïnformeerd bij iemand, die dacht dat inslurfen en aanzuren het beste is om goede mks te maken dat lijkt me voor koeien voor ons het beste keuze is omdat de Loonbedrijf het zo kan doen
kaas
Quote Reactie van @hans-hans:


en de broei in de mks daar hoor ik hem niet over
+1
Cowboy3
@kaas In het verleden jaren ccm gevoerd, zelf geteeld maar meestal gekocht uit het Duits.
Het ds gehalte is daar altijd onder de 60% en er zit meer spil bij als we in NL gewend zijn.
Nooit geen MKS maken ivm broei(stoppel de snijmais dan maar 10-20 cm hoger heb je ook geen extra werk en kosten), bij ccm is een voersnelheid van 50-60cm in de week genoeg met sleufsilo'tje en met frees uithalen.
jjthefrenchman
@hans-hans In de slurf werkt het heel goed! Ik doe het niet wegens kosten/ruimte, maar ken er meerdere in de omgeving die het zo doen . En halen ze altijd perfect voer uit.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
57
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
0