Boer Joost meldde uitbreiding bedrijf en is nu illegaal melkveehouder: ‘Collega's gaan hieraan onderdoor’

STEENBERGEN - Niet minder dan zevenhonderd Brabantse boeren runnen - buiten hun schuld - een onrechtmatig bedrijf. Een milieuclub heeft de agrariërs in het vizier. ,,Je voelt je misbruikt, weggezet als ongewenst”, zegt Joost van Eert, illegaal melkveehouder.

Deel dit topic

Reacties

BertK
En het duurt maar. Carola haar opvolger....
Na de kerst dus pas, maar welk jaar?
Overheid heeft drie jaar voor de PASmelders. Dan blijkt dat niet alles (zeg maar niks) haalbaar is of dat je toch deel inleveren moet.

TEMPO KNOEIERS!
FDF ook dit oplossen .
+1
Jannus
Quote Reactie van @Detukkeroettwente:
FDF ook dit oplossen .

Als er een organisatie is die de afgelopen 2 jaar veel aan deuren heeft lopen rammelen dan is het de FDF wel,ze staan in ieder geval op waar anderen blijven soebatten en brengen het in ieder geval aan het licht.

Natuurlijk kun je je afvragen of het allemaal gerechtvaardigd is hetgeen Marc en aanhang doet maar verweren is in deze tijd van cruciaal belang.

Dat er nu de Sjaak aan het woord komt na lang gezwegen te hebben valt me tegen maar zonder stevige basis van vertrouwen van degene die wel opstaan was die zwijgzaamheid alleen maar groter en stiller geworden.
kanniewaarzijn
"De club vreest dat het Rijk en de provincies zich van "schimmige rekenregels" gaan bedienen om onrechtmatigheden uit de weg te poetsen".

Laat het "probleem" nu ook zijn ontstaan door schimmige rekenregels!!
bio boer
Gewoon wachten de staat hoort dit gewoon optelossen zij hebben de fout gemaakt om mij kopen ze gewoon net zo veel vrijwillig uit dat ze genoeg stikstof hebben om alles legaal tekrijgen ze kunnen ook nog vrijwillig uitkoop voor industrie opzetten meschien zijn daar ook wel potentiële stoppers 😅

Je moet wat he als je natuur heilig hebt verklaard
+1
Jannus
Quote Reactie van @bio boer:
Gewoon wachten

Na lang wachten koelt het ijzer af en ken er genoeg die erg koud zijn geworden nadat ze dachten dat het vanzelf wel weer heet zou worden...
+1
labella
@Jannus
Quote:
"ken er genoeg die erg koud zijn geworden"
, als het zo lang duurt kan ik mij er ook niet meer druk om maken...
+1
Jannus
Quote Reactie van @labella:
kan ik mij er ook niet meer druk

ik ook niet want aan het eind van de regenboog staat niets..
Bartlehiemboer
Claimen dat je al geïnvesteerd hebt en dat je anders failliet gaat. In Zandvoort gaan vergunningen hierdoor ook door.
cornelissen
Gisteren Herman Vreugdenhil gehoord van provinciale staten Brabant. Het probleem van de PAS melders in Brabant kan morgen (is dus vandaag) worden opgelost in Brabant. De provincie heeft genoeg vrije stikstofruimte, maar verkoopt het liever, want de pas melders is een taak van van de rijksoverheid.
Natuurlijk komt er door de opkoopregelingen wel stikstofruimte vrij voor de rijksoverheid, maar Lelystad Airport, infrastructurele werken , woningbouw ,e.d. gaan voor. Misschien blijven er nog wat kruimels over voor de pas melders , dan is het opgelost en zo niet ,dan zal mogelijkerwijs de MOB wel aangeven welke activa de pas melders moeten verkopen.
Dit laatste van activa verkopen is mijn interpretatie ,maar leg mij maar uit wat de fosfaat"knel"gevallen verkeerd hebben gedaan en die hebben alle procedures verloren , waarbij de rechters van het college van beroep voor het bedrijfsleven aangeven van verkoop maar activa.
Het enige verschil is wel, dat onze belangenbehartigers niets ophadden met hun leden met onomkeerbare investeringen op de peildatum en met de pas mogelijkerwijs zelf met de vingers tussen de deur zitten. (Jos Verstaten ? )
Kalfjes
@cornelissen is
Joost wel een PAS melder??
Kalfjes
slagroomvla
@Kalfjes mijn god, binnen 1 minuut heeft hij het over "klaar voor de toekomst..."
sorry
@slagroomvla het loopt altijd anders dan we denken zal @MTSTAMMINGA zeggen
Kalfjes
Lees toen deed ik een PAS melding en ben gaan bouwen
Kalfjes
In het filmpje kan je horen waneer i heeft gebouwd .ver voor de invoering van de Pas .dus zijn verhaal klopt niet
de jonge
@Kalfjes toen had hij 120 koeien en nu 230 dan is ie toch gegroeid na 2011?...
Kalfjes
@de jonge wanneer is de PAS ingevoerd?
Kalfjes
@de jonge dus hij zegt dat i naar invoering van de pas is gaan bouwen
Kalfjes
@Kalfjes en de pas is ingegaan op 1-7-2015
+1
Gerrit v Schaick
@Kalfjes volgens mij zijn er veel bedrijven die in die periode (vaak iets eerder) gebouwd hebben zonder NB. Ze zijn in veel gevallen vervolgens geadviseerd om te wachten op de pas. Omdat dat makkelijker en goedkoper zou zijn. Ik weet niet zo goed of je het ze nou echt kwalijk kan nemen. Tis wel interessant te weten of ie de stal vol had op 1/2 juli
pieta
@Gerrit v Schaick Volgens mij zit hij op een plek waar je geen NB aan kon vragen en was er een stikstofbank die niet werkte Noord-Brabant.
matt
@pieta dat begrijp ik ook uit het verhaal,en is dan het gevolg dat de aantallen
Gelegaliseerd zijn.
Op 1 juli 2015 onder de pas ?
Gerrit v Schaick
@pieta nou ja dat bedoel ik eigenlijk het is heel makkelijk oordelen. Maar in ieder gebied ging dat net weer anders. Als je met die aantallen een pasmelsing kon doen zat je iig niet dicht bij natuur. Dus kan ik ook wel geloven dat niet werd meegewerkt aan een NB.
Gerrit v Schaick
@Kalfjes jij bent goed in zoeken😇. Hij had dus te maken met een lege depositie bank. Werd idd geadviseerd te wachten op pas.
Had ik hier in Utrecht toch meer geluk met de depositie bank. Die was eerst ook leeg naar na een half jaar ofzo kreeg ik mij beschikking alsnog.
Kalfjes
@Gerrit v Schaick als i wilde uitbreiding moest i zelf maatregelen nemen .of beter gezegd koopen dat schrijft de provincie. .maarja dat doen we niet
Gerrit v Schaick
@Kalfjes ik weet wel een isolatie fabriek die nog wat te koop heeft😅
Gerrit v Schaick
@Gerrit v Schaick Steenbergen en Etten-Leur ligt niet zover bij elkaar vandaan. Tis natuurlijk smerig hoe dat gelopen is bij Isover. Maar misschien maar een kans van maken. Ff aftikken en opgelost. Lijkt me beter dan op den haag wachten...
sorry
Quote Reactie van @Kalfjes:
f beter gezegd koopen

kon dat toen in brabant?
Kalfjes
@sorry ja dat kon .hij had gewoon kunnen kopen zo als zijn collega boeren. Maar hij wilde het gratis .
sorry
@Kalfjes in utrecht kon het niet en was je afhankelijk van een stikstofbank en als die leeg was moest je emisiearm bouwen als je wat wou
+2
Gerrit v Schaick
@Kalfjes als je adviseur je adviseerd te wachten op pas.. ik snap wel dat je dan ff wacht. Je kan gewoon niet alle gebieden met elkaar vergelijken. Ja misschien had hij kunnen kopen. Hij had ook kunnen wachten met vee houden. Had ie nu in het zelfde schuitje gezeten als jij.
sorry
@Gerrit v Schaick de adviseur adviseerde eerst de nb en dan de bouwvergunning aan te vragen deze werden dan losgekoppeld waarna de bouwvergunning werd verleend en zo zijn er een hoop die bewust het risico hebben genomen
Gerrit v Schaick
@sorry klopt zo ging het bij mij ook. Met het saillante verschil dat ik uiteindelijk wel gesaldeerd werd
Kalfjes
@Gerrit v Schaick wachten betekent geen dieren dus dan ook geen fosfaat rechten .dat deden ze niet .door er wel dieren in te zetten heeft i een economisch delict begaan .het zelfde strafrechtelijk fijten als en overtreden met fosfaat rechten. Doet carola ze nu alle twee veroordelen ???
cornelissen
Quote Reactie van @Gerrit v Schaick :
Ja misschien had hij kunnen kopen. Hij had ook kunnen wachten met vee houden.

Stal is in 2011 in gebruik genomen, dus bouw gestart in 2010. In 2010 werd nog niet of amper gesproken over de PAS,dus wist hij ook niet hoe lang hij moest wachten. Hij had in 2009-2010 op pad gemoeten met een beetje geld om stikstofruimte te kopen, heeft volgens mij @pieta ook gedaan.
Hij heeft het er op gewaagd, maar bouwen en gebruiken zonder de benodigde vergunningen is niet risicoloos, naar nu dus blijkt.
manneke
@Kalfjes in Brabant was er een paar jaar in elk geval vanaf 2010 dat je verplicht uit stikstof bank moest salderen. Deze is nooit in gebruik geweest en iedereen die daar een aanvraag voor ingediend had kon niet extern salderen mocht niet moesten wachten tot die bank weer in gebruik genomen werd. Uiteindelijk werd die helemaal afgeschoten en kon je iets van een half jaar extern salderen tot de pas inging als er in de buurt te koop was wat paste. Wat dus in veel gevallen niet kon
Je kreeg wel voorrang op de pas en mensen die hiermee te maken hadden en genoeg mol uitstoten kregen meteen een Onherroepelijke pas vergunning ook al was t gebied vol.
+1
Gerrit v Schaick

(klik om te vergroten)

sorry
@Gerrit v Schaick dat kan ook door emissiearm te bouwen
Kalfjes
@sorry de stal was al emissies arm maar dat was niet voldoende
de jonge
@Kalfjes nou dan kan ie toch tussen 2011 en 2 7 2015 nog wel gebouwd hebben
cornelissen
Quote Reactie van @de jonge:
nou dan kan ie toch tussen 2011 en 2 7 2015 nog wel gebouwd hebben

Kan heel goed ,maar waarschijnlijk geen stal. De open dag van de stal ,waar over gesproken wordt voor 230 koeien was in juni 2011.
Kalfjes
@de jonge dat heeft i ook gedaan .maar i mocht er geen dieren in zetten heeft i dat wel gedaan pleegde i een economisch delict .gratis rechten voor illegale dieren
In de staatssteun beschikking staan dat carola alleen rechten mag uitdelen aan legale bedrijven
+1
Kalfjes
En nu kunnen andere boeren voor deze man stikstof inleveren of de stallen aanpassen
wolfje
@Kalfjes zo is het maar net, boeren die wel gekocht hebben of gewacht kunnen straks collectief inleveren (afromen) om de Pas-melders te legaliseren (al zijn er ook wel andere natuurlijk)
Kalfjes
@wolfje pas melders zijn bedrijven die na de invoering van de pas een melding hebben gedaan voor het uitbreiden . En als antwoord van de provincie hebben gekregen dat ze het met een melding af kunnen doen .dit zijn PAS melders .
Maar niet de bedrijven die voor de invoering van de pas hebben uitgebreid zonder vergunning . Deze bedrijven moet het zelf maar regelen. Ze hebben het risico aanvaard dus niet janken. Ook moet carola van deze groep de onterecht ontvangt fosfaat rechten maar door halen zeker bij degene die in 2012 .13.14 hebben gebouwd zonder in bezit te zijn van de benodigde vergunningen
+1
matt
@wolfje naar wie wijs je nou naar de overheid,of je collega boer?
KOC1981
@matt gewoon even voor de helderheid, dat ik weer kan volgen. is @Kalfjes van 71jaar uit Haarlem. de volgende alias van @EMotie , @Christo,....
+1
Gerrit v Schaick
Kalfjes
@Gerrit v Schaick jullie zitten er naast geen christo. Emotie
Ik sta nog dagelijks met mijn laarzen in de stront. Maar ik hou van eerlijkheid en gerechtigheid .
Gerrit v Schaick
@Kalfjes je bent bang dat Co je er weer af dondert. Dat hoeft van mij echt niet. Ik zal t de volgende keer niet meer bevestigen 🤐
Arnold1988
@KalfjesPiekbelasters krijgen een woest aantrekkelijk aanbod om illegale activiteiten van boeren zoals Joost te legaliseren.
Er zijn toch wel vrijwilligers te vinden die graag hun levenswerk stoppen om die arme man te helpen?
+1
hans1980
@Arnold1988 Luister Ronald, PAS melders hebben niets maar dan ook niets illegaals gedaan.
Kalfjes
Als je aandacht wilt vragen in de krant voor je problemen .oke maar vertel wel het hele verhaal .volgens mijn is het verhaal tot stand gekomen in samenwerking met de ZLTO. Onze boeren belangenbehartiging trekt ons steeds dieper in het graf
demelkboer
Het plan is nu om de 9mol die landelijk nodig is voor legalisatie van de pasmelders te realiseren door de opkoop van andere veehouders dicht bij de N2000. Dus je schuift het probleem van de ene boer naar de andere boer
Kalfjes
Kopstukken hebben het zelfs geflikt om 300 dier op stal te hebben waar voor geen vergunning aanwezig was .wederom schreef de provincie wij weigeren u een vergunning 2013 maar bouwden toch zijn stal.maar toch voor die 300 rechten ontvangen en nadien onder de pas gelegaliseerd . Dit is keihard bewezen. Iemand heeft daar een WOB verzoek gedaan en gekregen het dieren aantal staat er op.
de jonge
@Kalfjes en wat wil je er aan doen dan? hier lopen vertellen dat er bewijzen etc zijn,heeft toch weinig nut als er geen actie op ondernomen word? ga je dan nu iets of iemand aanklagen of blijft het bij het op prikkebord prikken..Of hoop je dat iemand het oppakt en dat diegene actie gaat ondernemen..Niet verkeerd bedoelt hoor,maar ik snap niet dat je er steeds een punt van maakt hier maar ik verder nooit ergens heb gelezen dat er onderzoek is gestart oid nav deze punten.
de jonge
@de jonge en begrijp me niet verkeerd hoor,ik ben het wel met je eens dat het niet klopt dat ondernemers rechten hebben verkregen waar geen vergunning voor was, dat heb ik wel vaker aangegeven,maar zolang het niet verder komt dan het prikkebord zal er niets gebeuren..
Kalfjes
@de jonge de minister krijgt een dikke enveloppe met heel de rotzooi
Kalfjes
En dan ook nog 1600 euro ontvangen. En je ziet. Al is de leugen nog zo groot de waarheid achterhaalt het wel
Snuf
Het zal toch niet waar wezen dat ze boeren met rechtsgeldige vergunning gaan op kopen voor nep pasmelders
Arnold1988
@Snuf Probleem met begrijpend lezen?
Wat je vraagt is precies wat er nu gaat gebeuren
Je weet toch wie er de kar mag trekken voor de melkveehouders bij de grootste belangenbehartiger?
Is dat toeval? Denk het niet.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
64
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
9.158
TREFWOORDEN