Column Jan Cees Vogelaar - Uitstel deugt

Door Jan Cees Vogelaar,

Uitstel deugt

Het is terecht dat staatssecretaris Henk Bleker van EL&I de presentatie van zijn mestplannen heeft uitgesteld. Het afgelopen jaar kakelden diverse Wageningse probleemaanpraters dat het scherper moest. Hun mening is gebaseerd op vastgeroeste, stokoude kennis van eind jaren tachtig van de vorige eeuw.


Wageningen UR levert een wanprestatie in kennisontwikkeling en het doorgronden van de werking van mineralen in de bodem. Met desastreuze gevolgen voor bodemwater, oppervlaktewater en bodemleven. Toch is het Europees mineralenbeleid gebaseerd op deze wanprestatie.

Feit is dat volgens RIVM nagenoeg alle graslanden in Nederland inmiddels een nitraatgehalte in het bovenste grondwater hebben van ver beneden de 50 milligram, tien tot vijftien jaar sneller dan voorspeld. Ondertussen zien we de bodemvruchtbaarheid en de organische stof in nagenoeg alle Europese gronden teruglopen. Een rapport over deze materie ligt nog in de EU-laden.

De tabellen die op www.overheid.nl staan, geven het volgende beeld: graskuil heeft 30,6 kilo stikstof en 9,6 kilo fosfaat per ton droge stof. Zestien ton graskuil van een hectare is goed haalbaar. Als je echt scherp bent, is 20 ton op kleigrond ook te doen. Bij 16 ton droge stof per hectare voer je 489,6 kilo stikstof en 153,6 kilo fosfaat af. Volgens de wet mogen wij aan stikstof op kleigrond maximaal 350 kilo en op zandgrond maximaal 320 kilo per hectare aanvoeren. Voor fosfaat geldt een aanvoermaximum van 85 kilo per hectare.

Bij een opbrengst van 16 ton drogestof per hectare voeren we tussen de 140 en 180 kilo stikstof meer af dan we aanvoeren. Bij fosfaat gaat het om 68,6 kilo per hectare aan extra afvoer. Bij 20 ton drogestof per hectare is de afvoer zelfs nog veel groter dan de aanvoer.

Onze gronden verschralen in uitzonderlijk snel tempo. Bodemvruchtbaarheid en -gezondheid en gewasopbrengsten staan onder druk. En dat alleen omdat onderzoekers onderzoek deden op basis van overheidsgeld. Ze werden aangestuurd door begeleidingsgroepen, waarin milieu- en landbouwambtenaren en mensen van milieuorganisaties zaten met maar één doel: minder mest en minder dieren.

Het onderzoek als fundament onder het mestbeleid deugt niet. Een universiteit die dit weet, maar niet doorgeeft, heeft een waardeloos kwaliteitsbeleid. Gelukkig zijn er Kamerleden die deugen en het begrijpen. Bleker voelt dat er stront aan de knikker is bij het fundament van het mestbeleid. Als LTO deugt, gaat ze hiermee aan het werk.

Jan Cees Vogelaar,

Lelystad

Bron:Nieuwe Oogst

Deel dit topic

Reacties

Jan S
😀
melkman
Prima Jan Kees, ik vind dit een niet te overtreffen sollicitatie voor een nieuwe periode als vakgroepvoorzitter, mijn stem heb je bij deze.
valtradriver
kees Schreef:
-------------------------------------------------------
> Prima Jan Kees, ik vind dit een niet te
> overtreffen sollicitatie voor een nieuwe periode
> als vakgroepvoorzitter, mijn stem heb je bij deze.

Ja onvoorstelbaar,wiens brood men denkt te kunnen gaan eten,wiens taal men al begint te spreken!!!
Het word ons dus aangepraat, op basisvan aannames en veronderstellingen .Heb ik dat al niet vaker gezegd hier ????!!!!!!
jvt
Wimsumar
Beste JvT, Keese.a.: Probeer uA.U.B. niet aan Jan Cees Vogelaar vast te klampen ( dat lukt,niet in de laatste plaats,sowieso al niet gezien zijn omvang ).
Jan Cees verwijt '' de wetenschap''een wanprestatie te leveren maar de 'argumenten' die J.C. in z'n column aanhaalt zijn niet relevant en/of ze kloppen niet!
jvt
Klamp me ook niet aan hem vast, maar een beetje tegengas kan nooit geen kwaad...
Jan Cees heeft in het verleden zowel in t veld als in Den Haag meer aanzien gehad dan bijv. dhr Schenk..
kaas
maar lto heeft 5 jaar geleden eens belooft dat het gemiddelde ureum getal op 20 kwam ,maar de hele lto heeft er niks mee gedaan zeer zlechte zaak
anonymous_14
Misschien dat het in de flevo polder lukt maar op de meeste klei is 20 ton ds uit gras wat te hoog gegrepen. Maar een ton of 15 moet haalbaar zijn. De huidige norm voor stikstof komt op ca 12 ton en bij fosfaat op 9 ton. Bij stikstof zit hier nog een werkingscoefficient op van ca 60 % bij dierlijke mest, ik weet niet zeker of dit ook voor de fosfaat geld want dan zou deze het gat tot 12 ton redelijk dichten. Maar dan nog zitten we niet op de gewenste evenwichtsbemesting want dan mag er aanzienlijk meer op. Helaas ken ik niemand die dit op dit moment netjes registreert, wanneer we met z'n allen aan de bex gaan en Oosterbeek gaat alle kuilen opmeten kunnen we eindelijk met meer nauwkeurige bewijzen komen. Dan kan de LTO het oppakken en het bij Bleker onder zijn neus wrijven.
anonymous_15
Zoals al vaker gezegd hier, niet iedereen heeft hetzelfde belang. Waarom zouden extensieve boeren, die nooit aan de gekkigheid van steeds intensiever meegedaan hebben te porren zijn voor zo'n systeem. Iedereen kan wel zien dat een steeds intensiever systeem een keer vastloopt in dit overbevolkte verwende landje, en dat is dus nu aanstaande.
jvt
andersom kun je het ook zo brengen Jan.. niet iedereen had de comfortabele positie dat men meer dan 40 ha in het gebruik had toen hij of zij boer mocht worden van papa.
Intensiviteit is dan geen keuze, maar het uitgangspunt. Dat er boeren een beetje doorschieten in deze, is wel een ander verhaal.
Als ik morgen 20 ha bij mag pachten voor een mooie prijs, ben ik ook ineens een stuk minder intensief, terwijl de doelstellingen en de uitgangspunten van het bedrijf in weze niet veranderen..
spotmelker
met z'n allen aan de bex en Oosterbeek alle kuilen opmeten. Eerst een overgeslagen/genegeerde stap doen: Hoe komt het toch dat er grondloze staldierbedrijven zijn die bij 70 tot 75% mestafvoer de mineralenbalans ieder jaar weer op 0 hebben? En dat zonder sterk afwijkende mestanalyses? Kortom, werkt de praktijk wel zo als wij in de theorie uitrekenen? Er is maar één manier, controle! Dat kan door op melkveebedrijven de grasoogst te wegen, op proefbedrijven/netwerken kan dat heel simpel met een mobiele weegbrug of wagens met weeginrichting. Leg deze uitkomsten eens naast de bex-berekeningen. Dit is in onderzoekskringen al herhaaldelijk voorgesteld maar het gebeurt nog steeds niet.........
brabo
dat moet makkelijk te realiseren zijn bij de bedrijven die lid zijn van het voercentrum.
cs-agrar
Heb je gelijk in, Spotmelker noemt ook zeer terecht dit punt, alles is op aannames gebaseerd tegenwoordig, maar sinds wanneer klopt theorie met de praktijk?
Coen
bex staat toch alom bekend als het synoniem van fraude
dat is inmiddels ook in den Haag en Brussel bekend
dus de gevolgen kun je raden .......
bdf
omdat dit ook voor een extensieve boer plaatsingruimte oplevert voor mest en dus tot nog toe nog steeds ook euro's
sjouwer
Politiek heeft een hele grote troef in handen, nl de niet eensgezindheid van de sector. Zit al een hele hoop onvrede in iedere tak zelf. Kunnen daardoor zelf hun plan trekken.Is al meerdere malen uitgekomen dat iedere papieren wet te bedonderen is. In minas , bex en zelfs derogatie zitten zulke grote mazen in de wet dat we er altijd goed uit komen. Verwacht dat we nog een kans krijgen om het zelf op te lossen,hierbij hebben we de gehele agrarische sector voor nodig en het samen goed eens te moeten zijn anders is de hele agrarische sector de grote verliezer. Ben er zelf een beetje bang voor dat ieder voor zich gaat kiezen en we straks allemaal dik moeten gaan inkrimpen.
jvt
beste Wim, in t verleden werkte ieder volgens het principe ieder voor zich en god voor ons allen; zal in de toekomst niets anders zijn. Iedereen vindt t prima als anderen het probleem op willen lossen, zelf willen ze altijd zo creatief mogelijk zijn met de wetten. Komt dan ook weer bij de marge; als er zat te verdienen is, wil je ook eerder werken aan een oplossing van een probleem, nu investeren de meeste die marge weer in quotum om nog intensiever te worden...
sjouwer
Nie vlug wa klotum er bij Joost. Is op moment een koopje. Heb al grootste part verleasd tijdje terug. Kwam mooi net boven de 20 ct uit. Laat een ander er maar aan verdienen. Melken loopt op moment hier voor geen meter,gedeelte bewust gedeelte niet bewust. Reden laag krachtvoer gebruik, en tweede snede met zeer veel structuur, veel te droog en lang zijn beloftes die op papier staan niet waar maakt.
anonymous_14
Die hoeven van mij ook niet mee te doen. Ze merken het vanzelf als de opbrengst van de grond en de kwaliteit van de kuilen steeds verder teruglopen.
Natuurlijk is bex niet perfect maar je als je niets doet weet je zeker niets. Ik ben het eens met brabo, dat het voercentrum hier een heel goed onderzoek naar kan doen. De veehouders krijgen waarschijnlijk keurig een briefje met de geleverde en afgenomen producten.
anonymous_8
ik vrees alleen dat ze bij lange na niet aan 15 ton drogestof per ha zullen komen...
Wimsumar
Bestwe Marcster e.a.: In het bedrijfsvergelijkende overzicht van melkveebedrijven Noordoostpolder Flevoland is de gemiddelde KVEM-produktie 12.042 KVEM/ha (Laagste5.653 tot 16.269 hoogste ). Gerealiseerd bij een bemesting van 387 kg werkzame N ( w.v. 222 kg uit kunstmest).

N.B.: 12.042 Kvem = +/_ 13 ton d.s. à30,6 kg N/ton d.s. => 397,8 kg N stikstofopbrengst via het geoogste gewas.(!)
anonymous_8
dat plaatst de cijfers van Vogelaar toch weer in een wat ander daglicht....
anonymous_581
maar jan,volgens mij ben jij ook zeer intensief bezig,anders hoef je toch geen 4 ha mais en25 rondebalen aan tekopen op 15 melkkoeien.Of haal je veel te weinig voer van je eigen grond!! Als ik in verhouding het zelfde aan tal ha mais moest kopen kwam ik uit op een kleine 70 ha mais(17x150000 l quotum)
anonymous_78
>>maar jan,volgens mij ben jij ook zeer intensief bezig,

KLOPT , op het prikbord is jan heeeel intensief
anonymous_42
zo hoor je het ook eens van een ander dan van beleidsmakers ,waarbij de uitkomst altijd al bij voorbaat vast staat
Red bull
Quote
Jan Cees Vogelaar
Feit is dat volgens RIVM nagenoeg alle graslanden in Nederland inmiddels een nitraatgehalte in het bovenste grondwater hebben van ver beneden de 50 milligram, tien tot vijftien jaar sneller dan voorspeld.
anonymous_8
... dat was waarschijnlijk in een jaar waarin ze gebruik konden maken van een uitgesteld uitrijverbod...
spotmelker
Redbull Schreef:
-------------------------------------------------------
> > Feit is dat volgens RIVM nagenoeg alle
> graslanden in Nederland inmiddels een
> nitraatgehalte in het bovenste grondwater hebben
> van ver beneden de 50 milligram, tien tot vijftien
> jaar sneller dan voorspeld.
>
>
> Ik denk dat dit voor najaar 2011 niet op gaat met
> de grote hoeveelheden neerslag. Op de Marke ging
> het ook goed, tot ze een nat najaar kregen; toen
> stegen de waarden tot ver boven de 50.

Da's voer voor de "goedgelovigen". Nitraatgehalten in grondwater worden veel meer beïnvloed door externe factoren dan het grondgebruik erboven. Het is gewoon een redenatie van wanneer er bij Arnhem olie in de Rijn gevonden wordt de Arnhemse bevolking daar de schuld van te geven.
anonymous_8
ja ja zo kan ik ook redeneren..
anonymous_193
De column van Jan Cees deugt deels wel en deels niet.
Wat deugt er wel? Dat het mestbeleid van nu gebasseerd is op gemiddelde opbrengsten en daar krijg je gemiddelde bemestingsnormen voor terug. Dat niemand gemiddelde gronden, gemiddelde opbrengsten of gemiddelde dieren heeft. Dus Jan Cees heeft een punt als hij zegt dat het specifiek moet.
Wat deugt er niet? Wordt eerder ook al aangegeven, die hoge opbrengsten die zo optimistisch worden toegerekend. Als ik lees dat 20 ton ds per ha grasland ook mogelijk moet zijn dan schat ik in dat de mengvoerfabrieken aan Jan Cees een kwaaie hebben (geen klandizie) of dat de koeien tegen de 16000 kg melk gaan geven.....die opbrengsten die ten koste gaan van organische stof en bodemvruchtbaarheid zijn een duidelijk signaal van eenzijdige focus.
Wat doet LTO? Wij pleiten al sinds de introductie van BEX voor bedrijfsspecifieke normen. Nu mag je BEX alleen gebruiken om uit te rekenen of je koeien gunstiger uitstoten dan het gemiddelde. Het moet in het mestbeleid worden ingepast dat je ook mag bemesten zoveel als je grond opbrengt. In Jan Cees' geval zou dat betekenen dat bij een aantoonbare opbrengst van ruim 2x het gemiddelde, dat je ook 2 x zoveel mag bemesten. Waarom dat nu nog niet kan/mag?
Omdat we wel beweren dat we aan kunnen tonen dat we tekort komen, maar niet (een enkeling daargelaten) bewijzen dat er ook echt meer opbrengst is. En dan bedoel ik niet het sommetje: benodigde kVEM voor melk - aangekochte kVEM uit brok = kVEM van het grasland.
Wimsumar
wvstralen Schreef:
-------------------------------------------------------
> > Omdat we wel beweren dat we aan kunnen tonen dat
> we tekort komen,

Beste WvStralen: Precies, onszelf arm rekenen, daar zijn 'we' goed in.
Maar: reken eens uit hoeveel de stikstofgift boven de aanvoernorm( à 325 - 350 kg) uitkomt als de werkingscoëfficiënt (à 65%)voor drijfmest achterwege wordt gelaten. M.a.w., reken de stikstofwerking voor drijfmest 100%. Ofwel, tel de stikstof welke cumulatief ''jaar/jaren na toediening'' door mineralisatie vrij komt ook gerust mee, dan is er in menig bemestingsplan geen sprake van tekort.
Red bull
Wimsumar Schreef:
> Maar: reken eens uit hoeveel de stikstofgift boven
> de aanvoernorm( à 325 - 350 kg) uitkomt als de
> werkingscoëfficiënt (à 65%)voor drijfmest
> achterwege wordt gelaten. M.a.w., reken de
> stikstofwerking voor drijfmest 100%. Ofwel, tel de
> stikstof welke cumulatief ''jaar/jaren na
> toediening'' door mineralisatie vrij komt ook
> gerust mee, dan is er in menig bemestingsplan geen
> sprake van tekort.

Beste Wim, je rekent jezelf rijk aan N. N ontsnapt o.a. in gasvormige wijze aan de kringloop.....
anonymous_8
met behulp van klaver leggen we omgekeerd ook weer veel stikstof uit de atmosfeer in de bodem vast....
Wimsumar
Beste Redbull: Nee ik reken me zelf niet rijk. Ik bereken wat ik heb en aftrekpostenvia gasvormige verliezen staan voor mij niet onomstotelijk vast en zijn slechts marginaal. Bovendien, wat bij mij vervluchtigt valt bij m'n buren weer neer en vice versa.
anonymous_8
Wimsumar Schreef:
-------------------------------------------------------
Bovendien, wat bij mij
> vervluchtigt valt bij m'n buren weer neer en vice
> versa.

Dat is niet helemaal waar. N2 in de lucht slaat niet zomaar uit zichzelf neer...
Wimsumar
Beste Marcster: Zoals ik al schreef: Om hoe veel kilo's gaat het dan die N2-vervluchtiging?
Overigens, vanavond hier weer een beetje onweer met bliksemontladingen gehad: dat zou weer enkele kilo's stikstofneerslag, geschikt voor plantengroei geven.
Karsjen Tamminga
Dan morgen maar maaien WIM
beemster5
wat bedoel je dan wel ?
anonymous_193
De filosofie die achter de Kringloopwijzer of de Milieuscore zit, dus zowel kijken naar N als P als C, is al een stuk beter als uitgangspunt.
Niemand in veevoerland rekent meer met VEM, omdat het alleen wat zegt over het verschil tussen wat de bek inkomt en onder de staart de koe verlaat.
Zoals VEM niks zegt over wat een koe doet met de aangeboden energie, zo zegt alleen bemesting niks over hoe de bodem omgaat met de toegediende mineralen. De opmerking: de bemestingsnorm is te laag, zegt dus maar weinig. Of zoals Wim al aangeeft, afhankelijk van de benutting van eigen drijfmest
heb je het over overschot of tekort.
Op jonge gronden is het moeilijk om de bodemvruchtbaarheid op peil te houden, op (klap)zand helemaal. Toch is dat probleem in de akkerbouw groter dan in de melkveehouderij. Rara, hoe kan dat?
spotmelker
Als je op jonge grond boert (zoals Jan Cees) en daarbij een optimale verkaveling, vlakligging, structuur en ontwatering hebt, heb je al voldaan aan randvoorwaarden voor topopbrengsten en kun je zonder milieubelasting een hogere bemesting toepassen. Tegelijkertijd is door vruchtwisseling (landverhuur) de opbouw van organische-stof laag of de vertering ervan hoog. Nu wordt dit algauw als "verlies" betitelt wat uit zou spoelen. Dit is m.i. onzin omdat ik zelf ervaar dat er akkerbouwgewassen zijn die bij goede P en K toestand vrijwel geen bemesting nodig hebben als deze op gescheurd grasland komen te staan. Daarnaast bevatten de polderbodems vrijwel geen Al-silicaten waarvoor nitraat een functionele uitspoeling verzorgt en het gewas niet afsterft door de opname van toxische stoffen. In de akkerbouw wordt de grond veel bewerkt waardoor het o/s laag blijft. Bij de mineralenverliezen die de akkerbouw toegerekend worden wordt geen rekening gehouden met dat de gewasopname groter is dan wat er met de oogst in de schuur gereden wordt. Dat dit nog steeds klakkeloos als uitspoeling wordt betiteld past niet bij dit "kennisland"

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , lto , voer , wageningen-ur , stikstof , fosfaat , mestbeleid , gezondheid , henk bleker , europees , jan cees vogelaar , graskuil en bodemleven geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
41
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
2