Paleisrevolutie bij de NMV?

Zoals iedereen wel kan waarnemen uit de berichtgeving, gaat het niet goed bij 1 der partijen die onze melkveehouderij belangen moet vertegenwoordigen. ( Of de overige partijen slagen er in spanningen onder de dekmantel te houden...)
Nu heb ik hier gelezen dat de NMV weinig toevoegt en beter opgeheven kan worden. Ik zelf denk dat er veel meer vanuit eigen kracht en eigen identiteit slim samengewerkt moet worden, zoals bijv een LC.

Ik heb lang niets over het rumoer willen zeggen hier, ik zou het onder een trollennaam kunnen doen, maar heb besloten gewoon open en eerlijk te communiseren zoals jullie gewend zijn van mij. En misschien helpt het bij een beeldvorming in aanloop tot de ledenvergadering op 1 september.

De laatste jaren werkte het dagelijks bestuur met een onderbezetting. Gevolg was dat een beleidsmedewerker zich met volle overgave in ging zetten om het bestuur te ontlasten. Het gevolg was dat ze meer en meer als bestuurder naar buiten trad, maar wat statutair niet mogelijk was. Maar in een tijd van nood waren alle handjes welkom. Begin 2020 werd al duidelijk dat de voorzitter Wiegersma na zijn termijn in 2021 zijn functie wilde beeindigen. Dat gaf op dat moment al strijd. In de ALV van 2020 werden statuten gewijzigd om daarna meer ruimte te creeren voor externen als bestuurders. Het werd niet duidelijk of de beleidsmedewerker verder wilde als bestuurder. En omdat zij ook politieke ambities had, koos ze na een lange twijfelperiode voor de politiek, waar ze bij BBB zeer goed werk doet. Maar daardoor was er veel onzekerheid binnen bestuur.
Tijdens de ALV van 2020 kwam versterking van 2 nieuwe bestuurders. mevr Elly Koning en Jeroen van Maanen. De eerste was gelieerd aan de zuivel en waterschap en de tweede kwam uit de FDF en LC gelederen. Jeroen werd vice voorzitter. Na de ALV werd het een jaar van geen richting en geen leiding. Jeroen, met een duidelijke en directe mening, paste niet bij enkele andere bestuurders zoals mevr Koning, die van de NMV een meer een procedurele vergaderclub wilde maken. Toch had mevrouw de Koning veel bestuurlijke ervaring vanuit het waterschap. En in de herfst van 2020 verzande het dagelijks bestuur zonder leiding en richting in een rommelig clubje. Er ontstonden twee kampen in het dagelijks bestuur en de scheuring was een feit. Ook het Landelijk bestuur sprak zich niet uit over een richting en verergerde de chaos door ook binnen hun gelederen onderlinge verdeeldheid. Er werden adviseurs ingevlogen. Goed bedoelde acties, maar die geen hout sneden en adviseurs met meer eigen belang dan ledenbelang.
Door dit verloop werd NMV ook geen stabiele partner zoals bijvoorbeeld in Zuivelnl. Daardoor liep ook ledenbelang schade op.
En van lieverlee komt men steeds verder richting de afgrond, niemand grijpt in, mensen die aanwijzingen geven (zoals ik in maart 2021) worden naar de achterdeur geserveerd. Gevolg van al die al dan niet goed bedoelde juristen en adviseurs is een stevige aanslag op de verenigingskas. Het ledenbelang werd nog verder geschaad en was voor Jeroen het moment om in het kader van ledenbelang terug te treden.

Op 1 september 2021 wordt er eindelijk naar de leden geluisterd. Veel te laat....
Maar willen we een NMV overhouden, dan zal er maar volgens 1 principe op de ALV gewerkt moeten worden. Zij die de chaos veroorzaken, zijn niet in staat het op te lossen....
Tegen de leden zou ik willen zeggen, kom naar de ALV, laat je stem horen. Benoem een interimmer voorzitter en secretaris die bereid is om een nieuwe ALV voor te bereiden waarbij de leden de kans krijgen een nieuw bestuur samen te stellen, statutenwijzigingen beter voor te bereiden.

Gaat de NMV ten onder aan interne strijd, dan zal dat een stevige aanslag worden op de democratie in de melkvee belangenbehartiging.

Deel dit topic

John Spithoven

Reacties

+3
Melkboer16
Zinloos die hele NMV, wordt je contributie dus gebruikt om adviseurs om de interne chaos op te lossen te betalen.
Jezelf opheffen kan ook een vorm van goed leiderschap zijn.
Net als stoppen met ondernemen ook goed ondernemerschap kan zijn.
John Spithoven
@Melkboer16 Als jij zorgt voor democratie op gekozen bestuurders en beleid binnen het geen over blijft na jou gekozen denkrichting dan snijdt je roepen misschien ook nog hout.......🤔
+5
Melkboer16
@John Spithoven noem jij mij nou eens een paar verdiensten op die de NMV bereikt heeft in al die 30 jaar?
En dan niet alleen de tegen zijn argumenten tegen de LTO.
Is de NMV ook op provinciaal en gemeentelijk niveau aanwezig om beleid bij te sturen en zijnde ook in Brussel aanwezig?
Vaak hoor ik argumenten als van “wij waren tegen afschaffing van de quotering” maar ook al was LTO tegen geweest dan nog was die afgeschaft.
Dat het erna niet goed gegaan is dat weet ik ook maar toen heeft NMV ook niet gezegd er moet een rem op
+1
Twentsch Land
Verdiensten is een breed begrip .....een standpunt innemen wat andere belangenbehartigers tot nadenken zet en zelfs kan doen besluiten als een dolle dwaas NIET door te rammen ( vaak in belang van eigen eer ) is niet direct een resultaat/verdienste maar indirect wel..... niet dat ik NMV nou heel geweldig vindt....maar hun aanwezigheid waardeer ik zeker wel.

@Melkboer16
Jannus
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Verdiensten is een breed begrip ....

Vertrouwen is ook een verdienste maar kost veel tijd en verdampt snel
+6
mlkvhoudr
@Melkboer16 john typt een heel constructief stukje en jij komt hier mee dat is niks anders dan bewust trollen.
Melkboer16
@mlkvhoudr nee dat is geven
Van zelfreflectie wat NMV zelf niet doet!
+2
mlkvhoudr
@Melkboer16 iemand zelfreflectie geven, wat is dat nou weer dan, je kan sparren met elkaar, elkaar een spiegel voorhouden, dat is op basis van gelijkwaardigheid, jij wilt ze gewoon doodknuffellen met je advies en dan feliciteren met hun juiste keuze op hun begrafenis.....zoiets?

Als je ze echt voort zou willen helpen geef je ze advies waar ze mee door kunnen maar misschien is de tijd van collectieve belangenbehartiging wel voorbij voor alle algemene belangenverenigingen, dat zou zo maar kunnen
jan w
Quote Reactie van @Melkboer16:
Is de NMV ook op provinciaal en gemeentelijk niveau aanwezig om beleid bij te sturen

Denk dat we in Gelderland nu weer een heel goed bestuur hebben. Naar zeggen is er een goede samenwerking tussen de "afdeling"Gelderland van de NMV. en het provinciale gebeuren. En voor mij hoeven ze niet net zo als de LTO iedere maand verantwoording af te leggen van "Dit hebben we deze maand gepresteerd.
John Spithoven
@Melkboer16De bovenstaande opmerking had je twee weken geleden ook, dit was mijn reactie.

prikkebord.nl/topic/261378/…
+5
sorry
@John Spithoven dank voor de heldere uitleg
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Melkboer16:
wordt je contributie dus gebruikt om adviseurs om de interne chaos op te lossen te betalen.

Zo gebruikt LTO jouw contributie om naar "wetenschappers" van de WUR te brengen, met de opdracht om het ledenaantal kloppend te maken met de opdracht. Is dat ook niet tot meerdere eer en glorie van...?
+1
Boerbakje
Lekker dan toen de fosfaat rechten werden ingevoerd lag deze club ook al intern op zijn gat.
+1
Weidezicht
Ik heb er niet veel kijk op masr hoe werkt het bij POV. Daar lees ik vaak positief over. Hoe gaat en werkt het daar? Is elke vatkens en kippenboer lid? Hoe is het daar met inspraak en leden bestuurders.
Ik heb het vaker geschreven, ik heb niets met LTO, maar zij hebben welke de ingangen, afdelingen, organisatie enz. Alleen is daar denk ik niemand meer lid die zelfreflectie heeft, kritisch is of zijn kop boven masiveld uitsteekt. Maar over paar jaar hebben we meer belangenclubs dan dat er boeren zijn. En bij de clubs waar we van vinden dat ze het wel goed doen, daar moeten de pasr bedtuurders het dan zowat als vrijwiligerswerk doen. Maar 1 grote organisatie waar ieder asn bijdraagr, met voor elke sector, vakkundige medewerkers en een pasr echte lobbyisten in dienst kan ons dan toch meer brengen. 1 grote club met lef als FDF, een topper als frontman/vrouw zoals zij van POV, publiekacties zoals van agractie, landelijke, europese maar ook plastselijke invloed zoals lto toegedicht word, kan dan toch meer brengen?
+1
jan.1
Als de NMV zichzelf niet in stand kan houden,door onderlinge verdeeldheid,hoe kan ze dan nog beleid maken of opkomen voor de belangen melkvee sector.Probeer er samen uit te komen,of ga verder met lto,die valt heus niet uit elkaar.Vind Johan Spithoven ook wel goede bestuurder,zonde dat je bij die club zit.
+1
John Spithoven
@jan.1 @Weidezicht @Melkboer16
Ik ben het met jullie eens dat zoals de belangenbehartiging nu gaat in de melkveehouderij uitzichtloos is. Interne strijd, niet alleen bij de NMV, zorgt dat onze belangen worden geschaad. En met 1 mond spreken is beter, maar....dat moet op een democratische manier gebeuren. Bestuurders moeten gekozen worden, niet benoemd. Leden moeten invloed hebben op het beleid. Het is goed dat er overleg is met periferie en belangenbehartiging, maar zoals de melkveehouderij nu georganiseerd is , is ziekelijk. LTO kan en mag geeneens zichzelf zijn, de zuivel blijft een stempel drukken op beleid. Als voorzitter van SSC komen we afspraken tegen die in AgriNL en LTO maken over ons, die het daglicht niet kunnen velen. In het rapport "Naar een ontspannen Nederland" berichtte 1 der auteurs dat hij alleen maar in opdracht handelende van bovengenoemde partijen. Dat is geen belangenbehartiging.

Dus als de NMV ten onder gaat aan interne ruzie, en LTO krijgt de lead, dan moet er nog heel wat gebeuren voordat zij ook namens ons allemaal kunnen en mogen spreken.
Jannus
Quote Reactie van @John Spithoven:
Interne strijd, niet alleen bij de NMV,

Ik hoor het al,het is een hok met hanen die ego's willen strelen na het 1 okt succes??
+2
John Spithoven
@Jannus Misschien is het daarom goed om rond te kijken naar een hennetje😁
Melkboer16
@John Spithoven nou daar zou ik voor zijn. Maar geen Sieta v kampema.
Je noemt gekozen bestuurders maar we mogen blij zijn dat er nog fanatiekelingen zijn die het doen willen.
Zal het nog een keer zeggen maar bij RFC zijn genoeg goede bestuurders vrijgelaten die jarenlang een goede vergoeding hebben gehad.
Daar moeten toch goede mensen tussen zitten die nu eens voor LTO of NMV de kar willen trekken.
marcsterreborn
@Melkboer16 Hennie de Haan heeft het uitstekend gedaan bij de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders
Jannus
@John Spithoven Mijn gedachte ook al valt Sieta af,te radicaal en te ruwe diamant maar past goed bij Marc als het om het straatgevecht gaat en mobilisatiekracht bij te zetten al is dat in het aller uiterste en slechts op aangifte van de nieuwe 'alfa-hen'
Boerbakje
@John Spithoven Achter de schermen bij de beleidsmakers en piriferie heeft LTO de lead dit gaan ze niet delen of uit handen geven.
Daarom zal een landbouw collectief nooit wat worden wat voor gekozen bestuurders met wat voor mandaat er ook komen.

Het is naar maar waar!
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!