De melkveesector heeft bruikbaar gereedschap in handen om ammoniakverliezen te reduceren

De oplossing voor het emissie "probleem"?:

Eiwitwaarderingssystemen voor melkvee geven schattingen voor de verteringseigenschappen van verschillende typen voereiwit. Daarmee kan je uitrekenen hoeveel eiwit er beschikbaar komt voor de stofwisseling van de koe en in welke mate dit aansluit bij de eiwitbehoefte van de koe. Dit stelt ons in staat om evenwichtige en gezonde voeding te ontwikkelen voor melkkoeien, met zo min mogelijk verlies van waardevolle voedingsstoffen. Zo weten we bijvoorbeeld dat door verlaging van het eiwitgehalte in het voer, de stikstofverliezen van melkvee en de uitstoot van ammoniak uit melkveestallen dalen. Wageningen UR toonde aan dat met behulp van het ureumgehalte in de melk goede voorspellingen mogelijk zijn van veranderingen in de ammoniakemissie vanuit een gangbare melkveestal. Hiermee heeft de melkveesector bruikbaar gereedschap in handen om ammoniakverliezen verder te reduceren.

Bron: [www.wur.nl]

Deel dit topic

Reacties

anonymous_15
Da's het einde van het dag en nacht weiden dus. Ik had laatst een ureum van 57
Wimsumar
Beste Jan is Hobbyboer: Nee, beter lezen A.U.B..Het gaat om de ammoniakemissie vanuit een gangbare melkveestal.
Wimsumar Schreef:
-------------------------------------------------------
> Beste Jan is Hobbyboer: Nee, beter lezen A.U.B..
> Het gaat om de ammoniakemissie vanuit een gangbare
> melkveestal.

En op een gaaaaaaaanbaar bedrijf natuurlijkl
anonymous_15
mooi, heeft dat gehobby van mij toch nog enig nut. Mag ik misschien wel gewoon op deze voet verder gaan.
spotmelker
@ Hobby-jan,
De emissiefactor bij jaarrond opstallen is 11,3kg.
De emissiefactor bij beweiden ligt volgens de laatste inzichten op ruim 3.
Maximaal beweiden is dus
producent
Het is maar welk rapport je uit de laaaa haalt.
anonymous_15
is daar ook nog een theoretische verklaring voor? Wat maakt uit of de koe schijt in de wei of in de stal? Ik dacht dat het om de voeding ging, en blijkbaar zat er in dat hardgroeiende augustus gras een hoop onbestendig eiwit (schijten met een bochtje) en dus een hoop ureum. Maar dat geeft dus nix volgens de milieu-jongens. Heb ik weer geluk.
Grasbaal
Ik heb net in de krant gelezen dat bij ons de Hoogovens overwegen om ureum door hun met dioxine vervuilde uitstoot te mengen om aan de normen te voldoen......
anonymous_8
... dat is toch ook wat er in die zogenaamde moderne tractoren gebeurt (toevoeging Adblue)??

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's emissie , stal , koeien , melk , koe , melkvee , voer , wageningen-ur , ammoniak , ammoniakemissie , stallen , uitstoot en eiwitgehalte geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0