Formaline

heb al het een en ander geprobeerd tegen mortellaro maar heb het idee dat formaline het beste helpt.
Wat zijn jullie ervaringen?

Deel dit topic

arnold

Reacties

+1
J Andringa
Als je een weidend bedrijf bent en ze lopen met modder aan hun poten door het voetbad dan heeft niks zin. Wij behandelen ze individueel in dat geval
cjw73
Heb ook meerdere geprobeerd, maar is allemaal maar even en dan begint het weer.
+2
avondrood
@cjw73 Zal altijd zo blijven. Door consuquent voetbaden en de juiste dosering kun je de infectie druk verlagen en beginnende uitbraak bij koeien takkelen. Chronische koeien is er bijna geen oplossing voor dan strikt en regelmatig behandelen. Wanneer de weerstand van de koe verstoord wordt komt het weer opzetten. Infectie blijft in en onder de huid zitten.
+2
bio boer
@avondrood wat ik altijd vreemd vind is dat 80% van de koeien nooit morellaro krijgt eb 20% komt er nooi meer van af dus wil er met fokkerij op letten zou mooi zijn dat ze het ook op de stierenkaart zetten
mlkvhoudr
@bio boer staat op 2e tabblad bij stierzoeken

(klik om te vergroten)

cjw73
@mlkvhoudr tsja crv heeft zoveel er bij staan, daar kijken de meeste totaal niet na.
+2
Noorderling
Quote Reactie van @cjw73:
tsja crv heeft zoveel er bij staan, daar kijken de meeste totaal niet na.

Zon lijst lijkt wel leuk, maar zijn alleen maar symptomen en gevolgen van. Dus of het zin heeft.
Het begint bij voeropname, het gevolg is conditie en vervolgens de weerstand.
Koeien moeten goed lopen en voldoende vreten, 90% van de problemen is daaraan te linken inclusief vruchtbaarheid.

Bijzondere is dan weer, dat CRV druk bezig is met voerefficientie. Bij de eerste promotie hadden ze een vergelijking gemaakt. De meest efficiente stier had een fokwaarde voor conditiescore van ca 94 en negatieve vruchtbaarheid. Als vaars zijn ze vast persistent, 2jaar melken en je ziet ze nooit weer. Die krijgen niet eens de tijd om mastitis of mortelaro te krijgen.
+2
jan w
@Noorderling
Het begint met de bouw van de koe. Als je rondgaat en je ziet koppels koeien lopen, dan kun je hier precies de bedrijven eruit halen die met CRV werken of met een andere ki organisatie.
Ynze Oenema
@Noorderling moet je beter voeren. Als je koeien met enorme melkvererving en persistentie inzet is het wel handig ze ook naar die behoefte te voeren. Dan redden deze beesten het prima.
Noorderling
@Ynze Oenema
Voerkwaliteit heb je niets aan zonder opname. Vooral opname maakt het verschil en dan moet alles kloppen, ook de koe. Die koe moet breed zijn en goed lopen, als dat niet klopt het begin is van lagere opname en problemen zorgt dat voor klauwproblemen.

In de box staan, alleen krachtvoerbox opzoeken, pens verzuring, zoolbloedingen etc. Dan is zo'n koe nagenoeg al verloren, hoe moet je zo'n koe nog goed voeren, misschien alleen Tmr als zelfbescherming.
+1
mlkvhoudr
@cjw73 zal nog eens heel sociaal wat op zoeken 😆
cjw73
@mlkvhoudr ik doe al jaren geen zaken meer met hun. Kan nooit iets goeds op de stierkaart vinden daar.
mlkvhoudr
@cjw73 ik heb vooral problemen met mijn fokkerij "adviseur" op het moment, wat een eigenwijs stuk vreten is dat...........
+1
cjw73
@mlkvhoudr mij adviseur van hun heb ik een jaar of 5 geleden weg gestuurd. Maar gebruik al wel 20 jaar niks van hun meer. En triple A is een stuk beter.
grös
@cjw73
Veestapeladviseurs heb ik hier in 5 jaar al 4 verschillende aan de deur gehad en allemaal zoveel mogelijk afgekapt, die komen vaak net van school en niks mis mee hoor maar ze worden de boer opgestuurd om SAP rietjes en ovalert te verkopen, maar CRV heeft zeker ook nog een paar mensen die wel verstand van koeien en stieren hebben, fokkerij specialist heet dat geloof ik, mensen zijn vaak ook inspecteur, die geven wel advies achter de koe, ook wel i.c.m. met triple aAa, en bij inkruisen heb je ook niks aan SAP, aldus hunzelf, en dan moet je gewoon in de stal kijken, ik heb zo ook sinds jaren wel weer een paar CRV stieren in het vat, omdat ze die wel degelijk hebben, met 99% betrouwbaarheid en 13000 dochters lijkt mij bijvoorbeeld Bouw Rocky ook wel een goeie stier apps.crv4all.nl/siresearch/nl/…
T60401
@grös Die korte speenlengte zint mij alleen niet.
grös
@T60401
Nee dat is wel een punt zag ik ook net, toch met de levensduur 700 dagen dan zijn veehouders de koeien niet gauw zat blijkbaar.
Ynze Oenema
@grös heb er een paar; prima koeien
Cowboy3
In het voetbad tegen mortellaro doen we al meer dan 20 jaar kopersulfaat en formaline maar dat is voor de gewone stikpoot. Allebei 3-4 % om de 2-3 maanden door het bad, nooit een probleem geweest mortelaro hier.
Grondboer9
Zand in de boxen, verdwijnen de meesten problemen!
+1
sjuu
Heb 6 maanden die mat van schippers, mortellaro en tussenklauwonsteking verleden tijd. Maar de weerstand van de koeien is belangrijker.
joske1980
@sjuu
En heb je die dan altijd in terugloop liggen of af en toe? En altijd spul erin of alleen water?
sjuu
@joske1980 Ze kunnen ook om de mat heen als ik de hekken open zet, staat nu al een tijdje uit. Aankomende winter weer zal deze af en toe weer draaien, kraan open en gaan.
Koeien boertje
@sjuu dan ben je nog wel een beetje geld kwijt, elke keer weer zo'n compleet pakket per robot
sjuu
@Koeien boertje Heb geen robot.
Gerrit v Schaick
Hier ook best wel last van mortelaro. Ook verschillende dure middelen geprobeerd voetenbaden, sprayen in melkput enzovoort. Afgelopen winter heel veel koeien in verband gezet met hooffit. Uiteindelijk werd ik het beu en toch maar eens de de hele koppel laten bekappen/behandelen sindsdien iedere 14 dagen voetenbad met 1 derde jerrycan formaline en 1 kgvoerschep met kopersulfaat. 2 melkbeurten achtereen en 2e keer wel vers bad. De boel nu aardig onder controle. Af en toe een chronische in het verband zetten met m-han en beetje kopersulfaat.

Maar ik hoor van collega's in de buurt ook goede verhalen over de schippers mat. Kost wel wat. Ik hoor all in iets van 7000 per jaar op goede 100 mk. Maar problemen schijnen echt als sneeuw voor de zon te verdwijnen.
grös
@Gerrit v Schaick
7000/jaar ?? Dan mag het ook wel heel goed werken, mortellaro schijnt ook wel helemaal uit te bannen te zijn, heb in de UK wel hele systemen gezien, daar hadden ze allemaal hekwerken buiten waar ze systematische de hele koppel door voetbaden konden drijven, hier doen we 's winters een bak achter de robot maar na een halve is die natuurlijk niet zo schoon meer. Ook zo'n alternatief middel verkoper hier gehad, die zei er mag alleen schoon leidingwater en niet uit de bron want daar zaten teveel bacteriën in, nou dan moet je er ook geen koeien door heen laten lopen lijkt me.
+1
Koeien boertje
@grös denk dat mijn bron gezonder water heeft dan leidingwater
Koeien boertje
@Gerrit v Schaick op 2 robots zo'n matje idd, 3000 pet pakket en 2x per jaar.
Dus 4 pakketten van 1500 en dan de pomp nog meen ik.
Heb voor 2 jaar al eens gevraagd, maar voor dat geld zet ik wel een badje
cjw73
@Gerrit v Schaick hoeveel water heb je in het bad?
Gerrit v Schaick
@cjw73 zo'n 150 liter
+1
cjw73
@Gerrit v Schaick dan kan er wel wat meer kopersulfaat in denk ik. Hier ook ongeveer 150 liter water en doe 7 liter formaline en 7 kilo kopersulfaat er door. Melk ongeveer 70 koeien en die lopen er 3 x door en dan weer leeg. Hooguit eens in de 2 maanden. En heb ze altijd binnen.
Gerrit v Schaick
@cjw73 oké. Mij is verteld 2% kopersulfaat. Meer zou er niet in water oplossen. Ik zit daar 50 procent onder miss verkeerde zuinigheid. Maar jij zit er dan weer op het dubbele
+1
cjw73
@Gerrit v Schaick net wat @Cowboy3 aangeeft allebei 3 a 4 % per 100 liter
+2
Cowboy3
@Gerrit v Schaick "Meer zou er niet in water oplossen"
Ik pak altijd een emmer gloeiend heet water doe daar max 2 kg per keer in en roeren tot het is opgelost.
( net als met formaline niet met de neus boven gaan hangen dat begint te jeuken )
Hier komen meer als het dubbele aantal koeien als bij @cjw73 door een bad van 150 liter dat 2 keer en als je dan koeien een dag of 4 later bekapt kun je zien dat het wonderen doet.
+1
Grensboertje
@Gerrit v Schaick Hier sinds 6 weken zon Schippers mat. Met melkstal altijd voetbaden elke week ging ook super, sinds half jaar 2 robots en de terugloopgang is te kort voor een voetbad. Half jaar niks gedaan, ging goed mis. Op de dag dat de mat er kwam foto's gemaakt van de mortellaro klauwen, vorige week weer en zie nu al gigantisch goede resultaten!

Systeem werkt super, alleen kost hier wel ongeveer 6000 euro per jaar, voor 2 robots en 1 mat. Maar nu wordt er ook 24/7 wat aan gedaan en heeft -op de eerste paar dagen na- geen invloed gehad op de melkingen en bezoeken. Dan is mij dat gemartel met een voetbad snel vergeten 😄
wolfje
@Grensboertje dus 6000 euro voor ongeveer 120 koeien ? hoe vaak gaan ze erover 5x per dag? na hoeveel passage's moet er een nieuwe mat komen dan, of ben je daar nog niet aan toe?
ik zit er nl. ook over te denken maar heb een melkstal
Grensboertje
@wolfje Nu gemiddeld 8 bezoeken per koe per dag, mat begint al iets te slijten heb ik het idee. Je hebt 'garantie' voor de hoeveelheid Hoofclean die je koopt. Heb zon pakket van 10 bussen a 20kg, vertegenwoordiger zegt dat ik daarmee ongeveer 4 a 5 maanden mee kan doen. Gaat ie tussentijds kapot, krijg je voor niks weer een nieuwe mat. Is dat Hoofclean op, dan moet je weer zon nieuw pakket bestellen incl nieuwe mat.

Pomp kost 1500 euro eenmalig, en 10x20kg Hoofclean plus mat 1550. Dus bij 3 pakketten, elke 4 maand (ff simpel geteld), kost dat 4650 euro. Komt de formaline dan nog apart bij, dus zal richting de 7000 gaan.

Mat slijt hier zo hard omdat ie in de selectiepoort ligt. Koeien moeten standaard rechtsaf slaan dus veel gedraai met de klauwen op de mat. Maar vertegenwoordiger durfde het aan dus ik vind het best. Daarom leek mij een voetbad ook niks, als ze daarin moeten draaien...

@ntd79 Hier komt bekapper elke 2 weken voor de probleemgevallen, ook intapen met Hooffit maar had al diverse koeien waarvan het niet bij te houden was en de mortellaro alleen maar erger werd. Zit nu te denken om Novaderma te halen bij de veearts en te gebruiken, iemand daar goede ervaringen mee?
ntd79
@Grensboertje ja, novaderma ben je er met vier dagen vanaf, kun je het er zo afschrappen
ntd79
@ntd79 niet te zuinig met de watten, anders krult het te snel langs de tape
ntd79
@Grensboertje als je problemen met mortellaro hebt, en je laat om de twee weken de bekapper komen voor de probleemgevallen , ervaar je dat niet als dweilen met de kraan open?
ntd79
@Grensboertje we laten de koeien drie keer per jaar bekappen, die jongens tapen bij het kleinste mankement ook direct in, spray, hooffit en kopersulfaat. Kost in jou geval met 120 koeien zo'n 3500 per jaar ex klosjes. Dan wist ik het wel. Op die manier kom ik het voetbaden vrij. Maar direct bij zeggen, vijf maand is alweer te lang, consequent om de vier maand. We hebben ze ook altijd op stal.
Noorderling
Wat een geld, daar kun je ook heel vaak de bekapper laten komen en intapen om het flink in te dammen. Is dan het onderdrukken in de stal ook al niet veel eenvoudiger? Bijvoorbeeld na het weideseizoen en stal erbij schoon spuiten.
+1
Herbert
@Noorderling nou idd. Voor dat geld kun je ze om de maand laten bekappen en krijg je al die rotzooi ook niet in de put. Koeien die dan nog steeds problemen hebben moet je sws niet aan willen houden.
sjuu
@Herbert De meeste bekappers lossen een mortellaro problemen niet op, dus wat is duur. Elke keer koeien apart zetten en uitzoeken kost ook tijd. Bevalt mij prima die mat. Nu weet ik in ieder geval dat het gebeurt als het nodig is.
+1
cjw73
@sjuu wat doet die bekapper van jou dan?? Koffie drinken ofzo...
ntd79
@cjw73 dat vroeg ik mij ook af
sjuu
@cjw73 Dat ook ja, veel geprobeerd met zalf en tape. Vond het resultaat matig, nu totaal geen mortellaro meer.
dieks2
Formaline is grote troep, dat moet je gewoon niet meer willen. Ben aantal jaren geleden al gestopt met voetbaden
marcsterreborn
@dieks2 is formaline nog steeds toegestaan in Nederland voor deze toepassing? Ongelooflijk.
+3
Cowboy3
Quote Reactie van @marcsterreborn:
is formaline nog steeds toegestaan in Nederland voor deze toepassing?

Noem ff dat middel wat jij gebruikt dat net zo goed werkt als formaline wat jij bij jou koeien gebruikt.
marcsterreborn
@Cowboy3 Voetbaden gebruik ik nooit. Pas wel 21 uur weidegang per dag toe. Dat helpt beter
Noorderling
@marcsterreborn
En in maart, hoe hangt de vlag er dan bij?
Weidegang kan geen oplossing zijn voor stalproblemen, daarvoor duurt de winter te lang.
grös
@Noorderling
melkvee.nl/artikel/…
Als je een goeie vorst hebt kun je ze ook nog even naar buiten doen, maar hier staan ze normaal ook gauw 4 maanden op stal, soms een weekje naar buiten als het droog is of een paar uur over de sneeuw, maar land is in het algemeen gewoon te nat.
+1
Koeien boertje
@Noorderling als hier de dammen nat en modderig zijn heb ik de meeste problemen.
In de winter eens in de paar weken een bad is wel te doen, al kan ik daar nooit zin aan krijgen 🙃
Maar in de zomer als de klauwen onder de modder zitten is er weinig aan te doen en heb ik veel meer problemen d'r mee.
George
@marcsterreborn
Jij gebruikt wat anders ja.
Wat moet een links journalistje met een voetbad?
Cowboy3
Quote Reactie van @marcsterreborn:
Voetbaden gebruik ik nooit

Ik weet ook wel een paar adressen die geen voetbaden kennen, maar ik ben zeer blij dat ik daar geen koe ben.
dieks2
@Cowboy3 mortellaro prima onder controle te houden door hoofgel met kwast in melkstal. Bedrijven die verslaafd zijn aan voetbad, moeten eerst eens kritischer naar weerstand van de koeien kijken
dieks2
@Cowboy3 ik ken ook bedrijven die elke week voetbaden waar ik ook niet graag koe zou willen zijn
Elvis
@marcsterreborn helemaal over gaat het nooit van weidegang, blijft hier toch bij een paar keer in tapen met hooffit of spray
sleepslang
Gewoon bekappen ,het werk wordt al een stuk plezieriger als je geen doeken of papier meer gebruiken hoeft.
ik heb er altijd een blaaspistool van de luchtcompressor bij ,dan blaas je de hele klauw brandschoon
Vario512
Mortellaro behandel ik altijd door wat gebruikte versnellingsbakolie met kopersulfaat te mengen, en dat met een kwast erop te smeren. Vooral ook tussen de klauwen smeren en onder de bijklauwen. Niet intapen, en in 98% gevallen in 1 keer genezen. De andere 2% moet nog 1 keer herhaald worden.

Momenteel een stier rondlopen, waarbij aan de moederskant geen mortellaro voor komt. Dus als de dochters deze genen ook mee krijgen, zou wel mooi zijn.
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!