Video: Melkveehouder bedenkt irrigatietechniek zonder lange drainbuizen

Melkveehouder Joost Samsom uit Wilnis (UT) is van start gegaan met een zelf bedachte techniek tegen bodemdaling. De techniek, die hij subirrigatie heeft genoemd, brengt gangen in de grond voor ondergrondse irrigatie en zonder gebruik van drainslangen.

Deel dit topic

Reacties

+4
Ted6
Lijkt volgens mij erg op mol-draineren. Dat werd 40 jaar terug al gedaan.
Noorderling
@Ted6
Draineren of versmeren?
bio boer
@Noorderling hemel water kan zo door de snij snede lopen dus dat voordeel heb je al
bio boer
@Ted6 is gewoon een moldrain idd die buis zou allen verbetering zijn
Gerrit v Schaick
@Ted6 toelichting van Joost:Verschil met de oude "moldrain" zit m vooral in de robuustheid en de lasersturing. Bij een drooglegging van 60cm ga je toch wel 90cm diep (bovenkant gang 20cm onder slootpeil) en het is van belang dat de gang waterpas aangelegd is zonder hoogteverschillen. De buis aan het begin is rond 110mm. Bij De proef van de Wur was die rond 60mm en mede daardoor al gauw weer dicht. In de buis zit nu ook een filtergaas(prop) om te voorkomen dat er beestjes in zwemmen/kruipen die de gang van binnen uit aantasten. In de conus een hydraulische klem om de buis vast te houden en gemakkelijk weer los te laten als deze ver genoeg in het land getrokken is.
Al met al is het principe niet geheel anders, maar wel aangepast voor infiltratie ipv drainage. En daarom ook zwaarder uitgevoerd.
Mh12
Joost, is een top vent en ondernemer. mocht er graag over de vloer komen, altijd tijd voor een praatje en een bak koffie. En altijd was hij aan het ideeën ontwikkelen. En durft als ondernemer gewoon de stap te zetten.......
Hoewel dit iedee niet geheel nieuw is, heeft hij wel de aanpassing gedaan, en doet het gewoon.....
Bij mij ligt nu bijna 50 ha in de onderwaterdrainage, maar misschien op sommige percelen, zou zo'n natuurlijke af en aanvoer buis nog wel erbij kunnen....
Johannushoeve cv
Dan vraag ik mij wel af hoe lang blijft de gang open en als deze dicht zit wat je dan kan doen om hem weer gangbaar te krijgen?
BertK
@Johannushoeve cv Nieuwe trekken, materiaalkosten bijna nul.
Succes afhankelijk grondsoort, harde klei of slap veen. Onder slootpeil heb je altijd (?) tegendruk van het water, al zag ik hier na conventionele onderwaterdrainage de sloot leegstaan bij een collega.
Kwam hier bij graven nieuwe sloot na 40 jaar moldrainage tegen, boven slootpeil. Bij sloot al lang dicht natuurlijk. Opa had ook storende laag laten breken, maar dat was geen garantie voor succes.
Johannushoeve cv
@BertK hoe krijg je de buis er weer uit zonder ze te beschadigen? Je zal het hele verhaal opnieuw moeten doen .
bio boer
@Johannushoeve cv gewoon opnieuw trekken
Noorderling
@bio boer
maar dat zal in veenweide met lange smalle percelen vooral overdwars zijn.
Worden dat geen hobbels waar de maaier, schudder en hark in gaan vreten?
Blijf graag op zn stoel zitten als je 20 over het land rijdt.
bio boer
@Noorderling dat weet ik niet hoe veel dat doet met die poot door trekken dwars op de rijrichting op veen kan het sws wat meer hebben dat veert al allekanten op terweil op de zware klei met nat weer hebt geweid als kan later je machines kapot stuiteren als die weer is opgedroogd ik weid op de zwaarste klei die we hebben dat komt wel op de schudder aan als je daar latet kuild gaat gek zat kun je maar rustig aan doen
Noorderling
@bio boer kan zijn dat het op klei gekker gaat. Heb ook nog een oude mol poot liggen om eens door een kopakker of dam te trekken, moest er niet aan denken dat dat midden in je land zit. Op klei scheurt de grond vaak wel dieper door, of het op slappe grond zin heeft vraag ik me dan wel af.
bio boer
@Noorderling heb ook eens getwijfeld om 1 tekopen toen lokale lmb 1 had ligen om even even moldrain te trekken naar een plas of zo weet niet of at werk als je er vroeg bij bent
Gerron
Ik denk dat op veen je de minste bodemdaling hebt als je bij harde regenval dat water in een hoger gelegen locatie pompt en als het dan wat droger is (Tenzij je daar met een trekker wat wil doen.) laat je dat water weer in het land lopen.
Een heel andere benadering dus.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0