Eurocommissaris Timmermans: De wereld moet nu zeggen dat het genoeg is

De Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans, tweede man van de commissie die het klimaat onder de hoede heeft, zegt dat het VN-rapport aantoont ‘hoe enorm dringend’ de wereldwijde aanpak van klimaatverandering is. Volgens hem is het niet te laat om het tij te keren.

Deel dit topic Ik vrees dat we van de coronacodes in de weercodes belanden (bd.nl)

Irene van den Berg is journalist en columnist, gespecialiseerd in financiële psychologie. Zij probeert ons economische gedrag te verklaren.

 Yeşilgöz: andere landen moeten klimaatambitie verhogen (dvhn.nl)

Het nieuwe IPCC-rapport over het klimaat "maakt nog eens extra duidelijk dat we de komende decennia de uitstoot van broeikasgassen sterk moeten verminderen". Dat zegt staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Klimaat en Energie. Ze vindt dat andere landen scherpere klimaatdoelen moeten stellen.

 Milieuorganisaties: luister naar wanhoopskreet van de klimaatwetenschap (pzc.nl)

Een nieuw kabinet moet in het regeerakkoord besluiten om het klimaatdoel voor Nederland op te hogen, in lijn met de opwarming van de aarde, zegt Greenpeace in reactie op het rapport van VN-klimaatpanel IPCC. Volgens Natuur & Milieu is het huidige klimaatbeleid is ‘bij lange na’ niet voldoende om het tij te keren. ,,Meer weersextremen komen op ons af en de zeespiegel stijgt tot drie keer sneller dan in de jaren zeventig. Klimaatverandering heeft op korte termijn rampzalige en onomkeerbare gevolgen voor de mensheid en de planeet”, aldus de organisatie.

 VN: klimaat verandert snel, mens ‘onmiskenbaar’ de oorzaak (parool.nl)

Het is nu of nooit: het nieuwste rapport van het vooraanstaande VN-panel IPCC is somberder dan ooit over de gevolgen van de opwarming van de aarde door broeikasgassen. Maar het vált nog te redden.

 Kabinet: We moeten uitstoot sterk verminderen (pzc.nl)

Het rapport van de IPCC maakt nog eens extra duidelijk dat we de komende decennia de uitstoot van broeikasgassen sterk moeten verminderen, zegt staatssecretaris Economische Zaken en Klimaat Dilan Yesilgšz-Zegerius (VVD) namens het kabinet. ,,We blijven daarom hard werken aan (nieuwe) maatregelen voor CO2-reductie, zowel nationaal als internationaal.”

 Kaag: nu of nooit in strijd tegen klimaatverandering (lc.nl)

Het is "nu of nooit" in de strijd tegen klimaatverandering. Dat zegt D66-leider en demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag in reactie op het klimaatrapport van het IPCC. Ze vindt dat Nederland de leiding moet nemen op het gebied van het bestrijden van klimaatverandering. Dat zijn GroenLinks en de Partij voor de Dieren met haar eens.

 Eurocommissaris Timmermans: De wereld moet nu zeggen dat het genoeg is (gelderlander.nl)

De Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans, tweede man van de commissie die het klimaat onder de hoede heeft, zegt dat het VN-rapport aantoont ‘hoe enorm dringend’ de wereldwijde aanpak van klimaatverandering is. Volgens hem is het niet te laat om het tij te keren.

 Onderzoeker Aimée Slangen over zeespiegelstijging: Nederland is als een badkuip (dvhn.nl)

Nederland is een soort leeggepompte badkuip, met aan de randen steeds hoger staand water, stelt Aimée Slangen van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Slangen is hoofdauteur van het onderwerp zeespiegelstijging in het VN-klimaatrapport dat maandagochtend verscheen.

 Rutte: klimaatrapport is zeer zorgelijk (tubantia.nl)

Het rapport van de IPCC maakt nog eens extra duidelijk dat we de komende decennia de uitstoot van broeikasgassen sterk moeten verminderen, zegt staatssecretaris Economische Zaken en Klimaat Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD) namens het kabinet. Ook demissionair premier Mark Rutte uit zijn zorgen: ,,Het is zeer zorgelijk, belangrijk om rekening mee te houden voor dit en volgend kabinet.”

 “Sommige klimaatkantelpunten zijn al gepasseerd” (wur.nl)

Vandaag publiceerde het VN-Klimaatpanel IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) het eerste deel van een nieuwe reeks rapporten over klimaatverandering. Afgelopen weekend keek hoogleraar Aquatische Ecologie Marten Scheffer samen met de Volkskrant vooruit op het rapport.

 ‘Vluchten kan niet meer’. Iedereen krijg te maken met klimaatverandering (trouw.nl)

De aarde is al 1,2 graden opgewarmd. Het risico is groot dat de drempel van anderhalve graad opwarming snel is bereikt, waarschuwt secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties.

 Verzekeraars benieuwd naar regionale effecten klimaatverandering (lc.nl)

Verzekeraars vinden het goed dat er "gedegen onderzoek" wordt gedaan naar de klimaatverandering, maar zijn daarbij vooral geïnteresseerd in een nog te verschijnen rapportage over de regionale effecten. Dit omdat de gevolgen regionaal zeer kunnen verschillen, laat het Verbond van Verzekeraars weten in een reactie op het nieuwe klimaatrapport van VN-klimaatpanel IPCC.

 Ed Nijpels: iedere aarzeling klimaatbeleid is onverantwoord (dvhn.nl)

Het VN-klimaatrapport maakt duidelijk dat "iedere aarzeling voor een stevig klimaatbeleid onverantwoord is", aldus Ed Nijpels, voorzitter van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord. In het VN-rapport, dat maandagochtend werd gepresenteerd, wordt geconcludeerd dat de mensheid ontegenzeggelijk verantwoordelijkheid draagt voor het opwarmen van de aarde.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+32
weurding
Klopt, genoeg is genoeg , nu opzouten kerel
+2
ntd79
@weurding maakt geen reet uit, de geest is uit de fles, Frans is slechts een poppetje. Laat ze maar eens zeggen hoe ze het doen willen. Vooral financieel. Mens moet vreten en nog meer eisen voor hetzelfde geld, die route is op de grens, dus zeg het maar. Daar wacht ik op.
+3
weurding
@ntd79 het klimaat ga je niet veranderen, het heelal is groot, in Drenthe koeien vinden is als mieren in een voetbal veld als je er van boven op kijkt
+2
weurding
@weurding

(klik om te vergroten)

+2
Vetspuit
@weurding ik zet m’n geld op Elp
+7
ntd79
@weurding ik snap je wel, maar je verzetten is verspilde energie, de discussie is voorbij, ongeacht wat je ervan vindt. Ik vind het alleen zo vermakelijk om te zien dat wereldwijd iedereen wil blazen maar het meel in de mond wil houden. Hoe je het went of keert, als ze doelen willen halen moet het mes drastisch in het consumptiepatroon die we ons de laatste 40 jaar hebben toegeëigend. Ouderwets aan tafel zitten afstrepen. Alleen dat betekent voor de partij die op dat moment gekozen is politieke zelfmoord. Dat zie je in het klein met die dierwelzijnswet. De gezelschapsdieren worden eruit gestreept, want dat heeft impact op de massa, daar willen ze zich niet aan branden.
+2
kanniewaarzijn
@ntd79 Je gelooft toch zelf niet dat het mes in het consumptiepatroon gaat? Ze zorgen wel dat ze selectief te werk gaan en we snappen natuurlijk al wel waar de klappen gaan vallen!
+2
ntd79
@kanniewaarzijn nee, daarom vind ik het ook vermakelijk om te zien. Wat je zegt klopt. Alleen we hebben een voordeel dat altijd zal blijven. Een mens moet eten. Dat weten ze achter de schermen echt wel.
+11
George
Quote Reactie van @ntd79:
Een mens moet eten. Dat weten ze achter de schermen echt wel.

Ik begin toch echt te twijfelen of ze daar wel erg in hebben.
Maar ik besef ook dat we hier in NL het niet meer gaan winnen. Er is maar plaats voor enkele boeren , voor de meeste is de laatste generatie nu aan de gang.
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @ntd79:
Een mens moet eten. Dat weten ze achter de schermen echt wel.

Daar twijfel ik weleens aan. Lees net op BB dat Amerikaanse boeren zich ook al zorgen maken over oplopende kostprijzen. Mensen blijven dit niet doen hoor (produceren voor een habbekrats), het houdt een keer op.
+4
ntd79
@kanniewaarzijn maar dat is precies wat ik bedoel, het houdt een keer op. Het is altijd opgevangen met meer doen om hetzelfde te houden. Die grens is nu bereikt.
kanniewaarzijn
@ntd79 Klopt.
ntd79
@kanniewaarzijn ben redelijk positief ingesteld, en het is hier nu nog niet aan de orde. Maar zoals het nu is zou ik bedrijfsovername bij de kinderen niet aanmoedigen, ook niet tegenhouden, maar wel zoiets van, ga lekker wat anders doen.
weurding
@ntd79 jou kinderen staan ook nog lang niet voor die keuze😉
ntd79
@weurding daarom zet ik dat er ook bij😅
+2
Spuit11
@ntd79 Dat is natuurlijk ook de reden dat de multinationals wereldwijd landbouwgrond kopen. Al die kletspraat die ze verkopen hoef je niet naar te luisteren, het gaat erom wat ze doen.
ntd79
@Spuit11 precies
+7
weurding
@ntd79 ik hoef me eigenlijk niet meer zo nodig te verzetten, maar het is het onrecht wat me tegenstaat, er zijn nog zoveel (jonge) boeren die graag verder willen en die datzelfde meel in de ogen gestrooid wordt, allerlei kostenverhogende onzin wat niks helpt
harke
Kabouter plop
demelkboer
Oké Frans bij deze: Frans jij hebt al genoeg gevroten jij krijgt even niks.
BertK
Rutte geeft al weer aan het beste jongetje van de klas te willen zijn op nos.nl
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @BertK:
Rutte geeft al weer aan het beste jongetje van de klas te willen zijn op nos.nl

Ze hebben er allemaal alweer hun plasje over gedaan.
laatste strijder
@BertK Hij wordt ziekelijk autistisch , vér over politieke houdbaarheids datum heen , t vuurtje is uitgepist , wegwezen met zo n leider(tje) .
+3
diezel
Topic-opener maakt er nogal werk van met al die meegestuurde linkjes vandaag bij de onderwerpen welke met het klimaatrapport van doen hebben. Heeft vast een bedoeling. 😉
Agenda21==>Climate Lockdowns will be next
Farmer_
@diezel De leugens Agenda.
+2
diezel
@Farmer_ .... En wat gaat het toch in een angstaanjagend snelkookpan-tempo. Ze zullen er komende "R in de maand" -periode toch zeker geen drietraps-lockdown ( CovID-Climate-Cyber) van gaan maken? 😡
Detukkeroettwente
@diezel Juist dat gaat gebeuren !!!!
Farmer_
@diezel Idd Diezel.
robbies
Als de mens de oorzaak is van de problemen, dan moet je daar ook de oplossing zoeken. Elke maatregel die genomen wordt zonder daarbij geboortebeperking tegenover te zetten, lost niks op in de klimaatcrisis
+1
weurding
@robbies jij denkt al aan een vrijwillige castratie?🤭
Twentsch Land
Prijs en leeftijd bepaald Arend....hoe oud ben jij ? 😁

@weurding
+1
weurding
@Twentsch Land old gezegde.... roen wor ie vanzölf wal 😁
spotmelker
@weurding alvast maar Viagra hamsteren ... 😁
Coen
@weurding , …..plus verplichte vaccinatie voor onvruchtbaarheid
laatste strijder
@Coen Chemische castratie gaat vlotter , maar is enigszins een gevoelig thema
robbies
@Coen een beetje Improvac bij al die vaccins doet wonderen
+1
grös
@robbies
Sommige landen zoals de Baltische staten hebben gewoon een krimpend bevolkingsaantal, maar ook Japan, alleen in West-Europa groeit het, ook vanwege arbeidsmigranten maar ook massa-immigratie.
robbies
@grös Ik begreep dat de arme landen alweer bos waren om het consumptiegedrag van het rijke westen en dat zij daar het slachtoffer van zou zijn. Maar in die regio's zijn kinderen vooralsnog een sociaal statussymbool en economische zekerheid. Daar foikken ze dus nog wel even door naar de 11 miljard mensen
de Tank
@robbies je kan ook dankbaar zijn dat je op deze plek geboren bent
+2
robbies
@de Tank dat ben ik ook, maar ik ben ook geen voorstander van geld daarheen gooien. Daarom zeg ik ook hierboven dat elke maatregel die niet gepaard gaat met geboortebeperking nutteloos is. Van mag mogen er miljoenen naar ontwikkelingshulp onder de voorwaarde dat het gelkd terechtkomt waar het hoort te komen en dat er in de armste landen met het hoogste geboortecijfer paal en perk gesteld wordt aan bevolkingsgroei.
+1
pieta
Quote Reactie van @robbies:
dat er in de armste landen met het hoogste geboortecijfer paal en perk gesteld wordt aan bevolkingsgroei.

Je bedoelt die mensen die amper CO2-uitstoot veroorzaken? 😁
Nevergiveup
@pieta Ik weet niet hoeveel mensen scheten passen er in een.koeien blurp ? En ze eten allemaal veel vlees begrijp ik , dat schijnt ook slecht voor de aarde te zijn zeggen ze , al geloof ik er niks van 😁
robbies
@pieta India stoot inderdaad nauwelijks CO2 uit....
Nevergiveup
+1
pieta
@robbies

India is op dit moment een van de grootste uitstoters van broeikasgas ter wereld, met 6,6 procent. Maar per persoon is de uitstoot van India vijf keer lager dan die van Nederland.
weurding
@pieta klopt, dik 30% is vegetarisch, co2 productie per inwoner behoort tot de laagsten
Detukkeroettwente
@weurding Vegetariers hebben ook nooit schoenen aan , want die zijn van koeienhuiden gemaakt, lopen altijd op blote voeten , hebben geen auto , geen fiets, maken geen gebruik van het openbaar vervoer,.
grös
@weurding
Die heilige koeien mogen niet door Hindoes geslacht worden, daarom melken ze ze, en dan tot zo'n koe er bij neervalt ergens op een afgelegen veldje met 10 kilo zwerfvuil in z'n buik of ze moeten even een paar hondert kilometer lopen naar Pakistan of een moslim-gebied in India om daar nog even geslacht te worden.
Is wel een van de snelstgroeiende industrieën ter wereld, en het boeit ze niet wat de VN enzo daar van vinden, en gelijk hebben ze eigenlijk ook. TATA in IJmuiden is ook van ze.
Farma_boerke
@grös de productie aldaar stelt niets voor vergelijkbaar met jaren 50 hier, max.
Dan ben je er nogal veel nodig met extra uitstoot tot gevolg. Al maakt dat niet uit afval wordt op straat verbrand, wat is dan 1 koe?
+1
de Tank
@grös zelf eten niet, zijn wel de grootste exporteur van rundvlees
de jonge
@de Tank klopt helemaal, maar daar hoor je dan weer niemand over
pieta
@robbies Ik had het over de mensen he. Niet over het geheel. Of wil jij zeggen wij NL-ers zijn met zo weinig wat wij doen maakt niet uit?
grös
Ze hebben het alleen maar over uitstoot, waarom gaan ze de landbouw niet vergoeden om extra koolstof in de bodem vast te leggen? Als daar een goed verdienmodel achter zat deden we dat al massaal, nu levert aan jaartje verhuur voor akkerbouw veel meer op.
Ik las laatst van een melkveehouder die akkerbouwer was geworden, hij had zijn O/S gehalte in 10 jaar tijd met 2-3 procent weten verhogen, maar werd daar niet voor betaald, nu was hij als akkerbouwer die O/S gewoon weer aan het afbreken.

En over droogte en overstromingen, 1% organische stof kan 188m3 water vastleggen per hectare.. Hoeveel ton co2 zit er in 1% organische stof vastgelegd?
attero.nl/upload/docs/…
Achso
@grös dat gebeurd ook wel. In USA wordt daarover geschreven. In EU niet. Zijn als de dood dat ze de landbouw moeten gaan betalen
+2
grös
@Achso
Ik las dat in de V.S. in 100 jaar gemiddeld de organische stof in de landbouwgrond 50% is afgenomen, ooit liepen er 60.000.000 bisons op de prairie, toen die gereduceerd waren tot 300 stuks rond 1900 is daar ook de woestijnvorming begonnen, google maar eens op 'dust bowl'. M.a.w. met graasdieren kun je enorm veel co2 in de bodem vast leggen, daar zijn ze inderdaad ook al veel mee bezig in de V.S., regenerative/holistic grazing.
En in Californisch central valley waar 25% van het voedsel vandaan komt hebben ze de laatste jaren ook steeds meer droogte, door intensieve landbouw is het micro-klimaat compleet verandert, ondergrondse waterbronnen raken ook steeds meer opgedroogd, en dan, het land verlaten ?
nytimes.com/2021/06/…
+1
weurding
@grös 60 miljoen bizons, ze aten er daar goed van 😁
Achso
@gröshet ging erom dat men de akkerbouw voor CO2 opvang wil betalen.
Het leuke is, hier de veehouderij overal de schuld van geven. Maar 60 miljoen bisons tellen niet
Boertjebastiaan
Ik ben nooit in de usa geweest maar heb ook maar weinig gehoord dat ze daar de akkers met drijfmest of ruige mest bemesten. Dit zie je wel meer in de grote akkerbouwgebieden, polen,Oost-Duitsland ,Oekraïne ,enz,
Of zie ik dat verkeerd!,?@grös
grös
@Boertjebastiaan
Volgens mij is er nooit genoeg mest voor al dat akkerland, maar in de Flevopolder, akkerbouwer vertelde, vult zijn mestplaatsingsruimte liever met bigbags NPK, heeft niet eens een mestopslag. En als je het meeste land huurt zal het jou toch ook een zorg zijn wat het O/S gehalte op den duur is, in het Oostblok zit er vaak nog wel een meter zwarte grond dan het gaat het nog wel een tijdje goed.
cs-agrar
Quote Reactie van @grös:
En als je het meeste land huurt zal het jou toch ook een zorg zijn wat het O/S gehalte op den duur is

Zie je hier in de buurt al, oud grasland wat tegenwoordig intensief geakkert wordt, jaartje gras tussendoor dan merk je dat heel goed aan het gras, het ziet lang zo diep groen niet meer als thuis en met een extreme, droogte of water, hebben die percelen direct last
Noorderling
Quote Reactie van @cs-agrar:
het ziet lang zo diep groen niet meer als thuis en met een extreme, droogte of water, hebben die percelen direct last

Nieuw grasland wortelt dieper dan oud blijvend grasland. Daarnaast kun je voor het zaaien storende lagen opheffen. Enige waar voorgaande 2jaar flink gras groeide was hier het jongste gras.
grös
@Noorderling
Maar is dat na een paar jaar ook niet afgelopen, of bedoel je saladebuffet met diepwortelend kruiden, of rietzwenkgras?
Het is wel zo dat machines steeds zwaarder worden, hierdoor meer bodemverdichting, vroeger met een 6 kuubs tank achter een 4 cilinder, nu komt er een van 280 pk en een 14kuubs tank met zwaar trekkende bemester, ik zie de sporen zo weer terug in de grasstand.
grös
@cs-agrar
Ik zaai na de akkerbouw een grasklaver of zelf voederkruiden, die wortelen wel wat dieper, en klaver slaat goed aan op leeg-getrokken grond. Gelijk weer Engels raai zaaien is naar mijn idee vragen om problemen, dit voorjaar ook genoeg 1e snede kuilen van 850 vem, bg3 bg 4 enzo willen maar gauw doorschieten als er te laat gemaaid word door weersomstandigheden.
@Boertjebastiaan Ben wel in Texas geweest waar de drijfmest met waterspoelingen in de mestput ging en daar met pivot sproeiers over het land ging . Daar haalden ze 2 sneden mais van het land . De mais werd al gezaaid in maart en geoogst in juni en eind juni gegin juli werd er weer gezaaid en begin november geoogst .
+1
weurding
Dat in juni heb ik ook geprobeerd dit jaar......🤭 @Hans is Hobby boer
Farma_boerke
@Boertjebastiaan er wordt gewoon bovengronds uitgereden en verder veel vloeibare kunstmest via spuitmachine
+1
Bartlehiemboer
Conclusie is dat ieder in zijn voordeel gaat denken/werken en de puinhoop alleen maar groter gaat worden. Wat zal Nederland nu beginnen tegen de massa die het er niet mee eens is ??? Ons boeren zullen hoe dan ook alles worden afgepakt. Is het niet door Den Haag dan wel door migratie of mensen die honger hebben of water, land nodig hebben. Het is gewoon nog op een leuke manier je tijd uit zitten.
laatste strijder
@Bartlehiemboer Dr komen al grenscontroles , alleen of je t water dan tegenhoud
grös
Quote Reactie van @Bartlehiemboer:
dan wel door migratie of mensen die honger hebben of water, land nodig hebben

Er is natuurlijk land genoeg in de wereld, maar als je eens in de woestijn geweest bent snap je ook wel dat mensen hier heen komen. Alleen worden in die filmpjes van rampen vaak gewezen naar het westen, overstromingen in Bangladesh=schuld van het consumerende westen, prima, zal wel, maar men vergeet dat die landen ook hele bossen op berghellingen hebben omgekapt om er vervolgens rijst ofzoiets te verbouwen, en die bomen die vroeger alles vasthielden en het water afremden vinden ze het gek dat nu de hele zooi een keer naar beneden spoelt. Verwoestijning is ook gewoon door intensieve landbouw ontstaan.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @grös:
Er is natuurlijk land genoeg in de wereld, maar als je eens in de woestijn geweest bent snap je ook wel dat mensen hier heen komen.

Massamigratie naar plekken waar zoet water is.
Zoet water en dus voldoende voedsel is de bodem voor welvaart.

Al het gedoe in het midden oosten en noord afrika begint vaak met hoge voedselprijzen door schaarste. Dat in combinatie met lage inkomsten door olie zit de vlam zo in de pan.
Nevergiveup
Ik had het nooit gedacht maar ik ga een boot kopen , een soort ark van noach
+1
mlkvhoudr
Ik ben de beroerdste niet dus komt die Frans het is genoeg zo stop er maar gewoon mee kerel, laat het gaan laat het vallen laat het los....
robotslaper
God bepaald het weer niet Brussel.
BertK
@robotslaper Beweeg je mee met Brussel, het klimaat of beide?
robotslaper
@BertK wat dacht je , dacht van niet.
+3
Groen1
+1
kanniewaarzijn
@Groen1 Je moet toch wát doen om je probleem in stand te houden?!
van Ittersum
@Groen1 het wijzen achter de komma is inderdaad al begonnen.
weurding
@Groen1 het is de intelligentie die het klimaat de das om doet, niet eens de aantallen van de mens, toen we de huiden verruilden voor de spijkerbroek ging het mis🤭
hans1980
Het gaat de landbouw hard raken met oa Methaan uitstoot
BertK
@hans1980 met TE WEINIG landbouw lost het probleem zich ook op.

Er zal meer balans moeten komen tussen iets als duurzame veehouderij (waarbij intensief met dieren noodzaak zal blijven) en duurzame akkerbouw. Beiden met verdienmodel! Zonder verdienmodel draait het op te weinig landbouw uit. Waar houdt de oude landbouw het langer uit, in de westerse wereld of juist niet?
Nevergiveup
@BertK veel akkerbouw produckten.is niet echt veel aan te veranderen , die worden al decenia op fe zelfde manier geteeld , met kleine aanpassingen , wat nieuwe rassen , maar er komt maar marginaal wat meer af ondanks alle dure apparatuur. De grens van wat de natuur geven kan per ha. Hebben we gewoon bereikt (oost europa of elders in de wereld is een ander verhaal) .

Daar gaat niemand hier wat aan veranderen. Volgens laberatorium onderzoek kunnen we 14t/ha graan dorsen , echter dit jaar landelijk gemiddelde alweer onder de 9.
+1
Noorderling
@Nevergiveup
Ben ik toch niet helemaal met je eens.
Ondanks minder input aan gbm en (kunst)mest weten we toch dezelfde of steeds meer opbrengst te realiseren. Met selectie en genetica zijn we steeds beter in staat om meer resitstenties te kweken en daardoor minder opbrengstderving realiseren.
In mais en bieten gaat de veredeling erg hard, probleem met aardappelen is dat men de kwaliteit van bepaalde rassen kent en wil behouden, waardoor veredeling niet rendeert omdat de gerenommeerde rassen het areaal grotendeels vullen.

Opbrengstderving is vooral een bodemprobleem, structuur en waterhuishouding. Daarin zit nog zoveel potentieel. Sommige percelen laten zien wat bij een ander nog te halen is. Betere plekken worden niet zomaar beter, maar op slechte plekken en percelen is de opbrengst zomaar te verdubbelen.
Nevergiveup
@Noorderling Je hebt wel gelijk , maar op één of andere manier komt er niet echt veel meer af vind ik, ondanks dat er best wel dure plantversterkers , apparatuur , preciesie landbouw toegepast word , als je niet uitkijkt word het door hogere kosten onder de streep zelfs minder. De beperking op mest stoffen draagt daar natuurlijk ook aan bij.
Noorderling
Quote Reactie van @Nevergiveup:
De beperking op mest stoffen draagt daar natuurlijk ook aan bij.

Dat doet men ons geloven. Dat de hele wereld draait om N en P waarin we beperkt zijn.
Echter zijn er nog 1000 andere zaken waar we wel invloed op hebben, maar daar wil men niks mee of kan de periferie niets aan verdienen.

Ondanks dat het filmpje van een afhankelijke partij is.
Is de kern van het verhaal kijken naar de bodem van Kinsey Albrecht. Staat genoeg van op het internet en alle sleutels tot het verbeteren zijn onbeperkt aan te voeren.
.%2FN-xtFertilizers
+2
George
Quote Reactie van @Noorderling:
et selectie en genetica zijn we steeds beter in staat om meer resitstenties te kweken en daardoor minder opbrengstderving realiseren.In mais en bieten gaat de veredeling erg hard,

En wat schieten we er als boer mee op? Wat zijn de financiële rendementen van bieten en granen telen over de laatste 5 jaar? Gewoon droevig gesteld en telkens maar gericht op meer productie voor minder geld. We hebben er helemaal niks aan.
weurding
Daar zit hem de kneep, een eerlijk verhaal, hoe meer we volbouwen of bederven met o.a. panelen hoe warmer het wordt

(klik om te vergroten)

weurding
@weurding en natuurlijk....gezond verstand is er wel....

(klik om te vergroten)

+1
grös
@weurding
Uit een Amerikaans boek bol.com/nl/nl/…

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Groen1
.
Groen1
+1
George
@Groen1
Greta blablablabla
kanniewaarzijn
@George De waanzin staat gewoon in haar ogen te lezen.
+4
Kars
@Groen1 echt zo triest, dat wereldleiders een meisje met syndroom van asperg gebruiken voor hun gewin. Echt de wereldleiders zijn echt een stelletje zielige mensen bijmekaar.
+1
weurding
@Kars living doll... gewoon een mascotte voor de wereldverbeteraars
Spuit11
@Groen1

(klik om te vergroten)

weurding
@Spuit11 🤭
Weidezicht
@Spuit11 zijn er ook duimpjes naar beneden? Is dat kind al 18 plus? Beetje stom plaatje.
+1
weurding
@Weidezicht deze beter? Door rietje drinken leer je al vroeg, het is echter wel 1 van plastic, shame on you greta😄, ze wordt 3 januari 19 overigens
+1
George
@Weidezicht
Stomme kindjes krijgen stomme plaatjes😀
+4
weurding
@Spuit11

(klik om te vergroten)

Groen1

@Groen1 Rutten zo snel als mogelijk opsluiten en nooit meer loslaten .
ted9
@Hans is Hobby boer Jij bent meer gecharmeerd van kaag?
+1
labella
@ted9 alsjeblieft zeg, Kaag vind ik maar een hooghartig arrogant kreng.
+1
Twentsch Land
En gevaarlijk er bij.

@labella
+1
Groen1telegraaf.nl/financieel/820917639/…
Vdejong
@Groen1 er zijn toch nog wel burgers die de Telegraaf lezen of twitteren? Of lezen ze hier overheen?
pieta
@Groen1 Lekker belangrijk, dat de wijn dan duurder wordt.
+2
de jonge
@pieta ""daarnaast moeten landen in de eu meer gewassen importeren van buiten de eu"" waar in de vrede zijn ze dan mee bezig met hun geblaat over klimaat. Ze zijn zo gek als een deur en alles wat er nu gebeurt heeft niets met klimaat uit te staan... het gaat maar om 2 dingen. geld en macht!!! en bepaalde belangenbehartigers doen er blijkbaar volop aan meewerken door met allerlei suggesties te komen. wie dit nu allemaal nog niet ziet is onderhand een hopeloos geval in mijn ogen
Achso
@de jonge er is een mooi grapje. Als het buiten de EU geproduceerd wordt, telt dit niet mee in de CO2 boekhouding van de EU. Zelfde geintje met dat houtstoken. Dat hierdoor in de US hele landschappen vernield worden is niet het probleem van NL
Vdejong
@Achso 🧈 op hun 👨
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden timmermans , klimaatverandering , klimaat en man geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!