Pijnstiller stimuleert snelle terugkeer van melkproductie na mastitis

Koeien met ernstige klinische mastitis komen sneller terug op hun normale productieniveau als antibioticatherapie aangevuld wordt met een pijnstiller. In een recent uitgevoerde veldstudie in het noorden van Duitsland bleek het verschil in melkgift meer dan 10 kilo per dag te bedragen.

In de studie kregen 69 melkkoeien met ernstige klinische mastitis in de eerste 120 dagen van de lactatie een antibioticabehandeling in combinatie met een eenmalige onderhuidse injectie met carprofen, een pijnstiller. Deze combinatie had een gunstig effect: de melkgift van de met de pijnstiller behandelde groep bedroeg 30 dagen na behandeling gemiddeld 10 kilo per dag meer dan de controlegroep. Het grootste deel van de behandelde koeien met twee of meer lactaties was eerder koortsvrij.

Iedere koe uit het onderzoek kreeg een klinische score waarbij onder andere de algemene toestand van de koe werd meegenomen De klinische score van de behandelde groep was 24 uur na de behandeling significant beter. Aan het onderzoek deden drie bedrijven mee met een veestapel variërend van 102 tot 422 Holstein koeien. De 305-dagenproductie van deze bedrijven was gemiddeld 10.255 kilo per koe met een gemiddelde tussenkalftijd van 399 dagen. Naast het hoge productieniveau kenmerkten de bedrijven zich door goed diergezondheidmanagement, waardoor weinig besmettelijke koegebonden mastitiskiemen aanwezig waren.

bron: Pfizer Animal Health [www.agriholland.nl]

Deel dit topic

Reacties

anonymous_78
en wie produceert carprofen , juist Pfizer Animal Health gewoon weer sluikreclame
Scarlett
Onlangs nog een koe met zware coli-achtige waterige mastitis, koe was sloerig en koud.5 dagen Cobactan endrie dagen Tylan en gelijk 15 cc Novem erin. Koe na enkele dagen weer tiptop in orde.
Grasbaal
Theo,

Aan welke reactie heeft een collega melkveehouder nu meer, die van jou of die van Harry??.Uiteindelijk is elk onderwerp hier een soort van reclame, de ene keer is dat van een melkveehouder die het quotum omhoog of omlaag probeert te schrijven. En het andere onderwerp is van een fabrikant/leverancier die iets nieuws in de winkel heeft. Zolang het voor de melkveehouderij relevant en informatief blijkt te zijn is vrijwel alles toegestaan. Vind je het zelf niets, reageer dan ook niet.
anonymous_78
Co , ik gebruik al tijden pijnstillers bij hevige mastitis , een koe met pijn presteerd altijd minder , alleen gebruik ik niet het middel in deze reclame
Grasbaal
En als jij nu ook nog het middel benoemd dat jij gekocht hebt dan weten je collega's dat dit middel kan werken....
anonymous_78
ketofen co
cs-agrar
Ketofen kan je wel melk doorleveren volgens mee, werking van Novem is alleen een stuk sterker. Vooral bij zware gevallen lijkt de Novem meer effect te hebben dan de andere gebruikte middelen in nek en uier.
jan w
pijnstillers , koortsremmers

Buscopan comp
Dexadreson
Dexamedium
Ketofen 10%
Melovem
Meloxidyl
Novem (20)
Rimadyl Cattle
Tolfine Resp
Voreen suspensie
anonymous_8
Dokter Jan vertelt...
anonymous_15
ken er maar 2 van het hele lijstje, buscopan gebruiken ze bij een paard met gaskoliek, wordt paard rustig van een halve dag verder zijn de problemen (normaal gesproken voorbij), en ketofen gebuik ik bij een keizersnede (is volgens dierenarts niet standaard een pijnstiller bij keizersnede, wat ik dan weer belachelijk vind). De rest van het spul ken ik niet. Als dat Novem echt beter werkt zal ik daar eens naar vragen, paar dagen melk niet leveren maakt bij mij toch niet zoveel uit.
anonymous_8
heb je vaak keizersnedes dan? Ik meende nog nooit gehoord te hebben dat jij fokker bent van Belgische witblauwen, al las ik wel ergens iets over dikke koeien...
anonymous_15
Vaak kan natuurlijk niet met mijn aantal koeien, maar ook ik heb wel eens een keizersnede.
jan w
Co vroeg om een lijst(je) , heb ik er een aantal van internet overgenomen. Weet zo niet de w8tijd van elk product, zou ik na moeten vragen. De veearts gebruikt hier zelf vaak Bedozane, zal ook wel vallen onder de pijnstillers. ( wordt ook gebruikt met het onthoornen van kalveren.
cs-agrar
Voreen kan je beter mijden, is gevaarlijk spul, legt het gehele afweersysteem van de koe plat.
Wordt nog wel eens gebruikt bij slepende melkziekte, maar is dan ook beter om gewoon bijv Bovi C3 poeder te geven.
Lost koe het voor de rest zelf op, melk kan de tank in.
anonymous_8
Dokter Cees doet ook een duit in het zakje
anonymous_8
Laat ik dan nog even toevoegen dat er ook met het ouderwetse middel 'Aspirine' zeer goede resultaten te boeken zijn bij koeien...
anonymous_8
En natuurlijk vinden de grote commerciele Pharmaceutische bedrijven met hun dure producten dat helemaal niet leuk om te horen...
brabo
ga je nu ook al op je eigen opmerkingen reageren............
brabo Schreef:
-------------------------------------------------------
> ga je nu ook al op je eigen opmerkingen
> reageren............

Ja laten we dat allemaal gaan doen, heeft iedereen een dagtaak !!
Farmer_
Hij windt zich op.

anonymous_336
mag niet
anonymous_8
Dat weet ik. Maar zinloze regels zijn er om met voeten getreden te worden. Door tientallen jaren humaan gebruik, weten we wel zo ongeveer alles van aspirine. Ook in de veehouderij is er veel ervaring met het gebruik van dit spul. Dan is het natuurlijk van de gekke dat je een fabrikant zou verplichten om een honderdduizenden euro's kostend onderzoek te doen om aspirine voor gebruik bij koeien geregistreerd te krijgen.....
pieta
marcster Schreef:
-------------------------------------------------------
> Dat weet ik. Maar zinloze regels zijn er om met
> voeten getreden te worden. Door tientallen jaren
> humaan gebruik, weten we wel zo ongeveer alles van
> aspirine. Ook in de veehouderij is er veel
> ervaring met het gebruik van dit spul. Dan is het
> natuurlijk van de gekke dat je een fabrikant zou
> verplichten om een honderdduizenden euro's kostend
> onderzoek te doen om aspirine voor gebruik bij
> koeien geregistreerd te krijgen.....

Volgens mij ben jij ooit een discussie aangegaan over dingen doen die niet mogen, jij zou dat nooit doen. Waar is je ethiek nu gebleven?
anonymous_8
Volgens mij heb je mij nooit horen beweren dat ik een heilig boontje ben...
cs-agrar
heb dat al eerder gehoord, wat is je "dosering" dan?
Farmer_
brabo
bij vooreen spuiten kun je de melk ook gewoon leveren
Wimsumar
Beste Brabo: De ''officiële''wachttijd voor melk bedraagt 2,5 dag. De wachttijd voor vlees is echter kortgeleden gewijzigd van 16 naar:

55 (!) dagen.

N.B.: Let hierop bijhet eventueel invullen van hetV.K.i.-formulier bij afvoer van een recent met VOREEN behandelde koe.
Wij gebruiken in dit soort gevallen ketofen, hebben hier goede ervaringen mee, ik heb wel eens gezegd dit produkt moest gewoon gratis verstrekt worden in het kader van DIERWELZIJN ,imago,enz
anonymous_15
Da's volgens mij nog niet helemaal gelukt, ik dacht dat zo'n potje 50ml iets van 50 euro kost?
jan w
scheelt weer 25% , zo'n flesje kost zo rond de 40 euro.
anonymous_78
>>Wij gebruiken in dit soort gevallen ketofen, hebben hier goede ervaringen mee, ik heb wel eens gezegd dit produkt moest gewoon gratis verstrekt worden in het >>kader van DIERWELZIJN ,imago,enz

tukker we zullen het Bleker voorstellen , vrouw Thieme zal er wel extra staatssteun op willen geven
brabo
wim, men zegt dat vooreen niet aantoonbaar is in melk, dus trek zelf je conclusie maar.
Wimsumar
Beste Brabo: VOREEN (met 1 ''o'' ) zal vast wel aantoonbaar zijn in melk maar er wordt niet op onderzocht. Dus trek uw conclusie maar
Punt waar ik op wilde wijzen is de aanzienlijk toegenomen wachttijd voor vlees i.v.m.eventuele afvoer van het dier naar de slacht: 55 dagen.
jan w
Moet je blij zijn dat je zo'n ouder botje hebt. Hier kunnen ze zo de gegevens uit de robot halen of je je hebt gehouden aan de w8tijden.
brabo
dat kun je bij een ouder botje ook wel zien hoor, maar ze kunnen hier niet zien of ik met het flesje een koe behandeld heb, of dat ik het flesje per ongeluk heb laten kapot vallen.
Erco
ssssssst!
anonymous_230
voreen is ook gevaarlijk voor het ongeboren kalf , in delaatste 3mnd van de dracht spuit je het kalf er uit met voreen.
groetn'pieter
boerbiet
Dexamedium en voreen niet bij dragende koeien gebruiken.
valtradriver
Idd Co,dit is een logisch gevolg van het sluiten van onze proefboerderijen die zoiets in het verleden deden.
Maar gelukkig hebben we nu dit soort forum's waardoor wij boeren -- dit soort proeven--het kaf van het koren kunnen scheiden door onze ervaringen te delen !!
jan w
In veel gevallen zijn pijnstillers ook bacteriegroeiremmend. Bij een koe met coli kun je bijna alleen af met het verstrekken van pijnstillers. ?Dan wel zorgen dat de gifstoffen uit het lichaam worden verdreven door bv te drenchen.
Erco
idd dat zijn uiteindelijk de boosdoener jan. Hier geef ik de koe dan maagpoeders..
Cornelis
Ik geef ze zout, gewoon oplossen in water en in de bek. Kost niks en doet wonderen!
frank b
Drenchen wordt mi te weinig gedaan. Als een zieke koe niet vreet, zal het ook gauw niet meer drinken. Dat is vele malen gevaarlijker dan niet eten. Met het drenchen kun je vanalles oplossen/toevoegen, zodat de koe een oppepper krijgt ipv verder wegzakt. Vult ook goed, dus ook minder lebmaagverplaatsingen.
valtradriver
Dat is met kalveren ook zo natuurlijk, maar hoe ging dat drenchen practisch ook al weer in zijn werk Frank?
jan w
Het makkelijkste is met een neuszonde, staan de koeien gewoon rustig.
sleepslang
hoe ziet zoon neussonde eruit?
nog nooit van gehoord.
ik geef het altijd via de bek met een dompelpomp van de aldi (40 liter)
jan w
Stelt niks voor is alleen maar een vrij soepele slang van 3 mtr lang. Eigenlijk is ie voor gebruik bij paarden. Maar gaat bij koeien ook heel goed. De veearts hier verkoopt ze volgens mij al met dompelpomp.
jvt

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duitsland , koeien , koe , mastitis , melkproductie , holstein en tussenkalftijd geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
49
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
23