Maximaal 16 procent ruw eiwit in rantsoen wisselend ontvangen

In een brief aan de Tweede Kamer kondigde Schouten aan dat aanpassingen in het veevoer kunnen helpen de ammoniakemissie terug te dringen. De redactie van Melkvee peilde de reacties onder de veehouders.

Deel dit topic

Reacties

BertK
Er wordt in het artikel geopperd om ureumgetal als beoordeling te gebruiken. Er is verband tussen ureum en nh3 emissie, maar dat is niet op ieder bedrijf hetzelfde heb ik me laten vertellen. Dikke kans dat de relatie RE en ureum ook bedrijfs- of rantsoen specifiek is.
Ook niet zeuren als er Frans graszaadhooi of Duitse mais gevoerd wordt.
bio boer
@BertK hoezo frans hooi of duitse mais hooi kun je hier toch ook maken of mais telen 🤷‍♂️
bio boer
@bio boer hooi heeft het voordeel dat het bestendig eiwit heeft tegen over onbestendig eiwit in versgras/natte kuilen meschien is voor goede benutting wel goed om mooie 2e snede hooi temaken voor in het melkvee rantsoen 🤷‍♂️ weet niet hoe veel voederwaarde er beloren gaat met hooi maken van kwaliteit gras heb dit jaar mooi hooi gewonnen ga het monsteren ben benieuwd tegen over de 2e snede die op de zelfde dag is gemaaid maar ingekuild
BertK
@bio boer Zeker, maar hier in het groene hart is zelf mais telen niet altijd even makkelijk. Bovendien is ook mais telen een specialisme, net als graszaadhooi. Als iedereen er naar vraagt, wordt de beschikbaarheid kleiner. Haal je het uit de handel, dan is het net waar het voer het goedkoopst beschikbaar is op dat moment. Voordeel van dicht bij Rotterdam zitten is dat ze wel eens retourvracht richting Rotterdam zoeken. Mais bij Berlijn vandaan klinkt dan zot, maar het gebeurt wel ooit.
bio boer
@BertK waarom graszaad hooi en geen weidehooi ?
BertK
@bio boer Kan ook, maar bij grote vraag is er mogelijk goedkoper alternatief. Al is er hier overschot, gaat veel naar maneges van 15 juni land.
Noorderling
@BertK
Intensiveren zal een gevolg zijn als doelen keiharde normen worden.
Vooral najaarskuilen voor jongvee zal wat te winnen zijn, moet daar al stro of hooi bij. Maar vanwege slechte eiwitkwaliteit ook weer een beetje soya.
Dienen de regels een doel en helpt het iemand vooruit? Ik trek de conclusie van niet.

Als de voermaatregel dit jaar zou gelden, met de maximale eiwitaanvoer in krachtvoer van 16-18% met de huidige eerste snede was het heel raar gelopen.
jan w
@Noorderling
Najaarsgras kun je beter op een andere manier proberen te verwaarden dan bestemming pinkenkuil.
ricardo
@jan w wat is er mis met herfst kuil voor pinken? Beetje gehamerd stro en klein beetje mais en het gaat prima
+1
harke
Boertjes pesten.
Daar zijn ze goed in.
+3
jan w
Op zich kost het voeren van te veel eiwit meerdere malen geld. Je koopt duur eiwitrijk krachtvoer en of duur stikstof voor het gras en dan zijn er ook nog veel die mest af moeten zettten en daar een reletief hoge prijs voor betalen omdat ze zo'n duur eiwit in die mest hebben gestopt.

Alleen is het ook niet altijd even makkelijk om het ureum onder controle te houden. Als je de koeien in een nieuw perceel doet, heb je het ureum ook niet altijd in de hand.

En niet te vergeten het jongvee wat moet groeien en voor groei is ook eiwit nodig.
Amoniak is geen probleem , maar tot een probleem gemaakt !!! Stoppen met deze LEUGENS.!!!
jan.1
Het probleem is snel opgelost als er fin vergoeding tegenover staat,maar Schouten kennende gaat ze korten op tsr en weer ,,uitdelen,, of ze steekt een middenvinger op .
Achso
Kan makkelijk.
casev
Dus we worden straks op het ureumgetal afgerekend? Weer een mooie stok om de boeren uit het veenweidegebied weg te jagen...
+1
Dwers.
Ik weid zomers dag en nacht ,kan het ureum wel hoger zijn , maar buiten mest gescheiden.
Dus zegt ureum ook weet niet alles over ammoniak
+1
BertK
@Dwers. Hoeveelheid eiwit in het rantsoen en benutting zegt dus weinig!

Laten we ons niet gek maken, stikstofdepositie verminderen is geen garantie voor een gezondere of betere natuur!

De inspanningen die van de landbouw verwacht worden zijn daarom onredelijk.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0