Illustratie van: jd6100

Serieuze zaak : controles op fosfaatrechten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert momenteel op fosfaatrechten. Deze eerste controles maken duidelijk dat het een zeer serieuze aangelegenheid is waar je niet te lichtzinnig over moet denken. Zorg dus dat je goed voorbereid bent.

melkveebedrijf.nl/melkveebedrijf/bedrijfsnieuws/…

Deel dit topic

Reacties

weurding
Kun je nog wat schuiven?😉
+5
mlkvhoudr
Fake nieuws als dit echt van countus kwam dan eindigde het bericht wel met heeft u nog vragen neem dan contact op met uw uurtje factuurtje specialist van countus
Twentsch Land
Zal melkveebedrijf een bron noemen terwijl het niet de bron is ....?

@mlkvhoudr
+2
mlkvhoudr
@Twentsch Land was grapje van mij
mlkvhoudr
@Grasbaal dat lijkt er meer op op t eind co 👍
+1
Melkboer16
@hans1980
Ga eens gewoon wat anders doen.
Neem eens een maandje vakantie,
+1
komelker 2
Als je voor het melk voeren aan kalveren geen fosfaatrechten hebt aan gevraagd.
Is het juridisch dan houdbaar als je daar nu wel rechten voor moet hebben ?
+5
Twentsch Land
Tja dat is de vraag ... uitproberen dan weet je het.

Maar ga er maar vanuit dat het niet wat oplevert.....zijn er genoeg gegroeid en dus meer kalveren aanzetten dan ten tijde juli 2015 .... dus daar zal het al mank lopen ....

misschien kaarten andersom leggen en zeggen dat je in 2015 niet kon weten dat kalvermelk in de toekomst zou gaan meetellen en daarom met terug werkende kracht alsnog fosfaatrechten eist voor de gebruikte kalvermelk.

@komelker 2
+2
Mooiproater
Blij dat ik in de hoogste staffel zit. Heb je dit gezeik ook niet......
+1
Noorderling
@Mooiproater
En wat als men het voorgestelde tabel 6 er wel door drukt, paar ton investeren?
hans-hans
Mijn advies is , niet op het randje plannen met fosfaat, als het mee/tegen valt is er geen probleem
Die problemen met een (mogelijke) fout is het niet waard
Het is hoe ik er over denk
ntd79
@hans-hans nou ik erger me daar anders bont en blauw aan, iedere keer die veilige marge om gezeik te voorkomen. De fosfaatplanner kun je al betalen, vervolgens voor de zekerheid nog even 50 kilo rechten leasen of kopen en dan mag je ook weer eens 100 euro aan leges aftikken. Het komt er allemaal weer extra bovenop, je bent zo een paar duizend verder met die veilige marge. Tuurlijk kun je ook 2 koeien minder houden voor de veilige marge, maar dat kost net zo goed een bak geld. Oh ja, als je toch bezig bent, doe voor de zekerheid ook nog even paar vvo's extra voor de veiligheid, da's ook op het randje
+1
mlkvhoudr
@ntd79 houd het internet positief, houd het internet positief, daarom nu een foto van een kitten die te koop is bij ons 😉

(klik om te vergroten)

ntd79
@mlkvhoudr zijn dat jou zondagse schoenen?
+3
mlkvhoudr
@ntd79 als ik aan t werk ben wel 😋
ntd79
@mlkvhoudr ik ben normaal ook een hele positieve en sprankelende persoonlijkheid, maar aan dat soort geld verkwanselen heb ik toch zo'n tyfushekel, als ik de bbq er mee aan steek heb ik er nog meer aan.
mlkvhoudr
@ntd79 ik snap je helemaal hoor 😉 25 jaar geleden begonnen als zelfstandig ondernemer, dat zelfstandige geld tegenwoordig alleen nog voor de lasten denk ik wel eens ......daar mag je zelf verantwoordelijk voor zijn
ntd79
@mlkvhoudr nog buiten het geld, het gaat er steeds meer naar toe dat landbouw qua regelgeving een jurysport wordt, er is geen wettelijk kader meer. Eerder deed je iets, dat mocht of dat mocht niet. Nu is die grens vervaagd, je weet niet meer wanneer je iets verkeerd doet. Wie houdt er nu een registratie bij van zijn separatiemelk, en dan nog kun je niks bewijzen of het klopt.
mlkvhoudr
@ntd79 ik niet in ieder geval ik heb geen opleiding tot administrateur gevolgd....
pieta
Quote Reactie van @ntd79:
Wie houdt er nu een registratie bij van zijn separatiemelk, en dan nog kun je niks bewijzen of het klop

Dat doen die 4 robots van jou voor je. 😁 Is een lijst van.
+1
ntd79
@pieta nee, ik heb hele speciale, die doen dat niet
Twentsch Land
Zo moeilijk is het niet .... ze lopen je medicijnboek wel door .... welke medicijnen, de hoeveelheid en wachttijden x de gem dag productie op je bedrijf... dat geeft globaal voor hun wel een idee.

@ntd79
+1
ntd79
@Twentsch Land mooi, wanneer krijg ik dan de rechten van die separatiemelk in het referentiejaar?
Twentsch Land
Daar had je in 2015 een opgave van kunnen indienen.

@ntd79
+2
ntd79
@Twentsch Land niet gedaan, dus dan moeten ze nu ook niet zeiken. Laat ze dan in elk geval, als het dan toch zo nodig moet, de eerste zoveel procent normaal beboeten, en vanaf bijvoorbeeld 10 procent echt kattig gaan doen.
Twentsch Land
Moeten ze nu niet zeiken !

Jij moet niet zeiken .... je had het gewoon in 2015 moeten aangeven .....

Een troost voor jou jongen !

Ik zit in het zelfde schuitje 😂

@ntd79
+3
ntd79
@Twentsch Land ben ik totaal niet met je eens. Ik heb het toen niet aangevraagd en dus niet extra gekregen, waarom zou dat nou wel tegen mij gebruikt kunnen worden?
+1
pieta
@ntd79 Ben ik ook voorstander van. Ik heb het ook niet aangevraagd. Wij doen sinds vorig jaar wel een kleine bijtelling voor de separatiemelk.
+2
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
Wij doen sinds vorig jaar wel een kleine bijtelling voor de separatiemelk.

En dan komt het, hoeveel tel je erbij?
Hier wordt niets gemeten behalve de afgeleverde kilo's.
Wat geeft een verse koe de eerste 3 dagen?
Geeft een koe die wordt behandeld met antibiotica het gemiddelde van de veestapel via MPR? Of 2/3 daarvan? En wat als je dan net op of onder een staffel uitkomt?

Ik weet het echt niet. Heb er geen fosfaatrechten voor gekregen en een NVWA'er kan ook niet aantonen hoeveel kilo's melk ik wel geproduceerd heb maar niet geleverd. Wat voor bewijs willen zij dan tegen mij verzamelen?

Dat er met allerlei gegoochel 2 staffels bij verzonnen zijn mag om mij dit voor de rest van de duur van het stelsel hiermee geconfronteerd worden. Heb ik geen moeite mee en is een bewuste keuze geweest. Maar laat de rest dan lekker met rust. Ondertussen in 5jaar heb je er wel 1koe aan melkproductie op papier bij en een hectare land minder door dat hele BGT circus en landjepik. Hoe creëer je een mestoverschot.
Twentsch Land
Er zijn hier wel prikkers die controle hebben gehad .... kalvermelk en seperatiemelk kwam je een fosfaatklasse hoger schreven ze.

@Noorderling
+1
ntd79
@Twentsch Land zo, ik slaap weer gerust, had toch nog even gekeken, maar zit drie jaar stomtoevallig aan het begin van de staffel met 180 tot 200 kilo ruimte. Meer geluk dan wijsheid😇
Twentsch Land
pieta
@Noorderling Zoveel dat ik niet in een hogere staffel kwam. 😁 Maar zonder gekheid volgens mij iets van 40-50 kg per koe. Verder heb je helemaal gelijk. Ik vind het meetellen voor de mestproductie eigenlijk het ergst. P-rechten heb ik zat.
+1
Herwin P
@pieta ik heb toendertijd 10000 kg separatie/kalvermelk opgegeven, maar kwam daardoor niet in hogere produktie groep.
Wat kan ik met die 10000 kg in 2021 ???
+1
ntd79
@Twentsch Land en erbij, van elke koe de biestperiode en eventuele behandeling de daggift erbij zoeken keer de dagen....wat zul je je dan belangrijk voelen als je daarmee bezig bent als nvwa
Twentsch Land
Belangrijk voelen !

Dat doet er niet toe ..... tis gewoon hun werk .... en ga er maar vanuit dat ze er gedreven in zijn .... @ntd79
ntd79
@Twentsch Land dat had ik ook niet anders verwacht
+3
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @ntd79:
als je daarmee bezig bent als nvwa

Op het journaal werd melding gedaan van tekort aan personeel om de bagage in en uit vliegtuigen te laden. En zijn er nog veel meer tekorten overal. Laat ze echt zinnig werk gaan doen.
+2
pieta
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
ekort aan personeel om de bagage in en uit vliegtuigen te laden

Dat is net zo min zinnig werk. Als je iets aan het klimaat wil doen zou ik beginnen met wat minder vliegen. Voor mijn gevoel is dat het summum van vervuiling. Dus wat minder vliegen en je hebt genoeg bagagegooiers. 😁
kanniewaarzijn
@pieta Het gaat niet om het klimaat, maar om werkgelegenheid in dit geval.
+1
de jonge
@Twentsch Land een koe die je bahandelt geeft geen gemiddelde productie.... heb er ook wel koeien bij gehad die amper nog een liter gaven ten tijde van behandeling.. je behandelt ze tenslotte ook niet voor niets, als je een koe hebt met bv een serieuze coli krijg je niet zoveel seperatiemelk..
Twentsch Land
Dat klopt en kan ..... maar het zal gaan net als met mest .... hoevaak zit in een mestmonster exact de forfaitaire gehaltes ?

Er wordt gewoon met een vaste norm gerekend en daar zullen we het mee moeten doen .... dat is wat ik denk ....... kan maar zo bij een goed verhaal de controleur iets coulance geeft .... maar heb je met een stroeve van doen kan het ook zo maar anders.

@de jonge
Koeien boertje
@ntd79 denk dat er te veel niet meer mag of moet wat niet werkbaar is!
en we met gemak er iets anders over gaan denken omdat je ander werk zat hebt.
Ik ga me de hele dag niet druk maken over dat gemiereneuk
+3
Henry1
@hans-hans dat kun je wel zeggen, maar ik heb bij toekenning ook geen marge gekregen. Dus als ik marge aanhoud betekend dat, dat ik altijd minder vee heb dan peildatum! Dure veiligheid!
Hans van Bergen
Conclusie nvwa gaat net zo lang tegen je aan schoppen tot ze wat op papier kunnen zetten. Je bent dus wel verplicht om meteen een ervaren adviseur in dienst te nemen
+1
harke
Serieus?
Ze kunnen op afstand al zien of je genoeg fosfaat rechten hebt.
Twentsch Land
Schijnt dat ze die koppeling nog niet voor elkaar hebben ..... kalvermelk, seperatiemelk, eigen gebruik en verkoop aan huis schijnen ze niet in beeld te hebben.

@harke
BertK
@Twentsch Land Hoe reken je in of de laatste melk met twee emmers water is weggespoeld of afgetapt en dan de tank in?
Twentsch Land
Dat valt in de marge 😂

@BertK
van Ittersum
Tzal wel net zo zijn als met het I&R gedoe, begint klein alleen enkelen die er bewust of onbewust een eigen draai aan geven en dan kun je een "grote schoonmaakactie" verwachten. Bijblijven en er zelf bij betrokken blijven kan veel leed voorkomen met of zonder hulp van derden.
+2
pieta
@van Ittersum Lul toch niet. Ik heb mee mogen draaien in de vermeende tweelingenfraude. Heeft mij toch een aardige cent gekost. En ik ben er zelf bij betrokken. Geen enkele onjuiste registratie gedaan.
Twentsch Land
Dacht ten tijde te hebben gelezen dat je in zo’n situatie de schade kon verhalen.

@pieta
ntd79
@van Ittersum Geneuzel in de marge. Degene die middels melkleveranties in combinatie met aantal stuks vee in de i&r, die pikken ze er zo uit. De rest is gewoon zoeken en miereneuken maar met zeer grote consequenties.
+2
van Ittersum
@ntd79 juist, geneuzel in de marge, maar waar is dan de grens. Stel je die vast, creëer dus opnieuw een marge. Zag je bij de i&r ook, wie werd er aangesproken en wie niet en waarom niet. Ken meer mensen die geen last hadden dan wel. En waarom die wel en die andere niet, was het de combinatie van data die boven kwamen drijven? Zeg het maar, maar het gebeurde wel. Wat bij de één geneuzel is is bij de andere iets serieus. Waarom heeft de één vaak belastingcontrole en de andere nooit, toeval bestaat niet. Heeft niks met wijsheid te maken maar zijn dingen die je wel kunt afvragen van hoe dan...
mlkvhoudr
@van Ittersum dit klinkt bijna alsof je een cursus mindfulness gevolgd hebt kerel😉
+4
ntd79
@van Ittersum die grens staat toch vast, maar die kan bij een klein overschot toch op een normale manier beboet worden a la superheffing, kom doe eens gek, een keer zo duur als de superheffing, maar kom niet aan met een strafzaak gewoon letterlijk een misdadiger. Daar kun je echt wel een percentage instellen van wanneer echt iets kwade opzet wordt. Wat betreft de i&r affaire, tot op de dag van vandaag blijf ik daar met verwondering en verbazing naar kijken. Nog steeds snap ik het niet hoe het in een rechtsstaat mogelijk is geweest om zonder enige vorm van proces duizenden mensen cq. bedrijven te veroordelen, volgens mij nog nooit vertoond, en iedereen deed er aan mee. Een minister, iemand die zijn woorden zorgvuldig kiest en nooit op de zaken vooruit loopt, stond als een hysterisch schoolmeisje voor de microfoon te tetteren. Ik kan mij herinneren dat je dat toen ook al behoorlijk aan het rechtvaardigen was.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @ntd79:
blijf ik daar met verwondering en verbazing naar kijken. Nog steeds snap ik het niet hoe het in een rechtsstaat mogelijk is geweest om zonder enige vorm van proces duizenden mensen cq. bedrijven te veroordelen,

Ten eerste: we zijn hier géén rechtsstaat en ten tweede: dat was mogelijk omdat men gewend is om door de "recht"erlijke macht beschermd te worden (zie punt 1). Zeker als het om boeren gaat.
ntd79
@kanniewaarzijn denk dat daarom de impact zo groot was. Je was idd gewend om beschermd te worden door de rechterlijke macht, dat viel toen weg.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @ntd79:
Je was idd gewend om beschermd

Ik bedoelde eigenlijk dat de overheid gewend is om beschermd te worden. Daarom zijn boeren rechtenloos.
+3
Hans van Bergen
@van Ittersum Jij weet totaal niet waar jij over praat. Dus lijkt me het beter erover te zwijgen. De wijze waarop boeren en loonwerkers behandeld worden door de nvwa daar is de kinder opvang toeslagen affaire kinderspel bij
weurding
@van Ittersum je had schoolmeestertje moeten worden☝️
+1
cjw73
@weurding misschien is hij dat inmiddels wel.
+1
van Ittersum
@cjw73 66 vrije dagen en zeurende betwetende ouders, kan ik niet aan...doe maar niet dus
+1
van Ittersum
@weurding door ervaring en muren op je weg weet je vanzelfs wel wat je niet moe(s)t doen. Papierregstratie of data blijft, vervaagt nooit. Dus zorg maar dat die op streek blijft. Overal en altijd, boer of geen boer
weurding
@van Ittersum nooit geen problemen gehad, jij dus wel gezien je "ervaring" ?
ntd79
@weurding haha, ja diezelfde gedachte had ik ook.
Melkboer16
@ntd79 heeft z’n hele hebben en houden verkocht dus ok geen zorgen meer.
We hadden een paar jaar geleden hier een Nvwaer die ook de boerderij verkocht had, veel van geleerd
komelker 2
@Melkboer16liever doormodderen dan een NVWA er zijn.
+1
labella
@Melkboer16 je brengt mij op een idee.
cjw73
@Melkboer16 zal mij benieuwen, krijg maandag bezoek van de nvwa.
+2
aan
@cjw73 Nodig dan ook een aantal collega's uit die dan "toevallig" bij jouw aan de koffie zitten.
+2
cjw73
@aan we komen er vast wel uit. Wat problemen met de mestboekhouding.
+2
bio boer
@cjw73 gewoon fatsoenlijk blijven moeilijk doen kom je ook nergens kan tegen je gebruikt worden het is zo het is komt zo het komt het verleden kun je in het heden niet meer veranderen 🤷‍♂️
cjw73
@bio boer ja das mij ook bekend. Gewoon rustig blijven en antwoord geven als ze een vraag hebben. En verder weet ik nog niet wat er loos is.
Twentsch Land
Heb je de opgave zelf gedaan of een boekhouder ?

Anders de boekhouder bij aan tafel 😉

@cjw73
+1
cjw73
@Twentsch Land daar is geen boekhouder voor nodig. Ben ik dat geld ook nog kwijt.
Twentsch Land
Oké 😉

@cjw73
Hans van Bergen
@cjw73 Precies en daar zit em nou net de kneep. Jou kunnen ze makkelijk pakken en dat gaan ze doen. Bij een groot bedrijf met meerdere bv's en holdings kunnen ze een afspraak maken met een deskundige en dat laten ze wel. En bij jouw is het gratis prijsschieten
cjw73
@Hans van Bergen maak mij er niet druk om hoor. Weet niet wat voor puinhoop het bij jou is, maar hier is alles voor elkaar.
hans-hans
@cjw73 Hans van Bergen heeft wel gelijk denk ik een groot bedrijf heeft voor zulke zaken een specialist en een gewone boeren is dat duidelijk niet
Het verandert heel vaak de regels
Dus is het een feit in mijn ogen dat het best ingewikkeld is allemaal
Hoeveel tijd heeft de nvwa deskundige er over gedaan om de materie onder de knie te krijgen van de mestwetgeving ? Ik denk niet eventjes een middagje een boekje doornemen
Daarom doe ik het meestal met de voer man
Die zou je trouwens heel goed kunnen vragen om hulp want zij zitten er ook veel in
En dan sta je een stuk sterker denk ik
cjw73
@hans-hans is hier weinig spectaculair hoor. Kan de mest zat op eigen land kwijt. En gebruik crv mineraal om de mestboekhouding te doen. Het zit in de dijkpercelen die ik in gebruik heb.
Koeien boertje
@cjw73 die heb ik er vorig jaar al uit gehaald, samen met een perceel van staatsbos en een perceel van de provincie.
Bij elkaar iets meer dan een ha.
Daar mag allemaal geen mest op, alleen beetje vee weiden na de 1e x maaien.
Daar wou ik geen gezeik over hebben
cjw73
@Koeien boertje ik heb er geen beperking op en gewoon een 6 jarig pachtovereenkomst. En hier mag ik het gewoon mee tellen.
Hans van Bergen
@cjw73 Bewaar die grote moel maar voor jouw vrienden van de nvwa. Ik probeer alleen maar advies te geven maar dat zal ik wel vort laten
Twentsch Land
Advies !

Je zit cjw73 in de put te praten man .... idd maar beter stttttt

@Hans van Bergen
+1
matt
@Hans van Bergen Bewaar die grote moel

Je bent toch ook een komiek ook hè 😀))
hans1980
@cjw73 waarvoor ? Enkel fosfaatrechten?
+2
cjw73
@hans1980 nee de mestboekhouding. Over 2019 en 20.
+1
ntd79
Klein zijweggetje qua regelgeving. Heeft hier al iemand reactie terug van de bgt-check. Ik snap er geen hol van. Ik heb meest kaarsrechte perceelsgrenzen langs strakke sloten. Overal zitten ze er van die kronkels in te tekenen die er helemaal niet zijn. Heb overal bezwaar op gemaakt, dat alles in de werkelijkheid recht is. Heeft dat enig nut gehad bij iemand of moet je dan echt weer een of ander geldverslindend bureau inschakelen?
George
@ntd79
Ik heb ook bezwaar gemaakt en nog niks gehoord
ntd79
@George ja, bij mij was gister bezwaartermijn afgelopen. Misschien dat andere bedrijven al eerder konden reageren.
+1
labella
@ntd79 hier zijn bijna al mijn wijzigingen overgenomen
+1
Mooiproater
@labella hier ook,
Ard Eshuis
@labella Hier maar een deel en je hoeft niet met Kavel10 of zo aan te komen, daar doen ze niks mee. Voorbeelden te over dat het niet klopt en je aan de welwillendheid van de persoon van RVO aan de telefoon overgeleverd bent, als je een grens verplaatst wilt hebben naar jouw eigen opgave.
+1
Koeien boertje
@Ard Eshuis kavel 10 heb ik ook al een x gehad, vind het belachelijk hoe je genaaid word door rvo
Een perceel wat vroeger 3,10 is nu na 3x te zijn veranderd hebben ze em nu op 2,89 gezet.
slagakker
Niks veranderd hier klopte alles.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!