Koeien droogzetten

Ik ga proberen koeien droogzetten zonder antibiotica wat hier nog gewoon mag.
Waar moet ik opletten en zijn er nog tips?

Deel dit topic

Reacties

+1
T60401
Bezint eer ge begint.
+1
cjw73
Niet aan beginnen.
+5
pieta
@cjw73 en t6040 . Wij zetten behoorlijk wat koeien droog met enkel orbeseal en dat bevalt mij echt super. Je moet wel netjes werken met inbrengen.
cjw73
@pieta ik heb het zo ook enkele jaren gedaan en is de laatste jaren vooral in de zomer 1 en al ellende. Kort geleden ook weer 3 achter elkaar met uierontsteking bij afkalven, na behandeling met orbeseal. Inmiddels het advies gekregen om tijdelijk maar te stoppen met enkel orbeseal.
+1
pieta
Quote Reactie van @cjw73:
Kort geleden ook weer 3 achter elkaar met uierontsteking bij afkalven, na behandeling met orbeseal

De meeste ab-droogzetters beschermen tijdens afkalven volgens mij niet meer. Zijn dan uitgewerkt. Terwijl juist de goed ingebrachte orbeseal dan nog wel beschermd. Ik heb er in ieder geval niet de problemen mee die jij wel hebt.
ntd79
@pieta Daarom probeer ik ook zoveel mogelijk niet boven 6 weken droogstand te komen. Uitlopers heb je natuurlijk altijd.
deJong
@pieta

bevalt ons ook zeer goed. wij ontsmetten de speen en de injector extra voor gebruik en eigenlijk geen problemen. daarbij liggen onze droge koeien ook gewoon op de gescheiden mest.

zetten wij ze een dikke week voor het droogzetten wel apart aan het hooi in een klein groepje zodat ze goed opdrogen van te voren.
Wolswinkel
@pieta Kan ook prima. Wellicht wat meer hoog celgetal koeien. Gebruik op alles orbeseal en op geen 10% droogstand antibiotica
+1
Vdejong
@pieta inderdaad, prima te doen bij laag celgetal koeien. Sterilium met een plantenspuit op de spenen sproeien, orbeseal injector inknijpen om de lucht te verwijderen en de injector legen in speen.
demelkboer
@cjw73b3valt hier best goed. Droge koeien liggen zelf nog in post stal.
+3
Boerbakje
Gewoon stoppen ze te melken en de eerste 2 weken goed in de gaten houden.
ntd79
Maar hoe bedoel je de vraag precies. Volgens mij ben ik gewoon verplicht om koeien onder de 50 en vaarzen onder de 150 celgetal droog te zetten met orbeseal?
+1
sorry
@ntd79 Bertus boert in de vs
ntd79
@sorry da wis ik nie😅wat een eind van huis ja😁
+2
hookwood
@ntd79 je bent niet verplicht om Orbeseal te gebruiken. Ik gebruik het niet in ieder geval. Alle koeien die we droogzetten dip ik met udder dry van Heemskerk. Is in ieder geval een stuk goedkoper dan Orbeseal
ntd79
@hookwood nee snap ik, staat er misschien wat ongelukkig. Zonder antibiotica bedoel ik
Cowboy3
@hookwood Het is nog duurder als orbenin dry cow(is om het te stimuleren denk), zetten hier al jaren ongeveer de helft droog met orbeseal en ook die met nog meer als 20 liter eronder.
Ik vind het wel troep als je weer begint met melken na meer als 4 melk malen komt die witte plak rommel er nog uit met voor stralen en als dat niet doet komt het op de bodem van de melkmeter zitten en dat gaat er met spoelen niet uit.
The Hurminator
@Cowboy3 als je na 1 melkmaal nog steeds orbeseal in de emmer hebt dan breng je het niet goed in.... er zijn wel instructiefilmpjes, maar t belangrijkste is(na schoon werken en melk eronder weg) dat je de speen echt dicht knijpt bovenaan bij de aanhechting vd uier. Vervolgens orbeseal in brengen en stoppen als de speen vol is. In emmer of melkmeter is het idd troep....
Cowboy3
Quote Reactie van @The Hurminator:
dat je de speen echt dicht knijpt bovenaan bij de aanhechting vd uier. Vervolgens orbeseal in brengen

Dacht je dat je dat ik dat niet deed, gebruik hier al orbeseal toen wist jij nog niet dat het bestond.
The Hurminator
@Cowboy3 jij omschrijft een "probleem" en ik probeer je te helpen, als je niks van een ander wil aannemen, moet je ook niet klagen.
+2
HansBa
@hookwood beschermd dat net zo goed als orbeseal dan? Zal Heemskerk ook eens vragen. Zet zelf alle koeien droog met orbeseal maar is vrij prijzig idd. Zeker bij koeien die al goed opgedroogd zijn twijfel ik over de meerwaatde. Goed laten opdrogen voor droog zetten is aller belangrijkste.
MBH te N
@hookwood heeft Heemskerk ook soort van orbeseal? Of bedoel je wat anders
hookwood
@MBH te N nee is een dikke dip die de vlies om de speen vormt
+1
Cowboy3
Quote Reactie van @MBH te N:
heeft Heemskerk ook soort van orbeseal

Dat hebben ze wel gehad, was geen succes en zullen dat het nooit meer vergeten.
Je kon de speen niet meer open krijgen na het kalven.
+2
Erco
@ntd79 jij bedoeld niet met ab. Nou ze kunnen me wat. Het zijn mijn koeien. Anders komen ze ze ook maar 730 keer per jaar melken
grös
@ntd79
Verplicht? Ik gebruik helemaal niks, alleen deze winter 1 cellenkoe met orbinen en orbeseal behandelt, direct na melken en goed schoon gemaakt en gewoon weer uierontsteking in de droogstand, dus volgende keer die ook niks in of weg natuurlijk.
+2
Nico96
Gewoon zorgen dat de melk er voldoende onderuit is, dan heeft die Orbeseal ook geen meerwaarde.
+1
Koeien boertje
@Nico96 hier ook, anders nog een paar keer 1 x daags door de robot een paar dagen.
En een hele enkele nog een paar dagen later extra x leeg melken als niet snel op droogt.
Als ik ze bij de drogen doe krijgen ze geen biks meer en gaat het hard
Nico96
@Koeien boertje idd, ik laat ze een paar dagen 1x per dag bij de robot, geef ze dan hooi, en alleen wat lokbrok in de robot.
arnold
Gebruik zelf bij koeien die weinig melk geven aan het eind van de lactatie twee ipv vier tubes.
+1
weurding
Heb er wel eens een halve spuit avuloxil per speen in gedaan, 😄 had je in elk geval wat bescherming bij korte droogstand
+1
jvt
Niks mooier dan en antibiotiaca erin en een orbeseal, mag hier gelukkig nog gewoon en zal hier ook meer door gaan tot laatste dag dat het is toegestaan. Arla mekkert er ook al over in hun arlagarten plus maar moeten eerst maar eens meer gaan betalen ipv te zeuren
Erco
@jvt ben er nog nooit op gecontroleerd. ze kunnen van mij betreft ook de pot op
+1
Vario512
@Erco Als de NVWA je medicijnregistratie een keer komt controleren, dan krijg je een rekening van 5000 euro. Je dierenarts krijgt ook een rekening van 5000 euro.

Zolang de NVWA niet op bezoek komt, is er niets aan de hand.
ntd79
@Vario512 en die 5000 boete, is dat voor je hele loopbaan als boer?
Vario512
@ntd79 Nee, alleen omdat je alles met droogzetters droog zet.
+3
bio boer
Volgens mij zijn droogzetters geheel overbodig nog nooit gebruikt maar weinig mastitis celgetal onder de 200
+1
slagakker
@bio boer Hier 8 jaar geen droogzetters gebruikt met produktie van 9400 kg. Celgetal jaarrond van 150.Zou het gewoon doen.Frisse stal doet wonderen maakte de ligboxen nooit schoon bij de droge koeien.
Noorderling
@slagakker
Met hoeveel procent mastitis?
En heb je ook een idee hoeveel natuurlijk geneest in de droogstand?

Met een lage infectiedruk en goede weerstand is een koe gigantisch sterk.
In juli-september is toch een lastige periode met hoge luchtvochtigheid, vaak warm en als je pech hebt ook warme nachten. Als het dan even niet loopt ben je ook direct goed aan de beurt. Dat orbeseal niets goedkoper is dan droogzetters motiveert nu ook niet echt.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
In juli-september is toch een lastige periode met hoge luchtvochtigheid, vaak warm en als je pech hebt ook warme nachten.

Dan doe ik toch wat eerder dubbel. Orbenin plus seal
grös
@bio boer
Hier vroeger met droogzetters veel celgetalproblemen, nu al paar jaren nagenoeg zonder droogzetters, uiergezondheid moet je er gewoon in fokken, echte cellenkoeien opruimen, en rond de 8.000kg is het volgens mij ook overbodig.
+2
komelker 2
Droge koeien naar buiten. Kunnen ze daar mooi uitlekken zonder besmet te worden.
+2
Erco
@komelker 2 zal ze vd winter naar buiten gooien. Bedankt vd tip!
Bekkink
Melk moet onder de 12 l per dag zitten. Dan ist prima te doen met orbeseal. Celgetal is bepalend, zeker bij ouwe koeien. Iets te hoog celgetal gaat er gewoon een droogzetter in.
casev
Al een paar jaar geen droogzetter meer gebruikt. Gewoon een week 1x per dag gaan melken, en de melk is er al aardig onderuit. Maar ik vermoed dat in de VS, met ongetwijfeld flink wat meer productie dan mijn 7500liter een ander verhaal zal zijn...
Koeien boertje
@casev ik heb ook 2 jaar niks gebruikt maar dan kun kalven die hoge celgetal koeien vaak gewoon weer hoog af.
Dus hier een stuk of 10 per jaar wel weer.
sjuu
Gebruik 2 orbenin drycow extra injectoren per 4 kwartieren, alle kalfkoeien komen goed aan na de droogstand. Celgetal gem 90 duizend. Er is geen goedkopere verzekering.
Koeien boertje
@sjuu jawel 1 per 4
sjuu
@Koeien boertje Haha, een klein beetje is genoeg.
wolfje
In dit soort discussies zie je maar weer hoever gangbaar nog van bio verwijderd is. Alhoewel er vaak geroepen wordt dat er weinig verschil meer is kun je hier aan de mentaliteit van sommigen wel lezen hoe levensgroot het verschil is.
bij bio mag men niet eens preventief droogzetten met orbeseal, laat staan met antibiotica.
gaat trouwens prima
+1
weurding
@wolfje geldt voor beide kanten, mensen die vroeger gangbaar waren en later bio kunnen ook raar uithalen, tergend soms
+1
pieta
Quote Reactie van @wolfje:
de mentaliteit van sommigen wel lezen hoe levensgroot het verschi

En jij denkt te weten dat er bij bio geen zitten met eenzelfde of zelfs ergere mentaliteit. 😁 Laat me toch niet lachen man. Ik vind overigens het gebruik van (teveel) ab-droogzetters niet zo'n grof schandaal om je koeien gezond te houden. Wat ik van sommige bio's hoor is erger. Oa stiekem gangbaar voer kopen.
wolfje
@pieta owh rustig, rustig jongens, ik probeer alleen maar te zeggen dat er nog veel verschil is tussen de sectoren, terwijl hier nog wel eens anders beweert wordt.
ik beschuldig niemand, en iedereen moet lekker doen waarvan hij/zij denkt dat goed is of bij um past. In alle sectoren heb je excessen en mensen die buiten de randjes kleuren, dat zal ik niet ontkennen
Koeien boertje
@wolfje de meerprijs moet ook ergens in zitten, als ik zie in hoeverre er minder kunstmest bestrijdingsmiddelen en antibiotica enz gebruikt word in tegenstelling tot een paar jaar geleden zijn we hier al wel half op weg.
Alleen dat laatste zetje ontbreekt nog
+1
pieta
Quote Reactie van @wolfje:
ik probeer alleen maar te zeggen dat er nog veel verschil is tussen de sectoren, terwijl hier nog wel eens anders beweert wordt

Ik vind de verschillen juist niet zo groot meer. Probleem zit hem vaak in het extensief kunnen zijn.
bio boer
@pieta dat verschil kan nog wel eens groter zijn dan je denkt dan komt de melkveehouderij meschien wel wat dichter bij elkaar om grasland relatief gemaklijk te beheren is biologisch maar als je echt aan alle normen moet voldoen zal het je toch nog tegenvallen het verschil denk ik vind knap dat de bio akkerbouwer het lukt om goede gewassen tetelen zonder alle gemaklijke ingreep mogelijkheden die de eguliere akkerbouwer heeft
pieta
Quote Reactie van @bio boer:
als je echt aan alle normen moet voldoen zal het je toch nog tegenvallen het verschil

Noem er dan eens wat?
bio boer
@pieta zijn er veel paar op een een rij
Veel ontsmetting midelen zijn niet toegestaan

Alle runderen van af 3 maand naar buiten

180 dagen weiden een dag telt pas als ze 8 uur buiten zijn

Inkuilmidel moet bio eigelijk alle hulpmiddelen moet skal goed gekeurd zijn tegen woordig

Je mag 1 dier maximaal 3x in zijn leven behadelen met ab

Ddd max 0.65 geen hormonen

Aanvullende diervoeders moeten bio zijn strooimineralen wordt door de vingers gezien

Alles mestoffen moeten skal goedgekeurd worden kalk bijvoorbeeld

50% dichte vloer in de stal

Voldoende dag licht 120 lux dacht ik

Je mest moet je afzetten bij bio collega

Als je stro voert moet al je strooisel bio zijn

Zal er nog veel vergeten zijn
pieta
Quote Reactie van @bio boer:


Alle runderen van af 3 maand naar buiten -> niet de lastigste voorwaarde
180 dagen weiden een dag telt pas als ze 8 uur buiten zijn -> zit nu op ruim 120 dagen en 1.000 uren
Inkuilmidel moet bio -> heb ik dit jaar voor het eerst gebruikt, gebruik ik normaal gesproken niet
eigelijk alle hulpmiddelen moet skal goed gekeurd zijn tegen woordig -> lijkt me logisch maar ik weet niet wat het inhoudt
Je mag 1 dier maximaal 3x in zijn leven behadelen met ab -> dat is niet moeilijk

Ddd max 0.65 geen hormonen -> is logisch gevolg van bovenstaande eis lijkt me

Aanvullende diervoeders moeten bio zijn -> lijkt me ook het probleem niet
strooimineralen wordt door de vingers gezien

Alles mestoffen moeten skal goedgekeurd worden kalk bijvoorbeeld -> lijkt me ook niet moeilijk

50% dichte vloer in de stal -> tellen de ligboxen mee?? Anders moet je een stuk potstal maken

Voldoende dag licht 120 lux dacht ik -> elektricien bellen


Mij lijkt het lastigste stuk dat je niet met kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen kunt sturen. Daarnaast is het kunnen beschikken over voldoende grond voor mij het grote aandachtspunt. Die grond kan een flinke wissel trekken op je financiën. Dat het voer duurder is en er wellicht een koe meer uitvalt omdat je ze niet kunt behandelen wordt door de meerprijs wel gedekt lijkt me.

Klinkt misschien een beetje simpel maar ik zie in het bovenstaande wat jij noemt niet de grote problemen.
bio boer
@pieta keuze uit voer is ook beperkt het enige wat goed tekrijgen is wat granen en brok van de voer leverancier mais en kuilgras is er ook de kuize is niet veel
pieta
@bio boer Vandaar ook het extensief zijn probleem.
bio boer
@pieta ja grondprijs is hier wel ding in nederland als we de politieke agenda moeten geloven en je wil nog lange toekomst met je bedrijf met eventueel met opvolger zou ik toch proberen om grond te werven als je intensief bent
pieta
@bio boer Een ander probleem is ook het omschakelen. Je hebt eerst de kosten van bio en pas later de opbrengsten. Daarna krijg je nog dat de grond/bodemleven zich aan moet passen.
grös
@pieta
Ik strooi al ieder jaar wat minder, ik heb een paar percelen dit jaar helemaal niks gestrooid, moet er wel voldoende klaver in staan, ieder jaar een beetje kalk strooien..
Kunstmest komt normaal gesproken maar 50% van terecht, en dit jaar spoelt er gigantische veel uit, nitraat in drinkwater word wel een serieus probleem.
bio boer
@grös heb idee dat het met organische mest mee valt groeid best de kleur is donkerder dan anders op de aller natste plekken na dat is gewoon tenat dit jaar voor gras
grös
@bio boer
Ja klopt, met alleen drijfmest zijn de lage natte gedeelten wat gelig en de hoge zandkoppen nog mooi groen, het is precies andersom als vorig jaar.
bio boer
+1
Rene Strik
Ik zie dat je in de US zit, dus ik ga er even voor het gemak vanuit dat de koeien in het zand liggen.
Hier al een jaar of 3 geen droogzetters en geen orbeseals. Gewoon de laatste week voor droogzetten in een aparte dry off groep achter de melkstal op far off dry cow feed (goldilocks diet) en gemixt met extra hooi.
Gewoon 2x daags melken tot ze onder 18 liter per dag zitten.
Daarna bekappen en de far off groep in.
Zeer zelden problemen, ongeveer 1% per jaar dat mastitis krijgt, maar vaak vrij mild en goed behandelbaar.
bertusdebeer
@Rene Strik ze liggen in diep Zaagsel. Bedankt dat is precies het plan
Elvis
@Rene Strik waarom de keuze gemaakt om zonder droogzetter te gaan?
slagroomvla
Elvis
@slagroomvla koe kwijt kun je een heel jaar droogzetters van kopen
slagroomvla
@Elvis Geen enkele droogzetter doet iets tegen coli, sinds super mastidol er uit is, dus verwacht geen wonderen van droogzetters meer... Hier ook 3/4 droog met niets erin.
+1
Rene Strik
@Elvis vooral de kosten en gemak.
$35 per koe komt op zo'n dikke $8000 per jaar.
Daarbij is het veiliger met personeel om antibiotica gebruik gewoon proberen te vermijden. Fouten zijn snel gemaakt. Ook mastitis koeien behandelen wij niet met antibiotica.
Andere melkveehouders hier hadden er goede resultaten mee in zand, dus zijn wij er voorzichtig ook aan begonnen. Nu ondertussen al 3 jaar eigenlijk geen droogzetters meer.
MBH te N
@Rene Strik hoe behandel jij dan de melkkoeien die mastitis hebben? Of opruimen?
Rene Strik
@MBH te N
Oxytocine en dan wat uiermint.
Meesten zijn na een dag of 4-5 weer goed.
+1
bio boer
@Rene Strik milde uierontsteking kan koe vaak zelf goed van herstellen is uiermint goede onderstuiner soms wordt het een 3 speen dat vind ik ook geen ramp zo lang de koe er maar niet aan lijd zo ver dat waarneembaar is
ricardo
@Rene Strik 5cc oxytoxine en dan uitmelken en uiermint erop? Wij gebruiken zelf zwarte zalf is nogal wat goedkoper en wij menen dezelfde werking, wel met een injector
Rene Strik
@ricardo 1cc oxy.
90% wordt snel weer beter, de rest gaat enkeltje slachthuis.
ricardo
@Rene Strik oxy in spier of in het uier?
hookwood
@ricardo in het uier?
ricardo
@hookwood was vraag voor de zekerheid, lees ook dexamedium gebruik in het uier
deJong
@Rene Strik

als het uier hard wordt een paar cc dexamedium in het uier om de zwelling weg te nemen werkt ook prima.

maar sws een goede behandeling is belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet een hoog celgetal koe overhoud.
boerderij2
Hier doen we Koeien die veel geven een paar dagen 1 keer daags melken en in een Andere groep. Voor droogzetten checken we(alle koeien) Alle spenen met een 4 kwartieren schaaltje is er 1 afwijkende bij dan doen we alleen in die speen een droogzetter in.. ( wel goed noteren ) + overal sowieso orbeseal.
Voor het droogzetten koe goed uitmelken , met een alcohol doekje speen schoon vegen en met een spuitbus alchohol extra tegen het slotgat spuiten zodat er ook alcohol in alle kloofjes zit. Daarna pas de injector erin.
Schone handschoenen en oppassen dat als je de injector open hebt er zo min mogelijk troep op komt..zonder AB = hoe schoner je werkt hoe beter als het slaagt.
spotmelker
Gebruik al een jaar of 6 geen droogzetters meer en ook geen orbeseal. Zorg ervoor dat zomerkalvende koeien tot uiterlijk 5 weken voor kalfdatum onder 10 liter komen en dan een wat schralere wei in waar ze veel moeten bewegen voor de kost. Winterkalvers met hooi onder de 5 liter brengen en dan de droge groep in. Gaat niet beter/slechter dan met antibiotica e.d. maar geeft zoveel meer rust. Laatste jaren met meer klaver in het gras hou ik meer de drogen binnen, in de wei hebben ze het dan te goed.
Elvis
@spotmelker dat kan hier ook wel, moet ik wel één op één jongvee hebben
spotmelker
@Elvis wat bij mij goed gaat kan bij jou in.d.d. een drama zijn. Bedrijfstype/voering zijn vast niet hetzelfde. Ik kom i.i.g. niet aan 1 op 1 jongvee met 75 % BB inseminatie.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
87
DEELNEMERS
38
WEERGAVES
0