Een op de vijf melkveehouders wil investeren in stal

Bijna 20 procent van de Nederlandse melkveehouders heeft plannen voor een investering in de stal. 10 procent wil de bestaande stal renoveren, 7 procent gaat voor een nieuwe stal. De overige 3 procent heeft plannen om de stal te verduurzamen.

Deel dit topic

Reacties

Vdejong
Stal kun je nu ook leasen?😁
Boertjen
@Vdejong Oja tuurlijk, hier in 2017 binnenwerk van de stal uit 1979 gerenoveerd. Rabo wou uiteraard niet meedenken. Boxen, matrassen en gordijnen in de lease gegooid. Betonwerk en nieuwe roosters zelf betaald. Hierdoor stal weer up to date. In 3 jaar tijd één jaar hogere levensduur bij afvoer gerealiseerd en stijgt elk kwartaal nog 😀
Farma_boerke
Innoveren door te verbouwen tot appartementen? Anderen "uitmelken"
casev
Hier ook nog een recente offerte liggen van een renovatie/verbouwing van 2x4 tandem naar 2x10 visgraad. Zelfs met veel gebruikt materiaal viel het me niet mee.....
ntd79
@casev zij aan zij lijkt je niet wat? Vond dat zelf altijd machtig mooi melken
casev
@ntd79 ik heb een 1x1 stal, met de melkstal in het midden, dus zij aan zij gaat niet. Robot op 70 koeien en 4 maanden dag/nacht weiden.... word hem niet. Kwam op 65k uit ongeveer. Delaval. Hier in de regio hebben ze diverse melkstallen op deze manier vergroot, vooral omdat hier best veel open tandemstallen stonden, en je relatief een grote put hebt
ntd79
@casev dan hoeft er alleen nieuw ijzerwerk in? Je hoeft geen put te verleggen of verlengen?
Vdejong
@casev prima keuze.👍
ntd79
@casev tuurlijk, wie doet je wat, drie en een half rondje melken voor 65k.
pieta
Quote Reactie van @casev:
Kwam op 65k uit ongeveer.

Nieuw neem ik aan? Ik vind het veel geld voor een melkstal. Ik zou 2e hands eens proberen. Er zou toch zat te koop moeten zijn of je maakt er 2 aan elkaar (hekwerk).
ntd79
@pieta 65 voor een 2 keer 10 nieuwe melkstal? Volgens mij ga je dat echt niet redden
pieta
@ntd79 Een visgraat heeft weinig (draaiend) hekwerk. Maar ik heb er verder niet direct een benul van. Ijzer is nogal duur tegenwoordig. Opties maken ook nog wel wat verschil.
ntd79
@pieta weet niet, heb natuurlijk ook de laatste melkstal 2008 gekocht, maar denk dat je nieuw voor dat geld niet gaat lukken.
cjw73
@casev geen robot?
ntd79
@cjw73 das het allermooiste😁maar ik denk dat hij zijn keuze voor een put al gemaakt heeft.
ntd79
@cjw73 ik moet ook zeggen, weet nog goed in 2008 een 2×12 delaval solidex gekocht, zonder poespas, geen koeherkenning, melkmeters die alleen de liters aangaf, kostte ergens rond de 85 met nieuwe put en tanklokaal met machineruimte was ik ergens rond de 160 kwijt. Molk toen zo'n 110 koeien. Vond dat melken toen een luizenleventje. Ik denk dat ik bij dat aantal nog steeds voor zo'n opzet zou gaan. Vond het ook prachtig melken. Wegens verhuizing in een 22 stands carrousel binnenmelker terecht gekomen, heb dat echt altijd een stuk minder gevonden.
casev
@ntd79 melken kost me 2 uur incl schoonmaken. Sochtends heb ik er geen problemen mee, maar smiddags heb ik eigenlijk ook wel andere dingen die nog moeten gebeuren, en is een uurtje tijdwinst me wel wat waard. Maar gelukkig loopt pa hier nog rond die vaak de draad dan al heeft gezet, kalfjes gedaan, en swinters het voer aangeschoven.
ntd79
@casev 2 keer een uur😅lijkt op zich weinig, maar maakt een wereld van verschil
cjw73
@casev blijft altijd de vraag hoe lang pa dat nog doet. Dacht tijdens het verbouwen ook dat hij er nog wel een jaar of wat bij was.
+1
JappieJo
@ntd79 in 2014 heb ik gebruikte put via delaval gekocht. Is 2maal 10 70graden met nieuw frame en nieuwe frequentie vacuüm pomp en nieuwe melk en spoel leiding. Rest 2e hands, erkende melk meters, koe herkenning, beweegbare vloer, 2 voerboxen, 100 transponders, warmte terugwinning oodrijfhek. Koste toen 55.000 incl montage
ntd79
@JappieJo dat is het voordeel dat zulk spul afschrijft als een gek, en nog betrekkelijk jong materiaal moet gewoon behoorlijk schelen op nieuw, bij een te klein gat kiezen de meesten anders voor het laatste.
weurding
@ntd79 nadeel van gebruikt is dat er 2 keer uren gerekend wordt, 1 keer demontage en 1 keer montage, daardoor word er op materiaal vaak vlot afgeschreven
ntd79
@weurding dat is het ook. Als het via de dealer gaat dan wil die hem ook weer nakijken. Allemaal uren. Zelf zal ik melk en voerapparatuur niet gebruikt kopen, maar daarom hoeft er natuurlijk niks mis mee te zijn
JappieJo
@weurding als ik weer moest zou ik het mooi in eigen beheer doen, bij demontage goed opletten hoe het zit, sleutel je zo weer in mekaar, alle rubber en membranen vervangen. Eigenlijk als je een beetje handig bent is het kinderlijk eenvoudig. Mooie jonge putten sleutel je voor een 20k er weer uit.
ntd79
@JappieJo door een verhuizing kwam ik eens automatisch in het bezit van een bijna drie jaar oude blauwe robot waar ik niks mee kon op dat moment. Het is bijna weggeven als je ziet wat je daarvoor kreeg.
hans1980
@ntd79 ok dus je heb ook al vms ervaring?
+1
ntd79
@hans1980 nee, ik ben in 2010 voor natuur vrijwillig verhuisd, dus zonder dikke zak geld. Bestaand bedrijf gekocht met een carrousel en een vsm waar hij ook vijftig koeien op had staan. Dat leek me niks, twee systemen en ik had de broek wel vol. Op dat moment was die ene robot een schop geven en 10 jaar doormelken in die caroussel de goedkoopste optie. Dus heb er nooit een koe mee gemolken.
ted9
@casev Wat is de prijs per stand ongeveer...
weurding
@casev uurtarieven nekken je
Jean-PierreK
Wil of moet investeren om te mogen blijven? 🤔 Brabantse en Limburgse regels rondom emissie, druk op verwijderen asbest vanuit verzekeringen.
+1
demelkboer
Willen en kunnen. Da's een wereld an verschil

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0