Bemesten en weidegang nog niet vergunningsplichtig

De Rechtbank Overijssel stelt in haar uitspraak van 29 juli niet dat het bemesten van grond en weidegang in de omgeving van Natura-2000 gebieden vergunningplichtig is. Dat bracht LTO Nederland gisteren naar buiten.

Pas 2020 start weiden
In deze zaak draait het zowel om bemesting als beweiding en tijdens de rechtszaak heeft de Provincie Overijssel niet aannemelijk gemaakt dat beide activiteiten negatieve gevolgen heeft voor een Natura 2000-gebied in de buurt. De Provincie Overijssel stelde zich op het standpunt dat het bij beweiden en bemesten om een bestaande situatie gaat die al bestond voordat in 1993 de vogel- en habitatrichtlijn werd ingevoerd. De betrokken veehouder zei tijdens de zitting dat hij pas in 2020 begon met weiden en daardoor had de Provincie moeten onderzoeken of er een effect was op het Natura 2000-gebied. Omdat de Provincie dat niet heeft gedaan, kon de rechter daar geen beslissing over nemen.

Onderbouwing ontbreekt
Over het bemesten van percelen zegt de rechter iets soortgelijks. De Provincie zei tijdens de zitting dat de landbouwpercelen ‘onafgebroken agrarisch zijn bestemd en dat daardoor in wezen onbeperkte mestuitgifte ter plaatse is toegestaan’, maar onderbouwde dat niet. Wel gaf de Provincie aan het te hebben onderzocht, maar kon dat tijdens de rechtszaak niet aan de rechter voorleggen. Daardoor kon de rechter geen beslissing nemen.

Wanneer de Provincie het wel had kunnen onderbouwen en de rechtbank daarin was meegegaan, dan is wel de vraag of de Provincie alsnog een vergunning voor bemesten had moeten afgeven. De rechter verwijst daarvoor naar de rechtszaak van 29 mei 2019 bij Raad van State. Daarin oordeelde de rechter dat het bemesten van percelen niet tot hetzelfde project gerekend kan worden als de stal.

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Quote:
De betrokken veehouder zei tijdens de zitting dat hij pas in 2020 begon met weiden en daardoor had de Provincie moeten onderzoeken of er een effect was op het Natura 2000-gebied. Omdat de Provincie dat niet heeft gedaan, kon de rechter daar geen beslissing over nemen.

Dit hadden ze toch handiger moeten spelen......
Weidezicht
@Grasbaal tja, maar liegen voor de rechtbank is meineed. Kunnen die rechters hun tijd niet beter gaan besteden aan moordenaars en rovers.
Jean-PierreK
@Grasbaal, volgens mij is het probleem dat als het nauwkeurig onderbouwd wordt, nog meer vastgeregeld zal moeten worden in vergunningen en dat er weer nieuwe aanknopingspunten ontstaan om te procederen.

Ik zie de handige oplossing nog niet.
+4
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Jean-PierreK:
Ik zie de handige oplossing nog niet.

Ik wel: gewoon stoppen met al die bedachte onzin.
+1
Boerbakje
Ik snap de situatie niet als er niet beweid en alleen gemaaid wordt wordt er meer mest uitgereden op de percelen (situatie voor 2020) dit heft elkaar minimaal op sterker nog het weiden is dan in het voordeel.

Misschien zijn we in een situatie beland dat de juridische werkelijkheid niet meer met gezond verstand en praktisch inzicht te doorgronden is.
+3
Jaap40
@Boerbakje laat dat 'misschien' maar weg...

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0