Overijssel moet handhaven

Quote:
Provincie Overijssel moet handhavend optreden tegen agrarische ondernemers zonder vergunning om te beweiden en bemesten. Dat heeft de Rechtbank Overijssel bepaald in een zaak die milieuactiegroep MOB had aangespannen tegen de provincie.

In de betreffende casus was volgens de rechter onvoldoende onderbouwd dat het om bestaand gebruik ging. Hoe die onderbouwing er dan wel uit moet komen te zien is onduidelijk: LTO Nederland noemt dat in een reactie de kern van het probleem. Met deze uitspraak miskent de rechter volgens de belangenbehartiger dat enige flexibiliteit in grondgebruik, bijvoorbeeld door gewasrotatie, onlosmakelijk verbonden is met agrarische bedrijfsvoering.

nieuweoogst.nl/nieuws/2021/…

Deel dit topic

jg

Laatste  |  

Reacties

Kringloper
Het kan dus toch, Nederland bananenrepubliek! Mijn god waar moet dit heen?
+7
Weidezicht
Dit gaat de goede kant op. Koeien in de wei zou in heel nederland ff verboden moeten worden. Dat haalt de krant en toont de hypocrisie van MOB en de overheid in verNederland. Betere publiciteit kun je niet krijgen. Iets met in eigen voet schieten. Als er ergens boeren verplicht in nederland de koeien naar binnen doen, alle melkveehouders een nationale koe on de stal dag organiseren. Spandoek langs de weg en de kranten erbij.
+1
John Spithoven
Afgelopen donderdag was de uitspraak in deze zaak tussen de MOB als eisers en de provincie Overijssel als verweerder, die zich op hun beurt bij lieten staan door de landsadvocaat. De betrokken veehouder was derde belanghebbende. De veehouder, die bij ons bekend is, heeft de uitspraak met ons gedeeld dit weekend. De uitspraak is nog niet geannoniemiseerd openbaar.

De veehouder is al enige tijd het lijdend onderwerp in de stikstof discussie.
Deze zaak ging over een handhavingsverzoek beweiden en bemesten.

Eisers kregen op alle fronten gelijk

In algemeen was na de uitspraak 29 mei 19 duidelijk dat beweiden en bemesten zonder Wnb niet meer kon, nu wordt duidelijk dat in specifieke gevallen met aantoonbare bestaand gebruik het ook niet meer mogelijk is, er geen instrument is voor vergunning verlening beweiden en bemesten. De onderbouwing in deze zaak door verweerder mbt tot bestaand gebruik is gebrekkig te noemen .

Wat kunnen de gevolgen zijn. Als in een hoger beroep bestaand gebruik beweiden en bemesten niet beter onderbouwd wordt en Carola haar beloftes niet na komt over vrijstellingen beweiden en bemesten kunnen dit de gevolgen zijn:

Met in acht mening dat de helft van de emissie buiten de stal plaats vindt, met in achtneming dat sector partijen zich focussen op juridische niet houdbare reductie in de stal, we afstevenen op een megakrimp van meer dan 50 %. Waarom, beweiden en bemesten zal vergund moeten worden met vergunde stal emissie.

Zo ver is het nog niet, maar het gepruts van het bevoegd gezag gaat er wel voor zorgen dat het zover komt.

En dan is het hek van de dam. En kunnen we eigenlijk concluderen dat elke niet vergunde emissie, waar dan ook en wie dan ook, die zorg draagt voor een depositie toename groter dan 0 niet vergund juridisch onmogelijk wordt.

De Nederlandse interpretatie van de HR zal de volledige economie in een lock down krijgen......
+1
Noorderling
@John Spithoven
Misschien moet dat laatste maar eens gebeuren willen de ogen open gaan.
Men scheept je af met valt wel mee, goede intenties. Maar daar koop je niks voor, in de rechtbank gebeurt het.
+1
robbies
John, wat maakte in deze casus onmogelijk om bestaand gebruik aan te tonen?@John Spithoven
Noorderling
@robbies
Als moerdijk er op kan salderen. Wordt het met het ketsplaattijdperk op bouwland een koud kunstje. Oppervlaktebronnen kun je zo invoeren in aerius.

Denk eerder dat er meer ruimte komt dan dat er al is, zeker met alle landbouwgrond die verdwenen is. Alleen houdt de overheid liever de touwtjes in handen om de ruimte van ketsplaten en sleepvoeten te verzilveren. Daar wil ik ook wel 20koeien extra op melken.
robbies
Op die interne saldering van Moerdijk is we wat aan te merken. Daar gebruikten ze de complete N-gebruikersinterface om te salderen. Blijkbaar komt er bij kunstmesttoediening ook ammoniak vrij. Nog meer ruimte @Noorderling
John Spithoven
@robbies Bestaand gebruik werd in deze zaak gedefinieerd dat betreffende percelen behorende bij het bedrijf ten tijde van het aanwijzingsbesluit 1994 ook agrarisch gebruikt werden .
robbies
Ik begrijp wat met bestaand gebruik bedoeld werd, maar waarom kon dat niet aangetoond worden? Welke bewijslast werd overlegd? Of waren de percelen niet in gebruik bij het betreffende bedrijf?@John Spithoven
John Spithoven
@robbies Jawel, maar de rechter vond dat geen voldoende bewijslast.
+1
robbies
Dus de teelten van voor 1994 vermenigvuldigd met de bemestingsnormen van die tijd waren niet voldoende? Bizar. Dan ben je inderdaad aangeschoten wild. Benieuwd naar de anonieme uitspraak@John Spithoven
MaFlodder
@John Spithoven weidegang staat vermeld in de NB vergunning. Heb je dan automatisch een weidegang vergunning? Of gaat er hiermee juist een streep door de NB vergunning??
Twentsch Land
In niet elke Nb vergunning staat weidegang.

@MaFlodder
MaFlodder
@Twentsch Land Dat snap ik, maar wat als weidegang wel is opgenomen in de NB vergunning. Wat dan?
Twentsch Land
Vergunning is vergunning .... als weiden er in staat is het dus vergund ..... dat is wat ik er van denk.

@MaFlodder
Twentsch Land
Misschien niet voor grond wat in gebruik is genomen naar de vergunning.

@Twentsch Land
MaFlodder
@Twentsch Land of is weidegang een voorwaarde waardoor de NB verkregen is? In dat geval kan als er een streep door de weidegang komt, ook een streep door de NB gezet worden misschien. Omdat je niet meer kunt voldoen aan de voorwaarde? Dit weet ik dus niet.
labella
@MaFlodder hier staat opstallen....
MaFlodder
@labella ja kan ook. Maar in dat geval wordt er ook niet aan weidegang gedaan neem ik aan? Dan is vergunning voor weidegang ook niet nodig.
+4
MaFlodder
Terleurgesteld? Je wordt hier toch pislink van! Doe je aan weidegang heb je straks de melkfabriek ook nog eens in je nek hangen, omdat je niet meer aan de gestelde eisen van weidemelk kan voldoen. Laat ze verrekken!! Beste handhaver die hier op de dam komt. Trap 'm er zo weer af! Mijn erf. Mijn grond. Mijn beesten. Back off!! Nog even en dan pakken we de tank met ketsplaat ook gewoon weer. Ze kunnen me wat zo langzamerhand!
Koeien boertje
@MaFlodder denk je nu echt dat je 2 cent meer verdient met weiden?
Ik krijg het ook maar het is een herverdeling van melkgeld.
Dus ik maak me d'r niet druk om
+1
MaFlodder
@Koeien boertje Is maar net hoe goed weiden je past denk ik. De grond, grote huiskavel of niet. Daarnaast halen de koeien het gras zelf op, scheelt arbeid om het zelf te maaien en aan de bult te brengen. Ieder bedrijf is anders. Bij ons past het. Bij een ander past het misschien niet. Maar gaat er ook om dat de keuzevrijheid je ook hiermee weer door de neus geboord wordt!
+4
casev
@MaFlodder jouw laatste zin begint op dit moment wel de huidige situatie in dit land te worden. De enorme berg regels en regeltjes die vanuit denhaag over iedereen heengestort word, begint mensen een beetje de neus uit te komen. Zie ook het corona debacel, het gender neutrale gezeur, of de 100km/h op de snelweg. Het zal me allemaal wat...
Detukkeroettwente
FDF gas der op dit moet stoppen .
+1
Kringloper
Gewoon hek open en koeien naar buiten, laat ze verbranden, stelletje idioten.
jan.1
Met de trekker naar den Haag rijden heeft geen zin meer,ik denk dat we een x de andere kant op moeten gaan...
Twentsch Land
De andere kant ..... via de andere kant van de rijbaan naar den haag 😉
@jan.1
jan.1
Quote Reactie van @Twentsch Land:
andere kant ..... via de andere kant van de rijbaan naar den haag @jan.1

Je slaapt er maar een nachtje over:😀
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!