Boeren die willen verduurzamen zitten zonder bankier: ‘Dit is geen landbouw, zegt de accountmanager’



Quote:
Boeren die willen verduurzamen, stoten hun hoofd vaak bij de bank die het moet financieren. Met name de oude Boerenleenbank (Rabobank) lijkt weinig...

Deel dit topic

Reacties

mlkvhoudr
Links lullen rechts vullen heeft geen bank moeite mee ideologisch gedreven zonder zicht op voldoende kasstroom waarom zou een accountmanager daar het geld op kapot slaan?
+1
Jannus
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
heeft geen bank moeite mee

Zodra je in een verduurzaamheidstraject stapt is dat veelal landbouwkundig stappen terug in de tijd en dus zaag je eigenlijk een beetje aan je eigen stoelpoten,daar heeft de bank een hekel aan want je bedrijf kan op een bepaald momentum onder water komen te staan wanneer het verdienmodel te wensen overlaat.
mlkvhoudr
@Jannus precies ideologisch gedreven zo zou t moeten denken in plaats van hoe verdien ik wat in huidige weerbarstige tijd
+1
Jannus
@mlkvhoudr We zitten nu eenmaal in een tijdperk dat wat je als landbouw ook doet je bijna nooit goed genoeg kunt doen en de daarbij gaande investeringen niet terug kunt verdienen binnen de afschrijvingstermijn,laat staan dat je er ook nog iets aan kunt verdienen en als je dan ook nog eens te maken hebt met partijen die bij het minste of geringste de sectoren vanaf de zijlijn staat te prijsschieten kun je het vertrouwen van je bank verliezen wanneer je buiten je financieringskaders van landbouw gaat opereren als 'verduurzamen'.

Het voelt als een testrit aangeboden krijgen met een nieuwe auto en een doodlopende straat ingestuurd worden,het is eindig en men weet dat je de weg terug zal moeten nemen opdat je niet om hen heen kunt en dan zijn het aasgieren,de rest mag je zelf aanvullen.
+1
mlkvhoudr
@Jannus wij krijgen hier eerder problemen met gebrek aan afschrijvingen zo langzamerhand maar ik ben ook een oude kerel aan het worden ben je jong en wil je er voor gaan loop je tegen de problemen aan die jij schetst
+1
kanniewaarzijn
Haha...het eerste beste voorbeeld gaat uit van een opbrengstprijs van 1.70 euro per liter melk. "Anders kan de duurzaamheid niet rondgerekend worden" 😆 😆 😆
+1
cornelissen
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
een opbrengstprijs van 1.70 euro per liter melk

Ja, ik las het ook, de bank gaat uit van 40 cent. Nu kun je over de 40 cent nog wat discussiëren, maar als het 1.70 euro per liter moet opbrengen om het sluitend te krijgen, hoef je ook geen tijd aan discussie te besteden.
+1
van Ittersum
@cornelissen is dat incl alle toeslagen, gelateerde neveninkomsten en/of subsidies in welke vorm dan ook? Kan het artikel niet openen maar ik zie her en der dat de biologische melkinkomsten ondergeschikt zijn geworden aan alle andere inkomsten terwijl de melkinkomsten de hoofdtak was . Van huis verkopen, camping, CO2 verkoop ( veld-post.nl/artikel/… artikel uit 2020 huidige prijs mij onbekend), uitgestelde maaivergoeding enz tel ze op en deel ze door hun liters. Je gaat nog schrikken ook. Je moet deze tak van boeren niet 1 op 1 vergelijken en vooral de bank niet , tis compleet anders. Misschien is het voor financiers ook nog een onbekende tak van sport en dan pas je niet snel binnen hun "computermodel"
bio boer
@van Ittersum door overige inkomsten zitten we op 70 cent per liter
crisis
Quote Reactie van @van Ittersum:
ik zie her en der dat de biologische melkinkomsten ondergeschikt zijn geworden aan alle andere inkomsten

Hoe zinvol is het dan nog om cijfers op basis van kilogrammen geleverde melk te presenteren?
van Ittersum
@crisis tja.... in Amerika zeggen ze: How much money you make? Misschien is dat wel een betere cijfer, resultaten per fte
+9
puntertje
Als ik met een plan om honger de wereld uit te helpen naar de bank stap voor financiering en ze weigeren, betekent dat dan dat de bank pro honger in de wereld is? Of twijfelen ze aan het feit of het geld terug komt, zeg maar het principe van bankieren. Ik zou zeggen als de grote voorstanders van verduurzaming nou i.p.v. naar anderen te wijzen zelf fondsen beschikbaar stellen waarbij ze zich niet zo druk moeten maken of het geld wel of niet terugkomt hebben ze recht van spreken. Maar al die mensen die van mening zijn dat ´er een omslag moet plaatsvinden´ hebben het altijd over de omslag bij anderen terwijl ze menen door nietjes van papier te scheiden en een cent extra bij Shell betalen zelf geen aandeel hebben in de problemen die ze anderen voorhouden.
jan w
Hier wil Burgerboerderij De Patrijs Eco een dergelijk bedrijf opzetten. Maar daar is het binnenharken van het benodigde geld ook het grootste probleem. Maar dat probleem veroorzaken ze ook zelf. Continu zet men de reguliere landbouw in een kwaad daglicht. Van alle kanten in hun er al op gewezen om dit niet te doen. Echter het lijken wel een stel akelig verwende pubers en trekken zich nergens wat van aan en gaan gewoon door met het in het kwaad daglicht zetten van de reguliere landbouw. Hoop dat oom Tonny en oom Gerrit het bedrijf in de verkoop zetten.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @jan w:
Maar daar is het binnenharken van het benodigde geld ook het grootste probleem.

Het is toch wel duidelijk dat die luchtfietserij niet uit kan? In het voorbeeld van die 1.70 euro per liter is er ook eerst een prachtig plan geschreven. En als laatste zijn de prijzen die het op moet leveren ingevuld om de zaak kloppend te krijgen. Het lijkt de mestwet wel 😂

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0