Jacobskruiskruid, legt niet alleen vee en mensen om, maar veroorzaakt ook sterfte onder bijen!

Is het laksheid? Onverschilligheid? Onderschatting? Of simpelweg onkunde van natuurterreinbeheerders, waterschappen, Rijkswaterstaat, gemeentes en provincies? Vooral dat laatste argument kan niet waar zijn met betrekking tot de gevaren van Jacobskruiskruid (Senecio Jacobaea), aangezien daarover al sinds begin 2000 wordt gepubliceerd! De plant die in de negentiger jaren door onbenullen werd gezaaid “omdat ie zulke vrolijke […]

Deel dit topic Jacobskruiskruid, legt niet alleen vee en mensen om, maar veroorzaakt ook sterfte onder bijen. (farmersdefenceforce.nl)

Is het laksheid? Onverschilligheid? Onderschatting? Of simpelweg onkunde van natuurterreinbeheerders, waterschappen, Rijkswaterstaat, gemeentes en provincies? Vooral dat laatste argument kan niet waar zijn met betrekking tot de gevaren van Jacobskruiskruid (Senecio Jacobaea), aangezien daarover al sinds begin 2000 wordt gepubliceerd! De plant die in de negentiger jaren door onbenullen werd gezaaid “omdat ie zulke vrolijke […] Het bericht Jacobskruiskruid, legt niet alleen vee en mensen om, maar veroorzaakt ook sterfte onder bijen! verscheen eerst op Farmers Defence Force.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

Koeien boertje
Bijensterfte ook opgelost.
Hier zijn de bermen compleet geel gekleurd
+3
grös
Natuurorganisaties bagatelliseren dit probleem al jaren, ondertussen staan hele "natuurgebieden" er vol mee, volgens hen zou het probleem zichzelf oplossen, en 1 zeldzaam vlindertje zou het leuk vinden, nou ik zie het alleen maar meer komen, soms bijna een monocultuur kruiskruid wat er zich tentoonstelt. Ze willen aan de ene kant de "natuur" zijn gang laten gaan, maar wel moeilijk doen als gebieden vergrassen, verkruiskruiding schijnt voor hen geen probleem te zijn, konden ze de boeren maar de schuld geven? De kruiskruid houd niet van stikstof, en toch staan alle wegbermen er vol mee..
bio boer
Dat spul zie je hier nergens toch heb ik 3 planten gevonden in een perceeltje
Cowboy3
@bio boer Hier in Brabant zijn Brabants-landschap, RWS en staatsbos beheer, kampioenen in het telen van dit gele bloemetje, honderden hectares kleuren hier geel in de zomer.
Al deze gronden zijn gekocht of sommigen pacht vrij gemaakt van gemeenschapsgeld.
bio boer
Dat spul zie je hier nergens toch heb ik 3 planten gevonden in een perceeltje
komelker 2
@bio boer Direct spuiten
+1
bio boer
@komelker 2 heb ze er gewoon uitgetrokken voor de bloei denk dat ik ze niet weer zie
Vdejong
@bio boer vergeet het maar, komt vanzelf terug.
sorry
@bio boer het wordt gebruikt in bloemzaadmengsel voor wegbermen
bio boer
@sorry hier niet is gewoon gras zaad toep komt er van zelf wel in
j h p
@sorry Nu nog steeds dan?
grös
@bio boer
Kan ook paar kilometer ver waaien, heb ze ook zo ineens midden in een veengebied gevonden, ik steek ze ook gewoon uit, elke dag wel een stel, in het voorjaar soms hele middagen die rommel uitsteken.
+1
royale
@bio boer dan ben je er op tijd bij. Met een maand weer kijken of er nog wat opkomt en volgend jaar weer checken! Ik spuit ze met dezelfde cocktail waarmee ik zuring, distels en brandnetels pleksgewijs spuit. Inmiddels doe ik ook de plaatselijke berm als ik ze zie. ik heb er al tientallen gespoten dit jaar!
bio boer
@royale zag ze vorig jaar voor het eerst nooit eerder gezien waar ze van daan gekomen zijn 🤷‍♂️ zie ze hier niet staan in de berm
bio boer
@bio boer op die plek van vorig jaar zie ik niks meer let er wel op als ik er nu boven op zit is het gemakkelijker in de kiem tesmoren
grös
@bio boer
Paar jaar terug kende ik die hele plant niet, nu zie ik elke dag wel nieuwe.
Weidezicht
@royale welke cocktail gebruik je dasrvoor? Ik krijg de brandnetels en zuring maar slecht onder de knie. Vraag me ook af of die zuring verspreid wordt door de ganzen. Schone oercelen duiket zuring ook steeds vaker op. Al verspreid je het via de mest ook wel.
bio boer
@Weidezicht ganzen vreten geen zuuring bij mij vreten ze er om heen en zuuring wat in bloeistaat al helemaal niet lijk mij dat zie je in de winter ook niet denk eerder aan je loonwerker of je eigen machine je moest es kijk bij balen pers hoe veel zaad er overal op en inlicht op die stof randjes maar ook je eigen schudder hark of maaimachine kan zaaien en het zaad kan 80 jaar mee beweren ze wel eens
ROORDAJ
Hier ook een ramp.Langs de spoorbaan Leeuwarden /Zwolle en de A32 de Haak om Leeuwarden kleurt een en al geel van Jacobskruiskruid. Ook de grote Bereklauw is aan het oprukken.
Raben
@ROORDAJ Bereklauw is idd ook rampzalig ondertussen
casev
Afgelopen weekend in zeeuws-vlaanderen een rondje wezen fietsen. De stukjes (rommel) natuurgebieden daar staan werkelijkwaar heeeelemaal vol kruiskruid. Koeien/schapen hebben er allemaal omheen gevreten. Maaien/hooien zullen ze er wel niet doen denk ik?
bio boer
@casev hooien? Beter in brand steken
+1
casev
@bio boer al die bermgras balen (en dat zijn er dit jaar heel wat), komen allemaal bij de compostering, dus dat zaad verspreid zich op die manier ook in een sneltreinvaart
Koeien boertje
@casev als het goed is broeit het daar op de bult zo hard dat het dood gaat.
Een compostering in de buurt rijd in het voorjaar alles naar de polder, kan me niet voorstellen dat die akkerbouwers onkruiden aanhalen
bio boer
@Koeien boertje je kan ook onkruid kiem test uitslag krijgen bij de meeste compost boeren
bio boer
@bio boer

(klik om te vergroten)

Jannus
@Koeien boertje Een goede compostering broeit het op tot inde 70 grd, lagere temp geeft veel onkruidzaden die overleven
+4
puntertje
Wat een onzin, bijensterfte komt door de boeren, daar zijn toch alle natuurorganisaties het over eens?
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!