Graszaad

Komende maand weideperceel opnieuw inzaaien.
Perceel word gebruikt als weideperceel voor de melkkoeien.
Iemand nog tips voor welk graszaadmengsel?

Deel dit topic

Reacties

grondlozeboer
Ik heb dit voorjaar een perceel ingezaaid met bg 11 lijkt mooi.
jammermaarhelaas
Gebruik hier 85% Engels raai diploïd, en 15% Timothee. Mengsel van DLF, zou het een BG 4 kunnen noemen, al zie ik bij BG 4 ook wel eens een groter aandeel Timothee.
Diploïd vanwege de dichtere zode.
Hier zaai ik 1500 gram/ha witte klaver (riesling) bij mee, bevalt mij goed.

Heb 2 jaar terug een perceel met BG11 ingezaaid (er loopt jongvee op), met name omdat er op het achterste kopeinde kale vlekken ontstonden die dan dichttrokken met klaver. Ook hooien wordt dan moeilijker omdat de schudder het niet meer van de stoppels kan opnemen, en het gewas op de bodem blijft liggen. Smakelijkheid lijkt wel minder te zijn dan van BG4.
royale
Ga ook nog inzaaien. ik ga een laag nat perceel vernieuwen, maar twijfel nog tussen Havera 1 of persistent van Barenbrug. Mijn ervaring met Havera is beter, maar op papier is die van Barenbrug voor mij beter. Ik ben er nog niet uit. Ik kies bewust voor geen klaver, want er staat te veel zuring zodat er regelmatig gespoten wordt. En verder geen timothee meer, heb liever alleen engels raai. Standvastigheid en kroonroest vind ik wel zo belangrijk als opbrengst. Het is een dure aangelegenheid met frezen, woelen, ploegen en kilveren, maar als het goed is kan ik dan ook weer minimaal 10 jaar vooruit! Als ik elke 4 jaar nieuw gras zou zaaien, zou ik voor een goedkoper BG mengsel gaan.
Noorderling
Quote Reactie van @royale:
Als ik elke 4 jaar nieuw gras zou zaaien, zou ik voor een goedkoper BG mengsel gaan

Zou 10euro per hectare per jaar echt het verschil maken?
Vind het doorgronden van die rassenlijsten en verschillen in vergelijkbare mengsels tussen leveranciers veel lastiger. Wanneer doe je het goed en wanneer niet. Ook wel rietzwenk gezaaid, die rommel is gratis nog te duur, pollen en niet smakelijk hard blad met hoge onkruiddruk tot gevolg.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0