Met dank aan oa agrifacts...Provincies schrappen 2328 ha stikstofgevoelig leefgebied

Bij de update van Aerius in oktober schrappen de provincies samen 2328 hectare aan stikstofgevoelig leefgebied. Dat blijkt uit een inventarisatie van Agrio bij de tien provincies met leefgebieden binnen de Natura-2000 begrenzingen.
Mede naar aanleiding van een publicatie van Agrio stelde minister Schouten in december 2020 dat er fouten zijn gemaakt bij de aanwijzing van de zogenoemde leefgebieden binnen Natura-2000. Er waren gebieden als stikstofgevoelig aangewezen, terwijl daar een veelvoud aan mest uitgereden mocht worden omdat ze in regulier agrarisch gebruik zijn. Schouten gaf de provincies vervolgens de opdracht om alle leefgebieden te controleren en die percelen te schrappen als stikstofgevoelig.

2328 hectare
In Gelderland en Overijssel ligt het grootste areaal aan leefgebieden. Beide provincies kwamen zelf met cijfers naar buiten over de voortgang van de aanpassing. In Gelderland bleek uit een eerste inventarisatie dat er 1972 hectare onterecht was aangewezen als stikstofgevoelig en in Overijssel gaat het om 270 hectare. Het gaat hier om landbouwgrond zonder hoofdfunctie natuur die vermeld staan in de Basisregistratie Gewaspercelen van de RVO. Uit navraag bij de andere acht provincies met stikstofgevoelig leefgebied blijkt dat er inmiddels 2328 hectare onterecht is aangewezen (zie tabel). Die hectares verdwijnen in oktober uit Aerius, het rekenprogramma van het RIVM, die gebruikt wordt voor vergunningverlening.

Deel dit topic

Reacties

+2
Hans van Bergen
Kijk das supergoed nieuws. Ik snap dat alle CDA/LTO lovers hier niet blij van worden maar ik wel!! Hier in Oeffelt is de Oeffelter Meent voor de 2e keer in een half jaar overstroomt. Hoe wil je hier ooit N reductie bereiken??

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouwgrond geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN