Grote verschillen in vervangingspercentage melkvee

Voor iedere melkveehouder zijn de melkkoeien belangrijk, maar wanneer vervang je nu een melkkoe? Hoe vaak insemineer je? Deze vragen en meer worden aan de hand van cijfers bekeken.

Deel dit topic

Reacties

+1
pa
Ze kunnen geweldig rekenen. 35% is wel wat veel maar 15% wel erg onrealistisch
Elvis
@pa hier door fosfaatrechten minimaal jongvee aankunnen houden. 4jaar 10%/15% vervanging. Nu karren vol Duitse vaarzen nodig om de stal vol te houden
slagroomvla
@Elvis Blijven aankopen?, of toch weer meer jongvee aanhouden?
Elvis
@slagroomvla fosfaat gekocht
Vdejong
@Elvis
Quote:
jongvee aankunnen houden.
hoezo, ben je toch zelf bij?
Elvis
@Vdejong jaja idd was allemaal niet zo handig van mij dat fosfaatreductieplan en 8,3% korting had ik nooit akkoord mee moeten gaan
boerderij2
@Elvis inderdaad , hier ook aantal jaren minimaal jongvee maar ff een paar keer wat pech en je zit met de gebakken peren πŸ˜…
Wolswinkel
@pa leg uit gaarne.
+2
Cowboy3
@Wolswinkel Als de gemiddelde leeftijd van je veestapel steeds ouder word komt er toch een moment dat deze moet worden worden vervangen.
+1
cjw73
@Cowboy3 dat heb ik ook ontdekt. En dan zit het even tegen en dan heb je te weinig aanwas.
+4
ntd79
Net hoe je rekent. Buiten de fosfaattijd draai ik vreemd genoeg heel constant op 18 a 20 procent. Keerzijde is dat er hier weleens een nieuwmelkte oude bok met rendac meegaat. Die had ik beter niet meer kunnen insemineren maar als afgemolken verkopen, had die nog opgebracht. Dus waar het economisch optimum ligt, zeg het maar. Vind wel dat je bij 30 procent weleens kritisch mag zijn. Elke drie jaar een nieuwe veestapel is wel heel veel.
+4
T60401
@ntd79 proficiat bij 20 procent vervanging is de gemiddelde leeftijd 7 jaar. U behoord tot de 13 % beste bedrijven bij RFC qua levensduur.
Ik ben maar een prul en heb ieder jaar ongeveer 30% vervanging nodig. Met gemiddelde afvoer leeftijd van 5 jaar en 7 maanden behoor ik tot het gros (44%) van de rfc.

Dus allemaal lekker stoefen dat je minder dan 20% vervanging nodig hebt Cijfer blijken gewoon anders.
+2
Vdejong
@T60401 je weet toch zo langzamerhand wel dat hier alleen winnaars prikken!😁
marcsterreborn
@Vdejong nee hoor
puntertje
@Vdejong m uut m was in alles zo fantastisch en gooide altijd 6, die zal tegenwoordig wel in Monaco wonen omdat dat belastingtechnisch beter is.
Elvis
@puntertje die was toch van pure weelde naar Canada vertrokken?
+4
mlkvhoudr
@puntertje pas je op dat je niet per ongeluk wat positiefs over iemand zegt.......

Het is namelijk vreemder dat hier zoveel negatieve ondernemers zitten een ondernemer is positief van zichzelf dat geklaag van oude mannen hier is ondernemers onwaardig
puntertje
@mlkvhoudr De ironie wil dat jij ironie niet van kritiek kunt onderscheiden.
mlkvhoudr
@puntertje ah omdat jij het ironie vind is het ironie begrijp ik ik vind het gewoon op de persoon spelen en ik ben nog wel een liefhebber van ironie
puntertje
@mlkvhoudr Ik kan het niet helpen dat jij plaatsvervangend voor anderen lange tenen wilt hebben.
+1
mlkvhoudr
@puntertje daar heb je gelijk in ik heb er nooit goed tegen gekunt dat mensen zich zo nodig moeten profilleren ten koste van anderen, het heeft altijd wat treurigs maar goed je doet je best maar......
puntertje
@mlkvhoudr Je lijkt wel zo'n in-witte BLM activist. Die worden ook door gekleurde medemensen trouwens helemaal niet serieus genomen maar zijn erg tevreden over hun eigen hoge morele standaard.
mlkvhoudr
@puntertje zo lang je mij maar niet serieus neemt vind ik het prima
puntertje
@mlkvhoudr daar werk je hard aan
+2
Wolswinkel
@Vdejong wanneer vertrek je?
+1
Vdejong
@Wolswinkel hoezo, zijn jullie me zat?😁
Wolswinkel
Quote:
zijn jullie me zat?😁

@Vdejong Ik spreek niet voor een ander.
Vdejong
@Wolswinkel jij dus wel?
Wolswinkel
@Vdejong mwah nee niet echt hoor. Begin langzaamaan iets aan je te wennen. Wel zonde van de energie als je bedenkt dat je straks naar Canada vertrekt.πŸ˜‰
Vdejong
@Wolswinkel nu ik niet meer melk en inkuil, blijft er energie over. Afgelopen weekend vroeg iemand mij of ik gegroeid was. Met het schaamrood op mijn kaken heb ik bevestigend geantwoord.☺
de hoef
Quote Reactie van @Vdejong:
ch zo langzamerhand wel dat hier alleen winnaars prikken!

ho ho ik prik ook nog war
Vdejong
@de hoef je bent geen winnaar?😁
+1
de hoef
@Vdejong nee een spantjes prutser
+3
ntd79
@T60401 vind het maar een rare gefrustreerde reactie. Ik zit zo'n beetje met alles te hoog, met name krachtvoerkosten. Volgens mij zeg ik altijd behoorlijk eerlijk hoe het erbij staat. Enige waar ik dan mee zal stoefen, om jou woorden te gebruiken is de werking van melkrobots. Ik zet direct de hele dikke kanttekening over de nadelen. Een tijdje terug over af en toe te dikke koeien die te vaak geinsemineerd zijn, en nu dus direct erbij gezet dat er hier vaker een oud vel met rendac meegaat. En ja hoor, direct een sneer erover. En dan jezelf direct een prul noemen, gadverdamme.
ntd79
@ntd79 wil je ook wel rustig hier melden dat er op tijd een kexxtone in gaat, en als ze het derde kalf hebben gehad en ik vertrouw ze niet voor 100 procent, dan gaat er voor het slapen gaan fijn een infuus in, slaapt lekker rustig. Zo, brand me maar af voor al het verkeerds dat ik doe in de droogstand.
Wolswinkel
@ntd79 is mij ook geadviseerd op de β€œdikkonten”. Heb zelf een matig gevoel bij die dingen(die paar keer dat ik ze ingezet heb). Bij jouw aanmerkelijk minder problemen qua NEB?
+2
ntd79
@Wolswinkel de pest is, net als met mineralen enz enz, je kunt het nooit hard maken of het 100 procent werkt. Sommige koeien vreten zich er zelf door. Ik heb in ieder geval sinds ik ze gebruik, jaar of twee, minder branden te blussen. Maar goed, voor het geld moet dat ook.
mlkvhoudr
@ntd79 zo lang de hypotheek maar niet te hoog is dan gaat t lang goed ........
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @ntd79:
af en toe te dikke koeien die te vaak geinsemineerd zijn

gewoon eerder stoppen met ins en zie maar hoe lang koe nog melk geeft. Heb een met 800gdn, grote dikke beer maar geeft nog steeds een 28-30ltr melk, hard op de poten, nou wie doet je wat. Als tig x ins nodig blijkt, kan je de nakomeling beter ook niet gaan houden. En gebruik je dan na zoveel x toch maar een blauwe, moet je zon dik kalf uit een vervette koe peuteren.. en als tegen zit worden ze beiden met een kraantje geladen. Tuurlijk heb je wel eens gevallen dat het wat anders uitpakt als dat je gepland had, maar ea voor zijn is ook wel eens handig. Al die streefgetallen zijn wel mooi, maar het moet wel beetje makkelijk gaan, voor zowel boer als koe
hans1980
@ntd79 diepstrooisel?
+1
ntd79
@hans1980 nee, matrassen. Ik onderschrijf direct dat diepstrooisel beter is voor de koe, liefst zand. Maar ik neem de praktische kant ook mee, en dat je dan niet altijd het meest optimale voor de koe hebt, accepteer ik. Het is met hoogproductieve levensduur net als met een hoge productie. 10000-10500 kilo per koe is wel te halen zonder veel kunst en vliegwerk, bij die groep hoor ik ook. Dit om te voorkomen dat je voor snoever en winnaar wordt uitgemaakt, alhoewel vooral 1 iemand nog te dom is om een nuance te lezen en deze in zijn volgende reactie zelfs sterk overdreven gaat gebruiken om zijn betoog kracht bij te zetten, daar kun je je niet tegen wapenen. Bij 11 a 12000 liter moet alles kloppen. Zo ook bij hoge levensproducties en leeftijd. Die boeren die in het crv blaadje staan met 30/40 honderdtonners, dat is echt geen mazzel, noch dat die de hele dag met oude lijken aan het trekken zijn. Dus daarom vind ik het ook grote bullshit om klakkeloos te stellen dat je bij een lage vervanging de hele dag met ellende bezig bent.
hans1980
@ntd79 ok netjes , ja factor arbeid speelt ook door hele bedrijfsvoering mee , gaat erom of je
A. het werk normaal rond kunt zetten
B. Je er een goede boterham aan verdient
C. Je jezelf vervangbaar kunt maken
ntd79
@hans1980 moest nog even wat stoom afblazenπŸ˜…
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @ntd79:
Dus daarom vind ik het ook grote bullshit om klakkeloos te stellen dat je bij een lage vervanging de hele dag met ellende bezig bent.

er speelt wel ea mee om koeien oud te krijgen, dat is naast voeding- en stal(management) ook de beschikbaarheid van arbeid. Als hele fam in en rond de stal loopt gaat ea makkelijker dan als je alleen overal voor opdraait
+1
Noorderling
@cs-agrar
En toch denk ik dat preventief werken, goed voeren helemaal geen tijd kost.
Met dokteren ga je niet zomaar een jaar extra levensduur winnen.
slagroomvla
Wat wil je op een gegeven moment melken? kunt van alles laten lopen, maar als dat nou winst is...
Het ene jaar is het andere niet, onder de 20% lukt 1 of 2 jaar en daarna klap je zo een jaar over de 30% Beter mee verlegen als om verlegen, een goede vaars is altijd wel markt voor..
Vdejong
@slagroomvla
Quote:
een goede vaars is altijd wel markt voor.
mijn gedachte.
+1
de Tank
Beter 30% gezond en zwaar afvoeren dan 20%kneusjes/rendac. %afvoer zegt iets, lang niet alles.

Opfokkosten/aankoop koe minus verkoop koe delen door levensproductie bij afvoer geeft opfokosten/kg melk, moeilijker is het niet.
Je hebt met meerdere variabelen te maken om te bepalen hoe economisch een hogere levensproductie is.
+3
ntd79
@de Tank 30 procent gezond en zwaar, en bij 20 procent ineens kneusjes en rendac is natuurlijk wel zwaar aangezet
T60401
@ntd79 Het verschil van 30 naar 20% vervanging lijkt misschien klein maar dat is het niet. 30% vervanging betekend gemiddeld 3,3 productie jaren. 20% is vijf productie jaren. 5 is toch de HELFT meer dan 3,3. Komt er gewoon op neer dat je bij een lage vervanging veel twijfel gevallen toch weer insemineert. Een gedeelte wordt daadwerkelijk ellenden en vertrekt en brengt niets op. Kun je beter de twijfel gevallen niet insemineren 500 dagen melken. Dik verkopen en misschien nog wel meer melk gegeven ook.
+1
ntd79
@T60401 bij mij hebben we het ongeveer over een 7 koeien afgelopen jaar op de 230 die ik beter niet meer had kunnen insemineren om bijvoorbeeld uierdiepte. Zoals je het brengt gaat bij 30 procent vervanging alles gezond en zwaar naar het slachthuis. Jij hebt nooit mastites, slechte klauw enz enz en je hebt een grote glazen bol waarin je kunt zien of de volgende lactatie goed zal verlopen. Ik praat over een gokje soms, het is geen schering en inslag, heb ik ook helemaal geen tijd voor om daarachter aan te hobbelen.
+1
pieta
Quote Reactie van @T60401:
vijf productie jaren

5 productiejaren zijn 4 lijsten, zeker als je afmelklijst meeneemt. Om dat nou als onmogelijk te betitelen als je met een degelijke vaars begint vind ik overdreven. Jammer genoeg heb ik ook een paar jaar geleden te veel matige vaarzen aan de start gekregen die het na een productiejaar of 3 helemaal op hebben. Dus wil je een laag verv% moet je beginnen met het fokken van degelijke vaarzen(of kopen).
T60401
Quote Reactie van @pieta:
5 productiejaren zijn 4 lijsten,

???????????? 5 jaar is bij mij 5 keer 365 dagen. hoe kom jij dan aan 4 lijsten? Heb je een lange tussenkalftijd van 450 dagen?
Noorderling
@T60401
Waarom mag de laatste lijst geen 600dagen duren? 20.000kg melk, goedkoper krijg je ze niet en heb je ook nog een zware koe. Heb je toch een 50.000kg melk in 5jaar, als ze droog staan geven ze ook geen melk.

Heb een vaars die ik niet drachtig kreeg 1000dagen gemolken, 30.000kg melk. Jammer van de rietjes, maar dat duurmelken met persistente vaarzen of oudere koeien hoeft echt zo gek nog niet te zijn. Alleen wordt je bij elke fout keihard afgestraft omdat ze alleen maar zakken in melk bij elke fout. Heb je het zelf in de hand hoe lang ze het vol houden.
+2
pieta
@T60401 Wij hebben een tkt van 425-440 dgn. Hier krijgt een koe wat vaker de kans om drachtig te worden. Vaarzen krijgen van mij de kans om nog wat uit te groeien. En ja, dan maken ze in 4 lijsten (incl afmelklijst) echt wel 5 productiejaren vol.
Noorderling
Quote Reactie van @de Tank:
hebt met meerdere variabelen te maken om te bepalen hoe economisch een hogere levensproductie is.

Percentage is minder spannend dan wie, hoe en waarom ze vertrekken.
Op 3 poten en mager kost altijd geld. Die hebben afgelopen jaar dan niet genoeg gegeven en leveren bij opbrengst niks op.

Gust en 500dagen melken is relatief weinig kosten geweest per kg melk, en is een dikke opbrengstprijs achteraf. 1200euro is ook geen uitzondering, dan moet je in zulke jaren vervangen in plaats van bij twijfel drachtig maken en volgend jaar tobben. Dat leergeld heb ik afgelopen 2jaar in ieder geval al wel betaald. Als je ook een keer aan het dokteren komt en met wachttijden zit valt afscheid nemen ook niet meer mee.

Maar het beste blijft toch voorkomen, het zit er bij veel koeien wel in oud te worden. Geven als ze gezond zijn bakken met melk waar veel vaarzen direct nog niet tegenop kunnen.
Vaarzen zouden sowieso niet moeten vertrekken, 2e kalfs is al erg jammer. daarna is het variabel.
25% van mn afvoer is vaars of tweede kalfs, daar zit meer potentiele winst dan een 8jaar oude koe 9jaar oud te laten worden.
Erco
Vorig jaar vervanging onder de 15 procent maar dit jaar 3 hondertonners binnen n half jaar die niet drachtig gemaakt zijn en wat pech extra dan ga je misschien gewoon weer naar de 25... Het ene jaar is t andere niet
+2
Noorderling
@Erco
gemiddeld over 3-5 jaar 20% gaat het al heel netjes. een jaar is geen jaar. Wanneer je nu veel vervangt en een relatief jonge veestapel hebt, gaat het over 5jaar ook weer een jaartje tegen vallen wanneer die club oud is.
Erco
@Noorderling ja dat bedoel ik. Maar 30 procent elk jaar is wel teveel
ntd79
@Erco wees voorzichtig met wat je zegt😁
Erco
@ntd79 t kan een keer n jaar voorkomen maar ELK jaar????

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nΓ©t dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
61
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0