Dramatische melkprijs FC

Ongelofelijk dat ze met deze prijs komen nu alles in een niet bij te benen tempo duurder word.
Ze kunnen alle maar dan ook alle eisen zoals KLW pp-melk etc en al die kostprijsverhogende bull shit bij het grof vuil zetten.
Ze nemen de melk maar zoals die is en anders niet.
Het mes in de organisatie en de supermarkt en consumenten de kostprijs laten betalen.
Het roer moet om!

Deel dit topic

Reacties

+1
de Tank
Jij stopt per direct met leveren voor deze prijs neem ik aan.
matt
@de Tank en jij kunt nog wel 5 cent leiden.
de Tank
@matt waar haal je die 5 cent vandaan? En ja, daar val ik niet van om, leuk is anders.
matt
@de Tank En ja, daar val ik niet van om
Dat dacht ik al
+4
George
Quote Reactie van @de Tank:
En ja, daar val ik niet van om, leuk is anders.

Allemaal zwets . Ook jij kunt niet structureel voor een veel te lage melkprijs blijven melken. Vroeg of laat ga je voor de bijl.
Jawis
@de Tank en arnold...ik denk het... Ik zou zeggen, vandaag nog opzeggen en vertrekken....
+14
George
Quote Reactie van @Jawis:
en arnold...ik denk het... Ik zou zeggen, vandaag nog opzeggen en vertrekken....

Is zo'n dooddoener het enige wat je weet in te brengen als iemand terecht stelt dat ze een veel te lage melkprijs betalen?
Van dat soort nare volk zit meestal in de besturen en zijn alleen maar wat baantjesjagers.
+3
de Tank
@George Is zo'n dooddoener

Of een terechte vraag waarom iemand levert voor een dramatisch slechte melkprijs. Jij hebt daar zelf ook voor bedankt, een goede keus lijkt mij als je zoveel chagrijn hebt vanwege de melkprijs.
+11
George
Quote Reactie van @de Tank:
Jij hebt daar zelf ook voor bedankt, een goede keus lijkt mij als je zoveel chagrijn hebt vanwege de melkprijs.

Ik ben nog steeds na 14 jaar en 4 maanden iedere dag blij dat ik er vanaf ben maar ik kan me ook voorstellen dat sommige boeren graag doorgaan en opvolgers hebben en die gun ik graag hun bestaan en ik kan niet goed tegen onrecht. Ik vind het echt onrechtvaardig dat boeren niet hun gestegen kosten kunnen doorberekenen in een tijd dat alles en iedereen flink duurder wordt. Het slaat gewoon nergens op.
+1
de Tank
@George dat is onze achilleshiel, we willen koste wat kost boer zijn en ons bedrijf door kunnen geven.
+5
Melkveehoudernh
@Georgeeven de boeman uithangen, is t niet gewoon een kwestie van vraag en aanbod? we verwachten dat Campina tegen de klippen op melk kan wegzetten tegen hoge prijzen. maar de Fransen , Engelsen en duisters doen en kunnen het voor minder. waarom zou Appie of jumbo dan hier in Nederland een hoge prijs gaan betalen. Of er nu een lage of hoge prijs is, ons antwoord is altijd meer produceren.Onze zuivel gaat voor een groot deel voor export, en moet daar concurreren met buitenland, kunnen de supers het beter over de grens halen. Vlees trekken ze ook uit Argentinië. en die eisen aan de productie zijn er over de grens ook, de Duitsers, Belgen en Denen hebben ook veel regels. die zitten alleen niet op land van 100.000 euro en hebben geen fosfaatrechten en dat soort bullshit. maar als onze reactie niet altijd alleen maar groei was geweest hadden we die fosfaatrechten ook niet gehad, en land is nu eenmaal duur als het schaars is(vraag en aanbod)
+8
George
Quote Reactie van @Melkveehoudernh:
we verwachten dat Campina tegen de klippen op melk kan wegzetten tegen hoge prijzen. maar de Fransen , Engelsen en duisters doen en kunnen het voor minder.

Nee je denkt verkeerd , ik ben zolang ik hier op t forum zit altijd voorstander van behoud quotering en tegenstander geweest van afschaffing Europese quotering. Die afschaffing is een historische fout en aangewakkerd voor een (groot) deel vanuit Nederland door belangenbehartigers en zuivelverwerkers met een enorme misvisie. RFC zei kom maar op met die melk en LTO dacht dat we de wereld moesten gaan voeden want de wereldbevolking en de welvaart in de wereld nam enorm toe volgens hun eigen visie . Als we het hier niet molken deden ze het wel ergens anders en met melkquotum konden we daar niet profiteren van van deze factoren die ze zelf opsomden. Maar wat een ongelooflijke misvisie was dat , we liepen vrijwel hetzelfde jaar al vast en fosfaatrechten , peildatums waren een feit! Allemaal niks anders dan misvisie , prutsers!
En denk nou niet dat Engelsen , Duitsers , Fransen of Belgen het voor minder kunnen , ook daar hebben de boeren gewoon een veel te lage melkprijs en is het ook niet veel beter. Hooguit wat minder gezeik door allerlei domme regelgeving bedacht vanuit de sector zelf!
+2
pieta
Quote Reactie van @George:
ik ben zolang ik hier op t forum zit altijd voorstander en tegenstander geweest van afschaffing Europese quotering.

Je kon niet kiezen dus? 😁
+2
George
@pieta
Voorstander van behoud quotering. Zal het wat verduidelijken.
+3
Jotke
@George

Afschaffen melkquotum is inderdaad een historische fout! Had nooit mogen gebeuren!

Laten we waarbij ook niet die doldwaze melkveehouders vergeten die zo nodig flink moesten uitbreiden terwijl iedereen wist dat dat niet goed zou gaan en daarbij hun collega's die netjes het zelfde aantal koeien bleven houden flink genaaid hebben gezien zij door dat oerdomme gedrag van hun rupsjenooitgenoeg collega's een flink aantal koeien moesten ruimen en dus gestraft werden voor andermans fouten!

Quote:
RFC zei kom maar op met die melk en LTO dacht dat we de wereld moesten gaan voeden want de wereldbevolking en de welvaart in de wereld nam enorm toe volgens hun eigen visie . Als we het hier niet molken deden ze het wel ergens anders

Ik snap persoonlijk wel dat FC die melk wou hebben. Meer dan de totale uitverkoop van merken/fabrieken en die onzin van Planetproof enz waar ze de laatste jaren mee bezig zijn.

LTO loopt gewoon met anderen mee. Met de wereld willen voeden hoeft opzich niks mis te zijn. Wanneer het eigen volk jou en je producten tenminste waardeerd. Dat laatste ontbreekt hier. De gemiddelde consument gaat voor het goedkoopste en dan is zelfs het te goedkope product uit Nederland voor een deel nog te duur.

De consument wordt door vegaclubjes ook totaal verkeerd geïnformeerd.

Overal bij nieuws over de agrarische sector in de media komt dat exportcijfer terug. Maar dan zonder de doorvoer van Rotterdam, de machines, de bloemen - planten en bomen enz er vanaf gerekend. Want in hun voorlichting komt niet voor dat het gros van die export niet uit Nederlands voedsel bestaat. Voor de handigheid vergeten zij ook te vermelden dat Nederland alles behalve zelfvoorzienend is gezien het nog niet 2/3e van het eigen land kan voeden als er niks uit gaat of binnen komt.

Dan krijgt de goedgelovige consument al snel een vertekend beeld.

Net zoiets als met dat stikstof. Met koeienletters schrijven hoeveel de agrarische sector uitstoot maar nergens hoeveel men opneemt( meer dan het uitstoot), nergens dat de agrarische sector de enige is wiens uitstoot daadwerkelijk berekend wordt wat dus verklaard waarom het op papier de hoogste uitstoter is. Nergens dat heel dat stikstof probleem met het veranderen van 1 cijfertje in de computer opgelost is en de natuur die er nu zogenaamd bar slecht bij staat dan ineens in topstaat is.
weurding
@Melkveehoudernh vlak over de grens in duitsland is land bij plekken nog duurder dan hier in nederland, overigens zijn er ook nog plekken zat waar je in NL voor de helft van een ton kan kopen, voor de overige "goedkopere" gronden in welk land dan ook zal ook de productiviteit en ligging mede de prijs bepalen
+9
jg
@de Tank Voorgehouden is naar de leden dat prestatietoeslagen etc naar 3 tot 5 cent zouden gaan . Daarop baseer je keuzes en steek je geld in een coop . Als niet waargemaakt wordt wat het doel is mag je zeker kritiek hebben zonder dat daar vertrek aan vast zit .
+1
de Tank
@jg daar heb je een .
+1
Jawis
@George nee joh. Maar als het niet goed is moet verder. Of er wat aan doen of vertrekken. En dat laatste wil niemand want dan weet je dat je nog weer 3 cent minder krijgt...
+1
Johannushoeve cv
@Jawis jij denk dat andere meer gaan betalen als rfc op de fles gaat ? Ik zou zeggen droom lekker verder .
Jawis
@Johannushoeve cv nee verkeerd begrepen....maar als het bij rfc zo slecht is, gelijk wegwezen. Als je het bij een ander beter kunt krijgen...
+1
Johannushoeve cv
@Jawis je krijgt bij een andere geen betere prijs. Ze houden elkaar in evenwicht vooral de particuliere verwerkers. Die vullen enkel meer hun zakken.
+2
Jawis
@Johannushoeve cv klopt... maar dat gezeur over dat rfc meer moet betalen helpt niet...het is veel te laag maar dat weet iedereen wel.
Todi
@Jawis Waar om moet een boer vertrekken en mogen de prijs bepalers blijven zitten of anders gezegd de criminelen blijven zitten?
+1
ted9
@Todi Misschien is melk wel gewoon een waardeloos product dat men tegenwoordig overal op de wereld kan produceren en is daarom de prijs zo laag.
Todi
@ted9 Dit is toch wel zo n antwoordt waar bij je denkt van....
+1
cornelissen
@Todi Omdat wij niet de moed hebben of de kwaliteit om kwalitatieve goede bestuurders te kiezen.
Ik verbaas mij altijd over de stemuitslag op de districtsledenvergaderingen. Bij verkiezingen is het altijd 95% en meer voor de voorgestelde kandidaten.
Vdejong
@cornelissen waarvan men al weet dat de neus de juiste kant op wijst.
Todi
@cornelissen Jep. Criminelen hebben de overhand.
+2
Jan-T
Quote Reactie van @Jawis:
ik denk het... Ik zou zeggen, vandaag nog opzeggen en vertrekken.

Vind dit een bedreiging en hoort niet bij een lid van een zuivel coöperatie.
Waar het bestuur haar verantwoording moet afleggen naar de leden.
Beetje de wereld op zijn kop.

Maar een gewaarschuwd mens hoort niet te jammeren, omdat het een jaren tachtig melkprijs is en dit ook al jaren gaande is.

Je mag ook verwachten dat de leden haar verantwoordelijkheid nemen en gaan doen wat er moet gebeuren.
labella
@de Tank is er bij rfc geen opzegtermijn??
de Tank
@labella als ik morgen geen melk meer lever, lever ik geen melk meer, naar een andere fabriek gaan levert dezelfde dramatische melkprijs op, lijkt mij dan geen optie.
+4
arnold
@de Tank Heb jaren in het bedrijfsleven gewerkt.Elke prijsverhoging werd doorberekend.
Als je dit niet doet is het einde oefening,moet je in het bedrijfsleven mee aankomen,de kostprijs met 30% verhogen en dit niet doorberekenen...
Hoe naief kun je zijn
+2
de Tank
Quote Reactie van @arnold:
Hoe naief kun je zijn

In ieder geval niet zo naief om een prijsstijging te verwachtent als iedereen gewoon doorproduceert en alleen zijn gal spuwt op prikkebord.
+3
George
Quote Reactie van @de Tank:
n ieder geval niet zo naief om een prijsstijging te verwachtent als iedereen gewoon doorproduceert en alleen zijn gal spuwt op prikkebord.

Die gal is terecht omdat de bestuurders voorheen voorstander waren van afschaffing quotering in 2015 en riepen kom maar op met die melk.
+3
arnold
@de Tank Het is de taak van FC om de melkprijs op een hoger niveau te brengen.Linksom of rechtsom.
Het is pas naief om op deze manier door te gaan,Wij als boeren verkopen niet de melk,dat doen de goedbetaalde verkopers van FC.
de Tank
@arnold Het is pas naief om op deze manier door te gaan

Dat zeg ik toch, stoppen.
+2
Jotke
@de Tank

Quote:

In ieder geval niet zo naief om een prijsstijging te verwachtent als iedereen gewoon doorproduceert en alleen zijn gal spuwt op prikkebord.

Voor een niet agrarisch bedrijf is niet leveren wel wat makkelijker dan voor een bijv melkveehouder...

Niet leveren is voor hem/haar geen geld( de door overstromingen in Limburg getroffen melkveehouders kunnen daar over meepraten).

Een niet agrarisch bedrijf laat het gewoon wat langer int magazijn liggen/Op de dam staan of verkoopt het aan een andere partij.

Het moet niet de boer zijn die hogere prijzen afdwingt. Het moeten de coöperaties en andere afnemers van boeren zijn. Zij moeten met zen allen een vuist maken en zeggen: "Genoeg is genoeg! Prijs omhoog of lege schappen!" Als ze dat doen zul je zien hoe snel die prijzen omhoog kunnen. Maar daar zijn ze te laf voor! En dat al ruim 50 jaar helaas!
de Tank
@Jotke heeft meer met macht dan lafheid te maken.
+3
ted9
@arnold Wat doen bedrijven als Volkswagen wanneer ze hun auto s niet aan de man kunnen brengen voor de gewenste prijs......geven ze ze dan weg voor een habbekrats? Nee die gaan de schredder in zouden we met overtollige melk ook moeten niet de kostprijs hoppa de vergister in. Maar nee we gaan geen voedsel vernietigen nee dat doen we niet..... dus niet zeuren met zijn allen
+4
George
Quote Reactie van @ted9:
Nee die gaan de schredder in

Dat geloof ik dan weer niet maar zetten de productie op lager niveau.
+2
de Tank
@arnold 'Elke prijsverhoging werd doorberekend.'

Ook als in die bedrijfstak een overschot aan productie is? transportsector heeft ook tijden gekend dat kostprijs berekenen geen werk betekende.
George
Quote Reactie van @de Tank:
gekend dat kostprijs berekenen geen werk betekende.

Die telkens onder de kostprijs reden zijn nu geen transporteur meer.
de Tank
@George of de kostprijs was te hoog..
+1
George
Quote Reactie van @de Tank:
of de kostprijs was te hoog..

Nee ze werden ook gewoon uitgeknepen net zoals de boeren dat nu worden.
arnold
@de Tank In de transportwereld wordt echt alles doorberekend.Wel eens van dieseltoeslag gehoord?
De tarieven worden elk jaar herzien en ook tussentijds aangepast mocht het nodig zijn
de Tank
@arnold Er zijn er genoeg op de fles gegaan.
+2
weurding
@arnold transportwereld is net zo uitgeknepen als zuivel, spelen ze ook tegen elkaar uit, denk maar niet dat vooral de kleine eigen rijder alles doorberekenen kan
hans-hans
@arnold bij de bouw worden ook kosten van duurder bouwmaterialen doorberekend
+1
Leo,s vriend
@arnold Ja, nu, omdat er een schreeuwend tekort aan transport is, heb ook de jaren meegemaakt dat er voor een appel en een ei gereden moest worden.Grote bedrijven begonnen toen met buitenlandse chauffeurs, om de kostprijs te drukken, en toch gingen ze failliet.
Jotke
@de Tank

Quote:
Ook als in die bedrijfstak een overschot aan productie is?

Overproductie?

Als er niks geïmporteerd wordt en al het in de Nederlandse agrarische sector geproduceerd voedsel in Nederland blijft heeft nog geen 2/3e van ons land te eten/drinken! Dat noem jij overproductie?😳

Ik noem dat zorgwekkend! Zeker gezien het toenemende aantal mensen wereldwijd wat honger/dorst heeft en de plannen van de overheid om dat papieren stikstofprobleem en klimaatprobleem op te lossen!
Noorderling
@Jotke
Geen geld is een ander probleem dan geen eten. Maar ook niemand is zo begaan dat hij of zij een container melkpoeder weggeeft om armoede te stoppen.
Kachel moet hier ook branden, hoe hard dat soms ook is.
Jotke
@Noorderling

Er moet zeker voor betaald worden en ook meer dan nu gebeurd!

Maar hij had het over overproductie. Overproductie heb je als je als sector 20 miljoen mensen kunt voeden in een land van 17 miljoen. Niet als je misschien krap 11 miljoen mensen kunt voeden in een land met 17 miljoen.😉
+3
Bennie Stevelink
@arnold in de economie bestaan twee soorten bedrijven: detailbedrijven en grondstofbedrijven.
De prijs van producten van detailbedrijven wordt bepaalt door kostprijs plus marge.
De prijs van producten van grondstofbedrijven wordt bepaalt door de verhouding in vraag en aanbod.

Melkveebedrijven zijn grondstofbedrijven. Die krijgen dus een prijs op basis van vraag en aanbod. Jij hebt naar eigen zeggen jaren in het bedrijfsleven gewerkt. Dat zal een detailbedrijf zijn geweest. Het is onmogelijk om de prijsstelling van een detailbedrijf toe te passen op een grondstofbedrijf.
+1
George
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Het is onmogelijk om de prijsstelling van een detailbedrijf toe te passen op een grondstofbedrijf.

Als dat zo is komt het nooit meer goed.
arnold
@Bennie Stevelink FC produceert volgens mij voor een groot gedeelte levensmiddelen.Waarom lukt dit bij Heineken etc wel.Dus zoals je zegt kostprijs+marge!
+3
Bennie Stevelink
@arnold RFC neemt alle melk af die de leden produceren. Ongeacht of er wel of niet een rendabele afzet voor is.
Heineken neemt niet alle gerst van akkerbouwers af, ongeacht of er wel of geen renderende afzet voor is.
Als RFC op dezelfde manier wil presteren als Heineken, moeten ze niet meer alle melk ophalen maar alleen die melk waar renderende afzet voor is.
+1
hans-hans
@Bennie Stevelink als jij vindt dat de vraag en aanbod op elkaar moet worden afgestemd ben je dan voor een Europees melkquota? Als dat zo is , denk ik dat je gelijk hebt
Boerbakje
@hans-hans Bennie zijn club met de grote L dacht hier in ieder geval anders over
weurding
@Bennie Stevelink en dan ga je selectief te werk door alleen daar melk te halen waar je het het beste past of met de minste korting en grootste hoeveelheid in 1 keer? Lekker cooperatief
+1
achterhoeker2
@weurding Dat zegt bennie helemaal niet, hij geeft het als voorbeeld.
weurding
@achterhoeker2 zo gaat het ook bij de bierbrouwers, nemen de beste partijen tegen de minste kosten, hebben geen afnameplicht, zijn geen coöperatieve ondernemingen, dus in principe bedoelt ie dat wel
cornelissen
[quote="@Bennie Stevelink" p="1909868"]Als RFC op dezelfde manier wil presteren als Heineken, moeten ze niet meer alle melk ophalen maar alleen die melk waar renderende afzet voor is.

Jij wilt het de verkopers wel makkelijk maken, hun taak is om renderende afzet te zoeken, zo is vroeger toch ook CCF ( de Azië en Afrika activiteiten) ontstaan .
Bartlehiemboer
@Bennie Stevelink Dat systeem heeft A-ware ook... Werkt dus wel
Leo,s vriend
@Bartlehiemboer Ander verhaal, A ware, is starter, en neemt zoveel melk aan als ze kunnen afzetten, RFC heeft x hoeveelheid melk, die moeten ze verwerken, ongeacht of er markt voor is.
Neemt niet weg dat ze zwaar onder hun kunnen presteren.
Heineken neemt per jaar ook niet meer gerst af als ze nodig hebben, als een boer/handelshuis meer heeft laten ze die er ook mee zitten.
+3
jg
@Bennie Stevelink Melkveebedrijven zijn daarom lid van een detailbedrijf geworden.
arnold
@jg Dat bedoel ik!
Bennie Stevelink
@jg hoeveel procent van de melk verwerkt RFC in merkproducten (detailproducten) en hoeveel in bulkproducten, net als DOC?
+1
jg
@Bennie Stevelink Waarom wil je dat weten ?
Cowboy3
@Bennie Stevelink Old Amsterdam en Maaslander van DOC noem jij bulk producten ?🤔
pieta
+2
hookwood
@pieta nee dat is gewoon loonwerk voor Westland kaas.
Coen
@hookwood , dat is: proberen onderbezettingsverliezen nog enigszins te compenseren
cornelissen
[quote="@Coen" p="1910157"]dat is: proberen onderbezettingsverliezen nog enigszins te compenseren

Zal wel een beetje meevallen , nadat Westland door FrieslandFoods was weggejaagd hebben ze het eerst in Duitsland laten produceren. Dat was geen succes. Dus DOC heeft misschien Westland nodig , maar Westland heeft zeker DOC nodig.
Hans van Bergen
@hookwood Klopt maar welke bekende kaasmerken brengt Campina??
weurding
@Hans van Bergen vroeger hadden we kollumer, maar mocht niet meer, was lekker stukje kaas
Achso
@weurding inderdaad. Prima kaas. Waarom mocht dat niet meer?
weurding
@Achso meende rauwmelkse kaas
cornelissen
@Hans van Bergen Milner, een heel lekker stuk 30+ kaas, alleen is het een merkkaas en is qua prijsniveau ook aangepast voor merkenkazen.
Kost natuurlijk wel wat geld voor reclame en misschien produktontwikkeling, maar hier zal RFC zeker wel wat geld aan overhouden, want het is echt een goed produkt aan de bovenkant van de markt..
hookwood
@Hans van Bergen

frico.com/en/

milner.nl/

parrano.nl/

royalhollandia.com/

Daarnaast hebben we ook nog de Noord-Hollandse Gouda die in Lutjewinkel wordt geproduceerd.

Verder is de Nederlandse kaasmarkt een private label markt waarbij de retail het voor het zeggen heeft. Een aantal jaren terug heeft RFC het nog geprobeerd om met Campina Kaas een merkkaas in het schap te krijgen maar dat heeft niet gebracht wat er van werd verwacht. In Italië schijnt dat dan wel weer te lopen.

En ik ben eerlijk, ik koop zelf ook gewoon de goedkoopste kaas onder uit het schap bij de Coop of de Lidl. Komt in ieder geval wel bij FrieslandCampina vandaan, dat dan wel weer. Code Z0365, FrieslandCampina Leerdam
+2
bio boer
@hookwood de goedkoopste kg pak bij jumbo is doc kaas heb ik 1x gehad smaak viel mij nog niet tegen heb eigelijk altijd bio kaas van eigen fabriek Henri willig
cornelissen
Quote Reactie van @bio boer:
de goedkoopste kg pak bij jumbo is doc kaas

Is inderdaad een keer verteld op de districtsledenvergadering. RFC had een scherpe prijs neergelegd bij jumbo, maar DMK dook er fors onder . Prijzen wou de verkoper ,die dus op de districtsledenvergadering aanwezig was niet noemen. De prijs van DMK wist hij wel. maar met dat prijsniveau kan DOC de toch al niet hoge melkprijzen niet mee uitbetalen.
Dus de supermarkten knijpen de fabrieken uit en die gaan er dus ook in mee.
bio boer
@cornelissen dat is toch geen nieuws dat supermarkten het uitspelen daarom ook huis merk als ze dan wisselen van producent merkt de consument niets van als jumbo zecht we gooien campina er uit doen milsani want die leveren goedkooper dan is er groep klant die wil de campina melk gaat dan naar de Albert Hein want die heeft wel de campina melk
hookwood
@bio boer milsani is een huismerk van Lidl....
George
@hookwood
Oh ik dacht dat het Aldi bocht was.
hookwood
@George je hebt gelijk. Lidl huismerk is Milbona.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

George
@hookwood
Beide moet je niet willen. Huismerken tegen uitgemergelde prijzen.
bio boer
@hookwood dat zou kunnen maar bedoel ander zuivel merk
+1
Afm2011
@cornelissen en wat zouden ze zeggen op de vergadering van doc? Precies jet omgekeerde..... ze praten je gewoon naar de mond,
+1
George
@hookwood
Maar jongen toch wat slecht. Goedkoopste Lidl kaas. Een product waarmee FC wordt uitgemergeld.
cornelissen
[quote="@George" p="1910204"]Maar jongen toch wat slecht. Goedkoopste Lidl kaas. Een product waarmee FC wordt uitgemergeld.

Zullen wel meer mensen doen ,maar qua smaak valt het niet met bijv. milner te vergelijken.
Maar feit is ,dat men zuidelijker wat meer geld uitgeeft voor ( lekker) eten.
George
@cornelissen
Ja hier in het zuiden zitten de levensgenieters 😁
+1
de Tank
@George aan je reacties niet altijd te merken😜
George
Quote Reactie van @de Tank:
aan je reacties niet altijd te merken

Hoezo niet? Ik geniet met volle teugen van het leven echt waar. Dat ik over het algemeen wat minder positief gestemd ben over ons beroep als landbouwer dat klopt. Maar dat ligt niet aan mij , het is gewoon ook niet florissant hoe alles gaat .
+1
hookwood
@cornelissen Ik heb liever de gewone Goudse kaas dan de Milner kaas.
Hans van Bergen
@hookwood Milner is een merk de rest nie wah. Zijn namen waar niemand nog nooit van gehoord heeft. Een merk geeft een gevoel geeft meerwaarde en een consument betaald graag er meer voor. Dat heeft in deze rij alleen milner
+2
hookwood
@Hans van Bergen Milner is idd een merk voor de Nederlandse markt. Rest is internationaal.
+2
Twentsch Land
Toch is het even anders ...... het gaat hier niet om grondstofbedrijven en detailbedrijven.......het betreft hier een coöperatie opgericht door de boeren en voor de boeren ..... dat is net even iets anders.

@Bennie Stevelink
+2
hans1980
@Bennie Stevelink melk is geen grondstof
Melk is gewoon zonder bewerking te drinken
achterhoeker2
@hans1980 Vind ik niet, en heb je weleens jersey melk geproefd?
Dat moet echt eerst bewerkt worden
Twentsch Land
Smaken verschillen .... er zijn ook culturen die juist yersey melk graag drinken.

@achterhoeker2
maisbult
@achterhoeker2 ach nee man, is gewoon roomige melk
+2
duitser
@Bennie Stevelink dan wordt er aan dat grondstof wel enorm veel eisen gesteld voor een grondstof. Dan is melk gewoon melk.
+1
Coen
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
De prijs van producten van grondstofbedrijven wordt bepaalt door de verhouding in vraag en aanbod.

in een melk-overschotmarkt ontvangt een bedrijf dat in de primaire sector opereert een niet-kostendekkende prijs.
+2
Jan-T
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Het is onmogelijk om de prijsstelling van een detailbedrijf toe te passen op een grondstofbedrijf

Is dit al bewezen, en is daar een onderbouwing van te vinden???.
Want volgens mij is het zo als je niet vraagt dan krijg je het ook niet????
+3
jan w
@Bennie Stevelink
Bij RFC hebben ze de boel gewoon verzaakt. Die boeren interesseert ze helemaal niks. Melk is voor hen een kostprijs en het liefst betalen ze daar niks voor. Ze hebben gewoon op hun luie reet gezeten. Waardoor ze hier de markt hebben verzaakt. De winst kwam wel uit Azie en nu daar de winst is weggevallen hebben ze een probleem. Dat probleem wentelen ze af op de melkveehouders. Het zijn daar gewoon zakkenvullers.
+1
Vdejong
@jan w Olijalager zei, in het Friesland Foods tijdperk, toch al dat de inkoopsprijs van de grondstof te hoog was. Er is dus niets veranderd.
+1
Vdejong
@Bennie Stevelink olie is ook een grondstof!
de Tank
@Vdejong klopt, en vorig jaar hebben we kunnen zien wat het met de prijs doet als de vraag wegvalt
+1
Achso
[@Bennie ja en dat hadden onze opa’s al door en daarom werd er een coop opgericht. Dus veehouders zijn helemaal geen grondstoffen bedrijf, ze zijn verticaal geintegreerd. Alleen hebben ze een beroerd management team aangesteld.
+1
Bennie Stevelink
@Achso de melkprijs is bij alle verwerkers ongeveer gelijk. 1 á 2 cent maakt het verschil niet. A-ware heeft vorig jaar een schamele 18 miljoen winst gemaakt bij een lagere basisprijs als RFC.
Als bij RFC het probleem zit in een waardeloos management dan hebben alle melkverwerkers blijkbaar een waardeloos management.
+1
Noorderling
@Bennie Stevelink
2cent is bij velen al een modaal inkomen of meer, noem het kleingeld..
Bennie Stevelink
@Noorderling die 2 tot 3 cent verschil tussen melkverwerkers heeft te maken met verschil in marktpositie en marktsituatie. Zit je vooral in consumentenzuivel of in foodservice? Ben je een grote verwerker die sterk afhankelijk is van export of een kleine streekproducent? Heb je een flink aandeel in goede merken of alles in merkloze bulk?
Door verandering in marktsituatie zal het ene jaar de ene marktpositie de beste melkprijs opleveren en het andere jaar een andere marktpositie.
Je kunt deze fluctuaties in melkprijs niet toeschrijven aan falend management.
+1
Noorderling
@Bennie Stevelink
Regeren is vooruitzien.
Welke markten je wilt bedienen en wat dat (potentieel) oplevert hoort gewoon bij je risicomanagement.

In 2013-2014 wist men niet waar men de poedertorens moest bouwen, ze waren nog niet klaar of de prijzen klapten inelkaar en de boter werd duur. Je moet kunnen schakelen en welke overcapaciteit daarmee het hoogste saldo oplevert zou een bewuste keuze moeten zijn in plaats van het laten gebeuren.

Dat laten gebeuren is ook de oorzaak dat we staan waar we staan met RFC. Babyvoeding vulde alle gaten in de begroting zelfs af met een flinke bult geld er bovenop. Dan kun je tevreden zijn of de conclussie trekken dat basiszuivel niet kostendekkend is, met een melkprijssystematiek die het gemiddelde van je omgeving weerspiegelt je dus de conclussie trekken dat je beneden gemiddeld presteert. Dan komt men op de proppen met allerlei toeslagen en melkstromen, dat speelde destijds nog niet.

Zo'n divers en groot bedrijf als RFC zou geen fluctuaties moeten kennen tussen of de ene helft beter presteert of een andere tak. Dat is een excuus voor een klein bedrijf die die slagkracht niet heeft.

Dat er veel in bulk gaat en relatief weinig oplevert is een conclusie die al 10-20 jaar getrokken wordt, maar dat mag na zoveel tijd toch geen excuus meer zijn?
Er zijn afgelopen jaren op allerlei continenten en in Europa kaashandelaren opgekocht, hebben deze investeringen dan niet gerendeerd?
Wel zijn er bedrijfstakken verkocht die niet primair in de zuivelverwaarding lagen maar wel geld opleverden. Is dat geld wat geld opleverde dan gestoken in een bodemloze put?

Melk ook koeien, maar als voer verkopen of wat anders telen meer oplevert gaan we dat wel voor een deel doen.
Koeien melken mag nooit een doel opzich zijn wil je op termijn geld blijven verdienen. Ben ik wel benieuwd waarom het een zonde is wanneer RFC ten kosten van heel veel binnen haar primaire taken wil blijven, of is die missie/visie niet de aanleiding maar ook een excuus?
Bennie Stevelink
@Noorderling ik heb nog steeds geen antwoord waarom andere verwerkers niet beter presteren als daar volgens jou zulke goede mogelijkheden toe zijn. Met name A-ware verbaast mij. A-ware is een grote kaashandelaar die een grote afzetmarkt in handen had voordat ze zelf kaas zijn gaan maken. Afzet was voor A-ware dus geen probleem. Toch hebben ze maar 18 miljoen winst gemaakt met een lagere basisprijs als RFC. Waarom doet A-ware het niet beter als daar mogelijkheden voor zijn?
Noorderling
@Bennie Stevelink
Kun je je gaan afzetten net als het bestuur tegen 1 nieuwkomer die volle bak investeert in plaats van inteert. Het gaat er om dat de garantieprijs niet waargemaakt wordt, als je in alle diversiteit aan markten zit is dat niet best.

Nu wil je graag Aware erbij halen, waar eerst DOC altijd de zondebok was dat het allemaal nog veel slechter kan. Die angst praat niemand mij aan, je moet naar jezelf kijken en wat beter kan. De melkprijs kan verder omhoog dan omlaag.
Heb de jaarrekening van Aware niet paraat, kan er niets van zeggen, daarnaast is het een particulier die nog volle bak investeert in plaats van inteert op vermogen, reserves en activa. Zeg het maar.

En dan wil je vast nog vragen waarom ik nog lid ben, zolang ze netto nog het meeste betalen aan wie ik kan leveren ben ik lid. Op welke manier maakt me niet uit, als interen daarbij hoort is dat maar zo. Zien we daarna wel verder als het geld echt helemaal op is.
+2
George
@Noorderling
Ik begrijp dat toch niet zo waarom er naar andere gekeken moet worden. RFC is een grote coöperatieve zuivelonderneming van de boeren en die moeten een melkprijs neerzetten waar andere zich aan moeten spiegelen. En niet andersom! Ze zijn er voor hun leden om de melk zo goed mogelijk te verwaarden en dat betekend niet allerlei regeltjes en melkstromen verzinnen maar gewoon een ruim kostendekkende prijs voor alle boeren. Hogere kosten gewoon durven doorberekenen en niet alle marge weg geven.
Bennie Stevelink
@George
Quote:
Ik begrijp dat toch niet zo waarom er naar andere gekeken moet worden.

Omdat je aan anderen kunt aflezen welke mogelijkheden er in de markt zijn. Als er mogelijkheden zijn om veel meer uit de markt te halen zal er altijd wel een melkverwerker zijn die daar inspringt en deze mogelijkheid benut. Ik zie op dit moment geen enkele melkverwerker, zowel coöperatief als particulier, zowel groot als klein, die deze mogelijkheid gevonden heeft. Dat doet mij vermoeden dat deze mogelijkheid niet bestaat en dat boeren die hierop hun standpunt bepalen in een fantasiewereld leven.
Vdejong
@Bennie Stevelink dus zal FC het anders moeten doen. Al het personeel dat geen fysieke meerwaarde aan de geproduceerde produkten meegeeft, eruit schoppen en kostenleider worden.
Vdejong
Als er mogelijkheden zijn om veel meer uit de markt te halen zal er altijd wel een melkverwerker zijn die daar inspringt en deze mogelijkheid benut

@Bennie Stevelink je spreekt jezelf trouwens tegen. Volgens jou is er een markt voor pp melk.
+4
Hans van Bergen
@Bennie Stevelink Dat komt omdat je stront eigenwijs bent

1 CONO is veeeeeel beter is kaas. Heeft WEL merken en betere kwaliteit
2 Rouveen idem
3 Delta milk idem
4 Leerdammer idem
5 Vreugdenhil is veeeeeeeel beter is poeders
6 Danone is veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel beter in zuigelingen voeding en hebben WEL een goed merk

kortom er is heus wel room 4 improvement.
Bennie Stevelink
@Hans van Bergen waarom betalen al deze melkverwerkers dan geen substantieel betere melkprijs? Het verschil is nooit veel meer dan 1 cent. Waarom benutten ze niet de ruime mogelijkheden om een veel betere melkprijs te realiseren die er volgens sommigen in de markt zouden zijn?
sorry
@Bennie Stevelink 4 cent bij rouveen haden we pas kunnen lezen....en waarom zou een particulier veel meer betalen

en er wordt altijd verteld dat de winst uit buitenland komt....dan is wel een beetje dramatisch in amersfoort...?
+1
arnold
@Bennie Stevelink Melkprijs Rouveen al jaren veel hoger,word niet officieel bekend gemaakt maar ligt incl nabetaling om en nabij de 4 cent hoger!!
Maakt kaas voor vele opdrachtgevers en bepalen zelf voor een groot gedeelte de prijs.
Wat inhoud als de kosten stijgen ze dit tot op zekere hoogte doorberekenen.
+1
Bennie Stevelink
@arnold pracht voorbeeld van een niche speler die een exclusief gaatje in de markt heeft gevonden voor een heel klein melkvolume. Kan Rouveen ook 1 miljard liter kwijt in die kaasmerkjes? En ook 10 miljard liter?
+1
Achso
@Bennie Stevelinkje kunt ook zeggen dat de grote cooperaties hun opdracht niet vervullen.
+1
Hans van Bergen
@Bennie Stevelink Jij leest hier gewoon voor uit het werk van rfc. Nee de waarheid is heel anders. Rouveen HEEFT betere kaas en HEEFT merkkaas. Campina niet die hebben alleen bulkkaas en Milner. En dat Bennie is ondermeer JOUW schuld want jij staat daar al ruim 40 jaar bij te slapen en durft er op de vergadering NIETS van te zeggen.
+1
torrarica
@Hans van Bergen Wat voor merkkaas heeft Rouveen dan ? nog niet tegengekomen in de super. Misschien niet goed gekeken, maar toch kijk ik altijd als ik ergens kom altijd wat voor kaas er ligt. Vergeet trouwens de Noordhollandse kaas van Campina niet ,met het rode zegel, die halen wij altijd, prima kaas.
sorry
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:

@arnold pracht voorbeeld van een niche speler die een exclusief gaatje in de markt heeft gevonden

het zou ook kunnen dat ze gewoon een allemaal stapje harder lopen....
beter weten in wat de hoofdzaak is en wat bijzaken zijn....
etc etc.....vul maar aan
arnold
@Bennie Stevelink Dat zie je verkeerd,Rouveen is een voorbeeld voor FC,ze produceren kaas en berekenen de kosten door.
Zeker nu wij als boeren met allerlei milieueisen te maken krjjgen is dat ook de opdracht aan FC.
Sjaakiee
@Bennie Stevelink het is maar net hoe je het uitlegt.in 2015 was schumacher in sneek. Kreeg van veehouder een vraag waarom cono zn prijs hoger was.antwoord van schumacher was dat rfc veel meer in de markt moest zetten.
Dat was toch bewuste keus ?
Sieberen attema zij door ontstaan van fusie tussen ff en campina ontstaat de beste melkprijs van europa.
Niet dus.
+4
Melkboer16
@Hans van Bergen je somt hier allemaal fabrieken op die veel beter zijn op 1 punt!
Gemiddeld presteren deze fabrieken geen cent beter als RFC!
Dat kan ook niet want zoals jij terecht aangeeft in een andere reactie is de garantieprijs goud!
Als er iets is waar ik blij mee ben dan is het de garantieprijs van RFC!
Hij valt me elke keer nog weer mee als ik het gemiddelde van het mandje bekijk!
Het is ook de gemiddelde prijs van het grootste deel van de melk in onze omtrek incl nabetaling.
Daar zit dus ook Vreugdenhil bij sinds een paar jaar en DOC is er uit.
Vreugdenhil was echt geen hoogvlieger de laatste 10 jaar.
Daarbovenop moet dus winst gemaakt worden en dat.lukt de laatste jaren minder goed.
Ik blijf erbij dat we een uitstekend model hebben qua berekening van de melkprijs. Wij hebben dus de nabetaling elke maand op onze bankrekening staan en hebben jarenlang nog een hele beste bonus gehad en behoorlijk eigen vermogen opgebouwd in de fabrieken.
Dat nu de structuur van financiering op de schop gaat ach over 10 jaar gaat het weer anders.
Voor de meeste leden is het geen enkel probleem uitgezonderd jonge boeren
Die paar nieuwkomers en grote groeiers hoeft niemand beklag mee te hebben.
Vdejong
@Melkboer16
Quote:
Voor de meeste leden is het geen enkel probleem uitgezonderd jonge boeren
leden worden oud en stoppen er mee en jonge boeten hebben er op deze manier waarschijnlijk geen zin meer in.
+4
robbies
Quote Reactie van @Melkboer16:
Voor de meeste leden is het geen enkel probleem uitgezonderd jonge boeren

Voor de meeste leden die de afgelopen jaren niets gedaan hebben, maar je moet je ook afvragen of dat de bedrijven zijn waar over tien jaar ook nog gemolken wordt. Ik heb toch al van verschillende grote jongens gehoord dat ze RFC gaan verlaten en in combinatie met de gebalanceerde groei regeling waarmee ook al een flink volume wegvloeide, hou je straks een pensionado-club over zonder individuele ambitie. Al het overschot aan certificaten van de pensionado´s waar geen groei tegenover staat van anderen, worden coöperatief opgelost (lees: een greep op de melkgeldafrekening van januari). gevolg: Het clubje boeren dat de financiering draagt wordt steeds kleiner. De sneeuwbal is al aan het rollen sinds 2017.
+1
Twentsch Land
Denk dat je daar voor een flink deel gelijk in hebt ..... hoe moet volgens jou de nieuwe financiering er uit gaan zien ?

@robbies
+7
robbies
@Twentsch Land Het is al aangenomen, dus er veranderen zal het niet meer. Ik was nooit een tegenstander van extern geld, omdat dat ook meteen een stuk professionalisering in toezicht met zich meebrengt. We hebben ons af laten schepen met allerlei drogredenen om geen extern geld te moeten willen, zoals dat we zeggenschap in gaan leveren. Terwijl we het afgelopen jaar dik 600 miljoen euro opgehaald hebben wat ons geen zeggenschap gekost heeft.

Vorig jaar heeft RFC een onderzoek gedaan naar het aantal melkveehouders dat overblijft. Daaruit kwamen drie scenario's. Die scenario's hadden makkelijk naast het huidige financieringsvoorstel gelegd kunnen worden, om zo de impact te duiden. Als het worst-case scenario uitkomt, wat moet dan de individuele melkveehouder bijleggen om de overschotscertificaten op te kopen? Heb ik niet gezien.

De route die gekozen is, is het makkelijkst voor de huidige generatie bestuurders. Geen verantwoording en geen lastige pottenkijker die eens kritisch kijkt naar de bestemming van het geinvesteerd vermogen kijkt. Volop ruimte voor allerlei duurzaamheidspraatjes, zonder de vraag te stellen wat het effectief aan rendement meebrengt. Komen we over een paar jaar weer tekort, dan gaan we maar aan de garantieprijs morrelen. Onderwijl betalen we een godsvermogen aan een voorzitter die al 12 jaar meeknikt in het beleid en zéker weet dat wanneer de stront de ventilator raakt, hij in ieder geval niet meer verantwoordelijk gehouden kan worden. In Hein heb ik het vertrouwen ook verloren, want die ziet nog steeds niet in dat je voor 1,5 miljoen euro per jaar verwacht wordt 24/7 aan de bak te moeten in onze onderneming. Maar die laat symbolisch zijn bonus schieten, maar compenseert dat langs de achterkant met een commissariaat bij C&A aan, waarvoor 1.000 medewerkers het UWV wacht. Welk arbeidsethos breng je dan in je organisatie?

Over een X-aantal jaren mogen de jonge boeren van vandaag de problemen de problemen weer mee op gaan lossen. Ik zal wel weer negatief zijn, of een anonieme azijnzeiker, maar uit niets blijkt een visie bij dit financieringsvoorstel. Het is enkel en alleen gebaseerd op emoties en vooruitschoppen van lastige discussies. Het aangenomen voorstel mist elke vorm van wederkerigheid. Wat levert dit financieringsvoorstel de leden op, anders dan het sentiment dat de coöperatie van "ons" blijft? Ik zie het niet en van sentiment kunnen we de bakker niet betalen. Kijk je nu naar de balans, dan zal je vroeg of laat toch naar extern geld moeten gaan. Ik denk dat de omstandigheden nu het gunstigst zijn. Als ooit de rente weer aantrekt, zijn er weer alternatieven genoeg.
Twentsch Land
Perfecte analyse......

Maar de oplossing ?

Toch maar naar de beurs.....

@robbies
robbies
@Twentsch Land op dit moment is de beurs geen optie. Maar dat er op termijn extern geld in moet lijkt me overduidelijk. Waarom dan nu niet?
Twentsch Land
Ledenobligaties moeten eerst omgezet worden in melkcertificaten gekoppeld aan leverantie ( dacht ) aug 2020 tot sep 2021

@robbies
+1
Gerrit v Schaick
@robbies 'Wat levert dit financieringsvoorstel de leden op, anders dan het sentiment dat de coöperatie van "ons" blijft?'

Het bestuur/EB hadden ook wel zin in de optie rfc certificaten om de kring wat uit te breiden, echter daar is door ons leden (ook ik heb daarin boter op mijn hoofd) een stokje voor gestoken vanwege bovenstaand citaat.
De vraag is of we nu met de nieuwe informatie bij de halfjaar cijfers dat China officieel afgeschreven is als winstpakker en dat er (voorlopig)geen geld Nigeria uit komt, dezelfde keuze hadden gemaakt. Ik verwacht voorlopig geen flinke winsten meer en zelfs de 15 % rendement (incl rente toeslagen en dode hand) boven op de gp zal een hele strijd worden. Daarmee kun je meteen de ingroeiregeling wel afschrijven.
Ik denk ook niet dat we het lang gaan redden zonder extra geldschieters. Echter als je een jaar met de leden over een onderwerp als ledenfinanciering praat is een juiste voorstelling van hoe de zaak er voor staat essentieel om tot de juiste keuzes te komen.
mlkvhoudr
@Gerrit v Schaick Hier een externe geldschieter, ik neem wel wat te verwerken melk mee dan
+1
Gerrit v Schaick
@mlkvhoudr zou me vast op een wachtlijst laten zetten als ik jou was. Zou zomaar realiteit kunnen worden. Heb de optie "aanpassen leden aannamebeleid" al bij een rvc-er uit de mond horen floepen.
robbies
@Gerrit v Schaick komt vertrouwen weer om de hoek kijken. Het bestuur heeft altijd een kennisvoorsprong en kan de discussie sturen doir bepaalde informatie te delen of af te schermen. In deze kwestie wordt er gezegd dat deze van onderop gevoerd is, maar dat kan niet. Bestuur geeft altijd handvaten. We moeten erop kunnen vertrouwen dat de uitgangspunten oprecht zijn. Heb jij dat vertrouwen?
Gerrit v Schaick
@robbies"heb jij dat vertrouwen?"
Het heeft afgelopen jaren veel te veel moeite gekost om informatie los te peuteren. Met info uit verschillende app groepjes, dr leden en fora enz krijg je de puzzel vaak een heel eind gelegd. Ik bespeur momenteel wel wat meer realiteitszin in de berichtgeving uit Amersfoort.
robbies
@Gerrit v Schaick ik ben daar wat gereserveerder in geworden. Het communicatiebeleid onder Frans Keurentjes was tergend slecht
hans1980
@robbies die boer van die functie elders
+1
hans1980
@robbies snap ook niet waarom hein van 1,2 naar 1,5 miljoen salaris moet en dan een escape inbouwd door zich in het C&A commissaris bestuur te nestelen lijkt wel een geldwolf

Mag best als boeren dan ook 4-5 cent winst uitkering krijgen
+2
robbies
@hans1980 antwoord Ledenraad: 'T Hart had ook commissariaten.

Dat zal best, maar toen draaide RFC wel andere cijfers. Maakt ook niet uit. Schumacher gaat eind dit jaar toch weg. Ze hebben de directie al met wat mensen uitgebreid, zodat het niet te kolderiek overkomt dat de enige twee mensen die overbleven uit Fast Forward binnen ern half jaar vertrekken
Wolswinkel
@robbies De regisseur van het “Governance”project zit tegenwoordig ook in het hoofdbestuur begreep ik of heb ik dat mis?
robbies
@Wolswinkel daar ga ik nog niet over oordelen.
Wolswinkel
@robbies ik oordeel niet ik constateer alleen.
robbies
@Wolswinkel dat klopt. Ik ben benieuwd wat hij gaat brengen. Het is in ieder geval iemand die nog voorceen flinke carriere staat. Dat vind ik positief. Of hij de kritische denker is moet ik nog zien.
+1
ntd79
@robbies precies verwoord waar ik ook een beetje bang voor ben. Ik hou wat dat betreft ook een beetje met argusogen in de gaten wat voor en of er daadwerkelijk deze ronde weer bedrijven vertrekken. Wij behoren ook tot de categorie minder gewenste bedrijven, en zou er wat nerveus van worden als dat echt in de minderheid zou komen binnen de coöperatie, doordat er nu veel van dit soort bedrijven zouden vertrekken.
+1
Noorderling
@ntd79
Angst is een slechte raadgever.
Als melkverwerker moet je geen politiek bedrijven en de consument heeft elke dag en stem in de supermarkt. Dat is maar heel beperkt te sturen.
Schumacher, blijf bij je leest.

Dat gaat vreten, het zijn vooral de boeren die in het AH melkstroom concept gerold zijn geen windeieren gebracht. Maar die worden op locatie uitgesloten bij RFC. Met wat blijf je dan over als RFC, dat is een hele terechte vraag. Weidende bedrijven zonder opvolger en opstallers die vast lopen omdat ze vertrekkers uit moeten kopen?
+1
ntd79
@Noorderling angst is dan misschien niet het goede woord, maar je denkt er wel over na. Het verlaten van de coöperatie was altijd een onbespreekbaar iets. Ik heb me er nog niet eens zover in verdiept dat ik op dit moment niet eens weet of je als opstaller überhaupt wel bij een ander terecht kunt. Maar er bekruipt je wel steeds meer dat laatste speen gevoel tot het moment van een vriendelijk doch dringend verzoek vanuit de coöperatie om je biezen te pakken en dat is geen goede positie om dan nog bij een ander terecht te kunnen, bovendien zal de oprotpremie ook een keer eindig zijn.
+1
ntd79
@ntd79 maw, als ik de oprotpremie optel bij wat ik nog aan leveringsrechten moet kopen plus de koers van de coöperatie en de benadering van opstallers, hoe erg is dan een bijvoorbeeld 2 cent lagere melkprijs bij een andere fabriek.
Cowboy3
@ntd79 De meeste die hier in 2008 vertrokken bij Campina hadden bij de nieuwe afnemer in het contract staan dat ze 2ct op de Campinaprijs kregen.(3 jaar)
ntd79
@Cowboy3 puur voor de beeldvorming en algemene interesse. Kun je eigenlijk als opstaller nog bij een andere fabriek terecht?
Cowboy3
@ntd79 Als ik hier in de buurt kijk wat er de laatste jaren van afnemer verander is, moet dat nu ook nog lukken met stalmelk.
Zet hier bij vele weidemelk melkveehouders grote ??? bij en hoelang gaat dit zo nog goed.
Elvis
@Cowboy3 Die 2 cent was dat bij Ozgazi? Heeft ook al geen leveranciers meer
+3
robotboertje
@ntd79 Wij zijn ook opstaller en er moet nog voor zo'n 80K leveringsrechten bij worden gekocht. De reden dat wij dit wel gaan (proberen te) doen is dat wat hierboven staat geschreven, ook mijn verwachting is.
Bij de volgende tegenwind (of zodra de gouden eieren allemaal verkocht zijn) zal beursgang dichterbij komen. Mijns inziens zal dat het moment zijn dat het geinvesteerde geld éénmalig zal renderen door de aandelen dan te verkopen (zie ForFarmers, waar Erwin en Sandra deze executie ook hebben geleid als commissarissen). Mocht ik het mis hebben, dan zal het positieve scenario uitkomen en hebben we hopelijk allemaal een goede melkprijs en een gezond RFC
hans1980
@robotboertje nu dus weg bij rfc?
hans1980
@robotboertje beursgang was een succes voor aangesloten boeren die daarop konden cashen (snelle beslissers) voor fabriek dramatisch en einde is nog niet in zicht

(klik om te vergroten)

+1
hans1980
@hans1980 historische blunder laat dat nooit never nooit gebeuren bij RFC
+1
Bennie Stevelink
@hans1980 je kunt een zuivelcoöperatie niet vergelijken met een voercoöperatie. Bij een voer coöperatie ben je klant. Je kunt gemakkelijk overstappen naar een andere leverancier die voordeliger is. Zolang er maar vrije concurrentie is zit je als boer niet in een machteloze situatie maar juist in een sterke positie.

Bij de zuivel is dit compleet anders. Zolang er voldoende aanbod is van boerderijmelk (en dat is bijna altijd het geval) kunnen particuliere melkverwerkers bij gebrek aan coöperaties de boeren tegen elkaar uitspelen. Wie de laagste prijs wil accepteren mag leveren, de rest moet de melk maar in de put laten lopen. Je bent zonder coöperaties als boer compleet machteloos en kunt eindeloos worden uitgeknepen. Juist om aan deze situatie te ontsnappen hebben onze voorouders de coöperaties opgericht.
+2
George
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Zolang er voldoende aanbod is van boerderijmelk (en dat is bijna altijd het geval) kunnen particuliere melkverwerkers bij gebrek aan coöperaties de boeren tegen elkaar uitspelen. Wie de laagste prijs wil accepteren mag leveren, de rest moet de melk maar in de put laten lopen. Je bent zonder coöperaties als boer compleet machteloos en kunt eindeloos worden uitgeknepen. Juist om aan deze situatie te ontsnappen hebben onze voorouders de coöperaties opgericht.

Tegenwoordig laten zich die coöperaties gewoon uitmelken en hebben de boeren nog steeds een veel te lage prijs. Ik zie het verschil niet.
hans1980
@Bennie Stevelink hetzelfde lot staat forfarmers te wachten, meer winst willen aandeelhouders dus marge op brok moet hoe dan ook hoger
Geef forfarmers nog 5 jaar max
@hans1980 ben hier ook wat bang voor.. sinds de fusie met hendrix zijn we erg gestegen in krachtvoer kosten,. ook for farmers top komt van Cargill ... follow the money
+3
Melkboer16
@robbies gehoord?? Joh, als ik A-Ware in de achtertuin had staan had ik ze hier ook wel op de koffie gehad.
Maar dat is hier niet en hier zijn wel bedrijven naar A-ware toegegaan maar allemaal niet van RFC.
Allemaal al eerder vertrokken en eerst een goed gevoel dat ze weg waren maar de afgelopen 15 jaar werd het stil. De bordjes aan melkstaldeur werden oud en daar was A-Ware en ze wisten niet hoe snel ze daar in moesten stappen.
Nee RFC nee dat was een lachertje maar ondertussen hadden ze wel geprobeerd via een constructie binnen te komen bleek later.
De melkprijs is gewoon overal te laag en daarbij betaalt RFC als groot concern nog de beste melkprijs.
+1
Vdejong
@Melkboer16
Quote:
betaalt RFC als groot concern nog de beste melkprijs.
door verkoop van bedrijfsonderdelen waarschijnlijk.
labella
@Vdejong zelfs dan nog niet.
labella
@Melkboer16 dat rfc de beste melkprijs betaald is pertinent niet waar!
+2
robbies
@Melkboer16 Aware laadt inmiddels ook gewoon in Brabant, dus jij had ze ook op de koffie kunnen hebben.

We hebben nu al een keer aan de hand gehad dat er gemorreld is aan de garantieprijs. volgende stap is afschaffing. eens zien wat er dan nog van die uitstekende melkprijs (in jouw ogen) overblijft, als ze het zelfstandig moeten gaan doen en al het tafelzilver al van de hand gedaan is.
Cowboy3
Quote Reactie van @Melkboer16:
en daarbij betaalt RFC als groot concern nog de beste melkprijs.

De melkprijs van RFC is het gemiddelde van 5 melkfabrieken, dus een heel gemiddelde melkprijs, nu ze nog geen prestatietoeslag meer kunnen uitbetalen, zelfs het gemiddelde van de 5 die in het mandje zitten bij RFC lukt al niet meer, maar het kumt allemaal goed daor(tenminste al je het zelf geloofd)
hookwood
@Cowboy3 misschien moet je het melkgeldreglement nog even nakijken. Zitten nogal wat meer fabrieken in dan 5....
Cowboy3
Quote Reactie van @hookwood:
misschien moet je het melkgeldreglement nog even nakijken

Dat regelement hebben hier al dik 14 jaar niet meer van RFC(Campina) maar voorheen waren die 5 toch Cono, DOC, Arla, Milcobel, Humana en Nordmilch(DMK), anders noem je de andere er maar eens?
+1
hookwood
@Cowboy3 Tja je doet dus uitspraken zonder te feiten te kennen....

Voor België wordt de Milcobel prijs gehanteerd, voor Denemarken Arla. De rest staat hieronder.

(klik om te vergroten)

Cowboy3
@hookwood Hebben Duitsland toch wel hoog in het vaandel staan met 57% (daar is de melkprijs over het algemeen toch wat lager)
Achso
@hookwoodin het algemeen is het belachelijk dat men sowieso een dergelijk systeem toepast. Volgens mij is dat bar dicht bij kartel vorming hetgeen niet legaal is.
Daarnaast als je zegt dat je markt leider bent maak je de melk prijs en volg je niet.
Maar daar hebben maar weinig de ‘ballen’ voor
+1
Melkboer16
@robbies joh ook al had ik 1,5 keer zoveel melk als nu dan was het nog geen probleem. Wij zijn gegroeid zoals we al jaren deden. Niks verdubbelaar en als ik hier iedereen hier zo hoor heeft dat ook geen zin.
We zijn met FF/Coberco meegekomen in Rfc en er staat genoeg obligaties vast.
Diegenen die zo fors gegroeid zijn die betalen maar en anders maar niet. Uiteindelijk moesten wij voor hun 8%
Fosfaatrechten inleveren dus in zekere zin terecht dat ze bijlappen.
robbies
@Melkboer16 mooi dat jij alleen naar jezelf kijkt. Hier staan ook meer dan voldoende obligaties vast en ledencertificaten om het melkvolume te dekken. Maar ik zie toch echt wel een paar beren op de gekozen weg
dewittemotor
@Melkboer16 per ongeluk op het plusje bij jou geduwd. Jij snapt er ook niet veel van. Vreugdenhil is particulier en heeft er dus geen enkel belang bij om meer te betalen. Die betalen het liefst zo min mogelijk. Zij zitten zich daar een buikkramp te lachen om dat gepruts bij RFC

En dan nog die opmerking van jou over de garantieprijs, toont jou onjuiste blik op de financiële situatie bij RFC helemaal aan. RFC kan de huidige garantieprijsmethodiek helemaal niet handhaven. Hier gaat op zeer korte termijn flink aan gemorreld worden. Zo niet dan gaat RFC ten gronde.
Hans van Bergen
@Melkboer16 Ik ben het volledig met je eens. Vooral ook voor ons niet leden is de garantie prijs goud. Immers zij moeten mee. DOC was zonder garantieprijs nooit in de problemen gekomen. 1 ding is niet waar. CONO DELTA milk en Rouveen betalen vele centen per kg melk meer al vele tientallen jaren lang.
Melkboer16
@Hans van Bergen ja Cono en Rouveen met een half miljard liter melk. Wij kwamen ooit van een fabriekske dat jarenlang meer betaalde dan Coberco en een jaar tegenwind kreeg. Voordeel in een keer kwijt en het beste wat het bestuur kon bedenken was met hangende pootjes Evert Meijlink bellen.
Van de toenmalige bestuurders stopten de meesten binnen no-time met melken.
Ze hadden door de sigarenrook de jaarcijfers niet goed gezien al die jaren.
+1
Bartlehiemboer
@Bennie Stevelink Prima, als je zo het vergelijken wil onderbouwen. Maar waarom dan ook het afkraken van een andere melkfabriek dan FC er bij halen? Dan verlies je bij mij de waardering van je mening.
+2
Hans van Bergen
@George De garantie prijs is nou juist puur goud. Het garandeert de leden een goede marktconforme melkprijs zonder dat de directie continu met hun kladden in het melkgeld liggen te graaien voor zinlose overnames. En ook leveranciers van andere fabrieken profiteren mee van het feit dat er niet ergens een coop is waar je altijd 4 free zuivel kunt afhalen
weurding
@Hans van Bergen zouden ze niet met de kladden lopen graaien in de bak die volloopt met valuta van verkoop fabrieken? Het moet toch ergens blijven
+1
jjthefrenchman
@Bennie Stevelink Lactalis is evengroot als RFC, en doet het beter. Niet voor de boeren, we ontvangen al jaren min of meer de zelfde melkprijs, maar met dezelfde omzet blijft er bij Lactalis miljoenen/miljarden over voor overnames en investeringen. Deze miljoenen hadden bij RFC moeten leiden toch een behoorlijke nabetaling, maar is niet het geval .
Bennie Stevelink
@jjthefrenchman Lactalis investeert alleen uit eigen middelen en sluit daar geen leningen voor af? Dan zal het eigen vermogen wel enorm groeien?
Hoeveel procent eigen vermogen hebben ze op dit moment al?
+1
Vdejong
@Bennie Stevelink geen buitenlandse zuivelbedrijven afbranden, kijk eerst naar de eigen organisatie.
George
Quote Reactie van @Vdejong:
kijk eerst naar de eigen organisatie.

Telkens maar naar andere kijken , dat hoeft niet . Als ze het goed deden moesten ze naar RFC kijken . Het is een hele grote zuivelcoöperatie die voorbeeldig zou moeten functioneren en dat doet het niet. Dat vraagt om verandering van beleid en andere bestuurders die wel capabel zijn zonder allerlei misvisie. En als daarbij hoort dat er enkele procenten minder geproduceerd moet worden dan is dit maar zo.
+1
jjthefrenchman
@Bennie Stevelink Natuurlijk leent ie wel geld. Maar z'n vermogen was 10-15 jaar geleden een paar miljard, nu 12. Met een verwerking van 18miljard liter melk nu.
cornelissen
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Lactalis investeert alleen uit eigen middelen en sluit daar geen leningen voor af?

Weet ik niet, wat ik wel weet is ,dat Nestle leent met een negatieve rente. Als RFC niet de missers had gehad qua voorzitters cq president-commissarissen had men misschien niet met negatieve rente kunnen lenen ,maar wel een heel eind heen kunnen komen in die richting.
George
Quote Reactie van @cornelissen:
at Nestle leent met een negatieve rente.

Krijgen ze geld bij denk je?
cornelissen
@George Ja ,heeft ook in de krant gestaan, wel in Zwitserse franken , maar die doet zeker niet onder voor de euro, is nog wat solider, misschien daarom ook een negatieve rente,dat weet ik niet .Wel is Nestle zelf financieel zeer solide.
Volgens mij is de Zwitserse frank ook zeer nauw aan de euro gekoppeld qua koers
jjthefrenchman
@cornelissen Wat zou RFC moeten betalen aan rente dan?
cornelissen
Quote Reactie van @jjthefrenchman:
Wat zou RFC moeten betalen aan rente dan?

Weet ik zo niet,@arie j houd dat allemaal bij, bij de obligatielening van verleden jaar ,staat mij voor ,dat dat rond de 3% is
Cowboy3
Quote Reactie van @jjthefrenchman:
Lactalis is evengroot als RFC, en doet het beter. Niet voor de boeren, we ontvangen al jaren min of meer de zelfde melkprijs

Er is 1 heel groot verschil tussen Lactalis en RFC en dat Lactalis geen coöperatie is en dus veel zuiniger is op zijn eigenvermogen.
+1
jjthefrenchman
@Cowboy3 Mijn punt is dat ze beide opereren op een vergelijkbare markt, in vergelijkbare grote. Dus dat het onzin is dat het bij RFC niet beter kan.
+1
Cowboy3
@jjthefrenchman Bij Lactalis kunnen ze niet strooien met andermans geld dus kijken eerst goed waar ze het aan uitgeven en dus maken minder missers.
Nog ff over de melkprijs ,zijn hier maar 5 jaar lid geweest van Campina en al 14 jaar niet meer, maar als ik mocht kiezen tussen de melkprijs van Lactalis of RFC van de afgelopen 5 jaar dan werd het toch die van RFC
+4
weurding
Kunt wel 40 cent en meer verlangen maar als dat resulteert in aanvulling uit afstoten/verkoop van fabrieken is de vreugde ook van korte duur
+4
Twentsch Land
Gewoon eens flink reorganiseren ..... bijna een keer zoveel personeel als bij andere ondernemingen ..... en de lif laf melkjes aan de kant ...... reguliere melk, biologische melk en weidemelk ...... voorlopig daar het maar even bij laten.

@weurding
George
Quote Reactie van @weurding:
Kunt wel 40 cent en meer verlangen maar als dat resulteert in aanvulling uit afstoten/verkoop van fabrieken is de vreugde ook van korte duur

Het gaat om het verwaarden van melk voor je leden melkveehouders die ook nog eens de eigenaar zijn. Dan horen deze mensen een kostendekkende melkprijs te krijgen en dan zul je deze gestegen kosten moeten doorberekenen aan de retail/consument. Dat lukt ze op een of andere manier als maar niet . Het enige wat ze kunnen is de regels steeds strenger te maken voor hun eigen veehouders. Ik ben het eens met Arnold dat het roer flink om moet!
weurding
@George het roer moet om... komen we toch weer bij die verguisde boot van jou😄
George
@weurding
Je zou maar met een bootje midden op zee zitten zonder roeispanen en kant noch wal zien en het enige water wat je hebt is dat zoute zeewater om je heen.
weurding
@George ik heb al een caravan zonder stuur dus pas even voor een bootje zonder roer
+2
George
Quote Reactie van @weurding:
ik heb al een caravan zonder stuur

Je hebt geen camper bedoel je. 😂
+5
weurding
@George 🤣 we zijn altijd gewend zelf de kar te trekken🙈
George
@weurding
Volgens mij doet dat die Toyota . Maar die bestuur je vast wel zelf of jullie Janneke. 😄
weurding
@George vrouw heeft geen be
Frans1
@weurding hebbie zo'n grote sleurhut 😳
+1
weurding
@Frans1 nee, ligt aan totaal gewicht combi, pick-up weegt dik 2100 leeg en caravan beladen gewicht komt samen boven 3500
overstekend wild
@weurding misschien toch wel de beste keus. Komt er tenminste geld bij de leden. En word de organisatie en rovende overhead eens wat kleiner
matt
Het mes in de organisatiezijn ze mee bezig noemen ze our plan.
Alleen gaan de kosten voor de baten uit.
+2
harke
We gaan allemaal naar de kloten vroeg of laat.
melkfabrieken werken samen met natuur organisaties.
dat betekent dat die natuur pipo's net zolang gaan knijpen en eisen stellen totdat de landbouw is dood gebloed.
kunnen ze lekker goedkoop natuur gebieden aanleggen met steun van de postcodeloterij enz.
we zijn hier in nederland allang opgegeven.
Cowboy3
Quote Reactie van @harke:
melkfabrieken werken samen met natuur organisaties

Ik ken er maar 1 dat is RFC of kun jij er nog een stuk of 5 meer opnoemen.
Schenk als lid van RFC nog maar een €8 de 100 liter dan komt het toch helemaal goed met de club.
harke
@Cowboy3 denk je dat a-ware en leerdammer niks met natuur doen?
Cowboy3
@harke Deze hebben wellicht ook groene ideeën, maar geen liefdes verhouding met Natuurmonumenten zoals RFC.
+3
mlkvhoudr
@harke Bij Leerdammer heeft de bel groep afspraken gemaakt met het wereld natuur fonds en in de basis is dat prima de natuur clubs zijn mijn vijand niet ik vind het prachtig dat de natuur zich hersteld, word het te gek ga ik weg bij Leerdammer of stop ik maar volgens mij past de meerderheid van de genen die door willen zich gewoon aan aan veranderende tijden moppert een keer en denkt dan hoe gaan we dit oplossen......
Het gebrek aan economisch perspectief gaat een veel grotere uitdaging worden dan de natuur en milieu uitdagingen
HansBa
@mlkvhoudr wat voor gevolgen hebben die afspraken dan voor de leveranciers?
HansBa
@mlkvhoudr alleen VLOG ,maar daar heb ik geen extra werk mee. Niets nieuws dus.
KOC1981
@HansBa wat doet Vlog momenteel met je kostprijs tov standaard? Hoor dat die soja afschuwelijk duur is
HansBa
@KOC1981 geen idee, voer het zomers niet en nu met al dat gras al helemaal niet.
HansBa
@HansBa vlog brok is 60 cent duurder dan de normale bij Agrifirm.
+1
mlkvhoudr
@HansBa het gaat wel wat verder ook grupstal zal uitgefaseerd worden bijvoorbeeld maar de precieze zaken heb ik ook niet in mijn hoofd zitten op t moment probeerde juist jouw stijl te kopiëren 🙂
mlkvhoudr
@mlkvhoudr er gaat wel een shitload aan geld door heen die kennisoverdracht naar ons 7 ton dit jaar

zuivelnl.org/onderzoek-innovatie/…
+1
ricardo
@mlkvhoudr hoe moeten we het op krijgen 🙈
ricardo
@mlkvhoudr hoe moeten we het op krijgen 🙈
mlkvhoudr
@ricardo Nu weten we wat kennis verzilveren inhoud 😉
Maar ik heb geen cursus gevolgd bij bel dit jaar dus t is niet naar mij gegaan
+1
ted9
@harke Je bent zelf eigenaar van die tent doe er dan wat aan. Ipv hier te melden wat wij al weten
+2
harke
@ted9 ik ben geen eigenaar van de tent.
Zie het allemaal gebeuren.
Boeren worden stelselmatig zolang mogelijk uitgemolken totdat ze geen zin er meer in hebben.
+1
George
Quote Reactie van @harke:
Boeren worden stelselmatig zolang mogelijk uitgemolken totdat ze geen zin er meer in hebben.

Op die manier krijgen ze de grond in handen , boeren totaal ontmoedigen door ze niks te geven en allerlei regels en vuiligheid over ze uitstorten en vermogende particuliere grondbezitters zwaar belasten in box 3 zodat die hem ook kwijt willen. KNMEG
+1
de jonge
@George jup,dat noemen ze ontmoedigigngsbeleid in den haag
+1
hans1980
Of hein nu 1,2 of 1,5 miljoen moet verdienen het staat beide mijlenver af van boeren verdiensten
+3
Melkboer16
@hans1980 wat Hein verdient dat maakt me geen ene sode-flikker uit!
Ik lees hier alleen maar geklaag terwijl de melkprijs marktconform met de rest is!
Natuurlijk wij hebben ook graag meer maar vergelijk de melkprijs eens met vorig jaar??
Betaalt Jantje Anker nu meer en betaald hij het verschil van vorig jaar er dit jaar bij?
Nee de vertrekkers naar A-ware eten nu hun vertrekpremie en obligaties op en kunnen daardoor de extra winst van A-ware zelf betalen.
Precies hetzelfde gebeurde destijds met de vertrekkers naar DOC om vervolgens met een lege huls over te blijven.
Begrijp me goed hier boeren we ook met weinig winst maar we boeren nog.
En als het dan zo slecht gaat leg mij eens uit waarom er dan zoveel kostprijsverhogende bedrijfsmiddelen worden gekocht?
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
gekocht?

gekocht?
weurding
@George jeweetwel.... gadgets😄
+2
matt
@weurding @George bedoelt geleasd
+2
weurding
@matt o.k., maar moet net zo goed betaald worden
George
Quote Reactie van @weurding:
maar moet net zo goed betaald worden

Dat is een feit , het hoeft niet in een keer opgehoest te worden maar het hakt er vele jaren lang maandelijks flink in .
weurding
@George zie weinig verschil met lenen, zijn ook tijde geweest dat je voor elke nimmendal naar de bank moest, was rente hoger
George
Quote Reactie van @weurding:
dat je voor elke nimmendal naar de bank moest,

Jij ook? Vroeger waren de kosten lager en de melkprijs minstens hetzelfde.
weurding
@George de beginjaren waren wel eens krap ja, heb echter nooit geleend voor materiaal, behalve melkstal en stalinrichting
+1
jjthefrenchman
@weurding Het is niet perse erg om voor materiaal te lenen . Het gehele plaatje is veel bepalender/belangrijker.
De een leent voor een trekker en heeft 0.50€/l hypotheek, de ander koopt de trekker contant en heeft 1€/l hypotheek, het zegt allemaal niks.

By the way, ik heb m'n 3dehands trekker gefinancierd , en koop m'n nieuwe koematrassen/mestschuif/uitbreiding melkstal contant. 😬
Neule
@Melkboer16 toch, sinds wij aan Jantje leveren wel 9ton kunnen groeien. En inderdaad dat groeien konden wij door de vertrekpremie en deels geld wat dr stond. Ik Merk zelf dat dit toch aardig kostprijs verlagende werk 😁 volgens mij maakt het niet Zoveel uit waar je aan levert t op t moment zijn de kosten gewoon torenhoog.
+1
Melkboer16
@Neule helemaal eens kosten zijn hoog!
Maar 9 ton meer betekent volgens mij ook een arbeidskracht meer en veel voer aanvoeren en mestafzet?
Het zal bij individuele gevallen passen maar voor de grote meute schiet men er niks mee op.
Ik heb net ff gekeken en we beuren in augustus bijna 4 cent meer als augustus vorig jaar en toen hadden we voor het derde jaar droogte.
Kosten stijgen ja we hebben veel meer ingekuild en dat moet ook betaald worden.
Krachtvoeder duurder maar we voeren minder door volop weidegras.
jjthefrenchman
@Neule Op dit moment? Dus je denkt dat volgend jaar al je leveranciers de prijzen weer laten zakken?
+1
Neule
@jjthefrenchman ik ben dr bang voor, maar ietsje zakken zou al mooi wezen toch. Wie t kleine niet eert is het grote niet weert wordt hier wel is gezegd😁
Sjaakiee
@Melkboer16 hahahaha dat wil je graag zo hebben he,dat de vertrekkers het slecht hebben.hele beperkte blik op de zaak.
Melkboer16
@Sjaakiee hoe beter ze het hebben hoe liever ik het heb.
Een coöperatie ben je met z’n allen en nodig voor de prijszetting.
Jl
+5
apel
2 weken de melk thuis houden met zijn allen. Dan wil ik wel eens zien wat er gebeurt. Helpt het niet nog eens 2 weken. En een ieder die zegt dat die het niet lijden kan moet maar is ff gaan rekenen als ze op jaarbasis 2 cent of meer beuren dan nu.
Bartlehiemboer
@apel Ja, het juiste moment komt steeds dichter bij. Hier doel ik niet alleen op de melkprijs maar ik doel op het herwaarderen van de melk/de boeren door de burger. Laat ze dan maar etter melk uit het buitenland invoeren/nuttigen. We moeten trots zijn op ons product en dat naar buiten dragen. Dat mag zijn prijs hebben
+2
Frans1
@Bartlehiemboer de norm voor celgetal is in NL echt niet het strengst hoor😉
+1
overstekend wild
@apel kun je dan beter via de fabrieken regelen. Minimaal 45 cent basisprijs voor de melk en alles wat ze voor die prijs niet kunnen slijten draaien ze maar door
+2
ricardo
@overstekend wild en dan haald men het uit het buitenland 🙈
+1
overstekend wild
@ricardo wens ze heel veel geluk! Je hebt afgelopen jaar kunnen zien wat er gebeurt als je maar een paar uurtjes een DC blokkeert. Een paar uurtjes maar en de totale logistiek is compleet ontregeld!

Waar gaan ze het vandaan halen in het buitenland? Een paar vrachten zal wel lukken, een totale NL melkstroom lukt ze niet zomaar even, zonder een prijs opdrijvend effect te creëren (14 miljard liter per jaar). Bovendien waar halen ze de transport capaciteit zo snel vandaan. Je ziet wat er momenteel met de zeevracht prijzen is gebeurt. Container prijs x10
Bekkink
@overstekend wild hoeveel zal die kapitein gebeurd hebben om ff een kanaal plat te leggen?
overstekend wild
@Bekkink kun je zeker niet uitsluiten belangen zijn heel groot. Kan ook weldegelijk een ongeluk zijn. Is geen gemakkelijk stuk om te varen natuurlijk met zo'n kolos. Maar dat echt niet de enige oorzaak dat de zeevracht ineens duur is
+2
arnold
@overstekend wild Denk wel dat we die kant op moeten,anders zie ik het somber in.We moeten minimaal de kostprijs voor de melk ontvangen.We worden al jaren uitgeknepen.
Meest schrijnend was dat tijdens de fusie van Friesland Foods en Campina er goeddraaiende fabrieken(Nijkerk en Bleskensgraaf) moesten worden afgestoten.
Toen bleek wel dat onze regering koste wat koste wilde voorkomen dat wij een normale melkprijs zouden ontvangen.
Deze fabrieken horen gewoon bij Friesland Campina maar zijn ons toen onder aanvoering van Neelie Kroes afgestolen.
+4
matt
@arnold bedoeling van die fusie was,om een vuist te kunnen maken naar onze afnemers.
70% van de nederlandse melk,verenigd in een coöperatie.

Het omgekeerde is gebeurd,een coöperatie die de leden allerlei geld verslindende eisen oplegd,en er niet in slaagt een plus op de melkprijs te realiseren,
Leden kunnen intussen niet weg,omdat de coöperatie veel te groot is.
+7
George
@matt
Juist alles wat fout is kunnen gaan door misvisie is gebeurd. Waardeloze buitenlandse avonturen in de meest bizarre landen , voorstander van afschaffing quotering en laat die melk maar komen , allerlei vrijerij met natuurorganisaties wat niks dan ellende oplevert. Heel die top moet eruit. Het is prutsvolk , speelt met boeren belangen en geld.
+4
matt
@George eerst laten ze de melk maar komen,zonder in te hoeven leggen.
En nu willen ze het repareren,maar hebben de leden geen geld.
Omdat ze een veel te lage melkprijs krijgen.
Die milieu mannen,zijn binnengeslopen en krijgen ze niet meer weg.
+1
MTSTAMMINGA
@matt Die milieu mannen,zijn binnengeslopen en krijgen ze niet meer weg. mooi verwoord
@matt

Ze zijn overal in de samenleving en we moeten er mee leren omgaan(val niet mee) en leven!!!
George
@MTSTAMMINGA
Ze zijn eigenlijk niet binnengeslopen maar zelf binnengehaald. Zonder duidelijke afspraken te maken over prijs maar wel allerlei eisen stellen.
Hans van Bergen
@matt Wat heb je voor de melk ontvangen afgelopen jaar? Dit jaar tot nu toe? Afgelopen 5 jaar?
matt
@Hans van Bergen waarom wil je dat weten ?
Kars
ASML maakt meer dan 50% winst over hun omzet. Dan is 30 cent melkprijs meer dan genoeg.
+3
Kars
Melkprijs van 60 cent gaan boeren ook niet genieten, nee ze gaan een nog grotere stal houden en als kan verdriedubbelen.
+1
George
Quote Reactie van @Kars:
Melkprijs van 60 cent gaan boeren ook niet genieten, nee ze gaan een nog grotere stal houden en als kan verdriedubbelen.

Je zegt eigenlijk niks anders dan dat ze niet met geld om kunnen gaan en nooit werk genoeg hebben.
+4
matt
@Kars dat zit in een boer in,dat is een “deel van het probleem” we doen het zelf.
weurding
@Kars nooit geen wens van gehad
+1
ntd79
@Kars zal meevallen, bij een melkprijs van 60 cent willen veel potentiële stoppers nog wel even doormelken, maw de fosfaatrechten trekken de rem wel. Maar voor een begin zou ik 45 cent al heel prettig vinden.
ntd79
@ntd79 en anders zijn er vast wel manieren om ongebreidelde groei per bedrijf te beteugelen via overheid of melkfabriek, dat is een voordeel van productierechten.
+2
Frans1
@ntd79 geen grond, geen stront. Simpelste manier die er is.
ntd79
@Frans1 bijvoorbeeld
ntd79
@Frans1 maar goed, is ook niks anders dan wensdenken, er zal in Nederland geen protectionisme komen en voedsel zal voor 90 procent van de bevolking een sluitpost blijven. Daar zal een zekere socialistische baardmans de komende jaren nog wel achterkomen.
+1
Bennie Stevelink
@Kars mee eens.
Bij een melkprijs van 60 cent gaan boeren 250.000 voor een hectare grond betalen. Erfverlaters (broers en zusters die niet opvolgen) krijgen een bedrag mee wat 2 of 3 keer zo hoog is. De bedrijfsovername wordt dus 2 of 3 keer zo duur.
De jonge boer die het bedrijf overneemt kan het bedrijf net zo moeilijk ontwikkelen als bij een melkprijs van 35 cent. Dat was in feite ook het probleem met het melkquotum: boeren met een beneden gemiddeld melkquotum konden, ondanks de beschermde melkprijs, het enorme kapitaal niet opbrengen wat nodig was om te groeien. Na verloop van jaren moesten ze kiezen tussen stoppen of Nederland verlaten.
Noorderling
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Na verloop van jaren moesten ze kiezen tussen stoppen of Nederland verlaten.

Hoe blijven we dan boer in Nederland en ga ik perspectief zien?
Herfinancieren en de zaak oprekken lukt ook maar een generatie.
+4
ntd79
@Bennie Stevelink nu maak je dus een grote denkfout. Als de melkprijs de inflatie zou volgen zou in principe een bedrijf niet hoeven te groeien.
+2
matt
@Bennie Stevelink De jonge boer die het bedrijf overneemt kan het bedrijf net zo moeilijk ontwikkelen als bij een melkprijs van 35 cent.

Nou sla je door.
+1
hans1980
@matt teveel bij neef vollenbroek op de koffie geweest
cornelissen
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
gaan boeren 250.000 voor een hectare grond betalen.

Ik weet niet of dat heel wenselijk is voor de sector, moet ik nog over nadenken. Wat ik niet erg vindt is, dat iedereen, die buiten de sector grond wil hebben (natuur,e.d) gewoon veel geld moeten meenemen en anders thuis moeten blijven .
+1
puntertje
@Bennie Stevelink Welk een logica, dus als de melkprijs zakt wordt het allemaal wat beter over te nemen volgens jou? Of dat toch ook weer niet?
+1
Vdejong
@Bennie Stevelink
Quote:
moesten ze kiezen tussen stoppen of Nederland verlaten.
waar heb jij voor gekozen?
+4
George
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Bij een melkprijs van 60 cent gaan boeren 250.000 voor een hectare grond betalen.

Omdat een bepaalde groep niet met geld om kan gaan moet iedereen maar blijven produceren voor een 1980 melkprijs? Ik vind dat een heel rare beredenering.
Ik zal je een geheimpje verklappen dat met een melkprijs van 35 cent het animo voor bedrijfsopvolging niet erg hoog zal zijn. Het is voor die prijs gewoon een soort van moderne slavenarbeid.
+6
George
Wel goed dat de topicstarter de R voor RFC heeft weg gelaten. Daar is over nagedacht! Want Royaal zijn ze zeker niet wat melkgeld betreft. 😁
hans-hans
laatste strijder
@George en Koninklijk evenmin , in een koninkrijk waar de leiders(bestuurders) liegen en om de feiten heen draaien is t ergste nog dat 'de man uit de straat' dit als normaal gaan zien en t copieeren , vraag me steeds vaker af , wil ik hier bij horen ?
+1
George
@laatste strijder
Ik ben met je eens dat het een rare wereld aan het worden is. Maar ik vind het leven wel nog steeds veel te leuk en doe wat ik doe😁
laatste strijder
@George eens gelijks , en veel korrels zout nemen
overstekend wild
@Melkboer16 dat jij te vreden bent met marktconform geeft al aan waar het flink fout zit! Dat kun je bij particulieren partijen ook wel krijgen, zonder dat je in de coöperatie hoeft te investeren. Je maakt het ze wel heel makkelijk zo. Hoeft Frans maar 1 telefoontje voor naar Jan te doen. Laag houden die boel!
+1
Hans van Bergen
@overstekend wild Wat een kul!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hoe denk jij nou im ernst 10.5miljard kg oid te verwaarden een VER BOVEN de marktprijs????? Dat bestaat niet
+3
overstekend wild
@Hans van Bergen hoeveel melk word er doorgedraaid? 0,0 !!!!!!! Vind dus allemaal zijn weg naar een eindgebruiker. Wereld voedselvoorraad nog maar 10 weken. Wij hebben toch die fabrieken in handen en wij hebben die merken in handen. We moeten alleen bereid zijn wat door te draaien wat de kostprijs niet opbrengt!!!!
Frans1
@overstekend wild en wat hou je dan over incl de doorgedraaide kg's? 🤔
Als je de helft door moet draaien om voor de andere helft 50 ct te beuren, heb je nog steeds een kwartje😬
+1
overstekend wild
@Frans1 alle poeder word nog steeds verkocht, dan hoef je voor paar cent hogere prijs echt niet in een keer de helft door te draaien. Een paar procent hooguit. En zoals @Achso zegt de consument betaald genoeg alleen de marge blijft nu bij de retail hangen
Achso
@Hans van Bergen er zit nog een gaatje tussen wat de veehouder krijgt en wat de consument betaald
Kempenaar
Inderdaad er moet flink gereorganiseerd worden en de huidige leiding gaat dat niet doen
Daarom schoon schip maken en met een nieuwe frisse kijk op de zaak reorganiseren
+1
Melkboer16
Even een rekensommetje.
Melk levert incl weidemelktoeslag incl btw ongeveer 42,5 €/100kg op
Tel daar bij op ongeveer 3€ /100 kg toeslagrechten destijds dan praten we over ruim een gulden per kg melk!

We kunnen klagen wat we willen maar ook varkens en kippenhouders hebben nog een jaren 80/90 prijs

Ik denk toch dat we het in de kosten moeten zoeken
Brand maar los met de kritiek.
Ook in 1983 was de brok op 60 cent en koste een hectare eerste snede 1000 gulden.
+2
cornelissen
Quote Reactie van @Melkboer16:
Ik denk toch dat we het in de kosten moeten zoeken

Alleen de rente is lager, dat klopt, maar zie jij nog maar arbeid te krijgen voor 1980-1990 prijs, geef mij deze adressen maar, ik heb nog veel achterstallig onderhoudswerk aan gebouwen en machines,dus wacht ik jouw adressen af.
Melkboer16
@cornelissen oh verrek ja de rente, we betaalden toen 7 a 8 % met uitschieters tot 12% zoals de
pessimisten zeggen.
We melken nu allemaal het dubbele en zelfs nog meer en de bedrijven die door zijn gegaan hebben allemaal ergens geld verdient.

Maar bedenk nu eens een alternatief, u gaat met u opleiding bij de loonwerker werken. Wat denk je daar te gaan verdienen.
Je hebt allemaal zelf op je bedrijf gepast en dat is de afgelopen 30 jaar 3 keer zoveel waard geworden of andersom het geld is geen drol meer waard.
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
We melken nu allemaal het dubbele en zelfs nog meer

Ja zonder er zelf beter van te worden maar uit noodzaak om een inkomen te halen.
Melkboer16
@George die groei is ergens van betaald en tussenbeiden hebben we het bedrijf ook nog overgenomen.
+1
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
die groei is ergens van betaald en tussenbeiden hebben we het bedrijf ook nog overgenomen.

De schuldenlasten zijn enorm toegenomen , veel gronden bij ASR en Fagoed in bezit stond deze week zelfs hier in de krant, en veel is geleased. Schei toch uit man.
dewittemotor
@George Zelfs een nieuwe hooidraaier wordt door de meeste in de lease gekocht. Dan ben je toch gewoon een stumper
+1
Wolswinkel
Quote:
Zelfs een nieuwe hooidraaier wordt door de meeste in de lease gekocht. Dan ben je toch gewoon een stumper

@dewittemotor een gavel??😲
ntd79
@dewittemotor ik heb er echt nog nooit van gehoord, ik gok dat het een schudder is? Geweldig woord😁
George
Quote Reactie van @dewittemotor:
Zelfs een nieuwe hooidraaier wordt door de meeste in de lease gekocht. Dan ben je toch gewoon een stumper

Ja zo noem ik ze niet maar dit is hier en daar realiteit omdat er gewoon geen zak verdiend wordt. Hoge kosten , lage opbrengsten. Het gaat gewoon mis. Hooidraaier is hier ook gewoon een gebruikelijk woord voor een schudder.
Todi
@cornelissen Het personeel wat melkboer in rfc heeft zitten [de top] verdient 5 maal zoveel.
+1
ntd79
@Melkboer16 in de kosten zoeken? Waar zat je dan aan te denken? Waar vallen nu nog echt grote slagen te maken om de geldontwaarding van met name het láátste jaar te corrigeren?
ntd79
@ntd79 bijna een retorische vraag, want ik weet wel waar je mee komt😁
+1
hans-hans
@ntd79 ik denk maar misschien heb ik het helemaal fout is rente vast zetten voor 10 jaar een idee want ik denk dat die wel eens hoger kan worden
ntd79
@hans-hans dat is indekken op lange termijn en een soort van zekerheid, hoeft niet onverstandig te zijn. Alleen op korte termijn zal het verlengen van je korte rentevastperiode naar een lange, veelal juist een kostenverhoging inhouden.
Melkboer16
@ntd79 de voerkosten blijven niet zo hoog?
Mestafzet is al stukken goedkoper en we hebben al de dubbele hoeveelheid gras van de afgelopen jaren lees ik hier ook!
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
de voerkosten blijven niet zo hoog?

Als ik zie wat de graanmarkten doen dan wordt (kracht)voer voorlopig alleen maar duurder.
De melkprijs is gewoon te laag jonguh. Alles in de rest van de wereld is en wordt duurder , dan moet de melk dat ook . RFC moet hogere prijs afdwingen voor hun producten zodat ze hun leden een betere melkprijs kunnen betalen , dat is niks meer dan normaal.
jjthefrenchman
@George Valt mee toch, tarwe is 220, en ik als boer krijg maar 185.
George
Quote Reactie van @jjthefrenchman:
Valt mee toch, tarwe is 220, en ik als boer krijg maar 185.

Ja daar heb je het alweer. Boeren krijgen niks. Maar als je het moet hebben laten ze je flink betalen.
+2
robbies
Quote Reactie van @Melkboer16:
We kunnen klagen wat we willen maar ook varkens en kippenhouders hebben nog een jaren 80/90 prijs

dat zijn sectoren die al geconsolideerd zijn. wat er nu nog zit,. gaat nog wel door en zijn veel beter ingericht dan de melkveehouderij. De geldstromen die op die bedrijven rondgaan kan een gemiddelde koeienboer niet handelen. Zat laatst bij een bijeenkomst met zeugenhouders. omvang varieerde van 1200 zeugen gesloten, dus met 12.000 vleesvarkens tot 3.000 zeugen met enkel biggen. dat zijn bedrijven die op een maand meer geld binnenharken dan een gemiddelde melkveehouder in een jaar. Ik zou oppassen met jezelf met die sectoren te vergelijken. Die rekenen bijvoorbeeld BTW niet mee met de opbrengsten, wat jij hierboven wel doet.
Melkboer16
@robbies ik gebruik de btw in die vergelijking omdat de jaren 80/90 melkprijs ook incl btw was!
George
@Melkboer16
Ja dat was een mooie tijd , toen vielen heel veel dingen onder het lage 6% BTW tarief. Nieuwe werktuigen , trekkers , kunstmest , medicijnen en dierenarts. Toen kon je fijn in de landbouwregeling zitten en had je voordeel dat je BTW niet hoefde af te dragen en dat op veel kosten ook gewoon het lage tarief geldig was. Dat is tegenwoordig niet meer en dus niet reëel om te vergelijken! Je vergelijking gaat dus mank.
+1
paul1
@George je vergeet ook nog de rooie diesel
+1
KOC1981
@paul1 de heeft @George nog steeds vermoed ik zo dicht bij de grens met Belgie
George
@KOC1981
Ja maar Paul heeft wel gelijk , voor het grootste deel van het land is België gewoon te ver weg om te gaan tanken.
Melkboer16
@George yep een mooie tijd, moeder de vrouw zorgde voor het eten om 12 uur en om 3 uur koffie.
Gezinnen waren groter en opa en oma hielden de moestuin glad en het erf an kant.
Tegenwoordig gaat de boer ook gewoon op wintersport en heeft voor het geval hij toch op de bek gaat een dure arbeidsongeschiktheidsverzekering.
Dat hadden de meeste boeren toen niet en een levensverzekering ach daar dacht niemand over na en als er dan toch een jonge boer het hoekje om ging en de weduwe kreeg dan uitgekeerd dan werd er haast schande van gesproken.
Ik blijf er bij dat de hoge voerkosten tijdelijk zijn en de andere grote kostenposten zoals een dure hark/schudder of opraapwagen voor stalvoedering in de lease gewoon luxe is.
Tegenwoordig kan je voor het geld van een nieuwe schudder 2 jong gebruikte kopen.
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
yep een mooie tijd, moeder de vrouw zorgde voor het eten om 12 uur en om 3 uur koffie.Gezinnen waren groter en opa en oma hielden de moestuin glad en het erf an kant.Tegenwoordig gaat de boer ook gewoon op wintersport en heeft voor het geval hij toch op de bek gaat een dure arbeidsongeschiktheidsverzekering.Dat hadden de meeste boeren toen niet en een levensverzekering ach daar dacht niemand over na en als er dan toch een jonge boer het hoekje om ging en de weduwe kreeg dan uitgekeerd dan werd er haast schande van gesproken.Ik blijf er bij dat de hoge voerkosten tijdelijk zijn en de andere grote kostenposten zoals een dure hark/schudder of opraapwagen voor stalvoedering in de lease gewoon luxe is.Tegenwoordig kan je voor het geld van een nieuwe schudder 2 jong gebruikte kopen.

Nu heb je hier ruim 9 regels getypt maar wat je er mee zeggen wil weet ik eigenlijk niet?
2 jong gebruikte schudders kopen? Wat moet ik daarmee? Levensverzekering heb ik nooit gehad en arbeidsongeschiktheidsverzekering ben ik in mei 2011 mee gestopt. Wintersport ben ik nog nooit geweest en om 12;00 eten we meestal warm ja , daar zorgt mijn vrouw voor en koffie drinken we meestal ook wel ergens rond die tijd , soms eerder of later naar gelang volk wat binnenloopt. Moestuin hebben wij nooit gehad , mijn ouders wel een beetje maar da's lang geleden. Maar tuin houden we wel netjes en erf ook , doen we zelf want ouders leven niet meer.
Melkboer16
@George ik bedoel ermee dat we zelf ook steeds meer willen net als de rest van de maatschappij.
En ik vind dat we vroeger ook veel verborgen werkloosheid hadden op een boerenbedrijf.
Buiten de landbouw wordt ook veel harder gewerkt als 30 jaar geleden als je veel wilt verdienen.
Jij noemt dat veel grond bij ASR of Fagoed zit, tja in het noorden bezit Theo Wientjes half Friesland zowat.
Het is allemaal kommer en kwel dus binnenkort zal de grondprijs wel in elkaar klappen!
Dat dacht men ook vlak voordat de euro kwam en de grond 7’gulden koste.
Achso
[@Melkboer16 2010 vegeten? Vraag maar even in wat landen hoe dat ging
de jonge
@Melkboer16 . Die vakantie die sommige boeren hebben zit je nogal hoog of niet. Vroeger hadden de boeren behoorlijk meer over aan het eind van de maand en een deel kreeg daarnaast nog een arbeidsongeschiktheidsuitkering omdat ze bv hun rug aan gruzelementen gewerkt hadden. Daarna is het zover gekomen dat men bij moest verzekeren om voor hun beroep nog aanspraak te mogen maken op de verzekering omdat ze anders verplicht werden ander werk te gaan doen en dan kwam er nog bij dat de onderneming wel winst moest draaien anders werd er ook niet uitgekeerd.. Ik krijg de indruk dat je zelf geen boer bent???anders was je volgens mij toch wel beter op de hoogte van hoe de vork werkelijk in de steel zit,ook mbt leasen van machines
Melkboer16
@de jonge ik melk al decennialang koeien en ik de meeste boeren die ik ken gaan gewoon op vakantie.
Mijn lichaam is ook aan slijtage onderhevig en betaal de aov met plezier en hoop hem nooit nodig te hebben.
30-40 jaar geleden werden boeren om het minste of geringste afgekeurd en gingen aan de trek!
Vroeger was het ook niks zei een wijs iemand ooit tegen me.
pieta
@de jonge Vroeger had je nog een verzekering vanuit de overheid. Daarvoor moest je wel een inkomen gehad hebben. Anders was je economisch niet arbeidsongeschikt.
Bij je eigen aov dien je je gewoon voor je beroep te verzekeren. Doe je dat niet krijg je vooral veel gezeik als er problemen ontstaan met gezondheid. Zeker als je een paar diploma's op zak hebt.
Sjaakiee
@Bennie Stevelink het is maar net hoe je het uitlegt.in 2015 was schumacher in sneek. Kreeg van veehouder een vraag waarom cono zn prijs hoger was.antwoord van schumacher was dat rfc veel meer in de markt moest zetten.
Dat was toch bewuste keus ?
Sieberen attema zij door ontstaan van fusie tussen ff en campina ontstaat de beste melkprijs van europa.
Niet dus.
Melkboer16
@Sjaakiee welke fabrieken betalen meer al RFC dan!
Wees dan niet zo flauw om Cono en Rouveen te noemen maar minstens 5 miljard liter melk
Sjaakiee
@Melkboer16 volgens mij ben ik niet flauw maar zeg ik gewoon wat er in vergaderzaal vertelt werd.zij dachten door alleen maar groter blijven we de beste.daarmee zeg ik toch niets verkeerd?
ted9
+5
Noorderling
@Melkboer16
Wat zegt schaalgrote over de maat waarop je kunt presteren?
Je stelt nu dat schaalgrote een negatieve correlatie heeft op het resultaat.
Je hebt ook schaalvoordeel om te specialiseren, kosten zou je kunnen verdunnen, 24/7 draaien met een operator met relatief veel kilo's melk. Overal een fabriek dichtbij.
Blijkbaar weet men dit niet uit te buiten.

De vraag of iemand meer uitbetaalt of dat RFC kan betalen wat zij uitbetaalt, daar gaan we binnenkort achter komen.

zuivelnl.org/uploads/images/…
Het gaat gewoon heel gemiddeld. Italianen betalen meer, alle fransozen. Nieuw Zeeland maar 0,7cent lager zonder allerlei duurzaamheidsgedoe. USA 4,5cent hoger, voornamelijk door export naar Azie. Waarom kunnen wij niet voor 38cent exporteren naar Azië, wat gaat er dan mis?
+3
amor
@Melkboer16 jij hebt over meer betalen maar het probleem van CAMPINA is dat al een aantal jaren meer betalen dan ze in de markt verdienen!

Het zit gewoon niet goed. En ik vraag mij af of het nog goed gaat komen.

Volgens mij zal eerst hoofdbestuur en directie vervangen moeten worden!!

Misschien kan Schumacher Timmermans wel opvolgen met zijn ideologische ideeën.
MTSTAMMINGA
Bio-boerin: ‘Onze keten is superkort’ (boerederij site)

De toekomst misschien wel ? korte keten
Onze vaders hadden vroeger beide 35 koeien

Fam de Lange (weerribben zuivel) is groter als van bakel denk ik momenteel
Hoe zo er wordt niets verdient ? 😁 😬
+1
Elvis
@MTSTAMMINGA die melk er geen 2500 eerder 600
+5
marcsterreborn
@Elvis Sorry. Niet het aantal koeien bepaalt in het leven of je groot of minder groot bent....
+1
MTSTAMMINGA
@marcsterreborn Deze zin las ik net ,een zin met boel waarheid er in @marcsterreborn ; Hou er wel rekening mee dat de politiek van nature wispelturig is en er ook belang bij heeft om kiezers te paaien met beloften die ze uiteindelijk niet gaan waarmaken.
+1
marcsterreborn
@MTSTAMMINGA dat is waar
Todi
@MTSTAMMINGA Kun je aan schippers zien. Te veel bio gedronken?
Cowboy3
@Elvis Bij Vreba melken ze momenteel meer als 4000 koeien op 5 plekken in Nederland, alle droge koeien komen naar de Vredepeel en kalven daar ook en gaan naar een paar weken terug naar een van de 4 andere of blijven.
+3
George
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Hoe zo er wordt niets verdient ?

Als je zoveel koeien moet melken als van Bakel voor een kostwinning en dan ook nog negatief de kranten haalt over achterstallige betalingen wordt er inderdaad niks verdiend.
+1
Melkboer16
@George die lui die wagen iedereen eraan om zo groot met worden! Heeft niks met geld verdienen te maken maar met hoe laat ik anderen mijn verlies betalen.
+1
Todi
@Melkboer16 Het lijkt de rfc top wel?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
348
DEELNEMERS
68
WEERGAVES
13.006