Melkput en melkrobot worden steeds slimmer

De tijd van de steeds grotere melkstallen lijkt wel voorbij. Ze worden slimmer maar niet per se groter met meer capaciteit. Bovendien kiest het merendeel van de melkveehouders tegenwoordig voor een robot. Alleen de draaimelkstal houdt stand, andere melkstallen verliezen terrein op de melkrobot. Een blik op de ontwikkeling van melktechniek.

Deel dit topic Melkput en melkrobot worden steeds slimmer (nieuweoogst.nl)

De tijd van de steeds grotere melkstallen lijkt wel voorbij. Ze worden slimmer maar niet per se groter met meer capaciteit. Bovendien kiest het merendeel van de melkveehouders tegenwoordig voor een robot. Alleen de draaimelkstal houdt stand, andere melkstallen verliezen terrein op de melkrobot. Een blik op de ontwikkeling van melktechniek.

Nieuwsgrazer

Reacties

+3
Vdejong
En de eigenaar steeds dommer.😁🙊
amor
@Vdejong nog dommer ?
Vdejong
@amor kan niet?
van Ittersum
@Vdejong wel afhankelijker van één partij. De enige vrijheid is misschien nog wel de verbruiksmiddelen maar dat staat in geen verhouding tot. Aan de andere kant in een 24/7 economie moet je vertrouwen op korte lijnen die klaar staan
bio boer
@van Ittersum er zijn wel paar monteurs die voor zich zelf beginnen als zzper als dat wat doorzet is er meschien meer mogelijk de robot producenten geven onder delen niet snel beschik baar natuurlijk 🙈
Noorderling
@bio boer
Bottleneck is en wordt software, nieuwe onderdelen inlezen. Staan de zzp'ers al weer gauw te kijken.

Zie voor puur het mechanise en simpele elektronica wel steeds meer zzp monteurs komen en hebben het smoordruk. Vaak een vrachtwagen als mobiele werkplaats. Grijpen ook niet snel mis, alleen onderdelenvoorraad is weer beperkt en ben je toch weer afhankelijk als je direct door wilt en moet.
robbies
Quote Reactie van @Noorderling:
Bottleneck is en wordt software, nieuwe onderdelen inlezen. Staan de zzp'ers al weer gauw te kijken

is dat nodig? de A2's hebben geen lagere capaciteit dan een A5. lely zegt zelf van wel, maar ken er toch wel een paar die nog vrolijk met A2's melken en volgens de interne communicatiegroep niet minder capaciteit melken dan de A5 vd buurman
bio boer
@robbies koe moet het toch goed laten schieten de robot kan nog zo snel onderhangen als de melkstroom er dan nog niet is dat win je nog geen tijd en mijn ervaring is koeien hebben geen geduld dus de robot moet gewoon bepaalde vrij tijd hebben wachten doen ze niet graag
Erco
@bio boer was laatst bij een melkt 9 ton op 1 robot. Hoezo moet.hij vrije tijd hebben 🤨
+1
Noorderling
Quote Reactie van @Erco:
Hoezo moet.hij vrije tijd hebben

de robot of de boer, of beide niet? 😃
Koeien boertje
@Erco dat moet je voor je eigen niet willen, 9 ton op 1 botje
Als dat nodig is kun je beter gaan melken en heb je geen pa of stageloper nodig om de hele dag achter de koeien aan te lopen.
En als ie zegt dat het vanzelf gaat is het een leugenaar
Noorderling
@robbies
Kwestie van tijd, maar dan houdt het met de A2 ook op.
Meest kwetsbare onderdelen en printplaten gaan binnen nu en 10jaar toch echt op raken, ondanks dat de machine verder goed werk doet en de onderhoudskosten opwegen tegen de afschrijving van nieuw.

Heb er met een trekker al voldoende aan beleefd, zonder laptop begin je niets en als een ander er aan zit kun je garantie of coulance vergeten. Na een paar jaar houdt dat wel op, maar het tijdperk dat een trekker van rond 2000 op elke hoek van de straat kunt laten maken is wel geweest. Ook niet voor niets dat dat materiaal nog zo duur is of zelfs niet eens afschrijft.
robbies
Quote Reactie van @Noorderling:
Meest kwetsbare onderdelen en printplaten gaan binnen nu en 10jaar toch echt op raken,

Zijn we weer 10 jaar verder. Zou voor mij geen reden zijn om een nieuwe te kopen of de boel te updaten.. Melkrobots schrijven met een rotgang af. Lely's krijg je misschien nog wel geplaatst, maar alle andere robots zijn voor oudijzerprijs af te halen bij een stopper. Ook Delaval's, want met de introductie van de V300 is al het andere per direct waardeloos geworden.
de hoef
@robbies die draaien er gewoon naast war da gaat mee lely nie
hans1980
@de hoef hoe heb je dat gedaan ? 2 nieuwe 2 oude of anders
de hoef
@hans1980 we hadden clasics , en daar hebben we vorig jaar een v 300 ,naast gezet ,
was een half jaar oud toen we hem aangeboden kregen ,
bio boer
@de hoef de a4 en a5 kan wel naast elkaar draaien andere combinaties gaat niet
de hoef
@bio boer a4 is maar amper op de markt geweest., omdat het niet veel soeps was, a5 is een super machien
+1
hans1980
@de hoef prachtige machine
robbies
@de hoef jij had er ook alleen interesse in omdat in dat half jaar al een flink stuk van de prijs af was denk?
de hoef
@robbies hoe kom je op het idee
robbies
@de hoef ben toch weleens bij een bedrijf geweest met twee A3 en een A4. Wel poottransponders inwisselen naar halsbanden bij wisseling van groep.
bertusdebeer
Er zal de komende jaren weinig nieuwe robots bij komen melk prijs is Te slecht en Te veel regels en gezeur.
hans1980
@bertusdebeer voordeel bij stoppende robot boer , dat ding kan zo naar andere boer
marcsterreborn
@bertusdebeer Prikkebord afschaffen, betekent einde gezeur. Moeten we ons hier hard voor maken om de melkrobot perspectief te bieden?
Leo,s vriend
@bertusdebeer Hier in de Achterhoek worden volle bak robots geplaatst. Alle merken eigenlijk.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!