Stieren sperma steeds duurder.....

Ik was wel benieuwd hoe er in de sector omgegaan word met de steeds hogere sperma prijzen van de stieren, word de droom nagejaagd tegen elke prijs of is er een max wat een stier mag kosten, ik laat nu een stier meedraaien niet van crv in sap naar stier kost 28 euro, dat is me eigenlijk veel te gek maar stier sprak me wel aan dus ga hem terughoudend inzetten maar de vraag was dus investeren in de toekomst van het veestapel of inkopen met de vinger op de knip?

Deel dit topic

Reacties

+4
labella
Heb er geen last van, de stier heeft nog altijd het zelfde tarief.
+1
ricardo
Gebruik meest proefstieren van kampen 5 euro is de max en per jaar 5 rietjes gesext van een jersey stier.
de hoef
Quote Reactie van @ricardo:
5 rietjes gesext van een jersey

waarom dat
ricardo
@de hoef heb zuivere jersey die alleen vaardkalf can wil hebben
de hoef
@ricardo waarom niet alles yersey dan
+4
Jaap40
Er zijn zat leveranciers die goede stieren leveren voor rond 15,-
mlkvhoudr
@Jaap40 toch zijn er zat kopers die er meer voor willen betalen maar een atlantic bijvoorbeeld kost nu bijvoorbeeld nog maar een tientje....

(klik om te vergroten)

+2
de hoef
@sorry atlantic, start rustig op en geven met drooggaan nog 30 liter
g force , hebben we er 75 van aan de melk uit de proef periode 7 euro
cs-agrar
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
een tientje....

die wil je ook niet hebben
+1
Noorderling
Slechte is altijd te duur.
Wil nergens op toeleggen en me voor de kop slaan 3jaar na inseminatie. Melk aanleg tussen stieren met >150kg vet plus eiwit valt me in de praktijk ook op. Afgelopen jaren zijn vaarzen een 1000kg melk meer gaan geven. 2rietjes van een tientje extra is dan niks, maar moet het wel waar gemaakt worden.

Gebruik nu vaak 2x een goede stier, bij uitzondering vaker en daarna over op angus. Goedkoper, prijs tussen hf en bwb en de grootste winst is vanzelf kalven en hele fitte kalveren.
+3
Grondboer9
@Noorderling dure stieren, goedkope stieren zit bijna geen verschil in uiteindelijk. Moet kijken per koe welke stier, doen we hier al jaren. En nooit duurder als 8 euro, hebben prima koeien met goede productie.

Rest is weggegooid geld.

Hoe n kalf n koe word heeft 5 x zo veel invloed als n iets (beter?) dna’tje.
mlkvhoudr
@Grondboer9 dan zou een eigen stier ook nog kunnen als het toch niks uitmaakt 😉

Ben het wel deels met je eens hoor maar een stier met echt slecht beenwerk vererving geeft ook geen oude koeien
+1
Grondboer9
@mlkvhoudr goedkope stier kan ook goede poten hebben, eigen stier ook.
+3
overstekend wild
@mlkvhoudr de vader van die stier heeft waarschijnlijk ooit ook op de stierenkaart gestaan. En ook MV kan van de stierenkaart komen. En dan zou een keer eigen stier gebruiken ineens een slechte paring moeten zijn... omdat het niet commercieel is omdat er geen genomicis waarde bekend zijn. Schei uit
Noorderling
@Grondboer9. Wat goede koeien zijn en prima productie kan ik niks mee.
Kan er dolblij of dood ongelukkig mee zijn

Beste koe laat zien wat mogelijk is onder jouw omstandigheden en de rest laat wat liggen en dat kan altijd beter. Is ook zomaar 5000kg melk. De mindere dieren meer laten heben is meer te halen dan bij de top. Milieu is gelijk, op de moeders heb je ook invloed alleen is dat de lange termijn en duurt zomaar 15jaar.

Zwakste schakel bepaald de sterkte van de ketting, dus reden van afvoer. Als je dat bij een koe een jaar uit kunt stellen, wat mag dan zoiets kosten? Ook wel eens interessant uit te zoeken. Niet dat ik daarmee wil zeggen dat het nooit te duur is.
Grondboer9
@Noorderling deels eens, maar staat ook “als” in, en de als kost bij ons altijd gigantisch veel, als je deze melkpoeder gebruikt, als je deze brok voert, als je deze stier gebruikt, zo zijn er nog 10 van. Iedereen wint eraan behalve ik. En tuurlijk kun je met veel dingen nog winst halen, maar bij veel dingen ook niet.

Milieu is bijna nooit het zelfde, hier niet. 1 uur voor het melken geboren hebben ze na 1 uur gelijk biest.
4 jaar goed pinken voer gewonnen, 1 jaar niet…
Savonds om 23:00 uur geboren hebben ze pas na 9,5 uur biest.
+1
achterhoeker2
@Noorderling Boeren is voeren, die 1000 liter meer bij de vaarzen ligt niet aan een hogere genetische aanleg, maar aan andere managementmaatregelen.
Noorderling
@achterhoeker2
Heb vaarzen die zo 40-45kg geven en die moeite hebben met 28. Als je er naar kijkt ziet die met 28kg er slechter uit, worden echt niet beter of sneller drachtig.

En de aanleg van de moeder is van belang, maar dat is ook 50% een stier die je gekozen hebt.

Je veedtapel beter laten presteren is je ondereind beter maken. Diegene die hard melken hebben een veel kleiner ondereind dan ik. Een goede koe kan iedereen wel aanwijzen, een stal er vol mee lukt maar weinig.
de Tank
@Noorderling die 1000 kg komt voor grootste deel niet door genetische aanleg vermoed ik.
+2
hookwood
Hier meest Insire Select stieren die me aanstaan en af en toe een proefstier van Kampen. Mijn eerste twee criteria zijn 250 NVI en 250 Inet. Daar moeten ze sowieso aan voldoen. Daarna kijken we verder.

Moet al heel bijzonder zijn wil ik een stier gebruiken die meer als een tientje kost.
mlkvhoudr
@hookwood en bij jou zou ik juist dure stieren verwacht hebben als fokkerij man
+2
hookwood
@mlkvhoudr Geld uitgeven is niet zo moeilijk....

Ik zit bij @ricardo in de studieclub, dan wordt je vanzelf kostenbewust 😉
mlkvhoudr
@hookwood ben daar ook wel eens geweest en ik vond het mooie koeien bij hem dus ik had het in ieder geval niet door dat het budgetdames waren🙂
+1
BEboer
@hookwood hier ook selectstieren wat gesext sperma en veel blauw. Daarnaast een 400+ contract waardoor je 30÷ korting krijgt ik splits ook dikwijls rietjes als er z tochtig zijn. Ik denk dat ik rond de 7euro zit per inseminatie...
+1
ntd79
Ik vind hetzelf nogal een beperking als je stieren uit gaat sluiten. Als je op de betere helft van je veestapel een paringsadvies toepast, vind ik het nogal zonde om daar niet het maximale uit te halen. Bij een prijsverschil van een tientje praten we bij een bedrijf met honderd koeien over 1000 euro. Dat is natuurlijk geld, maar naar mijn idee brengt het je die duizend ook wel weer.
+1
BEboer
@ntd79 10tje x 2,5 bij de koeien en 2 bij de pinken. Ik gebruik ook duurdere gesexte op het jongvee maar op de mindere koeien consequent blauw
+1
spotmelker
Ik gebruik P/PP op pinken en vaarzen, rest BB. 1,3 ins/ dracht. TKT lijkt nergens op maar ik voel me er lekker bij.
mlkvhoudr
@spotmelker wat is p/pp
+1
hookwood
@mlkvhoudr hoornloos
+1
ted9
Stier van 28 euro is dik 60 gulden. Laten we dan maar niet zeuren over die jaren 80 melkprijs of gebruikten ze toen duurdere stieren. Ondertussen zitten we nog steeds niet op 10000l met 5 vet en 4 eiwit is de gemiddelde leeftijd nog maar amper 5 jr en verdienen die rondrijdende agrarische apothekers goud geld en kopen meer grond dan de gemiddelde melkveehouder in bezit heeft. Maar hobby mag geld kosten 😁
mlkvhoudr
@ted9 dat is het ook echt hobby vandaar het terughoudend inzetten........normaal gebruik ik oudere stieren
+2
ted9
@mlkvhoudr Hier alleen stieren met hoge betrouwbaarheid. Anders is het toch maar speculeren.
cjw73
@ted9 ach dat hobby geld mag kosten is wel met meer dingen aan de hand. De meeste hebben ook een schudder van tig meter in de schuur staan die ze hooguit een week per jaar gebruiken.
ntd79
@ted9 idd, de telefoon of laptop waar je de reactie op hebt getikt had je ook niet in de jaren tachtig, zolang dat nog kan gaat het nog veel te goed.
ted9
@ntd79 Die telefoon of laptop is in verhouding ook veel te goedkoop in vergelijking met een computer in de jaren 80
ntd79
@ted9 oh, ik begreep je verkeerd. Een rietje is dus nu veel te goedkoop?
ted9
@ntd79Melk is te goedkoop en als de dure stieren het gewenste effe zouden hebben maakte de prijs niks uit alleen is dat niet zo
+1
ntd79
@ted9 ik had ooit eens de strategie om echt op kostprijs te boeren, 2008 tot 2012 ongeveer. Zo ongeveer in mijn ogen het allerdomste wat ik heb gedaan is inkruisen. Ik weet, dat pakt bij anderen heel goed uit, daar hoef ik geen discussie over. Maar tot op de dag van vandaag zit ik nog met de nadelige gevolgen ervan. Dus op dit hoofdstuk ga ik niet mee in het scherp zijn.
+1
ted9
@ntd79 Waarom zou je moeten inkruisen om op kostprijs te boeren er zijn toch voldoende stieren tussen de 10 en 15 euro. Die hele sperma handel kun je vergelijken met dure luchtjes voor vrouwen hoe duurder ze zijn hoe meer er van verkocht word
ntd79
@ted9 dat ging niet om de prijs van de rietjes. Dat is een heel klein miniem lullig detail. Dat ging om het grote plaatje. Ik bedoel ermee te zeggen dat ik toen wel zag hoe snel iets van je af kan gaan. Als je dan van die zak en vleesuiers krijgt dan wil je dat het liefst zo snel mogelijk corrigeren en dat gaat met gewoon goede en gemiddelde stieren niet snel genoeg. Maar zoals gezegd, het was indertijd niet mijn slimste keuze, maar je zult er toch mee om moeten gaan. Dus tuurlijk, als je niet zo'n uitglijder hebt gemaakt hoef je die ook niet ingrijpend te corrigeren.
ted9
@ntd79 Oke dan snap ik het wel
Melkboer16
@ntd79 haha, zak en vleesuiers?
Ik ken er ook genoeg die inkruisen en daar bij zweren maar de enige die er wel bij vaart is de verkoper van die stieren. Ook veel te dure rietjes van stieren die we in de MRY tijd nog te slecht vonden!
Weer later kwam er zo’n klein mannetje met een alpinopetje veredelde vleesstieren verkopen met van die “Thorwalduiers” zei mijn stageboer ooit.
Met jerseys zal het ook zo gaan
Vdejong
@Melkboer16waag ik te betwijfelen.
+1
ntd79
@Melkboer16 daarom betrek ik het ook uitsluitend op mijzelf, bij een ander zal het goed werken, maar hier heeft het echt niks goeds gebracht. De pest is alleen dat de eerste probeerlichting behoorlijk goed uit pakte door een zeer goede Zweeds roodbonte kruisingsstier, die in die tijd best veel goede koeien heeft voortgebracht. Daardoor werd ik enthousiast. Maar toen kwamen de dikke propjes met vleesuiers en die wat wel melk wilden geven die knappen na het derde kalf door het uier. In de fosfaattijd kon ik gelukkig behoorlijk opruiming houden in dat spul. Wat je nu nog soms tegenkomt is dat ze zich niet genoeg weggeven en aan het eind te dik zijn, maar dat wordt gelukkig steeds minder.
grös
@ntd79
Inkruisen is ook meer voor bedrijven met een gemiddeld of wat kariger rantsoen, en waar de omstandigheden niet ideaal zijn naar MDV-begrippen. Vroeger had ieder gebied in Nederland en Europa zijn eigen koeienras, dit was natuurlijk naar de omstandigheden gefokt. Ze hebben ze later wel meer op productie gefokt maar het worden natuurlijk nooit Holsteins, qua productie.
Met Fleckvieh is er ook genoeg spreiding, een paar keer een onbekende stier gebruikt en dat had je er ook wel eens zo'n vleeskoeien-uier en veel te weinig geven. Zweden waren ook niet de beste producenten, gingen wel redelijk lang mee, Peterslund is via de Coöp ook veel te veel ingezet, voor productie moest je eigenlijk Deens roodbont hebben. Maar Holsteins die tegenvallen op productie of gezondheidseigenschappen hebben we hier ook genoeg gehad, ik hoef geen zuivere dieren meer.
+2
Ynze Oenema
@grös

Nou Anne 😉 ik denk dat inkruizen ook prima bij een hoge productie past. Ligt er gewoon aan welke stieren je kiest. Het is wel moeilijker goede goedkope kruislingen te kopen als goede goedkopere holstein stieren.

Mijn beste koe is een BS 2e jaars met nu 11629 liter in 180 dagen. Lees ik nu uit de computer. Moet je de biest melk nog afhalen 😉. Geeft momenteel 60,78 liter.
ntd79
@Ynze Oenema Brown swiss zul je me niet over horen, zie dan alleen de toegevoegde waarde op een holstein niet. Wij hadden er ook net zo goed Noren bijlopen van 55plus, ook van 25 tot 30 en niet vooruit te branden. Alleen het knalt alle kanten op aan, en naar mijn idee net iets te vaak naar de verkeerde kant. Maar ik zeg ook niet dat het verkeerd is. Alleen hier werkte het niet, en misschien paste het ook niet bij mij, zie toch het liefst een holstein, hoog op de poten en in uier.
+1
grös
@Ynze Oenema
Poh Ynze, maar gewoon bij brown swiss blijven, dat zijn tenslotte wel Amerikanen dus ook veel liters 😅
Vdejong
@grös
Quote:
Inkruisen is ook meer voor bedrijven met een gemiddeld of wat kariger rantsoen, en waar de omstandigheden niet ideaal zijn naar MDV-begrippen
wat een onzin. Hebben hier ingekruisd met van alles en nog wat, alleen Fleckvieh waren we huiverig voor. We molken hier 10000kg met 4,45 vet en 3,60 eiwit.
grös
@Vdejong
Toch heb ik ook wel genoeg goede flechvieh, alleen een paar dan dacht je de 1e lactatie van, ze moeten nog wat opstomen, maar nee hoor 2e lactatie nog maar 10 liter na 90 dagen, waren nog wel goeien voor de slager gelukkig.
achterhoeker2
@ted9 Kon het niet beter verwoorden, er is hier in de jaren tachtig kingway elevation very gebruikt een hele matige stier maar koste wel 125 gulden .
marcsterreborn
Koeien sperma is echt onbetaalbaar
Vdejong
@marcsterreborn is dat nieuw? Zelfbevruchtende koe?😃
mlkvhoudr
@Vdejong gender neutraal die beestjes doen gewoon mee met de hype😎
ntd79
@marcsterreborn dat lijkt me ook erg zeldzaam spul😏
+1
cs-agrar
Duurste hoef je niet te nemen, das toch meer gokkerij dan fokkerijj. Moet degene nemen die je past.
Melkboer16
Er is zelfs gebrek aan goed sperma😂 Tenminste in de humane sector.
Vdejong
@Melkboer16 hoe kan de wereldbevolking dan zo groeien?
fries8
Maakt mij niet meer uit. ben overgestapt op een eigen stier dier werkt 24 uur per dag geen zondagsronde en altijd drachtig
+1
torrarica
@fries8 Maar wel blijven oppassen, het blijft een stier ,en al is hij nog zo mak...
mlkvhoudr
De desbetreffende stier

k-l.nl/webshop/holstein/…
+3
JappieJo
@mlkvhoudr mooie stier vooral als je rookt in de melkput.
mlkvhoudr
@JappieJo goed dat je het zegt, vreemd genoeg staat die op de kaart waar ik hem van heb op 98

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+1
JappieJo
@mlkvhoudr scheelt ook nog 700 kg melk.
Ik zou hem zelf niet inzetten, zitten mij te veel extremen in.
Nou zou ik ook niet teveel waarde hechten aan mijn fokkerijvisie, die bestaat uit 2 stieren, goede en luxe Belgen en extreem lichte Belgen
mlkvhoudr
@JappieJo ik heb gelijk antwoord gekregen van 98 is op basis van de nlse dochters dus op basis minder dieren
+1
slagroomvla
@mlkvhoudr Was vorig jaar 25 euro, en met een beetje zeuren voor onder de 20 in het vat. Geen stier om overal op te drukken.
mlkvhoudr
@slagroomvla op welke soort koeien vind jij hem passen?
+3
slagroomvla
@mlkvhoudr Brede buffels die wat krap in de melk zitten, daarnaast is een stier met kromme poten onderhand ook wel is handig, laatste jaar 2 vaarzen met strekpoten... veel te veel stieren vererven veel te steile poten tegenwoordig.
+1
Hans van Bergen
@slagroomvla 94 klauwhoek is geen sterk verhaal net als min 0.15 vet verder een zeer complete stier
mlkvhoudr
@Hans van Bergen wat is het probleem met klauwhoek waar krijgen ze dan last van?
+1
ted9
@mlkvhoudr Mortellaro stimkpoot enz.
Noorderling
@ted9
Maar ook vooral wanneer de klauwen niet drogen, als de vloer droog is en diepstrooisel kun je 90% van de probleemgevallen voorkomen.

Gebruik al jaren geen voetbad meer, een enkel geval een of twee keer een week verbandje om en genezen 100%.
Hans van Bergen
@Noorderling Er is nog nooit, in het gehele universum, een koe genezen van mortellaro. Hoge klauwen kun je beter opkappen en de huid hangt minder in de stront

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
74
DEELNEMERS
28
WEERGAVES
0