Tochtdetectiesystemen

Welke ervaringen zijn er met de verschillende systemen en brengen zij financieel een meerwaarde voor het bedrijf.
Vele melkveehouders vertellen dat ze voldoende de bronst van hun dieren zien, maar als je dan met een collega praat die een bepaalt systeem gebruikt daalt hun tussenkalftijd toch telkens met een10 tot 20 dagen naargelang de problemen.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 29/11/2011 12:08 door jo.

Deel dit topic

Reacties

puddingbroodje
Als het daadwerkelijk 10 tot 20 dagen tkt bespaard scheelt dat een beetje, maar als je koeien tochtig ziet die je anders nooit zou zien en met allerlei hormonen aan de gang moet krijgen!
ejb
baarmoeders die niet actief zijn worden niet tochtig en dan helpt een tochtdetectiesysteem ook niet.

zou eerst eens beginnen met bijhouden hoeveel tochten je nu eigenlijk mist dit kun je doen aan de hand van diegene die de koeien opvoelt die nog niet geinsemineerd zijn en maak daarna eens een rekensom voor jezelf of het uitkan of niet.
anonymous_269
Hier ben ik volledig akkoord mee, maar bv. een koe die drachtig getest werd en dan toch niet blijkt drachtig te zijn wanneer ze naar het einde van de lac. gaat. (heeft tussenin niets getoond die waarneembaar was met het oog)
Zou deze dan kunnen gevonden worden met een tochtdetectie.
In mijn geval heb ik nu zo'n koe die 88 p geeft in 2de lac. en die dicht bij een ex status zou komen maar in plaats daarvan mag ze naar de slacht.
Er loopt er nog eentje rond die regelmatig bronstig wordt maar niet drachtig geraakt en nog 3 andere die niets tonen ondanks een behandeling.
Wij hebben 2.2 ins. nodig gem.
% non return 56 dagen na 1ste ins. is 43
% drachtig na 1ste. ins. 47.7
TKT 423 deze wordt nu verwacht rond de 405
ejb
ik had er ook 1 ze had de tijd maar geen kalf en toch was ze toendertijd drachtig gevoelt maar toen de dierenarts haar opvoelde zij hij dat de eierstok inactief was dus de koe was niet tochtig geweest.
pieta
ejb Schreef:
-------------------------------------------------------
> ik had er ook 1 ze had de tijd maar geen kalf en
> toch was ze toendertijd drachtig gevoelt maar toen
> de dierenarts haar opvoelde zij hij dat de
> eierstok inactief was dus de koe was niet tochtig
> geweest.

Wij hadden er ook een en die bracht voor de slacht meer op dan een vaars voor export. Dat was toch nog meegenomen.
tok
Beste jo, waarom hebt u die 88 punten koe niet geïnsemineerd meer?
anonymous_269
Tok, deze koe woog vandaag 840 kg en gaf nog amper 3 liter melk.
Moest deze week drooggezet worden , dus als ik zo'n koe nu nog bevrucht denk ik dat we de problemen opzoeken voor de volgende lac. worden te vet met leverproblemen en dergelijke meer.
Het is altijd spijtig om zo'n dier af te voeren, gelukkig heb ik van haar een zeer mooie Bolton dochter lopen dus wie weet?
Karsjen Tamminga
Zou deze dan kunnen gevonden worden met een tochtdetectie
Denk het niet jo
Vooral de tochtig koeien in de nacht vind je beter staan morgens mooi op het scherm
1 van de reden dat ik ook korter tussenklaftijd krijg .ben er meer mee bezig
Koe die niet tochtige wordt en nooit op het schermstaat .laat ik eerder de veearts na zien
Anders dacht ik wel eens heb ik hem nu weer niet gezien als we 21 dagen verder waren
pieta
jo Schreef:
-------------------------------------------------------
> Welke ervaringen zijn er met de verschillende
> systemen en brengen zij financieel een meerwaarde
> voor het bedrijf.
> Vele melkveehouders vertellen dat ze voldoende de
> bronst van hun dieren zien, maar als je dan met
> een collega praat die een bepaalt systeem gebruikt
> daalt hun tussenkalftijd toch telkens met een10
> tot 20 dagen naargelang de problemen.

En hoeveel dagen wordt die dan? Dat is natuurlijk het belangrijkst.
jan w
De meesten zeggen veel hoger te zitten , maar uit de bedrijfsvergeliking van Uniform-Agri blijkt (1200 bedrijven ) dat het non return na de 1e inseminatie zo rond de 38 % schommelt.
Voor 4 jaar geleden heb ik bij de robot ook een offerte gead over aktiviteitsmeting. Dan doe je het niet, maar als ik het goed heb lag het bedrag zo rond de € 4800.00 .
Van onze scanner hoorde ik dat lata het systeem verhuurt voor € 25.00 per koe.
Farmer_
We hebben hier op het andere bedrijf nogal last van slechte tochtigheid, veearts zei dat het ei moeilijk springt, voelde nogal hard aan zei hij ende eisprong komt moeilijk/laat op gang, ze laten ook vrijwel geen tochtigheid zien, met insemineren voel je ook niet veel opzwelling/activiteit, vreemde is thuis hebben we er geen last van en wel goede tochtigheid en drachtigheid,terwijl op dit andere bedrijf ze tot eind september hetzelfde voer gehad hebben, s'nacht is er wel misschien (te) veel licht aan in die stal, is misschien een oorzaak?.
Iemand een idee?
jan w
Van CRV hebben ze opendagen momenteel over ovalert.
anonymous_146
Is dat alles ovalert???? zit je als nog met die dingen om de poten!!! Zal door in amoniak vast lager mee gaan als 1 aan de halsband
boesje
Heb 8 jaar systeem van nedap gehad in halsbanden. Na 7 jaar beginnen de eerste uit te valllen (batterij leeg). Op zich beviel het goed. Je konblindelings insemineren bij alleen een hoge activiteit. Bij lage activiteit wist je dat de koe ziek was of anderszins iets mankeerde. Ik heb nu ruim 8 jaar niets meer. Mis het niet echt.
Een stier in een hok naast de koeien is het beste systeem. Op de tweede plaats je eigen ogen.
hookwood
Zo'n stier ernaast werkt ook goed idd:

anonymous_269
Akkoord een stier in de stal werkt maar het risico is ook groot, bij ons hier in de buurt is er spijtig genoeg opnieuw een landbouwer om het leven gekomen die aangevallen werd door een stier, de zoon had nochtans gezegd tegen zijn vader van niet tussen de koeien te lopen.
Persoonlijk voer ik liever een koe te veel af dan dat er iemand van de familie moet verongelukken.
hookwood
In bovenstaande situatie loopt de stier niet tussen de koeien, maar in een aangrenzende ruimte. De tochtige koeien melden zich bij de stier en daardoor is het eenvoudiger om de tochtige koeien te detecteren.
brabo
vroeg of laat zal deze stier ook een keer afgevoerd worden en dan moet je toch in zijn hok komen om hem de vrachtwagen op te krijgen. Nadat ik ook eens mishandeldben door zo'n grote jongen, vind ik dit een heel vervelend karweitje geworden.
pieta
brabo Schreef:
-------------------------------------------------------
> vroeg of laat zal deze stier ook een keer
> afgevoerd worden en dan moet je toch in zijn hok
> komen om hem de vrachtwagen op te krijgen. Nadat
> ik ook eens mishandeldben door zo'n grote
> jongen, vind ik dit een heel vervelend karweitje
> geworden.

Dat is wel op te lossen Brabo. Je voert de stier af als je een koe hebt die niet meer drachtig te krijgen is. Je jaagt deze op de vrachtwagen en dan zit die enorm gefrustreerde stier er zo bovenop.
Zo hebben wij ooit twee driejarige niet afgerichte hengsten gevangen. Gewoon een merrie voor in de vrachtauto. Dan is het zo gebeurd.
brabo
vrachtrijder heeft altijd al een koe geladen in de wagen als hij hier stier komt halen. Maar uit zichzelf op de wagen lopen heb ik er hier nog geen een zien doen. En omdat de stieren dan toch een beetje in de stress schieten, is niet te voorspellen hoe ze zullen reageren op een boer en/of vrachtrijder in hun hok.
anonymous_8
dat zijn zeker niet de leukste klussen, en inderdaad niet zonder risico. Maar met slim denken en handelen kun je ver komen, en zelfs voorkomen dat jebij hem in het hok moet. Stieren zijn doorgaans niet van de benauwde en behoorlijk nieuwsgierig. Met een beetje geduld lukt het vaak wel om ze uit zichzelf de wagen in te laten lopen. En dan is het aan de vrachtwagenchauffeur om snel het hek dicht te doen...

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's dieren , melkveehouders , tussenkalftijd en meerwaarde geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
1