'Wateroverlast toont noodzaak klimaatplan'

Nieuwe Oogst slaat op hol, alsof wat heffingen natuurrampen weten te voorkomen:

In Zuid-Limburg, België en Duitsland zorgt extreme wateroverlast voor veel leed. Tientallen boeren zijn gedupeerd, de exacte schade aan bedrijven en percelen is nog moeilijk in te schatten. Het wassende water kwam zo snel op dat nauwelijks maatregelen konden worden genomen.

Deel dit topic 'Wateroverlast toont noodzaak klimaatplan' (nieuweoogst.nl)

In Zuid-Limburg, België en Duitsland zorgt extreme wateroverlast voor veel leed. Tientallen boeren zijn gedupeerd, de exacte schade aan bedrijven en percelen is nog moeilijk in te schatten. Het wassende water kwam zo snel op dat nauwelijks maatregelen konden worden genomen.

Grasbaal

Laatste  |  

Reacties

+3
sorry
Ach een stukje van ester de sneu...
+7
Nevergiveup
Ik weet niet , Saoedi Arabië was vroeger oerwoud , en zo zijn er veel gebieden op aarde extreem veranderd in duizenden jaren.

Zijn de geleerden ook gewoon te dom om te begrijpen dat je daar nul , nix aan doet ?

Als morgen dat rotsblokje bij La Palma afbreekt staat Nederland volgende week ook tot amersfoort blank.

We hoeven de aarde niet te vervuilen , maar we kunnen beter ook wel een beetje realisties verder leven denk.
+2
arie.j
Quote Reactie van @Nevergiveup:
Ik weet niet , Saoedi Arabië was vroeger oerwoud , en zo zijn er veel gebieden op aarde extreem veranderd in duizenden jar

Als klimaat verandering je niet uitkomt, nou dan ontken je het gewoon , niet waar?
Of anders begin je over de ijstijden en mammoets, lekker terzake hoor....
Net zoiets als dat iemand verkeersregels en verkeerscontrole maar onzin vind omdat er vroeger in oorlog veel meer doden vielen.
"Ik weet het niet" zei Nevergiveup.
En vervolgens probeert die alles onderuit te halen, omdat eventuele maatregelen niet naar zijn zin zijn. Of veel te ver gaan.
Het netto effect van die maatregelen kun je inderdaad een vraagtekenen bij zetten, vooral als China, India enz. weinig tot niets doen
Maar dat de temperatuur op aarde én in Nederland de laatste tientallen jaren gestegen is en nog steeds stijgt is gewoon een hard feit. Dat de Poolijskappen en gletsers enorm hard afnemen is ook een hard feit
\Dat in Nederland de westcirculatie in de zomer met depressies , zoals vroeger die veel voorkwam, nu vrijwel verdwenen is idem dito.
En dat tengevolge daarvan nu in de zomer er of droogte , óf grote buien zijn ook.
+9
Nevergiveup
@arie.j Beetje Framen Arie ?

Ik ontken niks , ik vraag om realisties te zijn , er zijn ook altijd warme en koude perioden op aarde geweest.

Zoals gezegd we hoeven.de Aarde niet te vervuilen , mijn energie rekening is trouwens 25 euro /maand electra en gas

Hoe groen ben jij al Arie 😂😁
Nevergiveup
@Nevergiveup ik zie trouwens dat ik 3 euro te veel betaal , eerst zo maar een 🍦voorhalen 😊

(klik om te vergroten)

Nevergiveup
@arie.j google.com/amp/s/…

Dit komt door al die electrische auto's denk

🤣🤣🤣
+3
oubi
@arie.j een belangrijke oorzaak is de groei van de wereldbevolking. Iedere bewoner heeft zijn footprint.
+1
bio boer
@arie.j je gelooft ook alles he wat ze vertellen ? Ik denk dat wij minimaal invloed hebben op klimaat het vranderd gewoon van tijd tot tijd idd hier is het ooits ook noordpool gebied en was de noordzee gewoon bos met sloten baggeren komen hier hele boomstammen om hoog het bos wat vroeger op de zand plaat groeide wat later onder water kwam testaan woor door er klei is afgezet zijn we hemaal aan het door draaien kwa co2 uitstoot als dat al wat doet komt dat alleen door olie stokerij
@arie.j zolang de aarde bestaat is er altijd al klimaat verandering opgetreden ,dat zijn de feiten!!De mensheid is zo slim geworden dat daar een verdienmodel gecreèrd wordt waar we nu allemaal aan gaan betalen,co2 heffing,stikstof en ga zo maar door,het groote probleem moet je toch gaan zien in de wereld bevolking die is veels te groot.
+2
dorpsrandhoeve
@arie.j Ik denk dat je voor een deel in elk geval gelijk hebt. Het andere deel misschien ook wel, maar dat week ik niet.

Als je alleen al kijkt, wat er de laatste 30 jaar bij gekomen is aan bebouwing, en wegen. Alleen daardoor stijgt de temperatuur al. (stralingswarmte) Dus dat er opwarming is, dat denk ik niet, dat weet ik zeker. Zie de soms prachtige reclameborden die ook nog de temperatuur aangeven. Staan ze langs de weg of tussen bebouwing, dan geven die vaak al meer dan 5 graden teveel aan. Dat er door co2 uitstoot de temperatuur stijgt dat weet ik niet, ik probeer er wel wat aan te doen, door zonnepanelen leveren wij meer terug dan we gebruiken op het moment. We vliegen niet, en maken niet eens zoveel kilometers met de auto.
+1
George
Quote Reactie van @dorpsrandhoeve:
Als je alleen al kijkt, wat er de laatste 30 jaar bij gekomen is aan bebouwing, en wegen. Alleen daardoor stijgt de temperatuur al. (stralingswarmte) Dus dat er opwarming is, dat denk ik niet, dat weet ik zeker.

Dat is zeer zeker een van de redenen. Als ik met de auto in de winter tijdens vorst in het dorp ben geeft mijn auto als ik vertrek daar anderhalve graad hogere temperatuur aan dan bij ons in buitengebied. Ik heb eens ooit de test gedaan en terug gereden en even gewacht en in dorp liep temperatuur weer anderhalf graad op. Huizen verliezen warmte , geparkeerde auto's waarmee gereden is verliezen warmte etc. Maar tijdens hete zomerdagen worden al die muren daken , asfalt , geparkeerde auto's ook loeiheet en straalt ook meer warmte uit en hitte blijft ook meer hangen dan in buitengebied. Dus inderdaad nemen problemen toe bij bebouwing en versteding van het platteland.
+4
de hoef
@arie.j ik had jou bij de slimmeriken staan, maar daar komt verandering in , klimaat is van alle tijden , niet meer niet minder
+1
Jannus
Quote Reactie van @Nevergiveup:
Saoedi Arabië was vroeger oerwoud

Klopt,mijn groot vader was Tarzan de vliegende olie sjeik
+5
weurding
Is niet met geld op te lossen, hoe graag de graaiers dat ook willen, honger in de wereld wel, maar daar branden de heren de vingers niet aan
+10
Boerbakje
Agenda 2030 klimaat criss, dat klimaat plan was er al lang.
Alles wat gebeurt en in het narratief past zal (mis-) gebruikt worden om deze agenda er door te jassen.
Het klimaat is altijd aan veranderingen onderhevig geweest dat de mensheid hier een factor in is zal ik niet ontkennen.
Maar het beleid wat nu voor de deur staat gaat dit echt niet oplossen.

We gaan van crisis naar crisis vooral gebaseerd op verwachtingen en modellen en beeldvorming.
Na elk rondje crisis is de grip van de overheid op de maatschappij groter en voor de meeste financieel een stapje terug.

Mensen wordt wakker!
+4
diezel
Quote Reactie van @Boerbakje:
Mensen wordt wakker!

Tsja, de Nederlander......
ibb.co/tChqwZH/

Echt geheimzinnig doet Mark's boekvrintje er niet bepaald over. Weinig om over te complotten. 😞


Spuit11
@diezel De reacties lezende krijg ik niet de indruk dat Klaus zo geliefd is...
+4
Spuit11
@diezel Je weet het doel hiervan toch?
Wanneer alles plat ligt ontstaat er een gigantische chaos. Lege schappen, je kan niet bij je banktegoeden etc. Na een tijdje is er een oplossing en daar zal om worden gesmeekt. De bezittingen inleveren maar je krijgt wel een basisinkomen.
Maar. In een wetteloze maatschappij geldt het recht van de sterkste, en dat zijn niet de viespeuken in hun maatpakken. Dat wordt denk ik ook het moment dat Schwab cs hun hand hebben overspeeld. Want wij, wij helpen elkaar. Wij laten ons niet uitspelen.
diezel
@Spuit11
Ja, weet ervan. Mooi verwoord. 👍
bio boer
@Spuit11 altijd losgeld in huis hebben er hoeft niet veel tegebeuren als je pinpas het niet meer doet
J Andringa
Quote:
De hevige overstromingen lijken het directe gevolg te zijn van het veranderende klimaat. Het weer is onvoorspelbaarder geworden dan ooit het geval is geweest.

Ik weet niet of het aan mij ligt maar als ik even doordenk over deze zinnen dan krijg ik kortsluiting in mijn hoofd

de betekenis van klimaat volgens de van Dale:

Betekenis 'KLIMAAT'
Je hebt gezocht op het woord: KLIMAAT.

kli·maat (het; o; meervoud: klimaten)
1
gemiddelde toestand van de atmosfeer in een bep. gebied: een tropisch klimaat


Door de beschrijving van het klimaat als de gemiddelde toestand in de atmosfeer suggereer je naar ,mijn mening al dat het niet constant is. Atmosferische toestanden zijn niet continu hetzelfde. De mens neemt een bepaalde situatie die hij/zij het meest ideaal is vind en dat moet dan tot in eeuwigheid zo blijven. Dit is helaas niet de realiteit. Het zal best zo zijn dat door boskapperij en daaropvolgende verwoestijning wij zelf invloed hebben op het klimaat. Maar "veranderende klimaat" blijf ik een hele rare woord constructie vinden.

Net zo gek of nog gekker misschien wel is de 2e zin: Het weer is onvoorspelbaarder geworden dan het ooit geweest is... wie zegt dat, en wie ben je om dat te kunnen zeggen op de totale leeftijd van deze aardbol. Veel meer woorden hoef ik er ook niet aan vuil te maken, het spreekt wel redelijk voor zich. Ik ga maaien
+7
Twentsch Land
Komende jaren met veel warme zomers en droogte van doen krijgen !!! Aldus een jaar geleden.

Nu weer te te doen krijgen met natte ..... tja ...... het weer !!!! Soms is het droog en soms is het nat....
Farmer_
Overstromingen waren er altijd al.
+5
Nevergiveup
@Farmer_ De gevolgen van natte voeten word ook steeds groter , hier hoorde ik vandaag dat in de nieuwbouw wijk hier stukje verderop er houten vloeren bol staan. Dit komt omdat de kruipruimte vol met kwel water staat.

30 jaar geleden ging ik als kind daar mee hooien , dan vroeg ik , waarom.is daar een stuk niet gemaaid pa , die zei daar zit een kwel plek mijn jongen dat moeten we laten staan.

Nu staat er een nieuwbouw wijk tja .....
+1
Noorderling
@Nevergiveup
Overal waar rivierklei is, is het water ooit gekomen.
Zo koud dat de sneeuw, ijs en rotsen weer de hondsrug of utrechtse heuvelrug op gaat stuwen wil ook niemand het hebben. Zullen de rivieren ook ooit ontstaan zijn door elke dag 10milimeter?
Huidige puinhoop komt mede doordat we denken dat we tegen natuur op kunnen vechten. Tot een bepaalde mate lukt ons nederlanders dat, maar niet volledig.
Nevergiveup
@Noorderling zo is het , simpele boeren uitleg.
weurding
@Nevergiveup nieuwbouw met houten vloeren? Meende meeste werd met vloerverwarming gebouwd
+1
Nevergiveup
@weurding het meeste staat er ca. 15 jaar , dus niet helemaal nieuw.

We hebben hier drie weken geleden noodweer gehad , en afgelopen woensdag/ donderdag 70-80 mm neerslag , en.nu komt de kwel druk ook nog.

Dus ik denk gewoon hout op de beton wat nu gaat werken door wekenlang water onder de vloer.
groeier
Quote Reactie van @Farmer_:
Overstromingen waren er altijd al.

Ja, maar de buien zijn een stuk heftiger en de zeespiegel stijgt harder.
+1
Nevergiveup
@groeier Ik zag hier op het bord dat de elbe ergens in augustus 1910 of zo het hoogst ooit was geweest , dus toen zal het ook wel niet zachtjes geregend hebben.

Maar goed ik ben er ergens ook wel mee eens dat de CO2 uitstoot omlaag zou moeten op een wel realistische zin.

Lucht en scheepvaart is best een grote factor , dat mensen 5 x per jaar met een vliegtuig op vakantie willen 5000+ km van huis vind ik dan eigenlijk niet normaal , hopelijk worden mensen ook tevreden als ze een keer in de twee jaar dit voldoende zouden vinden , daar is wereld wijd nog veel te halen. Er is gewoon veel CO2 door ongeremd fun reizen.

Daarnaast zie ik hier bv. Wel goed geïsoleerde huizen , maar dan wel weer een 6 maanden dampende jakoezie in de tuin , met roodgloeiende IR verwarming in het afdak ernaast tja .....

Deze dingen mag je niets van zeggen want dan komt het te dicht bij de mensen.
+1
weurding
@Nevergiveup zomer 1501 was er al hoogwater in de elbe
de.m.wikipedia.org/wiki/Hochwasser_der_Elbe/
groeier
Quote Reactie van @Nevergiveup:
dus toen zal het ook wel niet zachtjes geregend hebben.

En dan is Limburg niet eens getroffen door een wolkbreuk, kan je nagaan wat dat in de toekomst nog aan kan richten.
+6
George
Tja zoiets wordt dan geschreven in een LTO blad.
+2
diekman
@George da's pas echt sneu
+2
Spuit11
@George dat is net zoiets als d66 die de democratie loost, VVD die groen gaat doen, CDA die de boeren verloochent en CU die het lot een eindje helpt en God even overslaat met oa abortus, voltooid leven en orgaanroof .
+6
MaFlodder
Ah gut.. Esther de Snol heeft ook weer iets te melden... Veilig droog achter het toetsenbord als typemiepje deze watersnoodramp misbruiken om deze toe te schrijven aan het zogenaamde veranderende klimaat en daarmee indirect de boeren weer in de framende hoek te kunnen drukken. Boeren die nu in Limburg keihard werken samen met anderen om alles en iedereen daar in veiligheid te brengen. Sectorverrader...
j h p
Laat me zich eens verdiepen wat de bijdrage is van gebieden vernatten en opvanggebieden vol bouwen, er komt zo steeds minder buffer.
+10
weurding
Men mag zich nog gelukkig prijzen dat het overgrote deel van de machines en hulpvoertuigen nog op de vertrouwde diesel draait, ga daar maar eens het water in met die accuzooi, hopeloos
Jean-PierreK
Even de redenatie volgen: door de huidige hoeveelheid broeikasgassen krijgen we overstromingen. Vervolgens willen we klimaatneutraal worden. Dus de hoeveelheid broeikasgassen blijft gelijk. Zijn we dan van de overstromingen af?

Zeg het maar niet tegen Timmermans. 🙈
Nevergiveup
@Jean-PierreK haha , ja dat zal tie leuk vinden Frans ,

De overstroming van de maas in 1993 is al 28 jaar geleden. Toen was de wereld economie nog veel kleiner en de CO2 uitstoot nog vele malen minder. We moeten wel realisties blijven , de natuur heeft nu eenmaal zijn grillen zo af en toe.
Brutus64
@Nevergiveup volgens mij is de CO2 uitstoot nu echt wel minder dan 1993
Nevergiveup
@Brutus64 huh , weet je wat er allemaal aan industrie in China en Azie is bijgekomen ?

Om er één te noemen:
Het aantal vliegtuigen op Schiphol alleen al is ongeveer verdubbeld , wat CO2 minder ????
Nevergiveup
@Brutus64 luchtvaartnieuws.nl/nieuws/categorie/…

Het was zelfs ruim 70% in 1993 minder als vorig jaar.

Volgens het RIVM natuurlijk niet want die kunnen niet verder tellen dan 0,9km

Natuurlijk is de CO2 drastisch toegenomen in de laatste 28 jaar.

Of de Rotterdamse haven , die zat er ook niet zo goed in bij RIVM :

1 bootje die in 1993 nog niet vaarde voor de fun als voorbeeld:

google.com/amp/s/…
Herwin P
@Brutus64 Er zijn uit onderzoek van ijskernen duidelijke aanwijzingen dat niet de temperatuur stijgt door meer co2 in de lucht, maar dat er meer co2 in de lucht komt door stijging van de temperatuur op aarde met een vertraging van honderden jaren
Nevergiveup
@Herwin P Dan is de vraag hoe komt dat ?

Feit is dat de zon vandaag alleen al meer , of anders gezegd wel 10.000 x meer warmte op de grond straalt in alleen al in Nederland dan dat wij mensen ooit zouden kunnen , of nodig zouden hebben.

Probeer s' winters alleen je tuin maar eens net zo warm met vuren te maken als dat het nu is. Dan heb je elke 5 meter een vuur nodig als het al lukt.

Dus de Zon straalt 10.000 x meer warmte op aarde dan dat wij ooit nodig zouden hebben , zou de Zon soms een standje hoger staan , wie weet het ?
T60401
@Nevergiveup Wie zegt dat de afstand tussen de zon en aarde altijd het zelfde is. Een paar lichtjaren korter bij kan zomaar een paar graden schelen.
Nevergiveup
@T60401 Denk dat ze dat vrij precies kunnen meten , echter er is ook nog een ruimte sonde onderweg naar de Zon om onderzoek te doen. De hoeveelheid energie die de zon afgeeft varieert ook met een cyclus , echter weet de mensheid daar niet precies hoe dat gaat en in de geschiedenis was.

Als de Zon bijna op is wordt het een supernova , dat is wel bekend , dan hebben we de kachel niet meer nodig.

Dat staat trouwens ook in de bijbel dat de aarde door vuur zal vergaan onder de gelovigen onder ons

Maar nu ga ik eerst een bakkie doen en genieten op deze mooie zonnige dag , ik kan het Hooi ruiken achter de boerderij 🌞🌞🌞
Nevergiveup
@Nevergiveup In Rusland hebben wetenschappers trouwens gezegd da vanaf 2025 de aarde afkoelt en er een kleine ijstijd aankomt , het zou vanaf nu in de winters al merkbaar kunnen zijn.

Dat is wel fijn voor Timmerfrans , dan kan tie in 2030 zeggen kijk eens hoe lekker koel het geworden is met al onze maatregelen 🙄
+1
weurding
@Nevergiveup ongetwijfeld een mooi boek de bijbel, maar met alle huidige technieken kunnen ze nog geen ramp voorspellen als in Duitsland en limburg dus hoe men aan die wijsheid kwam dat de aarde op die manier vergaat?
+4
demelkboer
Misschien moeten die dalen en uiterwaarden niet volgebouwd worden met huizen hotels parkeer plaatsen e.d. scheelt hoop waterberging.

Vroeger moesten de boeren langs decuitwaarden het puntdraad in de winter nog op gokken om de doorstroming bij hoogwater te bevorderen. Nu zijn de uiterwaarden een oerwoud
+3
Noordoost
@demelkboer sws stoppen met bouwen op het platteland, hoe meer bebouwing hoe minder waterbergend vermogen er over blijft...
Gras/bouw land neemt vocht op, beton en asfalt niet...
@Noordoost Juist grootte steden afbreken , zoals Almelo , Hengelo Enschede Deventer Zwolle, Almere , Dronten , kampen . futer met , herontginnen , bewoners naar rusland verbannen.
+7
hookwood
Hoog water is van alle tijden...

m.facebook.com/story.php/…

(klik om te vergroten)

+4
harke
Ze doen net alsof zulke regenval uitzonderlijk is en alleen maar in de toekomst erger is.
Maar in het verleden gebeurde dit ook wel.
Ik weet nog goed dat we in 1993 en 1998 compleet verzopen zijn .
Toen hoorde je er niemand over.
Alles wordt uitvergroot.
groeier
Quote Reactie van @harke:
Maar in het verleden gebeurde dit ook wel.

Je hebt helemaal gelijk, allen de buien/noodweer/overstromingen worden ieder jaar massaler. En dan hebben we nog niet eens gesproken over de gevolgen op voedselvoorziening door overstromingen d.m.v. de stijging v/d zeespiegel i.v.m. temperatuur stijgingen, ook toename extreme droogte periode.
+3
dorpsrandhoeve
@harke Dat klopt, en tegenwoordig heeft daarbij ook nog iedereen zijn tuin voor een groot deel betegeld of verhard. Alles bij elkaar werkt dat gewoon niet mee met zoveel regenval. Ook het feit dat er meer steden zijn, betekend een opwarming bij. Steen en asfalt geeft enorm veel stralingswarmte.
Bekkink
@harke toen was er nog geen jesse klaver en pvdd. Toen geluk nog heel gewoon was
+6
weurding
Had men 200 jaar terug een Frans timmerman gehad was het vast nu droog geweest🙈🙈🙈

(klik om te vergroten)

groeier
Quote Reactie van @weurding:
Frans timmerman

Dat soort sukkels zullen de landbouw nog vaak genoeg nodig hebben.
+1
Groen1
.
Nevergiveup
@Groen1 Ik zie je link ineens niet meer ?

+3
Nevergiveup
Voor diegene die duits kunnen , In Duitsland is de coördinatie en waarschuwings systeem niet overal in orde schijnbaar , dat heeft waarschijnlijk extra levens gekost. De boeren hebben alles gedaan wat ze konden om dat zoveel mogelijk te voorkomen en hulp te bieden.


telegraaf.nl/nieuws/616987936/…
+4
Farmer_
@Nevergiveup Is wel in orde, de betreffende autoriteiten hebben het negeert, de speciale weerdienst hiervoor had al dagen tevoren waarschuwingen af gegeven.
+4
@Farmer_ Ik denk dat we samen met de duutsers fransen , belgen met donder en geweld een eind MOETEN maken aan deze klimaat histery, de voedsel voorziening een week platgooien, en in brussel met de kluppel en de stront tank, orde op zaken stellen.
+5
demelkboer
Merkel werd gister even op haar plek gezet door een burgemeester. OP live televisie. "Wat nou klimaat verandering . in 1796 en 1910 was het water hier veel hoger. Dit soort dingen zijn niet 1 op1 te relateren aan klimaat en al helemaal niet te berekenen" vrij vertaald
+3
Farmer_
@demelkboer
groeier
Quote Reactie van @demelkboer:
in 1796 en 1910 was het water hier veel hoger.

Om de 100 of 200 jaar is wel wat anders als om de 2, of 10 jr
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!