Frans heeft weinig fiducie in melkcertificaten

Mogen wij allemaal een vermogen aan rentedragende stukken omwisselen in certificaten zonder vergoeding waarvan we bij krimpende melkproductie afhankelijk zijn van de grillen van het bestuur of we dat geld terug zien, Frans hoeft dit niet meer te doen en blijft lekker rente trekken. Hij heeft eigen z'n dak gerepareerd. Wat is het toch met die bestuurders die hun functie alleen maar gebruiken als springplank zodat ze daarna hun geld lekker in het vergader schnabbel circuit kunnen verdienen. Ik heb wel een heel vieze smaak in mijn mond nu. En Wunnekink is nooit meer geweest dan een veredelde weekend melker, zonder de bestuursvoorwaarde dat je 'actief' melkveehouder moet zijn was hij ook niet pro forma boer.

Deel dit topic

puntertje

Reacties

sorry
Ja lache hé...frans zijn stukken ...gegarandeerd gedekt

ps..die ene die wel eens groen/geel ziet melkt die ook nog?
Melkboer16
@sorry wie bedoel je?
sorry
Extra eisen stellen, dat ze physiek sterk zijn ..kunnen ze thuis weer aan de slag als hun tijd voorbij is ipv andere lastig te vallen..
+2
Twentsch Land
Als het krap wordt in de buidel wordt er van alles bedacht ..... wordt de komende jaren alleen maar erger ! Er wordt nog wel meer bedacht hoe men aan je centen kan zitten.
+2
cornelissen
Het is inderdaad treurig ,dat het ons niet lukt kwaliteitsbestuurders te vinden, om het geld hoeven ze het niet te laten, want dat is als president-commissaris bij RFC wel oke.
Zijn voorganger P.Boer was ook al een misser.
Nu zijn ze dat dat de voorganger Campina misschien wel gewend om geld in leveringscertificaten te storten, @arie.j vond het zeer begrijpelijk, maar voor de voormalige FrieslandFoods gewone leden is dit geheel nieuw, geld storten om mislukt beleid te corrigeren.
+1
puntertje
@cornelissen idd, 2 voorzitters die niet capabel waren en de nieuwe voorzitter zat er al die tijd al bij aan tafel.
JohnDeere7serie
Gestopt met melken?
+2
diekman
Keurentjes en zoon passen bedrijfsvoering aan
Redactie

Klaas van der Horst
redacteur rundveehouderij

Voormalig FrieslandCampina-voorzitter en zijn zoon passen de bedrijfsvoering aan in Hornhuizen (Gr.). Dit bevestigen beiden.

De melkkoeien en robots worden binnen andere bedrijven in de familie herplaatst.

Frans Keurentjes spreekt van een ‘herschikking van de bedrijfsactiviteiten’. Het is zeker niet zo dat de familie de melkveehouderij de rug toekeert, maar er wordt inderdaad niet meer gemolken op de locatie waar vader en zoon Keurentjes actief zijn, bevestigen ze. Zoon Jeffrey wil zich gaan richten op jongvee-opfok en akkerbouw.

Binnen ons gezin wordt volop doorgeboerd

De stap heeft niets te maken met mogelijk verlies van vertrouwen in de melkveehouderij, verzekert Frans. “We passen ons aan, aan een veranderende situatie, zowel voor een ieder van ons persoonlijk als voor de omgeving rondom ons. Niet bewegen was misschien gemakkelijker geweest, maar we kiezen ervoor om verder te ondernemen. Binnen ons gezin wordt volop doorgeboerd!”

De herschikking was al langere tijd in beraad, maar heeft volgens Keurentjes senior alles te maken met de bedrijfsopvolging en niets met zijn vertrek als bestuurder bij FrieslandCampina, ook niet met zijn activiteiten voor de commissie-Veerman.

1 REACTIES
Deel dit artikel:
Lees ook
PREMIUM
COLUMN28 jun
'Is het erg dat leden FrieslandCampina verlaten?'
PREMIUM
COLUMN21 jun
Hoe gaat voorzitter Keurentjes de geschiedenis in?
PREMIUM
ACHTERGROND17 jun
Solidere financiering RFC biedt concurrentie kans

Reacties
Schuts
16 juli 2021 om 14:45
Tja , de coöperatie een richting opsturen welke vele niet willen . En dan vervolgens als een haas met de staart tussen de benen hem smeren. Ieder woord wat hier vuil aan gemaakt word is er 1 te veel. In een ander interview gaf hij al min of meer aan dat er alweer een leuk baantje als bestuurder ergens anders was. Hopelijk niet in de landbouw .

Beantwoorden
+5
klant
@diekman herschikking bedrijfsactiviteiten, deze variant had ik nog niet eerder gehoord, mooi bedacht.
+5
matt
@klant herschikking
Hier noemen we dat gewoon sjorsen 😀

En Frans zelf draait zorgvuldig duurzaam linksaf,de baantjescarroussell in.
+3
George
@matt
Herschikking van bedrijfsactiviteiten? Weer van die bestuurlijke prietpraat waar we niks aan hebben , van zulke zou ik de werkelijke beweegredenen wel eens willen weten om met melken te stoppen. Geen verlies in vertrouwen in melkveehouderij blablabla. Ik geloof dat volk nooit.
matt
@George weet het ook niet,hij zal het niet zoeken denk ik dan.
George
Quote Reactie van @matt:
weet het ook niet,hij zal het niet zoeken denk ik dan.

Ik zoek het ook niet. 😄
Maar ik ben inmiddels in mijn 15de jaar zonder melkkoeien maar met jongvee en akkerbouw. Ik ben benieuwd of een overnamekandidaat bij Frans daar de kost mee kan verdienen. Als ie het over 15 jaar nog doet dan is het gelukt.
Maar ik denk dat er in die tijd dan nog wel enkele herschikkingen geweest zijn daar.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @George:
Ik ben benieuwd of een overnamekandidaat bij Frans daar de kost mee kan verdienen. Als ie het over 15 jaar nog doet dan is het gelukt.Maar ik denk dat er in die tijd dan nog wel enkele herschikkingen geweest zijn daar.

Grond wordt bij hem in de buurt voor 120.000euro verkocht, is de afgelopen 20jaar verdubbeld, dan kan je niets overkomen. Verhuur voor uien en pootgoed brengt meer op dan netto opbrengst van graan of saldo van bieten. Pootjes omhoog en akkerbouwers uitmelken.
+1
George
Quote Reactie van @Noorderling:
rond wordt bij hem in de buurt voor 120.000euro verkocht, is de afgelopen 20jaar verdubbeld, dan kan je niets overkomen. Verhuur voor uien en pootgoed brengt meer op dan netto opbrengst van graan of saldo van bieten. Pootjes omhoog en akkerbouwers uitmelken.

Ik weet niet hoeveel kinderen hij heeft maar de gegevens dat grond 120000 per ha kost maakt het er niet makkelijker op.
+1
Melkboer16
@George ik denk van niet?!
Het is geen geheim dat Frans al 25 jaar een arbeidsongeschikt uitkering heeft en daardoor tijd en geld had voor z’n hobby!
Dus 2 extra inkomsten waar hij mede daardoor z’n bedrijf ontwikkelt heeft!
Zoonlief komt dus in gespreid bedje en daar hebben we voorbeelden genoeg van gezien.
5 jaar geleden moesten de koeien voor de vorm naar buiten anders was Frans niet geloofwaardig meer maar ik denk dat het extra werk hierdoor hem in de familie niet in dank is afgenomen.
Nu na een paar weken zijn koeien al vertrokken en z’n fosfaatrechten zullen ook wel verkocht zijn.
Obligaties en vertrekpremie daar vinden ze ook wel een constructie voor?
Makkelijk verder boeren en over een paar jaar een nieuwe ‘herschikking van de activiteiten”
Hoe komen ze er trouwens op, we gaan m onthouden net als “functie elders”
marcsterreborn
@Melkboer16 we gaan m onthouden

Onthouden? Over een half jaar hebben we geen actieve herinnering meer aan hem.
robbies
Quote Reactie van @marcsterreborn:
Onthouden? Over een half jaar hebben we geen actieve herinnering meer aan hem

Niet? Ik heb hem sinds zijn vertrek in ieder geval al één keer als "boerenvoorman" zien profileren en praten over oplossingen voor het stikstofprobleem. We gaan die man nog op de meest vreemde plekken het "boerenbelang" horen vertegenwoordigen
+2
Melkboer16
@marcsterreborn ik bedoel de uitspraak “herschikking van de bedrijfsactiviteiten”
Volgens mijn heeft Frans 3/4 kinderen en die zijn allemaal getrouwd met een boer dan mag iedereen het zelf invullen!
In Groningen bestaat geen Saksisch erfrecht dus met de herschikking is niks mis.
De timing is lachwekkend en triest tegelijk!
+2
robbies
@George als de koeien een maand na het terugtreden van Frans vertrokken zijn, dan is het mij wel duidelijk wat de reden was dat er nog gemolken werd.
+2
mlkvhoudr
@robbies waarom niet andersom de zoon heeft besloten niet verder te willen melken en dat dat totb gevolg heeft gehad dat pa moest stoppen met bestuurlijk werk lijkt mij veel logischer, hier zit meer denk en voorberridingswerk in dan een maandje
+1
matt
@mlkvhoudr volgens mij zeggen,jullie allebei hetzelfde.
mlkvhoudr
@matt ja nu je het zo zegt zo had ik t ook kunnen lezen👍
Boerbakje
@George Hij heeft een kijkje in de keuken genomen en gezien welke pannetjes er allemaal nog op het vuur staan te pruttelen.
+2
puntertje
@Boerbakje Een beetje meeknikken met het elimineren van de melkveehouderij in bepaalde gebieden. Hij denkt/weet ook dat latente ruimte ammoniakrechten straks zal verdampen dus snel 'herrangschikken' en verpatsen die handel. En terwijl hij daar mee bezig was een beetje pleiten voor een 'toekomstbestendige' bedrijfsvoering van RFC, 'kom op mensen stel gratis geld ter beschikking!'
De overige bestuurders van RFC zijn natuurlijk vreselijke slapjanissen, zij wisten hiervan maar hebben niet gezegd: ho ho, dit gaat ten koste van onze geloofwaardigheid, dus als de zaken er zo voor staan dan per direct aftreden. Als die mensen ons in de toekomst voorhouden dat 'de maatschappij' weer eist dat we aan strengere eisen moeten voldoen dan lachen we ze toch recht in het gezicht uit. Zij boeren toch hooguit tot de tijd dat de bestuursperiode echt niet meer verlengt kan worden. Erwin gaat nog geen dag door nadat zijn bestuursrevenuen zijn opgedroogd. Door het gedogen van Frans zijn handelswijze weten we meteen dat het een zelfzuchtige slappeling is die geen enkel principe hanteert buiten dat van z'n eigen geldstromen. Het kwam hem namelijk perfect uit dat Frans wat eerder opstapte.
Melkboer16
@puntertje helemaal mee eens, ook Erwin is gaan weiden toen het bi RFC de norm is geworden en hij anders niet geloofwaardig meer was!
Is niks meer als een veredelde boekhouder die iets beter kan lullen als de gemiddelde melkveehouder!
ForFarmers daar zit ie al jaren vast te roesten en inmiddels via een slinkse carrousel nog weer langer in RFC.
Was er nou niemand in staat om dat een te doorbreken?
En dan laten ze zo’n Gjalt Mulder na 5 jaar alweer vertrekken!?
+2
Detukkeroettwente
@diekman Tis een ras echte smeerlap, anderen dwingen om er geld in stoppen, en zelf het geld eruithalen , wetende dat het einde verhaal is voor RFC .
Boerbakje
@Detukkeroettwente Is het bekend waar de andere familieleden aan leveren?
Elvis
@Boerbakje volgens mij zit er een in oost Duitsland
+3
JohnDeere7serie
@diekman pfff het werd hem teveel denk koealert koedata koekompas qlip bgp bbp kringloopwijzer weidegang pp. Daarnaast 4 jaar dakreparatie gaat je natuurlijk ook niet in je koude kleren zitten. 😑
+4
hans1980
@diekman Fansie pakt de sloep van de Titanic
+1
diekman
@hans1980 Het orkest speelt nog steeds.
dewittemotor
Laatst een belangrijke Piet bij een vooraanstaande bank gesproken:
Zijn uitspraak: 90% agrarische bestuurders zit in Bijzonder Beheer

Bij de aanwezigen vielen de ogen uit de kop, maar hij hield stug vol, dat dit zo was.

Dit zegt genoeg
+2
producent
@dewittemotor
Zijn uitspraak: 90% agrarische bestuurders zit in Bijzonder Beheer

Toch knap dat wanneer je in Bijzonder Beheer zit je wel vrachtwagens vol melkkoeien kunt kopen......
Noorderling
@producent
Niets is wat het lijkt.
Wolswinkel
Quote:
Toch knap dat wanneer je in Bijzonder Beheer zit je wel vrachtwagens vol melkkoeien kunt kopen......

@producent Daarom heet het ook “Bijzonder” Beheer slimpie…..🤓
Twentsch Land
Kunt kopen !

Of moet kopen ....

@producent
Sjaakiee
@producent die zijn er wel meer mn veekoopman heeft meer als een ton in het veld uitstaan.
oubi
@producent je kunt ze ook leasen....
Jawis
@producent die betalen ze pas als het melkgeld er is....vraag maar aan je veehandelaar hoe ze dat doen... ze betalen gewoon niet.
+2
weurding
@dewittemotor vaker zo, mensen op de voorgrond, in besturen , gemeenteraden en vooral die een ander pogen te vertellen wat wijsheid is bakken er thuis weinig van
+4
slagroomvla
Quote Reactie van @weurding:
bakken er thuis weinig van

Hebben ook geen zin aan werken. Als ik hier rondkijk zijn de vergaderboeren allemaal luie vreters, en zo gauw de vergaderbaantjes op zijn is het ook einde boerderij.
Jawis
@slagroomvla maar wel een grote mond en vertellen hoe het moet....
Melkboer16
@weurding ben ik niet met je eens!
Ik zie bij LTO genoeg bestuurders die de benen uit hun lijf lopen maar daar heel slecht voor betaald krijgen!
RFC-bestuurders zitten er velen veel te graag in en dat is ook een gevolg van de beste vergoeding volgens mij.
Maar dat is al decennia lang zo, vraag je geschikte mensen voor LTO dan zeggen ze nee maar even later zie je ze bij de beter betaalde baantjes aanschuiven! En daar zitten ze trouw de 12 jaar uit en in het geval van keurentjes en Wunneknik zelfs langer.
Het mag om mij, ik heb de capaciteiten niet maar ik vraag me dan af hoe kijken die 2 nou smorgens in de spiegel als ze hun pak weer aantrekken??
+1
hans1980
@Melkboer16 net zoals elke succesvolle bestuurder dagje ja-knikken niet moeilijk doen, pro natuur welzijn etc
En handje ophouden na weer een dag deugen
Elvis
@dewittemotor dat is al ff geleden dan, zijn al 1,5 jaar geen bijeenkomsten
hypotheekboer
@dewittemotor @Noorderling @Melkboer16 Heb afgelopen jaren ook het een en ander voorbij zien komen. Die 90% kan ik niet bevestigen maar er zit wel een kern van waarheid in. Hoe minder deze bestuurders afhankelijk zijn van de corebusiness van hun bedrijf, hoe verder het beleid afdwaalt van de corebusiness van de coöperatie en hoe minder de besluiten die ze nemen in het belang zijn van de leden van coöperatie. Te weinig feeling met de kritische melkprijs is naar mijn mening dan ook 1 van de oorzaken dat de melkprijs nog steeds op een te laag niveau ligt. Sommige presteren het op basis van het salaris als bestuurslid investeringen in het bedrijf te doen die anders niet mogelijk zouden zijn. Als dan de bestuursperiode erop zit moet de baantjescarrousel blijven draaien, anders hebben ze een probleem. Kijk dus uit met bestuurders in de baantjescarrousel met meerdere petten. Kan de situatie bij Keurentjes niet beoordelen maar zie helaas enige gelijkenis.
Melkboer16
@hypotheekboer en daar zijn de drie bestuurders bij RFC een tastbaar voorbeeld van! Keurentjes heeft zijn bedrijf ontwikkelt omdat ie een goede AOV had en daardoor een medewerker kon betalen en tijd had voor z’n hobby die ook weer dik geld opleverde!
Daar heeft ie nooit geen geheim van gemaakt. Wunneknik idem dito en da meiske da nu vice-voorzitter volgens mij ook.
Wunneknik is niet eens in staat om een melkveehouderij te runnen.
+1
puntertje
@Melkboer16 Wunnekink wil nu weer de KLW dmv sancties op foutieve invoer beter borgen. Als of het een belastingaangifte betreft. De man zit vast in z'n 'boekhouderdenken'. Als de man bij de Libelle had gewerkt had hij ongetwijfeld de horoscopen willen borgen.
+1
Wolswinkel
Ben benieuwd of er ledenraadsleden zijn die nu een keer wakker worden.. Vrees van niet. De vergoedingen zullen na het reduceren van het aantal ledenraadsleden en het herindelen van de gebieden niet minder geworden zijn.. Wordt langzaamaan ook een interessant verdienmodel. Hoera voor het Governance verhaal.🥳

Laten we bij de viering van ”ons” 150 jarig bestaan in het bijzonder stilstaan wat Frans’ aandeel is geweest. Ook Frans’ visie(incl zoon) op de herfinanciering -en oplossing scheefgroei op de interne obligatiemarkt is nu duidelijk. Hieperdepiep🥳
Noorderling
@Wolswinkel
Als ik zie wie er afgelopen paar jaar aan ledenraadslid gestopt zijn, vertrokken of willen emigreren biedt dat nu niet echt vertrouwen. Ben ik wel benieuwd wat ik niet weet wat een ander wel weet, voor mij blijft het raden en gissen zonder bevestiging, maar de bevestiging dat er van alles gebeurt wat niet nodig zou moeten zijn wanneer het geld bij de muren omhoog klotst is wel duidelijk.
puddingbroodje
90% van de bestuurders dat is wel heel dramatisch.....
+3
Melkboer16
Frans heeft de afgelopen 20 jaar al geen koe meer gemolken als het al niet langer is! Het is ook geen toeval dat hij pasgeleden afhaakte als voorzitter. Denk dat het voer op is dan want de meeste grond rondom huis is al akkerbouw!
Met Wunneknik is het precies hetzelfde die leeft ook van de vergaderzaaltjes bij FF en RFC!
Let op ik zeg niet dat het geen kundig bestuurder is maar als je pijn niet meer in de portemonnee voelt praat men heel anders
grös
@Melkboer16
Ja, stond laatst ook nog een bedrijf te koop, compleet met mestvergister, zijn wel de ondernemers hoor die bestuurders, maar opvolging ??
Melkboer16
@grös waar
hans1980
@grös er komen er nog veel
+2
puntertje
Quote Reactie van @Melkboer16:
k zeg niet dat het geen kundig bestuurder is

Als je als bestuurder steeds benadrukt hoe belangrijk transparantie is maar als bestuurder net het tegenovergestelde doet kun je nooit de kwalificatie kundig dragen.
Detukkeroettwente
@puntertje Ja grupstalboeren uitfaseren, omdat GEEN MENS in nederland hier om vraagt, wat een JAN LUL !!!
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!