Adviseur De Boer: 'Kijk kritisch naar machines en loonwerk'

Schakel je regelmatig de loonwerker in terwijl de schuur vol machines staat? En waarom voer je zoals je voert? De bewerkingskosten drukken zwaar op de kostprijs. Op veel bedrijven valt er nog een wereld te winnen door de machine- en loonwerkkosten tegen het licht te houden.

Deel dit topic

Reacties

+30
puntertje
Ook een kritische kijk op adviseurs kan in heel veel gevallen een behoorlijk positief effect hebben op de kostprijs. Al zullen die, evenals machine verkopers, verklaren dat het zich zelf terug verdient.
JappieJo
@puntertje Bel deze dan maar niet, hij komt niet voor een bak koffie en een koek
jg
Arbeidskosten zijn o.a afhankelijk van de beschikbaarheid van familieleden……. zou mevrouw de Boer ook gratis of voor niets werken ?
+1
Noorderling
@jg
Niets goedkoper dan kinderarbeid. Maar dat is ook vestzak broekzak, ook zij zullen wat te makken moeten hebben. Of gun je ze dat niet?
+2
ntd79
Wat heeft ie nou eigenlijk concreet gezegd? Paar open deuren intrappen. Loonwerkvoeren wordt hier tot in de verre omgeving niet gedaan. Schudden ook niet. Erg slap verhaal.
+1
jg
@ntd79 Altijd hetzelfde : een extreem groot theoretisch verschil berekenen en op basis daarvan gaan adviseren. 😤
+1
Noorderling
En in het topic "DDB: Melkveehouder verdiende voorbije jaren niets" gaan we los wat voor luxe fendt we gaan kopen. Uit gemak wordt er voor een vermogen aan balen geperst. Een ander wordt bijna afgemaakt omdat er belasting betaald wordt.
Sommigen willen blijkbaar ook niets verdienen 😬
+2
jg
@Noorderling Beter een jaar wat extra balen dan structureel te veel kosten in kuilopslag.
+1
labella
@Noorderling Wat is er mis met balen??? De voerkwaliteit is hoger, je hoeft geen kuil af te spitten, je hoeft geen meerdere kuilen open te hebben om verschillende kuil te voeren.
+2
Noorderling
@labella @jg
Sleufsilo (15jaar) en oprapen of hakselen kost 3cent per kilo drogestof, balen zonder erfverharding 5-6cent.
Zit je zomaar op 10.000euro. Kunt met een sleufsilo en lasagnekuil ook elke dag hetzelfde voeren.

Ik ben de laatste zegt dat je het moet doen, maar het is elke paar jaar wel eens goed te kijken waar je mee bezig bent. En als het niet meer past, ook niet bang te zijn om eens wat te veranderen in plaats van maar te doen wat je altijd deed.
labella
@Noorderling Dat veranderen heb ik dus wel gedaan. Tot 5 jaar terug altijd alles ingekuild, daarna alles in balen laten persen en de laatste 3 jaar pers ik zelf en ik zou voor geen geld weer terug willen. Je moet niet alleen naar de rekening van de loonwerker kijken, het voer blijft in balen veel mooier.
+4
pieta
Quote Reactie van @labella:
Je moet niet alleen naar de rekening van de loonwerker kijken

Ik kijk wel naar de rekening vd loonwerker. Ik vind het veel te duur. Het is te veel werk. Je hebt te veel afval(plastic). En de kwaliteit is is goed maar wel vooral in het begin. Als ze ouder worden wordt het twijfelachtig.
+3
grös
@pieta
Het is leuk als je in de alpen woont, dan rollen ze zo naar de boerderij toe, vind het ophalen ook altijd werk, heb jaren gedaan hoor zo'n 1200 rollen, als je dan een zwerm kraaien of een buizerd zag dan kon je gelijk een paar rollen tape mee nemen, wil trouwens niet weten wat het plastic op dit moment kost.
+3
jent
Met balen krijg je wel waar voor je geld want van 1 baal kun je 3x balen 😉
1) bij het betalen van de rekening van de loonwerker
2) bij het vervoederen van de grove kuil (meestal dat het minder goed gesneden is....)
3) van het opruimen van de rotzooi

Nee doe mij dan maar ruim voldoende sleufsilos en kuilplaten. Kost 1x geld maar daarna ook niet meer.
Kleine partijtjes? Klein bultje. Najaarskuil? Bultje van 70 cm hoog = voersnelheid en dan altijd wel samen met andere kuil op te voeren.
Heeft er gekscherend wel eens 1 tegen mij gezegd "ja jij bent die boer met al die lege kuilplaten en lage kuiltjes :-)" mij best....heb dan ook ca 325 meter lengte kuilplaten en sleufsilos....
Noorderling
@jent
Silo's heb je inderdaad nooit genoeg en kun je aan het eind van het seizoen bepalen wat bij elkaar past. Over een grovere 3e snede past uitstekend een najaarssnede. Met zoveel opslag blijf je tussen de muren en voer je alles 100% op aan het voerhek.
+1
pieta
Quote Reactie van @jent:
Najaarskuil? Bultje van 70 cm hoog = voersnelheid

Hier komen balen wel voor tot waarde vind ik.
+3
ted9
@labella De kosten van broei worden door een hoop onderschat.
Noorderling
@ted9 @labella
Ik ben genezen van balen, zat ook nog wel eens een gaatje in, en op onverhard terrein is het sowieso een drama met ongedierte. Dat is geen besparing.

Reken met alles tussen de muren en hakselen, opraapwagen is misschien wat goedkoper, per uur sowieso maar per kilo drogestof en wat je effectief opvoert aan het voerhek is naar mijn mening dat verschil nog maar heel erg klein. Mits je de ruimte hebt voor 1 hakselaar, als dat te gek is is 1 opraapwagen laten komen nooit te duur of duurder.

Grootste probleem is arbeidsoverschot op het verkeerde moment en plaats. Of de oude generatie moet kosten wat kost nog schudden of de jeugd staat al achter in het land voordat je het door hebt. Maaien, in het zwad droogt het nog wel wat bij en soms zelfs harder dan volvelds en als het kan de bult in drukken. Als je dat weet te timen is broei echt geen punt wanneer je geen rijkuil op een sleufsilo maakt, al kan dat ook best goed gaan.
Schudder in de schuur, gewichten aan de trekker en aanrijden.
+1
labella
@Noorderling sinds ik de balen pers met foliebinding in plaats van netbinding heb ik nog niet 1 baal gehad met een schimmelplek.
Bekkink
@labella hoe voer je de baal? Mengwagen of gewoon voor het hek drukken. Krijg je een heel ander verhaal.
+1
van Ittersum
@ted9 idd,
Vele boeren zijn er als de kippen bij om al na 3 weken na het inkuilen hun kuil te laten bemonsteren maar heeft iemand zijn baal/blok of hap kuil eens een uur voor het voeren eens laten bemonsteren. Dat verschil eens tegen het licht gehouden? En dit verschil financieel eens bekeken?

Over die machines: onafhankelijkheid en een goed gevoel van eigen waarde/verdienste wat is dat in het geheel waard. Denk niet dat iedereen blij en vrolijk wordt van : alleen maar koeien en nog eens alleen maar koeien . Variatie en plezier werkt ook door in andere opbrengsten
Noorderling
@van Ittersum
En nog beter het restvoer bekijken. Schuif wat er nog ligt op 1plek, wat daar eventueel nog ligt van gisteren kan naar het jongvee.
Beginnen koeien op die plek van restvoer te vreten tijdens het voeren. Wat gaat er dan mis? 😬
Kars
@van Ittersum een boer die volledig afhankelijk is van loonwerk, die grijpt er wel is langs. Moet die mislukte graskuil ook tellen. En die ligt bij peters ook nml van het voorjaar.
Elvis
@Kars kun je als boer de capaciteit hebben om een optimaal product te krijgen. Of is het eerst gemaaide hooi en het laatste te groen
pieta
Quote Reactie van @Kars:
een boer die volledig afhankelijk is van loonwerk, die grijpt er wel is langs

Net als de boer die het perse allemaal zelf wil doen. Wij hebben 10 jaar lang alles in loonwerk gedaan en er nooit langs gegrepen. Loonwerkers zijn echt wel zo ingericht dat ze het werk aan kunnen.
+1
labella
@pieta hier zijn meerdere boeren met de 1e snede op de koffie gekomen omdat de loonwerker niet kon komen
+2
weurding
@labella en opeens gingen vaste klanten aan de wandel
+3
pieta
@labella Hier niet. Ik ga er dan ook vanuit dat de loonwerker niet gaat helpen bij degene die het normaal allemaal zelf doet. Als ie mij liet zitten voor een "nieuwe" klant was ie mij kwijt.
Wij hebben zondag en maandag gemaaid. Loonwerker zou op dinsdag 1 juni om 12 uur komen. Daar zat geen kwartier verlating op en zei dat ie tot ongeveer 21.30h te werken had bij ons. Ik had mijn vader en eigen gezin om ff de plastic op de kuil te doen. 23.00 h hadden we het klaar met zandslurven en al. Bij balen had ik nog 3 dagen balen kunnen halen en plakken want ook hier zitten vogels.
+1
weurding
@pieta ook balen halen kan loonwerker doen
+1
pieta
@weurding Klopt, komt ie lekker met de shovel je land vastrijden. Dan heb ik toch echt liever dat ie op de rijkuil/sleufsilo staat/rijdt. Lekker hoor als je net fatsoenlijk kunt rijden om dan balen te gaan laden. 😁
weurding
@pieta jongen hier doet het met een jd 6506, heeft minder druk per cm2 dan menig opraapcombi of hakselaar 😁
pieta
@weurding Met een tractor wordt vaak maar één pak per keer gepakt. Dan kost het ophalen nogal wat. Hier zie je vaker de shovel met een dubbele klem.
Wij doen het zelf maar ik vind toch dat je nogal wat moet manoeuvreren op het land.
Heeft ie ook minder druk op de banden als ie een (zware ) pak in de klem heeft?
+1
weurding
@pieta baal weegt 400kg? Frontlader en klem 600? Frontmaaier weegt 1100 met kneuzer, 600 24 banden is het best te doen, zijn niet van die stugge als van shovel, meeste sporen dit jaar komen echt van hakselaar en silagewagens
Noorderling
@weurding
Er zit al 400kg stro in een baal.
Soms zit je niet ver bij de 1000kg gras vandaan.
Als er dan 15balen op een wagen staan, met vaak banden die te wensen over laat wat betreft breedte, maar vooral hoogte zou ik daar niet heel vrolijk van worden.

Trekker of verreiker met klem loopt wel los. 14tons shovel met 3paks klem die dwars op de rijrichting steekt springen je de tranen van in de ogen.
weurding
@Noorderling die ronde die wij hadden wogen geen 500, ging ook over voorlader, tuurlijk is shovel veel zwaarder, maar die moet met 3 paks klem ook van baal naar baal
+1
cjw73
@weurding voer veel balen maar 7 a 800 kilo per stuk ben je zo maar. Maar heb ze ook wel gehad van meer dan 1100 kilo.
weurding
@cjw73 vierkante? Had hier ronde pakte ik 2 van op met 35pk weidemannetje
cjw73
@weurding nee ronde balen, geperst met krone. De vierkante van 90 hoog kunnen bijna net zo zwaar zijn.
pieta
@weurding Een baaltje wel ja. Maar als je de 1e snede met 35% ds hebt dan ga ik toch van wat meer kg uit. En dan ga maar eens 15 balen per hectare op een kar zetten. En jij doet dat blijkbaar met een achterlader (ik hoop dat je op de spiegels achteruit zet). Wij hebben een voorlader. Wordt het nog net wat anders van. En de vergelijking met een frontmaaier is wel leuk maar dat dit ligt toch echt deels op de grond het meest vd tijd.
weurding
@pieta 🤣achterlader?
pieta
Quote Reactie van @weurding:
Frontlader en klem 600?

Ik heb deze voorlader. Weegt de lader al 750 kg en de klem is een Zocon.

quicke.nu/products/frontloaders/…
weurding
@pieta dan nog, als je een fatsoenlijk 540 of 600 band voor op trekker hebt spoor je nog niet voor de helft in als met een shovel met die stugge krengen, gewichtsoverdracht van Frontlader gaat ook deels naar achterwielen
+1
pieta
@weurding Ik meende eerst dat je 600 34 band schreef. Vandaar mijn achterlader gedachte.

Die gewichtsoverdracht naar achteren zie ik bij een zwaardere pak niet. Ik voel het dan vooral op de voorbanden. Het is natuurlijk beter als een shovel. Dat is gewoon waardeloos. Het enige voordeel is dat je met minder rijbewegingen kunt laden.
+1
weurding
@pieta achter hebben we al 650 42, voor 540 30, had het over die 100pk deere voorwielen, niet de zwaarste trekker
Vdejong
@labella dan heb je bij het inkuilen iets verkeerd gedaan of de sleufsilo's te groot of de bulten te groot of voersnelheid te laag.
+2
JappieJo
@van Ittersum ik ben er niet van overtuigd, kan ook aan de veehouder liggen maar heb bij een paar de kanten gezien nou dat hoef je de melkkoeien niet te voeren wil je ze op de melk houden
Vdejong
@van Ittersum hoon zal wel mijn deel worden. Wij lieten alles hakselen in sleufsilo's van 10 meter breed en 2 meter hoog. Eens per 3 maanden kwam de loonwerker met een shovel om een nieuwe bult te zetten. Onderin een laag kuil en daar boven op een laag mais. 1 kuil open waar we 3 maanden van voerden met een voerdoseerwagen.
labella
@Vdejong zelfs als je alles goed doet is de voederwaarde in balen hoger dan in de kuil, wij hebben een paar keer als proef een deel ingekuild en een deel in balen geperst en na 2 maand laten bemonsteren. En dan praat ik nog helemaal niet over eventuele uitkuilverliezen door (onzichtbare) broei.
grös
@Noorderling
Is hakselen en oprapen wel even duur ? Als er 2 motoren van 230 pk draaien, en er nog 1 van 500pk bij moet om het gras in de wagen te blazen dan heb ik nooit het idee dat die laatste de kostprijs gelijk gaat houden, het is wel een mooi gezicht natuurlijk.
weurding
@grös per ha bekijken
grös
@weurding
Er zal een punt zijn dat hakselen uit kan, maar dan moet wel alles ideaal zijn, veel bunders met dikke zwillen en constant een wagen bij de hakselaar, in Denemarken bijv. hakselen ze vrijwel alleen maar, maar daar is dan ook alles groot, percelen, harken. Opraapwagens hebben kwa techniek de laatste 5-10 jaar wel inhaalslag gemaakt.
Een groot nadeel van balen vind ik nog wel snijlengte, er zijn wel grootpakpersen die heel kort snijden kunnen maar dan moet het wel droog spul zijn en hier zie je het meest ronde persen. Of OTP bellen, maar dat lijkt me wel een dure hobby.
weurding
@grös wij lieten alles hakselen, ook omdat we een weelinkhek gebruikten, veel minder gesmeer op de roosters, vaak wel klaar rond 70 75 euro per ha
grös
@weurding
Zat nu met een zware eerste snee (1-6) op 61 euro/ha, dat is alleen de ladewagen, verste perceel is 4km rijden.
weurding
@grös netjes
royale
@grös Hakselen is wel duurder, maar scheelt bij mij altijd in dieselverbruik bij de voermengwagen. Daarnaast kan balen maken wel een oplossing zijn in de herfst op natte percelen. Balen laten maken doe ik altijd voor de kalveren een droge koeien. Ik betaal 20 euro voor elke baal en dat is best prijzig. Kwaliteit in balen is super, maar vaak na anderhalf jaar kan het snel misgaan met het plastic is mijn ervaring. In de kuil kan het langer goed blijven. Kraaien is een probleem, maar dat heb je met kuilen ook! Ik kan me niet voorstellen dat ik alleen al het melkvee 5 balen moet voeren in de mengwagen, maar ik moet toegeven dat ik ook nooit aan gerekend heb en er niet op ingesteld ben.
grös
@royale
Hier was er wel een die had een ding voorop de shovel die ritste in 1x het plastic er af en gooide dan de baal in de mengwagen. Wel zonder netten toen al. Ik heb ooit eens een blok de helft balen en de andere laten oprapen, kosten balen; 2x zo duur.
+1
pieta
Quote Reactie van @grös:
gooide dan de baal in de mengwagen

Dat is in ieder geval de beste methode om je mengwagen vlug oud te laten worden. 😁
labella
@pieta doe ik al 5 jaar en de mengwagen is nog als nieuw, nog maar 1 keer een breekbout geknapt.
jammermaarhelaas
@pieta

Het zal ook wel wat schelen of het een ronde baal is of een vierkante baal, en of het een wagen is met verticale vijzels of met horizontale vijzels.
weurding
@Noorderling reken je nu zonder uithaalapparatuur neem ik aan
Boerbakje
@labella jij laat het plastic er om tijdens het voeren?
labella
@Boerbakje is er in 10 seconden af.
Vdejong
+1
klant
@Noorderling wie veel laat balen hoef je geen medelijden mee, daar klotst het geld tegen de plinten anders deed je het niet.
+5
bio boer
@klant laat er 3000 per jaar maken en betalen ook nog belasting 😆
+1
robotmelker
Die 🤡 adviseert ook wat hem voor de bek komt... Probleem landbouw is dat arbeid duur is en het product geen kloot waard is... Zodra het spul van het erf is begint de verwaarding te werken...
Van de zotte dat eigen arbeid voor nul moet en inbreng van kapitaal geen vergoeding kent.. zowel op het eigen bedrijf als binnen een coöperatie!!
jammermaarhelaas
Weer zo'n 13 in dozijn verhaal.
Wie een schuur vol machines heeft en dan toch de loonwerker maar belt, heeft ooit een inschattingsfout gemaakt, of er is een acuut probleem .
van Ittersum
@jammermaarhelaas of hij boert goed..
+1
hoest
@jammermaarhelaas Hier ook de meeste machines zelf en toch regelmatig de loonwerker erbij. Ik reken gewoon dat als de loonwerker hier wat doet dat mijn eigen materieel dan een jaartje langer mee gaat.
Bekkink
@hoest en als het afgeschreven machines zijn, scheelt dat ook weer
hoest
@Bekkink mhow dat maakt mij niet eens zoveel uit. Afschrijving is toch een puur boekhoudtechnisch iets en zegt niks over de machine. Mijn opraapwagen is de lease nog niet eens van afgelopen maar toch laat ik de loonwerker komen om te kuilen. Die komt met wagen en shovel en zelf rijd ik ook mee. Dan is het in een dag gepiept anders ben je minimaal 2 aan het rijden
grös
@jammermaarhelaas
Ach hier kwam er ook een, zag meteen véél te véél machines, hij zei jullie hebben een mesttank, en waarom we dan altijd maar lieten bemesten ? Ik heb toen meteen de ketsplaat weer van zolder gehaald, goed idee.
jammermaarhelaas
@grös

Maar hoe bevalt bovengronds rijden? Je bent denk ik afhankelijker van het weer en kunt minder geven per keer?

Hier heb ik sinds een jaar of 7 een gebruikte zodenbemester, rijd dan voor 1e en 2e snede vaak 38 m3 per keer uit, bestaande uit 26m3 mest en 12m3 water. Zie me dat bovengronds niet zo snel doen ivm dikke laag mest op het gras?
+1
grös
@jammermaarhelaas
Nee joh, dat moet je doen als er genoeg regen komt, dit jaar genoeg momenten dat het prima kan, maar ik laat het meeste sleepslangen. Ging er meer om dat die man zegt van je hebt een tank dus kun je ook bemesten, zonder enig technisch inzicht. Als je een PZ 215 in de schuur hebt staan om onder de paaltjes te maaien ofzo, dan betekent dat dus ook dat je dan wel even 30ha kunt maaien.
+1
labella
@grös waarom niet, dat deed ik vroeger altijd. Een 633 met een pz 215, later met een 745 ervoor.
+2
grös
@labella
Hier ook wel zo gegaan, maar dan ben je wel elke week een stukje aan het kuilen, kan met balen dan wel weer mooi.
+1
marcsterreborn
@grös Ik heb toen meteen de ketsplaat weer van boven gehaald

Jij bewaart de ketsplaat in de echtelijke sponde?
Marco69
Komkommertijd bij nieuwe oogst herkauwen oud bericht.
Vdejong
Kijk kritisch naar de adviseurs, willen alleen maar mee eten.
+2
Ynze Oenema
De beste man heeft natuurlijk wel een beetje gelijk. Sommige boeren hebben van alles in de schuur en laten de loonwerker bijna alles doen. Je mag best kritisch kijken naar alles wat je doet
labella
@Ynze Oenema als het in de schuur staat slijt het ook niet.
cjw73
@labella maar het wordt wel ouder.
labella
@cjw73 zolang je niet inruilt maakt de leeftijd niet uit.
+1
ntd79
@labella toen ik een zelfrijder kocht, heb ik de tweede trekker, de maaier en de hark erop ingeruild, allemaal kuhn spul van 6 jaar oud. Dat scheelde een slok op een borrel, ik had het ook kunnen laten staan. Dan had het nu nog op dezelfde plek gestaan, erg zonde, net als de tweede trekker waar de voermengwagen bijna aan vast zat. In die zin kun je natuurlijk wel kritisch kijken, maar daar heb je geen dure adviseur voor nodig. Als je allemaal afgeschreven spul hebt staan dat weinig waard en je daar hobby aan hebt, en een grote wagenloods hebt, is het een ander verhaal natuurlijk.
+2
matt
@ntd79 erg zondespul van 6 jaar weer weggeven
ntd79
@matt weggeven?
matt
@ntd79 Ja verwerken ze in de korting van die nieuwe
ntd79
@matt de inruil heb ik synchroon laten lopen naast een ander bedrijf, had ik het ingeruild op nieuwe stalinrichting. Dus bij mechanisatiebedrijf had ik twee onderhandelingen. Met en zonder inruil. Lange termijn planning. Tussen 2009 en 2015 is het aantal koeien meer dan verdubbeld, in de quotumperiode, en het areaal gras 40 hectare groter geworden en pa heeft er nog 6 mooie jaren aan beleefd. En erbij, als je alles van te voren weet kom je met een dubbeltje de wereld rond. Dat is dan meet op jou van toepassing?
matt
@ntd79 Tussen 2009 en 2015 is het aantal koeien meer dan verdubbeld

Daar heb je wel 6 gegooid,en je kunt idd niet alles vantevoren weten.
+2
ntd79
@matt oh nee, absoluut geen 6 gegooid, heb het allemaal gekocht en keurig bij mijn financiering op gekregen. Het enige waar ik van overtuigd was dat je na 2015 geen vrij melken had dus heb tot het laatste jaar quotum gekocht en daarna ook geen liter meer gegroeid.
ntd79
@matt wegzetten en spinnenwebben laten verzamelen was beter geweest?
matt
@ntd79 goede lange termijnplanning,achteraf gezien niet moeten kopen.
de Tank
@matt iig de investeringsaftrek meegepakt😎
+2
ntd79
@matt Mijn lange termijn planning was ook zo rond 2013 om gebruik te gaan maken van melkers voor de avond, robots moest ik niks van hebben. Nu staan er 4 A5`s te draaien, waar ik tot op de dag van in gebruikname sceptisch over was, maar na een week bedrijfsmatig de beste beslissing ooit vond. Zo loopt het toch altijd weer anders.
Noorderling
Quote Reactie van @ntd79:
Nu staan er 4 A5`s te draaien, waar ik tot op de dag van in gebruikname sceptisch over was,

Wat doet je besluiten als je er zo in staat, om toch de gok te nemen?
Een trekker trap je weg na een week als die niet bevalt en kost je een keer een paar euro. Lijkt me dat je voor een melkssyteem voor de komende 10-20jaar er toch wel achter wilt staan?
pieta
@Noorderling Versleten schouders??? Stoppen of robots??
ntd79
@Noorderling weinig opties. Chronische peesontsteking in de schouders, melkers slecht te vinden in deze omgeving, een goeie vaste ging weer thuis aan het werk, afbellen om vier uur, pa 72 jaar, heel eerlijk bepaal ik graag zelf mijn ritme en dagindeling en met melkers word je daar meer in gestuurd. Doordat er weinig tot geen melkers in de buurt zijn kun je ook nog niet teveel zeggen, ze kunnen zo bij 10 anderen terecht. En de wachtruimte was gewoon niet voor elkaar, om dat optimaal te krijgen dat een man zich ook kan redden als er weer wordt afgebeld was ook nogal ingrijpend, zo niet onmogelijk als de melkstal op dezelfde plek zou blijven enz enz
ntd79
@ntd79 waar ik bij robots bang voor was, dan zie je op een open dag vier robots met een dikke 200 koeien, en dan dacht ik echt bij mijzelf, dat moet dag in dag uit zonder uitzondering naar de robots komen, ik dacht ik een 24 uurs slaaf van mijn bedrijf ging worden. Melktechnisch geloofde ik het wel, en het eeuwige storingsverhaal leek me ook wat overdreven, dus dat was het probleem niet.
Noorderling
@ntd79
Duidelijk, soms moet je wat en lijkt me zo geen verkeerde keuze.
De stap om alleen 200 koeien te doen lijkt mij ook fors, maar als je die keuze weloverwogen maakt en het jezelf niet lastig maakt blijkt het mogelijk te zijn 👍

Misschien moet dat ook maar eens gebeuren wil er verandering komen, kan gelukkig makkelijk beschikken over eventjes wat hulp bij een lastige situatie. Altijd makkelijk, maar met een goed hekkenplan zou dat al weer de helft aan spoedjes besparen.
ntd79
@Noorderling nou weloverwogen om dat alleen te doen was het niet. Ik had me werken met personeel heel anders voorgesteld. Zijn echt momenten geweest dat ik dacht van hoe ga ik dit op den duur rondbreien. Daar ging ik niet gelukkig van worden. Dus dan ga je keuzes maken, automatisering en alles loonwerk. En anders dan met personeel pakt dat wel boven verwachting uit. Maar het is zo gelopen, maar het was zeker geen uitgezet beleid.
pieta
Quote Reactie van @ntd79:
Daar ging ik niet gelukkig van worden. Dus dan ga je keuzes maken, automatisering en alles loonwerk. En anders dan met personeel pakt dat wel boven verwachting uit

Dat kan ik nou helemaal volgen. Ik word van personeel gewoon ongelukkig. Terwijl werken met wat automatisering en de loonwerker altijd wel goed loopt. Ik kon goed overweg met mijn personeel. Alleen met het afzeggen/niet kunnen had ik nogal moeite.
weurding
@Ynze Oenema dat type boer klaagt ook vast niet
Ynze Oenema
@weurding hoezo niet? Zijn altijd de zelfden die klagen; ligt heus niet aan het machinepark
weurding
@Ynze Oenema kan me niet voorstellen dat je zoveel uitgeeft aan materiaal, vervolgens de loonwerker belt en dan gaat klagen dat alles zo slecht is 😳
Vdejong
@Ynze Oenema idd, paar jaar geleden 2 trekkers ingeruild op 1 andere. Al eerder afscheid genomen van mestwagen en opraapwagen, deze samen met een schudder ingeruild op een 18 mtr brede schudder.
grös
@Vdejong
Voordat we hier weer wat aanschaffen moet het wel 3x uit kunnen, maar mestwagen denk ik ook wel eens over maar kan ik hier binnen 25km op 3 plekken huren, en anders komt de loonwerker wel, slijtage met dat soort machines komt toch altijd meer door stilstand.
ricardo
@grös mestwagen is het laatste wat ik koop zijn vaak stuk en huur je voor paar 100 per dag
+1
weurding
@ricardo vaak stuk? Valt best mee, meesten gaan kapot door overbelading, normale kleine kan 3 a 4 ton laden meer mag er vaak niet op, met natte oude mest zit je daar snel aan, grootste euvel is vaak dat ze vol blijven staan en niet op tijd schoongemaakt worden
ricardo
@weurding wij zijn er denk ik te ongeduldig voor
weurding
@ricardo dan moet je dat ook met andere machines zijn😉
+1
ricardo
@weurding wij laten ook veel doen😎
+1
labella
@ricardo ik strooi al 35 jaar met een krone optimat en hij draait nog steeds. Op versleten tandwielen en ketting na nog nooit wat vervangen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
113
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
0