Kamermeerderheid voor hervorming verkiezingen waterschappen

Een Kamermeerderheid wil dat de besturen van waterschappen anders worden gekozen. Het moet democratischer, vindt de Tweede Kamer. Voortaan moeten alle zetels in het waterschapsbestuur via verkiezingen worden verdeeld.

Nu krijgen boeren, bedrijven en natuurorganisaties automatisch een deel van de zetels, dus zonder dat ze gekozen zijn. Vooral boeren en bedrijven krijgen op die manier zeggenschap. Het argument is dat deze groepen het meeste belang hebben bij het waterbeheer en bovendien relatief veel meebetalen.

Maar GroenLinks en D66 dienen een initiatiefwet in om dat te veranderen. Zij vinden dat iedereen belang heeft bij waterbeheer, het gaat immers ook om besluiten die het klimaat en het milieu raken. Ieders stem zou daarom even zwaar moeten wegen. PVV, PvdA, SP, PvdD en JA21 laten aan Nieuwsuur weten dat zij ook voor het afschaffen van de zogenoemde geborgde zetels zijn.

Actie afdwingen
Dit jaar verscheen al een rapport waarin werd gesteld dat het systeem met deze manier van zetels verdelen kan verdwijnen. Mensen uit de belangengroepen kunnen privé immers ook stemmen op politieke partijen die opkomen voor boeren of bedrijven en zo hun stem laten horen in het waterschap.

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) schoof een besluit over dat rapport nog voor zich uit, maar de Kamer wil nu dus actie afdwingen door zelf de Kieswet en de Waterschapswet te veranderen. Voor Kamerleden Laura Bromet (GroenLinks) en Tjeerd de Groot (D66) weegt zwaar mee dat boeren volgens hen nu relatief veel macht hebben.

Zo kunnen boeren met veel zeggenschap volgens hen pleiten voor het wegpompen van regenwater, zodat het land beter met machines kan worden bewerkt. Dat lukt niet als het land te zompig is. Maar om de droogte in de zomer te bestrijden, is het beter om het water in reservoirs en beekjes vast te houden. En bovendien: als boeren het grondwaterpeil laag houden, kan er meer CO2 in de lucht komen doordat bijvoorbeeld veengrond verdroogt. Dat leidt tot extra uitstoot.

Kleine revolutie
De vermeende macht van de boeren is niet de enige reden om de automatische toekenning van zetels te willen afschaffen. De PVV is hier bijvoorbeeld voor omdat dat democratischer zou zijn.

De partij wil het liefst dat burgers het waterschapsbestuur kiezen via de provinciale verkiezingen, zonder aparte waterschapsverkiezingen. Deze initiatiefwet is een eerste stap in die richting, redeneert PVV-Kamerlid Barry Madlener. Ook de SP denkt er zo over. En Joost Eerdmans van JA21 zegt: "Als bedrijven of boeren in het waterschap willen, moeten ze gewoon met een eigen lijst aan de verkiezingen meedoen."

Bromet en De Groot zijn blij dat er een Kamermeerderheid is voor het afschaffen van de geborgde zetels. "Historisch" en "een kleine revolutie" noemen ze het zelfs.

Deel dit topic

de jonge

Reacties

+1
de jonge
En wie stemden hier allemaal voor?
+2
Twentsch Land
Laura en Tjeerd zijn indirect communisten ......

Boeren te veel zeggenschap !

Boeren zouden ook zeker meer zeggenschap ( wil je het democratisch beoordelen )moeten hebben omdat een groot gedeelte van de grond ook door boeren wordt verzorgd en onderhouden.....
+1
de jonge
@Twentsch Land lees het hele stuk maar eens en kijk even wie hier voor hebben gestemd. boos kun je er eigenlijk niet meer om worden,maar des te groter word de teleurstelling en des te kleiner het vertrouwen (wat er nog van over mocht zijn geweest) ,lijkt mij, mocht je op 1 van deze partijen hebben gestemd
Jannus
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Boeren te veel zeggenschap !

Het publiek heeft al een relatief grote stem doordat het een ingezetenen waterschapsbeheer heeft en dus niet de grondeigenaren maar ook kiezers waterschapsbestuur
+2
Melkboer16
Het is niks meer als ego-tripperij van Tjeerd en Bromet! Die worden nu regelmatig op hun plek gezet door de BBB en nu gaan ze op een andere manier door met hún pesterijtjes.
Bedrijven en boeren hebben veel gebiedskennis en als die verloren gaat stevenen we binnen no-time af op een onwerkbaarder waterschap.
Noorderling
Quote Reactie van @Melkboer16:
we binnen no-time af op een onwerkbaarder waterschap.

Noord Holland is men al zover. Wat een troosteloze puinhoop.
de jonge
@Melkboer16 ook ja 21,sp en pvv hebben hierin meegestemd!!
+1
BertK
@de jonge Graag nieuwe verkiezingen, kunnen we allemaal op BBB stemmen.
Farma_boerke
@Melkboer16 Dit liep al langer, zelfs voordat BBB er uberhaupt in de kamer was gekozen
diekman
Zelfs de akkerbouw moet kapot in West Nederland
+2
matt
Graag uitleg @JanCees waarom ja 21 hier voor is.
cornelissen
Quote Reactie van @matt:
ja 21

Misschien toch iets meer een stadspartij,die ook over het platteland wil beschikken.
Overigens hebben de geborgde zetels bepaald geen meerderheid, maar kunnen hun stem laten horen met argumenten. Vergelijk het een beetje met BBB, heeft met een stem ook geen invloed van betekenis, maar brengt wel dingen onder de aandacht en laat van zich horen.
Larpfarm
@matt hij wil de waterschappen afschaffen dus daarom prima. Niet dat dit wetsvoorstel daar over gaat, maar je moet het toch op een manier verdedigen.
+2
Gerrit v Schaick
@matt

(klik om te vergroten)

🙈
Marco69
Maar boeren blijven wel meer betalen of liefs nog meer. Voor minder diensten of straks voor dingen die tegen je bedrijfsvoering werken. Laat de boel maar groeien en onder water lopen.
paul1
Nederland moet weer onder water, kunnen wij de vluchtelingen status krijgen in de rest van Europa.
+1
Frans1
Het moderne Nederland, beschikken over wat niet van jou is. Als men dat wil, dan de kosten ok gelijk verdelen, dus iedereen evenveel betalen
+3
sorry
@Frans1 het is als een vereniging van eigenaren het dorp verderop laten beslissen over een verfbeurt van je flat...
+2
Boerbakje
Benieuwd of ik dan ook net zoveel waterschapslasten ga betalen als de gemiddelde burger.
Boerbakje
@Boerbakje wat het nu is Red je het niet met een maandsalaris van Jan modaal
casev
Hier is het waterschap een paar jaar geleden gefuseerd met schieland (rotterdam). Met als resultaat een gigantische bureaucratie die zn weerga niet kent....
Jannus
Quote Reactie van @casev:
Met als resultaat een gigantische bureaucratie die zn weerga niet kent....

Ze verzuipen zichzelf bijna ...in de koffie?? 😂
Jan-T
Elke verandering is altijd geen verbetering.
En veranderen om te veranderen zonder de risico's in beeld te hebben zijn zorgelijke ontwikkelingen.

Maar het mooie is het water stroomt altijd naar het laagste punt dus wie staat het eerste onderwater.??
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!