'Aangifte FDF tegen Jumbo goede zet, wel lange weg te gaan'

De aangifte van Farmers Defence Force tegen Jumbo Raalte is een voor de hand liggende actie om het stikstofdebacle tot een breder maatschappelijk issue te maken. Dit concludeert Steven van Westreenen van adviesbureau Van Westreenen in Lunteren.

Deel dit topic 'Aangifte FDF tegen Jumbo goede zet, wel lange weg te gaan' (melkvee.nl)

De aangifte van Farmers Defence Force tegen Jumbo Raalte is een voor de hand liggende actie om het stikstofdebacle tot een breder maatschappelijk issue te maken. Dit concludeert Steven van Westreenen van adviesbureau Van Westreenen in Lunteren.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+6
dewittemotor
Onbegrijpelijk dat de LTO nooit deze weg bewandeld heeft.

Veel erger en slechter is nog, dat ze dit nu nog steeds niet gaan ondersteunen.

FDF heeft de oplossing gevonden en niet de LTO met hun 'overal mee meeheulen'
+4
Noorderling
@dewittemotor
Wat lost dit op behalve dat agro ook handhaving achter zich aan krijgt?

Wat is het belang van westereenen behalve kansen zien om te procederen en facturen sturen?
+2
slagakker
@Noorderling Op lange termijn is procederen de beste optie. Op korte termijn kost het geld wordt daarna echt wel terug verdient Mileu groeperingen doen niet anders, zie Vollenbroek.
+1
Noorderling
@slagakker
En wat brengt dat ons als sector?
+1
MTSTAMMINGA
@Noorderling “Als u deze zomer nog wat tijd over heeft, bedenkt u zich dan hoe wij met dit land verder komen. Bedenkt u zich hoe wij hier met de landbouw en de natuur verder komen. Bedenkt u zich wat misschien die ander drijft waar je het helemaal niet mee eens bent. Bedenk vooral wat dit land nodig heeft en hoe we daar met elkaar onze rol in kunnen vervullen?”, sprak Schouten.

Vond dit wel een pasende uitspraak van Schouten in deze roerige tijd momenteel !!
+4
Noorderling
@MTSTAMMINGA
Tussen de regels door lees ik: ik weet het niet meer, zit met mn handen in mijn haar. Hebben jullie nog een oplossing? Of zit ik er dan ver naast.
Dit gedoe duurt nu al ruim 2jaar en zijn nog niks opgeschoten.
jan w
@Noorderling
Het LandbouwCollectief heeft onze overheid handvatten gegeven , dit om te kijken naar oplossingen. Maar tot op heden is Politiek Den Haag daarover in gebreke gebleven en willen hun eigen weg vervolgen , het liquideren van het platte land. rond de 95% van de industriele bedrijven die stukstof uitstoten heeft geen NB vergunning.

Afgelopen winter was er een jonge boer uit brabant op tv. Hij moest fors investeren in zijn stal om 15% ammoniak te reduceren, dan ging die van 2000 naar een uitstoot van 1700 . En zegt die op 250 mtr achter de boerderij staat de fabriek van Isover en die stoot 120.000 kg uit en die heeft helemaal geen vergunning en dat wordt gedoogd.
Grasbaal
Quote Reactie van @jan w:
Isover en die stoot 120.000 kg uit en die heeft helemaal geen vergunning en dat wordt gedoogd.

Je kan dan beter vechten tegen deze grote uitstoter... de uitstoot van supermarkten stelt toch niets voor?
+1
Nevergiveup
@Grasbaal Ze zijn allebeide fout dus maakt toch niks uit.

Het gaat om het principe
Farma_boerke
@Grasbaal MOB pakt de grote jongens al, nu FDF de rest.
sorry
@MTSTAMMINGA het is een duivels dilemma...
de jonge
@slagakker en die houd er een behoorlijke cent aan over...
+5
robbies
Quote Reactie van @Noorderling:
Wat lost dit op behalve dat agro ook handhaving achter zich aan krijgt?

De massale handhavingsverzoeken in Gelderland en Overijssel gemist? Agro krijgt de handhaving sowieso achter zich aan, dus dat is alvast geen reden om niks te doen. Waarom mag de sector niet drukken op de pijnlijke plek van gebrekkige handhaving. Vraag bij je provincie je handhavingsambities maar eens op. Hier in Brabant was het helder: ALLE veehouderijbedrijven kregen een bezoekje van de omgevinsgdienst, tegenover dik 120 bedrijven uit andere industrieën.
Dat is toch geen verhouding? Eindhoven Airport draait op een oude vergunning, Amercentrale krijgt de emissie van 4000 melkveebedrijven in de schoot geworpen van Groen Links-gedeputeerde Grashoff.

Jij kunt je er misschien niet zo druk om maken, maar volgens mij is het van groot economisch belang in krimpregio Groningen dat de Eemshaven doorontwikkeld wordt. Zou me niks verbazen dat daar ook een oogje dichtgeknepen wordt.
Noorderling
Quote Reactie van @robbies:
Jij kunt je er misschien niet zo druk om maken, maar volgens mij is het van groot economisch belang in krimpregio Groningen dat de Eemshaven doorontwikkeld wordt. Zou me niks verbazen dat daar ook een oogje dichtgeknepen wordt.

Meer dan dat zelfs, provincie is aandeelhouder.
Nog zon smerig dealtje, knap onderhandelingswerk van de boer, dat dan weer wel.

Dit zou wel enorm veel ruimte en lucht kunnen bieden in gebieden met alleen maar melders en amvb bedrijven. Maar of dat allemaal houdbaar is, is een tweede.
Het probleem is immens, dat ben ik met je eens. We zijn er nog lang niet, alleen ben ik er bang voor dat het jumbo probleem ook "ons" probleem wordt, omdat wij vergunningen hebben en er wat te halen valt. Maar hoe dat opgelost moet worden, geen flauw idee. Uiteindelijk is het een overheidsprobleem, misschien moet de puinhoop ook wel zo groot worden dat er niet te handhaven is. Maar dat betekent ook dat bedrijven nog 5-10jaar stil staan zonder NB vergunning. Een tussenweg wordt zeer pijnlijk. De heksenjacht in het groene hart en veluwe is daar natuurlijk niet voor niets. NB vergunningen incasseren, intern salderen op bemestingsruimte van grond en daar gaat het weer heen.
+1
KOC1981
@Noorderling dat lijkt mij ook het grootste risico. Ik vind het terecht dat vanuit de agro-sector gewezen wordt op alle activiteiten die nu vergunning loos plaatsvinden ipv dat het vingertje altijd onze kant op wijst. Echter hebben de meeste van deze bedrijven diepere zakken dan de gemiddelde melkveehouder. Dus uiteindelijk krijg je er zo een boel concurrenten bij om de schaarse ruimte???
Melkveehoudernh
@KOC1981 daar kon je wel eens gelijk in krijgen, en ik denk dat rechters en provincie wel een excuus vinden om Jumbo op een of anderen s(linkse) manier aan een vergunning te helpen. Anders kost het kiezers
+2
robbies
@KOC1981 ontwikkelruimte is te koop, bij iedereen. Ik streef een ander scenario na dan het Brabantse, dat inhoudt dat de veeteelt haar emissies moet verminderen om illegale situaties op te heffen. Dan komen ze maar met een zak geld
BertK
@Noorderling afkappen op 25 km heeft industrie en grote uitstoten het meeste aan. Dan ook drempelwaarde van bijvoorbeeld 0,05 mol
+1
boer.
@dewittemotor provinciaal wordt hier al veel langer over gesproken.
Dat verrgunningloze bedrijven komen boven drijven is een goede zaak. Maar zolang de provincie niet handhaaft in de landbouw moeten we nooit om handhaving van de industrie vragen.
Is vragen om moeilijkheden en begrijpelijk
ted9
@dewittemotor zouden onze melkfabrieken en voerfabrieken ook een Nb hebben🤔
Nevergiveup
@ted9 Hoe meer er geen hebben hoe beter toch , trek de beerput maar open.

Waarom zou een ander 130 mogen terwijl ik maar 100 mag en ze op de stoep staan dat het 60 word ?

Willem zei het al eens ,

Niet wegkijken
Niet normaal vinden wat niet normaal is.
Bartlehiemboer
Ik sta meer dan 100 procent achter deze actie van FDF. Als we nu met alle boeren hier een financiële bijdrage aan leveren, komen we een heel eind. Partij van de dieren, Vollenbroek etc. krijgen het ook in hun eentje voor elkaar. Wij kunnen toch wel iets voor elkaar krijgen?
+1
Grasbaal
Is het slim om aangifte te doen tegen een van je grootste NL klanten?
+3
robbies
@Grasbaal waar de aardappelen uit Israel en de kersen uit Spanje liggen?
+1
Jaap40
@robbies kun je dergelijke bedrijven verplichtten om lokaal te kopen?
Grasbaal
@Jaap40 zou een slechte zaak zijn als dat verplicht wordt.... net zoals het ook een slechte zaak zou zijn als melkveehouders alleen regionaal geteeld voer mogen kopen.
+1
labella
@Grasbaal juist dat zou ik een goede zaak vinden.
Jaap40
@labella regionaal geteeld verplicht? Dan moet de supermarkt ook verplicht worden regionaal te kopen
Grasbaal
Quote Reactie van @robbies:
aardappelen uit Israel en de kersen uit Spanje liggen?

Bij Jumbo zullen ook genoeg NL producten in de schappen liggen..
robbies
@Grasbaal retailers zijn geen filantropische instellingen. Die kopen bij de NL boer als ze er marge op kunnen maken. Is het elders goedkoper, dan kopen ze het elders. De enige manier om voet tussen de deur te krijgen is het realiseren van consumer franchise. Zolang we de huismerkpakken nog afvullen gaan we dat niet voor elkaar krijgen
+5
crisis
Quote Reactie van @Grasbaal:
Is het slim om aangifte te doen tegen een van je grootste NL klanten?

Het is slim om de maatschappelijke impact van de stikstof-/vergunningencrisis over de volle breedte te duiden. ALLE onvergunde bedrijven hebben een probleem. Niet alleen de landbouw, niet alleen retail.

De retail wordt nu aangepakt vanwege de mooie praatjes van Marc Jansen van het CBL. Als er trekkers voor de distributiecentra staan van alles toezeggen. Onderhandelingen eindeloos rekken. Uiteindelijk gewoon schijt hebben aan de primaire sector en weigeren afspraken te maken. Is het slim om je toeleveranciers voor de gek te houden?
+1
groeier
Quote Reactie van @Grasbaal:
Is het slim om aangifte te doen tegen een van je grootste NL klanten?

Zou zeggen doe ook aangifte tegen de nog grotere vervuilers, veel hebben niet eens een (juiste) vergunning.
+2
oubi
Even doorgerekend. Bij 100 vrachtwagens per dag bij de jumbo is er 0,01 mol oo boetelerveld. Is peanutz. Vroeger zat er een varkensboer met veel meer depositie. Dat mogen ze intern salderen. Dus geen probleem voor jumbo.
Noorderling
@oubi
nox bij transport is inderdaad een lachertje. Salderen op de grond of kopen een koe op in de buurt en het is weer klaar.
Als ik mijn machines en transport in aerius zet komt er niet eens een getal uit.
+5
oubi
@oubi trouwens als mijn leverancier aangifte deed tegen mij dan was ik er gelijk klaar mee.....
pas op dat het geen schieten is in eigen voet....
Elvis
@oubi ze kunnen beter bij de slachterij in epe gaan staan
+2
Bartlehiemboer
@oubi Dat is wel zo, maar ik mag toch hopen dat andere bedrijven toch ook even naar de vergunning kijken. Of dat er iets in gang gezet wordt. Daarbij, wat is het probleem als ze dan niet meer willen afnemen? Ik denk dat er vast wel een supermarkt in dat gat springt met reclame dat hij alle vergunningen perfect voor elkaar heeft. Lijkt me geen goede sier voor de supermarkt (of ander bedrijf) om buitenlandse melk (product) af te moeten nemen/verkopen omdat je leveranciers weigert die een natuurvergunning eisen.
oubi
@Bartlehiemboer als jou voerboer aangifte tegen je doet als je geen Wnb-vergunning zou hebben; hoe ga je daar dan mee om?
crisis
Quote Reactie van @oubi:
Vroeger zat er een varkensboer met veel meer depositie. Dat mogen ze intern salderen.

Dat is onjuist. Extern salderen mag zolang de stallen nog weer in gebruik genomen kunnen worden. Een in het verleden gestopt bedrijf valt onder autonome daling wanneer er geen plan onder lag om de emissieruimte opnieuw in te zetten. Dit plan is er niet geweest, anders lag er nu een NB-vergunning. De oorspronkelijke emissie mag daarom niet meer geactiveerd worden, dus intern salderen is niet meer mogelijk.

Overigens is jouw schatting van 100 vrachtwagens per dag een onderschatting. Wellicht heb je ook geen rekening gehouden met het dubbele aantal vervoersbewegingen. Aan- en wegrijden. Er is duidelijk een onvergunde significante depositie, dus een illegale activiteit.
+1
casemxu
Er zijn meer bedrijven die geen vergunning hebben, denk aan vuilverwerkers etc, die hebben dan mijn inziens wel een groot probleem.
+1
achterhoeker2
Het is weer een ondoordachte actie van de FDF, vragen om handhaving is de zelfde achterbakse manier als die van het MOB en dat sukkeltje van een vollenbroek.
Als For Farmers een verzoek om handhaving tegen mijn bedrijf indient, komt volgende keer de concurrent.
robbies
@achterhoeker2 Ik zou eerst maar eens naar de vergunningen van ForFarmers kijken als ik jou was. Mogen zij nog brok komen leveren als jij moet investeren om hun vergunningen te legaliseren?
Nevergiveup
@achterhoeker2 ONZIN

Niks twee maten meten , de beuk er in 👊
Leo,s vriend
@achterhoeker2 Deels mee eens, aangifte tegen alleen de Jumbo vindt ik ook niet handig, ze hadden moeten inzetten op ALLE onvergunde niet boeren.
Weidezicht
@Leo,s vriend denk dat je dan 50 man in dienst moet nemen. 1 zo n actie kost ws al tijd genoeg. Fdf is ook maar een kleine onbetaalde groep. Maar als uit 1 of enkele aangiftes een uitspraak komt, gaat dat ws vooer alles gelden.
Weidezicht
@achterhoeker2 een for farmers of ander groot bexrijf is meer in staat om ertegenin te gaan dan een enkele boer of kleine belangenclub. Misschien kunnen die de hele zaak laten kantelen.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!