Fosfaatrechten handel op laag pitje

Deel dit topic

Reacties

hans1980
Maar aanbod begint wel te slinken, melkgeld + toeslagrechten voorschot đŸ’Ē
veeboertje
@hans1980 heb je ze nog niet verkocht?
Todi
@hans1980 Van gorp en bouwma ploffen de prijs zo weer in de hoogte.
+1
jg
@hans1980 Heb je het voorschot aangevraagd?
+1
labella
De prijzen lopen al weer op.
+1
Jaap40
@labella nu de melkprijs nog....😇
+2
ted9
De handelaren hebben de een artikel gesponsord en er wat aanbod afgehaald
Melkboer16
@ted9 Hans Duntelaar wil voor het weekend nog scoren
slagakker
@ted9 Het ligt er wel dik bovenop aangaande jou reacties wat fosfaatrechten betreft. Je moet nog iets hebben?Of je hebt er belang bij dat ie omlaag gaat.En ik hoop dat ie nog omhoog gaat en daar twijfel ik niet over over paar maandjes wordt er weer getelt en dan gaat de markt pas lopen.
ted9
@slagakker Klopt als de prijs weer onder de 120 komt koop ik koeien bij en fosfaat. Anders niet. Hoef nu niks te hebben.
slagakker
@ted9 Hoor het al je gaat niet meer uitbreiden.
+2
Jaap40
@slagakker nou gezien het aantal stoppers en situatie van de melkveehouderij in Nederland, regelgeving en opbrengst prijzen is fosfaat rechten kopen 1 grote gok. Waarom zou je zo gokken? Ff tijdje niets doen is niets mis mee. Waarde van fosfaat rechten lijkt over te gaan naar rechten waar andere sectoren geld voor over hebben, en dat is zeker niet fosfaat.
+1
labella
@Jaap40 als je een tijdje niets doet is het over en uit!
+1
Jaap40
@labella een jaar of wat geen te dure rechten kopen kan juist ook je redding blijken!
+1
labella
@Jaap40 alleen op korte termijn, op lange termijn is het dan finito!
Jaap40
@labella deels eens. Maar dat geldt enkel voor bedrijven die bovengemiddeld goed presteren, dat zijn de enkele bedrijvendienog kunnenkopen, en dat zijn er minder dan je zou hopen.
+3
Melkboer16
@labella voor jou was het toch al finito?!
labella
@Melkboer16 ik ben er nog hoor, en als ik zou willen kan ik morgen zo weer melken.
Elvis
@labella ook de fosfaatrechten nog maar even gehouden imv belasting
labella
@Elvis ik heb ook nog een deel van de fosfaatrechten.
+2
Melkboer16
@labella dat heb ik al vele stoppers horen zeggen maar ik ken er niet een die weer begonnen is
+1
weurding
@Melkboer16 ken wel een akkerbouwer heeft toko verkocht en is gaan melken... Zal ook nog wel keer terugkijken😆
grondlozeboer
@Melkboer16 zodra t hier verkocht is beginnen wij wel weer. Alleen niet in NL 🙃
+1
wotan2
@Melkboer16 hoi. Ikke, moest daarvoor wel naar Frankrijk verkassen.
+1
ntd79
@labella waarom? Ik was niet van plan om in elk geval de eerste 15 jaar ook nog maar een fosfaatrecht te kopen. Afgelopen maand nog wel 10 bunder gekocht. Maar ook vanaf nu zal ik alleen nog maar grond kopen voor de verkaveling, dus dan gaat er grond die minder gunstig ligt voor weg. Ik zie mijzelf daar prima boer om blijven. Het enige waarvan ik wel denk dat het finito is als je je gebouwen en overige niet meer bijhoudt. Dan loop je op lange termijn wel vast.
pieta
@ntd79 Ik denk dat je vooral vastloopt als je bedrijf niet goed draait qua resultaten. Het bij de tijd houden van de gebouwen is op een verkoopbare locatie belangrijker dan op een minder goede locatie.
T60401
@pieta Denk dat het wel degelijk van belang is om de gebouwen bij de tijd te houden. Doe je het niet dan is het op een gegeven moment rijp voor de sloopkogel. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de gebouwen uit te wonen en dan te slopen en nieuwe te bouwen. Vaak word dan 1 ding vergeten en dat is aflossen. Dan heb je op het laatst een dikke hypotheek en hoop oude zooi staan. Dan zegt de bank.......................
+2
ntd79
@T60401 als je niet wilt aflossen gaat de bank wel eerder iets zeggen....😅
+1
pieta
Quote Reactie van @T60401:
Denk dat het wel degelijk van belang is om de gebouwen bij de tijd te houden. Doe je het niet dan is het op een gegeven moment rijp voor de sloopkogel

Ligt er nogal aan wat je onder bij de tijd houden vindt vallen. Ik doe zo min mogelijk aan mijn gebouwen. Ik verwacht niet dat als ik het verkoop dat iemand dan nog in de huidige gebouwen wil boeren als het al door een boer gekocht wordt.
pieta
Quote Reactie van @T60401:
Vaak word dan 1 ding vergeten en dat is aflossen. Dan heb je op het laatst een dikke hypotheek en hoop oude zooi staan

Dat ligt dus aan jezelf. Wij hebben pas 15 cent per kg afgelost.
mlkvhoudr
@pieta nog niet zo lang geleden werd je hier afgeslacht met zulk waardeloos ondernemerschap, geld is bijna gratis,ga dat geld eens voor je laten werken jongeman🙂
+1
ntd79
@mlkvhoudr je kunt het geld wel laten werken, alleen je investeerd het in iets waardoor je zelf ook weer meer moet werken😅uiteindelijk loop je ook tegen die grens aan, ongeacht hoe goedkoop het fosfaat is. Personeel is ook niet halleluja, het is niet voor niets dat de melkrobots de fabriek uitvliegen.
+1
pieta
@mlkvhoudr Ik kan me niets bedenken waar ik in wil investeren. Alles is momenteel zo duur dat ik het maar aan me voorbij laat gaan en dus enkel "investeer" in meer bedrijf van mezelf. Ik ben liever vanaf februari voor mezelf aan het boeren dan tot december voor de bank. 😁
MTSTAMMINGA
@pieta Hoeveel cent belasting moet jij betalen ? of hou je die nog buiten de deur?
+1
Melkboer16
@MTSTAMMINGA moet je hem niet teveel plagen, hij is pas weer verkast!
+1
pieta
@Melkboer16 1e jaar viel de belasting me mee. Zaten wat verhuiskosten/courtage en dergelijke in. Voor 2020 was het al heel wat meer en voor 2021 verwacht ik een hele flinke aanslag. Het is maar goed dat we altijd kien op aflossen geweest zijn.
+1
T60401
Quote Reactie van @pieta:
2021 verwacht ik een hele flinke aanslag.

De een vindt 2 k veel en de ander haalt voor 20k zijn schouders een keer op.
pieta
@T60401 Tja, we leveren zowat 1 miljoen kg. Kun je zelf ff uitrekenen wat ik verwacht.
T60401
@pieta 80 k geloof niet dat dit alleen uit die miljoen liter voort komt. zal wel eenmalig inkomsten of een soort van neventak bij zitten. bij 80 k belasting hoort een bedrijfswinst van tegen de 200k
pieta
@T60401 Kan natuurlijk ook op 7 cent uitkomen. Neventak hebben we niet. Je kan best wel wat verdienen met melken als je een goede uitgangspositie hebt. Beetje huurgrond, beetje financiering, kinderen die voor loonwerker spelen, planet proof, beetje mestaanvoer, beetje voerverkoop.
Jaap40
@pieta gezien de financiele risico's en aantal uren werk is de melkveehouderij dichtbij faillissement.
+2
pieta
@Jaap40 Blij dat je het ff meldt. 😁 Ik denk dat de stikstof/klimaatgekte het grootste risico vormt. En in bijna elk risico zijn ook kansen te vinden.
T60401
@pieta Misschien ook nog een beetje HIR. 😀 Ga je nog maatregel nemen om de belasting druk te verminderen? bv meer vennoten, vrouw, kinderen. Of bv. Of toch wat investeren. Is vast wel ergens wat het arbeidsgemak kan vergroten.
pieta
@T60401 Misschien. Heb je nog tips?
+2
bio boer
@T60401 dat kan zekker met eigendoms grond en oudere gebouwen flink aflossen dan krijg je 80k aanslag
HansBa
@bio boer dan zit je boven150 duizend belastbaar inkomen, lijkt me fors bij krap miljoen kg melk. Of je benut geen aftrekposten.
pieta
@MTSTAMMINGA Ik verwacht een cent of 8.
+1
ntd79
@pieta maar jij hebt VOF toch? Hier sinds 2 jaar ook weer, daarvoor eenmanszaak, dan word je helemaal kotsmisselijk wat je mag aftikken.
pieta
@ntd79 Hebben we inderdaad. Maar mijn vrouw heeft nog een eigen inkomstenbron die het gedeelte wat belastingvrij verdiend mag worden door haar wel afdekt.
+1
ntd79
Tja, kan hard gaan dan. Gelukkig nu weer afschrijvingen van de robots. Voor de rest ook bijna geen ijzer op de balans staan.
+1
ntd79
@pieta ik doelde in de eerste instantie om een mogelijke opvolger een goede uitgangspositie te bieden. Mogelijke verkoop zit nog niet in mijn systeem😁maar daarnaast, ook voor mijzelf wil ik dat het netjes en bij de tijd is, en aangezien ik nog wel de intentie heb om 20 jaar boer te zijn...
Jaap40
@ntd79 dat heb niet. Bij een goede bieding...😎
ntd79
@Jaap40 geld is geld. Alleen ik ben twee keer verkast, vrijwillig en marktconform, dus twee keer een bestaand bedrijf weer in de poten gezet. Ben op een punt gekomen dat geld niet altijd een rol meer speelt. Alles is nu goed op zijn plek, boer zijn hoort bij mij, maar ik ga niet nog een keer verkassen met het hele spul, ook niet als het met geld belegd wordt.
Jaap40
@ntd79 bij een goede bieding gewoon stoppen dacht ik.
ntd79
@Jaap40 dat is natuurlijk persoonlijk. Daar ben ik nog niet aan toe
Bioepz
@Jaap40 Het is al jaren kommer en kwel als ik de gemiddelde prikker moet geloven. Maar het investeren gaat altijd door.
jg
@Bioepz Dat klopt en daarom is de kostprijs ook gestegen naar bijna 38 cent gemiddeld.
Jaap40
@jg 38 gemiddeld. Dat betekent dat de helft van de kostprijzen daarboven zitten. Zet je die 38 weg tegen de opbrengsten dan blijft er een cent over?
+1
jg
@labella Ervaring mee ?
+1
weurding
@Jaap40 dat is grond kopen nu ook, als je ziet wat de plannen zijn kan die ook flink gaan zakken, eigenlijk is alles in het leven een gok... trouwen ook🤭
+1
Jaap40
@weurding grond aankopen om koeien op te melken is wel een onmogelijke rekensom geworden.
+1
weurding
@Jaap40 och, om maïs of koren te verbouwen ook, toen het 40000 per ha was ook, maar toch een mooie waardestijging door de jaren heen, beter dan geld op de bank, al hebben wij nooit veel gekocht helaas😅
+1
Melkboer16
@weurding het is geen schande dat je niet veel hebt gekocht! Het moet ook nog kunnen?
Je hebt je grond nog in eigendom en volledig afgelost denk ik!
Er zijn er velen die hun goud al verkocht hebben en ook dat is geen schande.
De hele negatieve berichtgeving is er opgericht om de grondprijs te laten dalen maar dat gaat niet gebeuren
weurding
@Melkboer16 klopt, maar vaak heb je meer spijt van de dingen die je niet gedaan hebt dan wel, had vaak andere " interesses" 😅
+1
slagakker
@Jaap40 Degene die doorwillen kopen.Verkoop mijn fosfaat en Stikstof dus maak me niet zo n zorgen.
mlkvhoudr
Stikstof rechten 100 euro per kg las ik vandaag daar kan de kachel ook niet van branden.......
Melkboer16
@mlkvhoudr grond houdt zijn waarde en je stekkie buitenaf
mlkvhoudr
@Melkboer16 daar heb ik wat aan als pachter 😆😉
+1
bio boer
@mlkvhoudr je hebt de grond voor appèl en ei in gebruik 600 euro pacht ? Hier kost ha 2.400 euro aan rente en aflossing en komt de belasting er nog achteraan losse huur is 1200 erfpacht gaat ook naar 1200
mlkvhoudr
@bio boer dus moet ik maar aan de gang blijven he 😁😉
Het is niet anders kreeg vandaag al een biologisch afbreekbare damesslip op een cursus dus mijn vak kent nog steeds verrassingen 😋
+1
bio boer
@mlkvhoudr die slip kan net zo snel afbreken op pacht land dan op eigendom 😉😎 alles zo zijn voor en naardeel dat de grond zo duur is geworden is meer nadeel dan voordeel voor de landbouw alleen leuk voor de stopper zo lang je bedrijf in de familie blijft meer last 😉
Melkboer16
@mlkvhoudr pachters moeten geld kunnen verdienen en grond kunnen kopen of op een andere zijn pensioen kunnen opbouwen!
mlkvhoudr
@Melkboer16 dat zou prachtig zijn en daarom vragen er ook zoveel tsr al in de zomer aan.......
Jaap40
@mlkvhoudr dat is inderdaad een lachertje vergeleken met fosfaatrechten
+6
matt
Kopers en verkopers hebben zich nog niet gevonden in deze topic 😀))

Voorlopig geen handel
+4
vanloon
Nou,als potentiÃĢle koper wacht ik rustig af tot de prijs flink zakt,
-er is weinig geld om het duur te kopen (boven deâ‚Ŧ100,-)
-er is genoeg voer ingekuild van mindere kwaliteit!
-ingekuilde maiskuil is niet te slijten en straks mais op stam zal niet duur gaan worden
- de banken staan niet met geld 💰 te zwaaien
Kortom wachten wordt beloond, collega’s laat je niet gek maken door een stelletje verkopers die je laten denken dat de prijs boven de â‚Ŧ150- uit gaat komen.
+2
labella
@vanloon de wens is de vader der gedachte.......
pieta
@vanloon Ben jij niet die vanloon die hier trots meldde dat hij het voor 100 euro verkocht had?
jg
@vanloon Zolang er op > 80 % van de Fosfaatrechten blokkaderecht rust is er van normale markt/handel geen sprake .
Frits1
@jg Blokkaderecht?
hans1980
@jg heb ook partij verleasd waar deze blokkade opzat ging pas goed na goedkeuring bank.

Hoe kom je bij 80% ?
hans-hans
@hans1980 ik denk dat die afroming bedoelde in plaats van blokkade
Blokkade is volgens mij altijd 100 procent
jg
@hans1980 Is algemeen bekend.
+3
Melkboer16
@hans1980 kijk je geeft eindelijk toe dat je handelaar bent!😂
+4
robbies
Quote Reactie van @hans1980:
@jg heb ook partij verleasd waar deze blokkade opzat ging pas goed na goedkeuring bank.Hoe kom je bij 80% ?

nu val je wel door de mand Hans.
+1
jg
Jaap40
@vanloon wachten zal zeker beloond worden. Er zijn teveel onzekere factoren die erop wijzen dat grote uitgaven onverstandig zijn.
Wil je geld uitgeven doe het dan in iets wat waarde vast houdt.
+1
slagakker
@vanloon Heb het al eerder gemeld wachten kost geld fosfaat gaat gewoon weg nu voor 145 euro, snijmais 500 ton 3 dagen geleden aangeboden op internet alles verkocht tegen zeer goede prijs moet mensen nu teleurstellen. Degene die door willen kopen gewoon veelal de grotere bedrijven. Dit gebeurt gewoon bij mezelf dus niet van horen zeggen.
+2
Bioepz
@vanloon in het melkquotumtijdperk werd de prijs van het quotum het meest bepaald door de landelijke melkproductie. Als dat met fosfaatquotum ook zo is dan is de hoeveelheid vee aan het eind van het jaar bepalend. Kijkend naar de royale ruwvoerpositie en de flinke vraag naar melkvee lijkt mij een prijsstijging aan het end v h jaar aannemelijk.
+1
ntd79
@Bioepz in het quotumtijdperk lag de focus veel meer op groei en kon je makkelijker financieren . Nu zijn de bedrijven gemiddeld groter, de focus op groei is er bij de meesten wel uit en de financiering van fosfaatrechten is een stuk lastiger. De grote vraag naar melkvee komt ook voor een heel groot deel doordat er nu veel krapper jongvee wordt aangehouden, bij wat pech kun je direct kopen.
+1
Bioepz
@ntd79 groeiers kopen niet op het laatste moment. Het zijn vooral degenen die dan iets MOETEN omdat er teveel vee is gehouden.
Jaap40
@Bioepz reken er maar op dat de banken niet scheutig zijn met geld.
+1
ntd79
@Bioepz denk dat er wel meer aandacht voor is. Laten we maar eerlijk zijn, bij de meesten is het geen vetpot op de rc, en om nou voor bijvoorbeeld 300 of 400 kilo naar de bank te lopen
mlkvhoudr
@ntd79 jongens dat is een halve trekker tegenwoordig ik heb nog nergens collega melkveehouders weer met paard en wagen zien gaan werken daarom 😉
ntd79
@mlkvhoudr ik heb al 13 jaar geen trekker meer gekocht, geen idee wat dat kost tegenwoordig😅
mlkvhoudr
@ntd79 vroeger was dat 1000 gulden per pk en met alle elektronica en dergelijke er op is het niet goedkoper geworden en t moet allemaal steeds zwaarder

(klik om te vergroten)

+1
ntd79
@mlkvhoudr volgens mij was het in 2008 45k, een mf 5455 met voorlader, ongeveer 100 pk. Hoop dat ie nog heel wat jaren meegaat. Heb de pk's nodig voor schudden en mestpomp. Dat is ook het enige wat ie doet, en natuurlijk het dagelijks voorladerwerk. Maar mocht ie een keer duur gaan worden dan kijk ik wel naar een jong gebruikte met 2000 tot 3000 uur op de teller
+3
hookwood
@mlkvhoudr ik zat met mijn nieuwe Claas net iets onder de 1100 gulden per pk.

Claas adverteerde er zelfs mee, gulden tijden herleven.

bosmech.nl/tuin-park/nieuws/…
pieta
@hookwood Jammer dat Fendt zulke advertenties niet heeft. 😬
T60401
Quote Reactie van @pieta:
Jammer dat Fendt zulke advertenties niet heeft

Pas schreef je ergens dat je 150K afgelost had. Als je voor dit geld een dikke fendt gekocht had kon je je belasting aanslag ook haast wegpoetsen. Had je vervolgens die 80 k af kunnen lossen. Komende jaren nog wat afschrijving waardoor je minder belasting betaald en de andere 70 k kunt aflossen. En bovenal blije kids. Moet ook eens aan je zelf denken een ander doet het niet.
ntd79
@T60401 dat kun je toch nooit een op een zeggen, als je nu tussen nu en vijf jaar voor grote uitgaven komt te staan? Wat jij omschrijft is volgens mij net hoe een kangoeroe springt, alleen iedere keer als je weer neer komt is de buidel leeg.
+1
Robot-ph
@T60401 hoe zie je het voor je dat je met de aankoop van een trekker van 1,5 ton een wint van 150.000 wegpoetst? Het enige is dat je 16.800 KIA aftrek hebt in mijn beleving
pieta
@Robot-ph Hier wordt jaarlijks wat geïnvesteerd. Maar aan nieuwe tractoren wordt het geld niet uitgegeven. Ik koop ze altijd met heel wat uren er op.
+1
pieta
@T60401 Staan hier al 2 vario's. Jongens kunnen hun lol niet op. 😁
ntd79
@hookwood ja okÊ, maar dan heb je een claas.....😋
pieta
@ntd79 Schat jij dat zoveel anders in als een MF met een perkins motor?
+1
ntd79
@pieta ik was niet helemaal serieus😁ik weet net dat er een motor inzit en dan ben ik alle interesse al kwijt
ntd79
@pieta mijn eigen ervaring met mf is alleen dat ze betaalbaar zijn, vrij probleemloos 10000 uur lopen en dan moet je zo zachtjes aan inruil gaan denken. Maar zoals ik zeg eigen ervaring...
+1
Koeien boertje
@ntd79 een fend is met 10000 uur net ingelopen.
Koop ze altijd als ze ingelopen zijn.
+2
labella
@Koeien boertje en de vario met 8000 uur vervangen dus kun je weer ff als je geluk hebt.
+1
Twentsch Land
Er zijn ook wel vario met meer dan 20000 uur zonder dat er aan gesleuteld is.

@labella
ted9
@Twentsch Land Er zijn vast ook wel vrouwen van 50 die nog nooit met een vinger aangeraakt zijn door een kerel..
Twentsch Land
Die zullen er zijn ....enkele nonnen in het klooster en vrouwen die vallen op vrouwen ...

Toe vertel even wat dat met een fendt vario te maken heeft .... want ik snap niet dat wat jij waarschijnlijk ook niet snapt 😉

@ted9
ted9
@Twentsch Land Dat soort vrouwen moet je zoeken. Net als een eerste vario bak met 20000 uur😁
+2
Twentsch Land
Fendt vario is een enorm mooi stukje techniek....de meeste trekkerchaffeurs maken daar misbruik van .... ik zal vast een dingetje noemen ...... een vario is geen rem !
Voor remmen heeft fendt een voetrem.

@ted9
Nevergiveup
@Twentsch Land Dat klopt , en daar worden de meeste mee gemold , remmen op de vario met een zware kipkar oid.

Wel jammer dat zo'n dure techniek net niet een stapje verder was dat zoiets gewoon wel kan zonder hem binnen 4000 uur naar de knoppen te hebben.

Verder hoor ik wel dat de loonwerkers die er echt veel zwaar trekwerk mee doen de vario ook geen 10000 uur haalt en dat ze nogal wat brandstof pompen nodig hebben op de 930 -936 serie ..
+1
mlkvhoudr
@Twentsch Land zit je op je dure trekker met
een versleten rechter knie van al dat remmen😋
Als techniek niet hufterproof is is t gewoon niet praktijkrijp wat mij betreft.....
Twentsch Land
Flauwekul !

Een versnelling is geen rem ..... @mlkvhoudr
mlkvhoudr
@Twentsch Land een echte Fendt fan merk ik wel 😋😉
+1
Twentsch Land
Kan maar zo waar zijn 👍đŸģđŸ’ĒđŸģ😊@mlkvhoudr
pieta
@mlkvhoudr Op tms zetten en stoppen met gas geven (vd cruisecontrol afzetten) en dan mindert ie echt wel vaart. Met een zware (geremde) kar zou ik sowieso de rem vd kar het stopwerk laten doen. Werkt veel mooier bij elke trekker.
mlkvhoudr
@pieta Dat zegt me allemaal helemaal niks heb net m'n eerste 4 traps en dat vond ik al een gedoe aan het begin ondertussen redelijk aangewend geen snelle leerling hier 🙂
Ik zou denken dat de trekker inderdaad signaal moet geven aan rem om bij te remmen zodat er niet teveel kracht op komt en dan inderdaad ook naar de wagen toe, met de 4 traps schakel ik ook terug als ik wil afremmen voor afslag geen idee of daar t zelfde geld
+1
Nevergiveup
@mlkvhoudr Daar kun je gerust mee terug schakelen als het motor toerental laag is.
+1
pieta
@Nevergiveup Voor de vergelijking moet je het vol gas doen hÊ.
+1
Nevergiveup
+2
pieta
@mlkvhoudr Remmen op de vario kun je denk ik vergelijken met je powershift als volgt: Volle giertank achter de tractor knopen, 45 km per uur gaan rijden(vol gas, hoogste versnelling) en vervolgens bij vol gas gas gewoon telkens de powershift omlaag schakelen om te remmen.
mlkvhoudr
@pieta 😆 ik rijd alleen van die kippenstukjes op de weg hier en dan kom ik niet eens boven de 30 uit met al die fietsers hier tegenwoordig en sta de helft van de tijd in de berm đŸ¤ĻđŸ¤ĻđŸ¤Ļ
bio boer
@Twentsch Land met tms heb je dat meer raak die hendel nooi meer aan
+1
pieta
@ted9 Wij hebben een 714 met 14.000 uur met 1e vario.
bio boer
@pieta hier 716 met 11000 uur ook nog de eerste in groep 1 en 2 overschakelen schijn de vario niet zo goed tegen tekunnen maar doe het nooit moet altijd bij stilstand
+2
weurding
@pieta zult me wel uitlachen, hier boer met een renault 75-12 TS die na 15000 uur de 1e koppeling vernieuwde, verder ook nooit geen problemen gehad
+2
ntd79
@ted9 maar daar is dan ook nooit op gereden 😁
Twentsch Land
Kun je volgens mij ook maar beter niet meer aan beginnen 😉

@ntd79
+1
diekman
@Twentsch Land Daar heb je de raggebol bij nodig.
+1
mlkvhoudr
@Koeien boertje sprak pas een echte Fendt fan maar bij hem had de motor het dan 1000 uur nadat die goed was ingelopen het begeven, ik heb bij alle merken die ik gereden heb in de loop der jaren wel storingen gehad Fendt case Steyr Renault John Deere ze hadden allemaal hun plussen en minnen, tegenwoordig zijn veel trekkers bijna het zelfde naar mijn idee....
+2
labella
@mlkvhoudr een fendt wil ook wel kapot, mijn maat had met 700 uur de motor al uit elkaar liggen en heeft hem na 1 jaar ingeruild voor een claas....
+1
weurding
@Koeien boertje geloof is een groot begrip
hookwood
@ntd79 ook andere merken kun je wel voor die prijzen kopen.

Adviesprijzen slaan echt nergens op als je ziet wat je dan daadwerkelijk betaald.

Hier nog een actie van Deutz Fahr: adendekker.nl/actueel/deutz-fahr-actie-6145-4/
marcsterreborn
@hookwood ik zoek een zo veel mogelijk mechanische trekker 110 - 120 pk waar ik probleemloos een jaar of 15 mee kan doen. Wat kan ik het beste kopen?
+4
labella
+3
matt
@marcsterreborn deze zit wel geen traploze aandrijving op,maar verder uiterst geschikt.

internet-toys.com/177161-rolly-toys-traptractor-ro…
hookwood
@marcsterreborn ik heb geen idee. Tegenwoordig is het allemaal knopjes. En dat bevalt eigenlijk wel prima.

Is een hele verandering ten opzichte van de Deutz DX 4.11 die we hiervoor hadden.
Jannus
Quote Reactie van @hookwood:
Deutz DX 4.11

Is ook nieuw jasje op een oud chassis
+1
weurding
@Jannus zoals zoveel in die tijd
+2
Jannus
Quote Reactie van @weurding:
in die tijd

Geeft wel de degelijkheid aan,zie nu die nieuwe deutz op same chassis rondrijden en dan denk ik dat italie vanavond gaat winnen van ....engeland đŸ¤Ŗ
Noorderling
Quote Reactie van @Bioepz:
groeiers kopen niet op het laatste moment. Het zijn vooral degenen die dan iets MOETEN omdat er teveel vee is gehouden.

Als je op 31december koopt heb je er in ieder geval al een jaar melkgeld van binnen waar je wat mee kunt betalen. Waarom zou je dan als je besluit te groeien, vandaag extra gaat insemineren om meer kalveren aan te houden, dit al 2jaar en 9maand volledig gaan voor financieren?
Laat het er maar op aan komen.
0% kun je wel kopen, alleen mag je ook niet afschrijven. Wel geld weg brengen waar niks tegenover staat en regels die om de haverklap veranderen. Niets doen is soms ook gokken, maar ook niet bij voorbaat fout gokken.
labella
@Noorderling gezien het aantal reacties komt er nog heel veel vraag!
Noorderling
@labella
Zou zomaar kunnen. Maar ook elke week hoor je wel dat iemand stopt met melken waar niet zomaar weer koeien zullen lopen op het bedrijf.
Maar het is met alles zo dat de prijs de daadwerkelijke vraag bepaald en wat er verkocht wordt.
Bioepz
@Noorderling volgens mij bepaald de vraag de prijs😉
+1
Noorderling
@Bioepz
Vraaguitval?
Jaap40
@Noorderling lang niet alleen de prijs bepaald de vraag hoor. Ook het maar mondjesmaat aanbieden door de wel goed georganiseerde handel is nogal, zoniet allesbepalend, voor de prijszetting.
Volgend jaar gaat de handel richting ammoniak en stikstof, richting andere sectoren.
+1
Melkboer16
@labella zou kunnen maar er is ook nog veel aanbod!
Even aandacht hier vestigen op de P-rechten door @hans1980 en een paar handelaren halen hun aanbod weg!
Die weten ook dat morgen het melkgeld uitbetaald wordt en dat kan voor een koper net de druppel zijn.
Het is alleen maar emotie en dat geleuter over die betalingsrechten voorschot is ook bull-shit.
Er wordt van alles aangehaald om de prijs omhoog dan wel omlaag te lullen.
+2
grondlozeboer
@Melkboer16 je bent er maar druk mee
+1
ntd79
@Melkboer16 je bent er altijd zelf bij...
Melkboer16
@ntd79 heb je helemaal gelijk aan. Dit prijsniveau past me wel, immers dan wordt er nog geld verdient want laten we eerlijk zijn als ze helemaal onderuit gaan dan is het niet best.
We horen niet bij de grote groeiers en hoeven niks maar stilstand is achteruitgang
+3
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
maar stilstand is achteruitgang

Hier staan we al 15 jaar stil , niks aan de hand hoor. Grondprijs is ruim verdubbeld en we zijn er nog steeds.
marcsterreborn
@George
Hier staan we al 15 jaar stil


Het moet bij je passen. En bij jou past het
weurding
@Melkboer16 op tijd remmen is ook een kunst😆
+1
labella
@weurding remmen is angst.
cornelissen
Quote Reactie van @Melkboer16:
Dit prijsniveau past me wel, immers dan wordt er nog geld verdient

Hou op, als je onomkeerbare investeringen hebt op de peildatum, alle procedures verloren, stal klaar , voldoende eigen grond voor de nieuwbouw , vergunningen in orde , wat moet je dan?
Wat grond verkopen en rechten kopen, heeft weinig met geld verdienen te maken, maar meer met het wanbeleid van onze "fosfaat"manager K.Romijn , die een gedeelte van de sector de vernieling in heeft geholpen. En ik ken er meer , die grond hebben moeten verkopen, alleen huren die het terug ,dus is het minder zichtbaar.
labella
@hans1980 mooi om te zien, aan het eind van ieder kwartaal een prijspiek.
+2
hans1980
@labella juli â‚Ŧ 145 augustus â‚Ŧ 150 september â‚Ŧ 155 oktober â‚Ŧ 160 november â‚Ŧ165 december â‚Ŧ170
fries8
@hans1980 zo is het . 150 deze maand nog, hadden we laatst ook al even, toeslagrechten komen binnen
ted9
@labella Wat een armoede
Jaap40
@labella hoe help je met fosfaat rechten de melkveehouderij in de vernieling.. ..
Maar je kunt ook hier niet aan mee doen.
+1
Melkboer16
@Jaap40 och ik weet niet of ze de melkveehouderij hiermee de vernieling in helpen.
Sommigen dachten ook dat de bomen tot in de hemel groeiden!
Als alle plannen en stallen vol hadden gestaan dan hadden we tegen de 20 miljard kg gemolken maar waar hadden we dan de mest gelaten??
En zoals de afgelopen 3 jaar waren er dan ook een boel op de fles gegaan met de droge zomers!
Ik blijf bij mijn stelling 2012 of 2013 plus 5 of 10% of vooruit 20% van het toenmalige melkquotum en dan niks grote groeiers en niks nieuwkomers.
Was veel makkelijker geweest maar LTO durfde niet!
Dat was mijn visie maar daar maakte ik me toen al niet populair mee.
Melkveehouderij is en blijft toch grotendeels grondgebonden
Noorderling
@Melkboer16
Dan komt ondernemerschap en vakmanschap boven drijven in plaats van altijd maar zonder schulden de dans te kunne ontspringen door verkoop fosfaat in plaats van grond. Ontkoppeling tussen grond en mest wordt zo alleen maar groter omdat er minder te koop komt of je het geld maar een keer uit kunt geven.

Nu heeft dijksma, van dam en schouten bepaald wat goed voor mij is. 1gve per ha en mest aanvoeren uit Overijssel. Daar boer je mee vooruit.
Is iedereen zelf bij hoeveel koeien je op je grond wilt houden en hoe je je mestafzet regelt. Je moet van niemand groeien of verdubbelen.
robbies
Quote Reactie van @Noorderling:
Nu heeft dijksma, van dam en schouten bepaald wat goed voor mij is. 1gve per ha en mest aanvoeren uit Overijssel. Daar boer je mee vooruit.

Beetje kort door de bocht. Ik ken er verschillende die sinds de komst van de fosfaatrechten vrolijk doorgegroeid zijn, dat varieert van 25 koeien tot 100 koeien erbij. T lijkt er altijd op dat je dondersgoed weet waar je over praat. Waarom lukt het jou dan na 5 jaar nog niet om je uit de fosfaatellende te worstelen? Dat is niet minder vakmanschap dan de laatste liters uit een koe trekken
Noorderling
@robbies
Veranderd niets aan hoe de wetgeving ontstaan is en dat dat bepaalde bedrijven totaal de toekomstplannen doorkruist op een verkeerde volgorde. Het is net waar je staat, financieel en welke stappen je wilt zetten of fosfaat een groot obstakel is of niet. En of dat groeien in fosfaat allemaal weelde was, vraag ik me ook af.

Met die prijzen destijds vielen vaste kosten maar amper te verdunnen. Op termijn een goede investering, maar die 3ton financieren en in 5jaar aflossen bracht me niks en met net 0,8euro extra financiering per kg melk door nieuwe stal en grond en amper een koe extra kunnen melken ligt die aflossing voor fosfaat ook niet zo voor het oprapen.

Het komt allemaal wel en de rekensom is vandaag de dag anders. inmiddels 50cent per kilo afgelost. Maar een rietje is niet zomaar een melkgevende koe. Even geduld, in 2jaar gebeurt er ook weer van alles. Draait een machine kapot, even dit en dat. Nog een lap asbest, RFC wil nog een flinke zak geld hebben. Ik kan helaas nog geen geld bijdrukken en het kan maar 1x uitgegeven worden, dan kun je ook niet iedereen blij maken.
robbies
@Noorderling Ik ga niet over andersmans bedrijfsvoeringen oordelen. was ook niet mijn bedoeling. Maar waar de ene alleen maar kansen ziet, ziet een ander alleen maar bedreigingen. De voorbeelden die ik noem hebben er soms ook een andere stal erbij moeten bouwen of grond aan moeten kopen. Ik constateer dat het gebeurt. Dat het mij op dit moment niet lukt, reken ik mezelf dan maar aan.
Noorderling
@robbies
Maar ook niet alles is wat het lijkt. Er kan heel veel, of je sommige constructies moet willen is een heel ander iets. Maar daar is iedereen gelukkig vrij in.
Er zijn zat kansen, maar die moet je op den duur ook kunnen pakken qua slagkracht. Als je schaakmat gezet wordt door lukrake peildata wordt dat wel lastig. We hadden elkaar ook kapot kunnen melken op de mest en voermarkt, was misschien eerlijker geweest maar had een ander knel gezeten. Misschien zijn we volgend jaar derogatie kwijt, wie anticipeert daarop?

Ongemerkt zijn we dingen gewoon en vanzelfsprekend gaan vinden. Of ik er nu wel of geen last van heb, pijnpunten moet je altijd aan kunnen kaarten. 2015 was er een groep aan de beurt, wie het weg wuift als valt wel mee kan morgen geofferd worden, of je het nu wel of niet had kunnen weten.
Elvis
@Noorderling dus kort samengevat, je lost 80 k per jaar af op een stal en grond. Gaat van â‚Ŧ 0.80 naar â‚Ŧ 0.30 per liter in 5 jaar en dan je zou geen ruimte hebben om p te kopen?
Noorderling
@Elvis extra staat er, er was al redelijk wat financiering. Als ik kon groeien volgens mijn plan zouden we maar 20cent financiering per kg melk omhoog gaan. Nu 80cent.
Daarnaast moet er nog vanalles gebeuren op termijn. Asbest, deel van de stallen is op termijn aan vervanging toe, erfverharding. Een miljoen is ook zo weer op, heb ik liever beton voor mn geld dan lucht.

Verder is het flink aflossen en die aflossingstermijnen wil men liever korter dan alles maar weer oprekken. Op het geheel is er niets aan de hand, wat er nu nog aan schuld is moet allemaal in 20jaar terug. Nog 50.000euro aan fosfaat per jaar erbij wordt te gek, of je dat af moet willen lossen in 20jaar is een tweede.
Krijg je hetzelfde als dat je schaakmat staat door aflossing op quotum terwijl de regels inmiddels volledig anders zijn. Dat zie ik in de toekomst eerder sneller dan langzamer veranderen.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Op het geheel is er niets aan de hand, wat er nu nog aan schuld is moet allemaal in 20jaar terug

Uit betrouwbare bron heb ik dat bij Rabo de max in 30 jaar is. Wellicht valt er toch wel iets te onderhandelen als je dus inderdaad een goed rendement en een ruime grondpositie hebt.
Noorderling
@pieta
Zou kunnen, abn ging voor een aantal jaren geleden op grond voor 50jaar.
Heb een gruwelijke hekel aan herfinanciering, krijg je op termijn nooit lucht omdat de rente naar verloop van tijd ook amper meer daalt, maar het kan wel veel lucht en ruimte geven.
Maar had er nog wat bij gezet, moet nog een stal plat op termijn en melkstal heeft het eeuwige leven ook niet.

Wat de rente nu voor stelt beter in 2013 alles al kunnen bouwen in plaats van spantvakprutsen met de huidige bouwkosten. Nog maar even weer op een bouwcrisis wachten.
+1
ntd79
@Melkboer16 ik ben dat roerend met jou eens. De vorm waarin wil ik me verder buiten laten. Vind er twee dingen van, ze hadden direct bij de eerste signalen dat het quotum eraf zou gaan moeten melden dat iedereen er donders rekening mee moet houden dat er in een land als Nederland direct een productie beperkende maatregel voor terug zou komen. Dan waren er veel tegen zichzelf beschermd geweest. En om terug te komen en zoals melkboer hierboven beschrijft, als ze het volledig vrij hadden gelaten was de Nederlandse melkveehouderij denk ik nu al naar de kloten geweest. En dat is geen achteraf gepraat, die mening had ik in 2010 ook
+1
boer.
@ntd79 die waarschuwing lag er wel maar iedereen op dit prikkebord die ging bouwen, vertelde dat ze de ruimte en toestemming van de bank hadden om fosfaatrechten te kopen mocht dit nodig zijn.
ntd79
@boer. Ik blijf het de grootste flater vinden in de geschiedenis van de melkveehouderij. Kan daar nog steeds niet over uit.
+1
jg
@ntd79 Is het ook , concurrentiepositie tov andere EU landen is erg zwak geworden, 12 cent nadeel per kg melk, wat in de cijfers verdoezeld wordt door deze te verdelen over alle kilogrammen melk. Ook dan is er bij melkprijs van 38 amper rendement.
ntd79
@jg ik bedoel eigenlijk niet dat ze er zijn gekomen, ik ben het ermee eens dat er een productie beperking is gekomen, anders hadden we onszelf genekt in een paar jaar. Ik doelde op dat er hele volkstammen dachten dat de sky the limit is in het volle Nederland. Wat er nu betaald wordt doe je jezelf aan, en dat zorgd voor de slechte concurrentie positie. Ooit vertelde een oud buurman van mij dat hij bij een Duits mechanisatiebedrijf vlak over de grens in de pauze ook even meeging koffie drinken, net als een paar andere Duitse boeren. Toen kregen ze het over melkquotum, en hij vertelde dat hij onlangs had gekocht voor vier gulden. Dat had ik nooit moeten doen, zei hij toen. Ik ben de rest van de koffiepauze gewoon vernederend en uitgelachen.
robbies
Quote Reactie van @ntd79:
anders hadden we onszelf genekt in een paar jaar

Hoe bedoel je dat? Ik neem dat groei geen doel op zich is, maar een gevolg uit de mogelijkheden die je hebt?
ntd79
@robbies ohw, maar toch kan ik mijzelf niet aan de indruk ontrekken dat er in 2014 -2015 ietsje meer en groter gebouwd is dan in het quotumtijdperk. Maar dat is dan toeval? Als al die hokken ramvol waren gezet plus wat er allemaal nog op de tekentafel lag bij de aannemers in die tijd maar is afgeblazen, dan had je een probleem gehad.
Jannus
Quote Reactie van @ntd79:
Ik ben de rest van de koffiepauze gewoon vernederend en uitgelachen.

In een gezelschap moet je nooit over je ondernemersplanningen praten
cornelissen
Quote Reactie van @ntd79:
Wat er nu betaald wordt doe je jezelf aan, en dat zorgd voor de slechte concurrentie positie.

Wat moet je anders , als je onomkeerbare verplichtingen hebt op de peildatum, stal naderhand klaar , vergunningen in orde , mestplaatsing van de uitbreiding geheel op eigendom grond en alle procedures verloren.
Dus wat je nu betaald , doe je je eigen aan is voor dergelijke omstandigheden compleet gelul. Heb er zelfs grond voor moeten verkopen en over een rendabele bedrijfsvoering hoef je voorlopig niet te praten. En dat allemaal met dank aan onze "fosfaatmanager " K.Romijn , gesteund door lto
Mag je nog blij zijn ,dat Netwerk Grondig is ontstaan, want het tuig ( lto, gevolgd door meeloper nmv) wou iedereen evenveel korten, alleen is het netwerk grondig niet gelukt de grondgebonden uitbreiders van fosfaat te voorzien , terwijl ik niet weet wat ik verkeerd heb gedaan, maar voorlopig waarschijnlijk een langere tijd niet aan een inkomen van betekenis hoef te denken.
ntd79
@cornelissen ik zeg niet dat je niet zou moeten kopen, alleen hoe een prijs tot stand komt. Hebben jaar in jaar uit quotum gekocht voor 4 gulden, later 2 euro de kilo, soms met meer dan 100000 per jaar. Alleen sorry, dan ben ik maar een lul, had je dan iedereen met boxen over en plaatsingsruimte extra fosfaat voor dierplaatsen willen toebedelen? En wat is dan weer redelijk en billijk voor wanneer deze boxen gerealiseerd zijn? Stel vanaf 2010, had je weer een probleem gehad met de stalbouw uit 2008-2009. En als ik meer was gekort dan had ik ook lege boxen gehad en plaatsingsruimte in een stal uit 2012, dan had ik daar ook naar mijn inzien fosfaat voor moeten krijgen. Dit is een discussie waar je nooit uit zult komen, bij elke oplossing is er weer een andere groep de lul, en dat gun ik ook niemand, dus ook jou niet. Daarom had er ook nooit een periode moeten komen dat er geen productierechten waren. Dat had een boel ellende voorkomen.
pieta
Quote Reactie van @cornelissen:
en over een rendabele bedrijfsvoering hoef je voorlopig niet te praten.

Niet rendabel is niet rendabel. Het is dan echt niet na een paar jaar wel rendabel. Je hebt gewoon een tegenslag van een 1.000/1.500 kg fosfaat gehad. Paar ha grond verkocht en inmiddels al weer meer teruggekocht als verkocht. Dus had je pech/tegenslag ja, hebben ze je bedrijf compleet de vernieling in geholpen nee.
Je weet toch wel dat een bedrijf als het jouwe wat niet grondgebonden was gewoon een 500 kg fosfaat is gekort.
hans-hans
@cornelissen misschien hadden ze vanuit de bank wereld ook mensen met grote investeringen kunnen helpen samen met de overheid in de vorm van geld lenen en aflossing bijv een lening van 30 jaar voor 1.5% rente aflossing ook in 30 jaar
Eventueel wat fosfaat er bij en dan onder de zelfde voorwaarden
Misschien schiet de bank met de overheid er wat geld bij in of het gaat voor de kostprijs
Maar dat geeft mensen dacht ik ook lucht (om te ondernemen) en dan is het ook weer een beetje te overzien
Er had best wat geregeld kunnen worden en dit is mijn idee (misschien goed )
ntd79
@hans-hans een overheid zal daar weinig in kunnen betekenen, je loopt direct tegen staatssteun aan. En wat besturen/politiek zo moeilijk maakt, dat is wat voor de een geldt, moet ook voor een ander gelden. Dan wil een ander ook gebruikmaken van die gunstige regeling, en dan moet je dus weer een peildatum vaststellen van wie gebruik mag maken van die regeling. Nou, over peildata hoef ik denk ik niks over te zeggen wat dat weer teweegbrengt, enz enz
labella
@Jaap40 als je niet mee doet is het straks over en sluiten maar.
+2
Jaap40
@labella of juist niet
+2
jg
@Jaap40 Heeft geen zin om de waarde van fosfaat voor de melkproducent te beschouwen. Het draait om het verdienmodel van de periferie. De privebesteding per kilo in nl geproduceerde melk wordt steeds minder . De sector fungeert allen als verdienmodel voor derden .

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nÊt dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
192
DEELNEMERS
39
WEERGAVES
0