Ervaring zelf graan/gerst pletten

Beste leden,

Ik ben al tijdje aan het rondkijken voor een pletter. Elke leverancier zegt natuurlijk dat die de beste heeft.
Pletter zal ongeveer 200 a 250 kg gerst per dag gaan pletten eerst in proef opstelling later boven de robot tussen de vijzels. Met als doel verminderen van krachtvoer kosten en verbeteren van de loop op de robots.
Ook kan de robot minder fouten maken met voer uitgifte wat de gezondheid van de koeien ten goede komt. wie heeft hier al ervaring mee om zelf te pletten of in combinatie met een robot

Deel dit topic

zettelmeyer

Reacties

jjthefrenchman
Boven de robot? Dat ding maakt een herrie en stoft als een gek (teminste die van mij).Ik zou het ding buiten de stal houdenw onder je silo ofzo, met vijzel naar je robot .
Gerst is idd beter al tarwe .
Herbert
Hoeveel voersoorten heb je boven de robot? Dat je er wel een smakelijk product bij naast hebt. Voor alleen geplette gerst wouden ze hier de melkstal niet in komen
Jaap40
Voor dat soort hoeveelheden geen pletter kopen. Tenzij je zelf graan verbouwd.
casejxu
@Jaap40 200kg per dag is al snel 73 ton. Waarom zou dat dan niet uit kunnen?
Jaap40
@casejxu aanschaf onderhoud energie etc
Via voerleverancier vaak maar halve cent verschil
zettelmeyer
@Jaap40 probleem van late pletten is dat het voer muf word als het een paar dagen in de silo zit
Jaap40
@zettelmeyer en andere krachtvoer soorten niet?
MRdeere
@Jaap40 nee heb ik nog nooit gemerkt aan het kippen voer en daar is alles in geplet/gebroken.
Zou er nog altijd iets bij kunnen doen van oregano of zo als het niet eten doen ze bij kippen ook die geur stimuleert om te eten. Ik weet alleen niet of dit met koeien ook zo is.
Ritchie
Ben een paar geleden wel eens bij boer geweest die zelf deed pletten bij de robot. Ik weet het niet zeker meer maar volgens mij was dat Bomers, hij zat in ieder geval in de Achterhoek. Hij had toen zo'n koeientuin en leverde van die speciale A2/A2 melk. Wellicht dat jij hem wel kent?
jehan
@Ritchie ja die zit in de achterhoek ja
Elvis
Geplette gerst of tarwe is bijna net zo duur als mengvoer, voer hier niks meer los bij
jjthefrenchman
@Elvis oh ja? Ik betaal voor beetje brok 280, en krijg nu maar 180 voor gerst/tarwe. Dus verschil is altijd 100€.
Maar goed, ik heb graan genoeg en voer het ook niet aan m'n eigen koeien....
Elvis
@jjthefrenchman 1e voersoort 29.90 geplette gerst EU. 27.40
Elvis
@Elvis for farmers
Noorderling
@Elvis
Krachtvoer zo goedkoop of tarwe zo duur?
Meeste mengvoerleveranciers willen je er niet aan hebben.

Mooiste is rechtstreeks van een akkerbouwer kopen. Scheelt je zomaar - 3-5cent wat anders op gaat aan transport, overslag, transport, drogen etc.
Kun je het geplet en aangezuurd of behandeld met ammoniak bewaren, weet niet of het dan nog door een vijzel wil. In de mengwagen gaat altijd.
cornelissen
Volgens mij misschien interessant, als je grond over hebt ,geschikt voor graanteelt.
ik heb het ook een paar jaar gedaan, maar de opbrengst hier houdt bij max. 6 a 7 ton op per ha wintertarwe, dan is het niet zo gauw lonend, zeg maar niets waard.
Deed het na het dorsen in een silo, waar je ook nog zo nu en dan lucht door kunt blazen en zeker bij de oogst wel een week . En dan een 4 ton pletten als er brok kwam, laten opzuigen door de mengvoederleverancier in de brokauto en dan wat mengen door 8 ton brok. Dat ging wel aardig, maar zijn er gauw een half uur extra mee bezig en dat brengen ze in rekening.
Zoals @jjthefrenchman schrijft , stoft wel veel, deed het pletten onder een afdak , maar gordingen e.d zaten onder het stof.
Noorderling
@cornelissen
Loonwerker in Bedum heeft een meng en maalinstalatie op een vrachtauto. Kan pletten, malen, mengen, zuigen en blazen.

Hebben er aardig werk mee op melkvee, pluimvee en varkensbedrijven. Oost Duitsland zit een bedrijf die tientallen van deze machines heeft draaien.
bio boer
@Noorderling idiaal als je wat eigen graan verbouwt of rechtstreeks van akkerbouwer koopt dat zijn we hier niet zo gewend
Noorderling
Quote Reactie van @bio boer:
koopt dat zijn we hier niet zo gewend

gemak mag vaak wat kosten 😬
Maar weet niet wanneer het voordeliger is, stukje verder rijden kan vast prima, maar elke week een paar ton is niet zomaar goedkoper denk ik.

Echt grote varkensboeren pakken het zelf aan met eigen voerkeuken en elektrische meng/maal installatie. Dat is weer een vak apart.
bio boer
@Noorderling tsja als je denk laat ik eens proberen zelf graan teverbouwen dan ga je ook niet meteen dik inversteren in apratuur doe je eerst ook gewoon eens 3 ha laat je dat gewoon in je loods kiepen of opslaan bij locale fourage handelaar kunnen zij dat voor je malen in 2x als goed bevalt kun je altijd nog meer doen zelf goede opslag laten maken met drogerij/beluchting of ik fantaseer er wel eens over nooit echt serieus mee bezig geweest weet ook niet hoe moeilijk biologische graan teeld is met onkruid en ziektes kan hier al geen wintergranen telen vanwege de ganzen
bio boer
@Noorderling heb even gezocht wieringa maakt niet veel reclame voor die machine meschien niet nodig al druk genoeg 🤣 wel interessant
jjthefrenchman
@Noorderling Die rijden hier ook veel, werkt wel goed, kunnen pletten/malen/mengen/blazen/zuigen etc Maar kost ook 25-40€ per ton.
willemk
Wij hebben een pletter voor graan met twee walsen (gekartelde), en een driewals pletter voor bonen ( die nu niet gebruikt wordt). Tijdens het laden van de voermengwagen wordt het graan geplet. Werkt super en zou niet anders willen.
allegro.pl/oferta/…

dit is hem.
willemk
Met een vijzel valt het in de pletter en onder de pletter hebben we een tweede vijzel die het in de voermengwagen draait.
duitser
@willemk gaat dat wel snel genoeg?
willemk
@duitser ja hoor, de voermengwagen mengt dan stationair. Plet volgens de producent 2 ton per uur
Frans Z.
Werk,stof en ratten
+2
ricardo
@Frans Z. Als het toch in de mengwage gaat is sodagrain ook een optie kost 1 cent
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!