Plan voor voercentrum voor melkveebedrijven in de Achterhoek en Twente

André Willems van Willems&Wetens Agro Advies uit Haaksbergen gaat op zoek naar een geschikte locatie om een voercentrum te starten. Daarna wil hij starten met het werven van melkveebedrijven die van het voercentrum gebruik willen maken.

Willems hield in november en december een reeks informatiebijeenkomsten in Twente en de Achterhoek. Daar kwamen ruim 100 belangstellenden op af. De Haaksbergse ondernemer werkt bij het uitwerken van zijn plannen samen met Sijbren Mulder die in Friesland een voercentrum heeft opgezet.

In een voercentrum kunnen melkveehouders het ruwvoer dat zij zomers winnen afzetten, terwijl zij daar in de winterperiode een compleet rantsoen op maat terug kunnen kopen. Boeren kunnen daadoor besparen op arbeid en mechanisatiekosten. Zij hebben bijvoorbeeld geen shovel en voermengwagen meer nodig.

bron: Vee & Gewas [www.agriholland.nl]

Deel dit topic

Reacties

anonymous_42
Ook in Havelte (bij de Drentse hoofdvaart)liggen plannen klaar voor een voercentrum, een loonwerker en UTD De Wijk willen dat gaan regelen.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 31/12/2011 14:27 door Oldhuus.
Coen
is dit een ondergraving van de franchise-formule van Hoogland en cs ?
Dirk de Vries
Lijkt mij alleen voor de heel extensieve en intensieve melkvee houders een kosten besparend iets, voor de overige 80% een duur verhaal waardoor de loonwerker en voerverkoper extra verdienen.
anonymous_15
extensieve bedrijven laten hun koeien meestal zelf grazen in een weide, da's veel makkelijker (en veel goedkoper).
paul1
Onze Verslaggever Schreef:
-------------------------------------------------------
> André Willems van Willems&Wetens Agro Advies uit
> Haaksbergen gaat op zoek naar een geschikte
> locatie om een voercentrum te starten. Daarna wil
> hij starten met het werven van melkveebedrijven
> die van het voercentrum gebruik willen maken.
>
> Willems hield in november en december een reeks
> informatiebijeenkomsten in Twente en de
> Achterhoek. Daar kwamen ruim 100 belangstellenden
> op af. De Haaksbergse ondernemer werkt bij het
> uitwerken van zijn plannen samen met Sijbren
> Mulder die in Friesland een voercentrum heeft
> opgezet.
>
> In een voercentrum kunnen melkveehouders het
> ruwvoer dat zij zomers winnen afzetten, terwijl
> zij daar in de winterperiode een compleet rantsoen
> op maat terug kunnen kopen. Boeren kunnen daadoor
> besparen op arbeid en mechanisatiekosten. Zij
> hebben bijvoorbeeld geen shovel en voermengwagen
> meer nodig.
>
> bron: Vee & Gewas
> [www.agriholland.nl]
> 33757

grappig : je eigen voer terug kopen.......
Coen
voor een paar centen per kg ds je eigen gras (op eigen kosten) wegbrengen en later in het jaar een TMR terugkopen voor een prijs van > 20eurocent per kg ds
het voordeel is wel dat je je voerkosten per kg melk goed kunt becijferen
dirks
Op wat voor afstand van het voercentrum kan dit uit? Ik denk dat 10 km wel het maximum is of zelfs nog minder
anonymous_42
Bij Havelte hadden ze het over circa 15km, lijken me hectische toestanden, met het overladen en transport.
Wat als er MKZ uitbreekt of anderhalve meter sneeuw?
anonymous_15
nog een voordeel is dat het voor de kleine boer met maar een paar koeien eenvoudig concurreren is tegen de grote jongens die aan dit systeem meedoen. Met 2 ton melk waar je 15 cent per liter aan overhoudt verdien je nog steeds evenveel als met een miljoen liter waar je maar 3 cent per liter aan overhoud. Succes allemaal in 2012.
anonymous_42
Moet je wel een voerpad hebben waar die grote mengwagen makkelijk aan het voerhek kan lossen, of je wil overladen in kruiwagens
anonymous_15
volgens mij was ik niet helemaal duidelijk, niet meedoen aan dit systeem levert grote kostenvoordelen op. Dit is toch een belachelijk duur en kwetsbaar systeem.
kaas
zebrengen het met een gewone voerwagen het voer bij het voercentrum al gemengt
en als er een besmettelijk ziekte uitbreek hebben ze balen klaar staan daaral een gemengd rantsoen in zit
pieta
Beste Jan, ook 100 koeien kun je op een simpele manier houden. Dit is meer voor de echte ondernemers die de belastingdienst voor willen blijven. Enne als je bij deze prijzen maar drie cent per kg verdiend zou ik vlug stoppen want dan komt het ook dit jaar niet goed.
anonymous_8
Ja ik vind het ook nog steeds lastig om de voordelen van zo'n voercentrum te zien, behalve dat het misschien makkelijk is.... dat gesleep met gras valt volgens mij niet recht te rekenen...
t de wolff
Wat is dan het verschil met het gesleep met krachtvoer e. d.?
anonymous_15
volume?
josl
nog grappiger, je koopt andermans voer terug
brabo
wat een vooroordelen hier allemaal zeg.
Ik vind het een machtig mooi systeem, dat zowel voor de intensieve als de extensieve voordelen kan hebben.
De intensieve hoeft zich niet meer druk te maken of hij wel voer genoeg heeft op het eind van het jaar, en de extensieve kan zijn grond veel beter benutte door nu gemakkelijker van zijn voer af te kunnen komen.
Ook de kosten vallen heus wel mee als je alles gaat tellen. Je hoeft namelijk zelf niet meer te investeren in kuilopslag en in machines om de beesten te voeren.
En schrik hebben van het gras van de buurman is natuurlijk ook niet nodig, want ook die buurman probeert goed gras te telen, omdat hij hier ook beter voor beloond wordt.
En voor calamiteiten krijgen de deelnemers enkele gewikkelde pakken op voorraad, net zoals ze van hiervan gebruik kunnen gaan maken op het moment van dierziektes.
pieta
Ik dacht eigenlijk dat het alleen voor melkvee was. Gras vanaf de derde snede voor jezelf. Als dat zo is gaan niet alle door jou genoemde voordelen op. Ik wil niet zeggen dat het niet kan passen maar als je grasplaten hebt liggen, die verslijten nauwelijks.
brabo
volgens mij willen ze heus wel al het gras hebben en alle dieren voeren. Dat er veehouders zijn die er toch voor kiezen om voor het jongvee zelf te kuilen, en dit met bijvoorbeeld een krabbakje te voeren, kan ik me wel voorstellen.
En bij de meeste boeren moet er toch regelmatig iets veranderd worden aan de kuilopslag, omdat deze ook mee moet groeien met het aantal dieren dat je hebt.

Het grootste voordeel zit hem mogelijk in het thuis krijgen van een zeer goed uitgebalanceert rantsoen. En omdat dit rantsoen hetzelfde is als bij de andere deelnemers, kun je mooi je voerefficientie gaan vergelijken met elkaar. En dus zo elkaar scherp houden.
pieta
George
Brabo, dus jij denkt dat extensieve veehouders nu hun grond niet goed benutten omdat het moeilijk is om van hun voer af te komen?
brabo
ja dat denk ik ja,
En dit geld heus niet voor iedere extensieve boer, maar ik weet zeker dat er aantal zijn die iets rustiger bemesten omdat ze anders de kuilen toch nooit op krijgen.
Terwijl ze door dit systeem meer gestimuleerd gaan worden om veel en goed voer van hun grond te kunnen halen.
duitser
Rustiger bemesten wordt weer minder kwaliteit ruwvoer. Moet je weer extra krachtvoer voor aankopen, etc, etc.
George
Je moet zoveel mogelijk van je grond afhalen ook al ben je extensief en zou bijv. ook korrelmais kunnen oogsten voor verkoop of eigen gebruik als krachtvoervervanger , MKS of CCM. Of een gedeelte van de grond verhuren voor akkerbouwgewassen.
Erco
George Schreef:
-------------------------------------------------------
> Brabo, dus jij denkt dat extensieve veehouders nu
> hun grond niet goed benutten omdat het moeilijk is
> om van hun voer af te komen?

Hoor de extensieve boeren maar eens op het prikbord zomers George, die stoppen al op tijd met strooien en mestrijden.
George
Tja gras teveel dan he , waarom niet iets anders telen?
Hoewel natuurlijk niet iedereen de grond en dus de mogelijkheid heeft om iets anders te telen als je sommige maisfilmpjes hier ooit ziet om mij bang te maken dat de mais er misschien niet afkomt.
anonymous_15
brabo wil graag dat extensieve boeren het probleem van de intensieve boeren oplossen (en dus voor een habbekrats voer gaan produceren). Ze zouden wel gek zijn. Bundertje mais hou je zonder veel werk komende jaren 1500 Euro aan over bij verkoop, na aftrek van kosten, lijkt me veel interesantere optie voor een extensieve boer. Ik denk nl. dat door het wilde gedoe van de intensieve boeren (daar komen er richting 2015 steeds meer van) de voerprijs wel eens kon exploderen komende jaren.
Coen
weer eentje die de voerkosten de komende jaren flink ziet stijgen, zelfvoorziening qua ruwvoerproductie en mestverwerking zullen de komende jaren de key-issues van de melkveehouderij worden
anonymous_15
Nu wordt mijn mening meestal niet zo serieus genomen, dus wat ik zeg zal zeker geen invloed hebben op de prijsvorming. George is de man die de maisprijs in ZO-Brabant en verre omgeving de lucht in lult. . Ik zie alleen maar veel halflege stallen staan in de achterhoek en dat na maandje droog weer afgelopen zomer hiero de paniek al behoorlijk uitbrak. 1 + 1 = 2, zover kan ik ook nog tellen.
George
Ik ben toch wel een machtig man aan het worden en verdien binnenkort een standbeeld als de man die de maisprijs omhoog kan praten en dat niet alleen in brabant maar in heel de wereld. Terwijl ik niks anders doe dan de realiteit wat betreft maisprijzen hier neer te schrijven die sommige intensieve veehouders die mais moeten kopen liever niet horen.

Rabobank ziet maismarkt steeds krapper worden.
Laatste update:2011-12-29T13:25Auteur: Jan Cees Bron
Londen - De komende vier jaar kan de krapte op de internationale maismarkt toenemen.
Lees verder AGD.nl
brabo
tjonge tjonge, wat een achterdocht allemaal weer van onze hobbyboer.
Ik heb het helemaal niet over een habbekrats gehad. Ruwvoer zal verhandeld worden voor de gangbare prijzen op dat moment dus als prijzen exploderen over een paar jaar, dan gaan de prijzen van voercentrum ook mee omhoog. Het mooie van zo'n centrum is juist dat de extensieve boer in een grasgebied ook zijn laatste snedes voor een mooie prijs kan verkopen en dus makkelijk nog een keer een rondje rijd met zijn kunstmeststrooier.

Misschien een goed voornemen voor je om dit jaar eens je calimeropet van je hoofd te halen, en niet altijd tegen de grotere collega's te keer te gaan.
anonymous_15
niet boos worden brabo. Groot en intensief is een verschil hoor. En tekeer gaan valt volgens mij ook nog wel mee, ik geef m'n mening gewoon. Vind het gewoon nix dat de melkveehouderij steeds commercieler wordt en de varkens achterna gaat. Alleen is dat niet de gangbare mening, maar daar kan ik ook niet zoveel aan doen. En mijn calimero gevoel valt reuze mee hoor.
brabo
het is heel normaal dat de melkveehouder ook commercieel moet denken, want dat gebeurt in elke bedrijfstak en dus ook waarschijnlijk in jouw pc-bedrijf.
En daarom is het ook eens goed dat melkveehouders eens nadenken over een voercentrum. Ze hoeven niet allemaal lid te worden, maar er voor open staan lijkt me toch niet te veel gevraagd. En juist het mooie van een voercentrum is dat het zowel voor de kleine extensieve beweidende boer of voor de grotere intesieve opstalboer interessant kan zijn. Want voor beide liggen er mogelijkheden. In Friesland hebben ze het 1e jaar met 7 deelnemers gedraaid en een jaar later zijn er dit al meer dan 30. Dus dat toont toch wel aan dat er een markt voor is.
anonymous_15
ik ben ook niet tegen zo'n voercentrum, laat iedereen lekker, ik zie het alleen kostprijstechnisch niet zitten. En verkopers rekenen altijd voor dat iets uit kan, en sceptici denken altijd dat iets te duur is. Dat geldt nu eenmaal voor alle werkzaamheden. Neem het werk uit laten voeren door loonwerkers. Ik ben razend enthousiast terwijl er genoeg prikkers net zoveel argumenten hebben om het nix te vinden. Dat heet nu een discussie. Ik vind dat voercentrum een ontzettend kwetsbaar systeem. Waar haal je het voer vandaan in een droog jaar, welke prijzen gelden er. Juist in een tijd met wisselende melkprijzen is het volgens mij handig om het grootste deel van de variable kosten (het voer) zelf in de hand te kunnen houden. Bij (te) hoge voerprijzen wat minder koeien, bij lage prijzen wat meer. Da's volgens mij meer ondernemen dan je nu al vastpinnen voor 3 jaar.
pieta
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
> ik ben ook niet tegen zo'n voercentrum, laat
> iedereen lekker, ik zie het alleen
> kostprijstechnisch niet zitten. En verkopers
> rekenen altijd voor dat iets uit kan, en sceptici
> denken altijd dat iets te duur is. Dat geldt nu
> eenmaal voor alle werkzaamheden. Neem het werk uit
> laten voeren door loonwerkers. Ik ben razend
> enthousiast terwijl er genoeg prikkers net zoveel
> argumenten hebben om het nix te vinden. Dat heet
> nu een discussie. Ik vind dat voercentrum een
> ontzettend kwetsbaar systeem. Waar haal je het
> voer vandaan in een droog jaar
, welke prijzen
> gelden er. Juist in een tijd met wisselende
> melkprijzen is het volgens mij handig om het
> grootste deel van de variable kosten (het voer)
> zelf in de hand te kunnen houden. Bij (te) hoge
> voerprijzen wat minder koeien, bij lage prijzen
> wat meer. Da's volgens mij meer ondernemen dan je
> nu al vastpinnen voor 3 jaar.

Dat staat los van een voercentrum. Voor de rest ben ik ook niet zo direct fan. Ik heb liever een silo of wat extra(= brabo op tegen cq vindt ie te duur) zodat ik wat met voorraad kan schuiven.
brabo
beschikbaarheid van voer staat idd los van voercentrum, en het hebben van een extra opslag van een extra kuiltje is idd te duur. Als je niet uit kijkt benje dan altijd overjarige kuil aan het voeren.
pieta
brabo Schreef:
-------------------------------------------------------
> beschikbaarheid van voer staat idd los van
> voercentrum, en het hebben van een extra opslag
> van een extra kuiltje is idd te duur. Als je
> niet uit kijkt benje dan altijd overjarige kuil
> aan het voeren.

Voordelen zijn dat je niet snel noodsprongen hoeft te maken, als het goedkoop is kun je meer inslaan, als er veel groeit hoef je het niet weg te geven, de mais nooit binnen 2 a 3 maanden hoeft te openen enz. Wij hebben in 2009 extra mais gelegd ca 7 ha(van 825 euro/ha) en begin 2011 verkocht voor 45 euro per ton.
t de wolff
Boer zijn is voor de één een doel en voor de ander een middel. Als het een doel is, dan wil je zoveel mogelijk zelf doen omdat je dat het mooie van het boer zijn vindt. Als je dat economisch verantwoorden kan ben je tevreden. Jan is zo'n boer. Maar als het boer zijn een middel is om zoveel mogelijk geld te verdienen, wordt het heel anders. Als iets heen en weer gesleept moet worden om er een paar centen beter van te worden ben je tevreden. Of het zin heeft of niet. Je hebt in ieder geval iets ondernomen, je bent dus ondernemer en geen ouderwetse boer meer.
t de wolff
Ik vraag me af waarom ze er niet een melkcentrum van maken. Zou dat geen voordelen hebben?
anonymous_8
dat heeft zeker voordelen. Dat bespaart in ieder geval 1 keer rijden met dat gras. En met veel koeien bij elkaar kun je 24 uur/dag melken, melkstal en arbeid efficient benutten, dus ook op dat punt veel kosten besparen....
anonymous_15
doen ze in USA al jaren, duizenden koeien melken en alle voer aanvoeren. Ene meneer van Bakel heeft ook nederlandse boeren enthousiast gemaakt voor dit plan. Werkt fantastisch bij lage voerprijzen en hoge melkprijzen, andersom is de tent zo failliet, zoals gebleken is. Zinloos concept Vanwege kostprijsverhogende karakter gaat zelfde gelden voor zo'n voercentrum. Landbouw blijft toch voornamelijk een kostprijsgestuurde business. Dus: keep it simple and cheap. .
anonymous_8
Ja de KISS-formule zal ook in de toekomt het meest succesvol blijken...
t de wolff
Hier om mij heen zijn ook boeren die er aan mee doen, maar er is ook nog al wat onvrede dat het zo duur is.
brabo
Jan, er zijn ook landen zoals Israel waar bijna allle koeien gevoerd worden door een voercentrum. En ook daar zal heus wel op de kostprijs gelet moeten worden.
Ik vermoed dat de formule van het voercentrum over een paar jaar in heel Nederland wordt aan geboden.
anonymous_15
Brabo, ik denk ook wel dat het overal aangeboden wordt. Steeds meer boeren hebben veel teveel koeien om alleen aan te kunnen en stallen hun koeien toch al op. Hier in de achterhoek gaat dat ook vrij hard, zeker richting 2015. Daarom wordt van alles bedacht om minder werk te krijgen. Minder werk betekend over het algemeen hogere kostprijs per liter.
casev
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
Steeds meer boeren hebben veel teveel koeien om alleen aan te kunnen en stallen hunkoeien toch al op.

`k ben het met Brabo eens,dat over `n paar jaardit concept in heel Nederland te vinden is.

Te duur?Moet je eens kijken wat`n geld sommige collega`saan sleufsilo`sbesteden.bv:link

Door de schaalvergroting straks na 2015,word arbeid `n steeds groter probleem.Op deze manier heb jegeen extra mensen meer nodig om `nrijkuildicht te maken,swintersweer open te maken, en te voeren.Alles bij elkaar tochhet verschiltussen60 koeien in jeeentje,of 90?
anonymous_15
Dan ben je wel erg veel tijd kwijt met voeren. Misschien is een wat eenvoudiger rantsoen dan een oplossing.
jan.1
Casev Schreef:
-------------------------------------------------------
> jan is hobbyboer Schreef:
> --------------------------------------------------
> -----
>Steeds meer boeren hebben veel teveel koeien om
> alleen aan te kunnen en stallen hunkoeien toch
> al op.
>
>
> `k ben het met Brabo eens,dat over `n paar jaar
> dit concept in heel Nederland te vinden is.
>
> Te duur?Moet je eens kijken wat`n geld sommige
> collega`saan sleufsilo`sbesteden.bv:

Sleufsilo,sgaan 30 jr of langer mee,af en toe de vloer nieuwe asfalt laag geven en met melkrobots en nog wat ander grut kan je makkelijk 150 koeien aan,en heb je zelf tijd genoeg om te voeren.
anonymous_8
maar wat als je 300 koeien wilt?
jan.1
marcster Schreef:
-------------------------------------------------------
> maar wat als je 300 koeien wilt?

Jij bent ook niet snel tevreden
pieta
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
> doen ze in USA al jaren, duizenden koeien melken
> en alle voer aanvoeren. Ene meneer van Bakel heeft
> ook nederlandse boeren enthousiast gemaakt voor
> dit plan. Werkt fantastisch bij lage voerprijzen
> en hoge melkprijzen, andersom is de tent zo
> failliet, zoals gebleken is. Zinloos concept
> Vanwege kostprijsverhogende karakter gaat zelfde
> gelden voor zo'n voercentrum. Landbouw blijft toch
> voornamelijk een kostprijsgestuurde business. Dus:
> keep it simple and hou een schaap. .
anonymous_7
Veel deelnemers aan het voercentrum hoor je hier niet, het kost allemaal nog al wat en is ook logisch als je ziet hoe druk ze er mee zijn. Voor je deelneemt kan je eerst nog heel wat doen wat voordeliger is. Op zich geloof ik wel in soort voercentrum maar dan puur commercieel en dat ze daar soort aanvullende mix maken wat bij op bedrijf aanwezige ruwvoer past, moet kunnen concureren met krachtvoer. Dat heen en weer rijden met vochtrijke producten is als je het nuchter bekijkt duur tijdverdrijf.
anonymous_117
hebben ze al geprobeerd aan de andere kant van het ijzeren gordijn.
t de wolff
Dat is toch niet zo'n goed voorbeeld, als voercentrum mislukte het toen ook, vorige week zag ik net nog iets staan over een Rus met een melkcentrum met( ik meen) meer dan 30 melkrobots.
De situatie is hier zo dat we ten eerste allemaal net geïnvesteerd hebben in een luxe stal en weinig in opslag en ten tweede willen in Nederland nu een keer melkkoeien houden en melken. Het landwerk hebben we hier minder mee.
Iemand uit de buurt ging naar US en molk vorig jaar al 2500 koeien, kocht het meeste voer, meestal van kleinere boeren die niets met melken hadden maar hun land niet kwijt wilden.
Wat zou het eigenlijk zijn dat dat wij Nederlanders zo graag melkkoeien willen houden of melken?
Red bull
T de Wolff Schreef:
> Iemand uit de buurt ging naar US en molk vorig
> jaar al 2500 koeien, kocht het meeste voer,

En als hij een paar jaar langer daar boert, zal hij toch wel weer proberen om grond in eigendom te verkrijgen en bijvoorbeeld zelf weer jongvee op te gaan fokken (er van uitgaande dat hij dat laatste nu niet doet).
Karsjen Tamminga
Een URKER gaat vissen of is het ook in de woestijn
Een frieseboer/nerderlandse boer gaat/wil melken En als daar thuis de ruimte er niet is ,dan maar ergene anders op de werelt De friesenwaren de echte veeboeren zeiden ze in GALIEFORINA toen ik er was
Heeft te maaken met kennisdenk ik
Wimsumar
mtstamminga Schreef:
-------------------------------------------------------
>in GALIEFORINA

Beste MtsTamminga: Bij Asterus& Obelus?
Karsjen Tamminga
He WIM vraag je nu niet iets waar jij zelf het antwoord wel op weet
pieta
Beste Karst, je bedoelt die Friezen weten niks beters te verzinnen?
anonymous_42
Heb ooit gehoord dat ze de meeste zuivelhandel in de VS in handen hadden, nou staat er volgens mij op de meeste melkauto's in Nederland ook iets van "Friesland ..."
ricardo
Jij ziet meer in een aanvullende mais en bijprodukten mix voor intensieve bedrijven, die in het noorden zelf geen mais verbouwen BS boer?melk je trouwens nog Fleckies? je kunt ze op dit moment prima ruilen tegen melkkoeien met deze vleesprijzen.
kasé
ben ook naar de voorl.bijeenkomst in havelte geweest; leek mij, net als de meesten van de vele anderen die daar waren, niet echt wat; kosten zonder krachtvoer voor de robot of voercomp. ca 15 ct per liter!!! Zit alle landwerk bij in vlgs mij, van kunstmest tot ruwvoerafvoer/aanvoer. Vreselijk veel gekar, 50 miljoen ton voer 2x over de weg bij ca 2000 koeien, PR voor de landbouw
En natuurlijk wordt de motivatie voor ons om die laatste mol te vangen, de ridderzuring te bestrijden en heel scherp op het weer te letten wel flink op de proef gesteld.
Mijn concl; als de kolchozen een iets groter succes geweest waren zou het miskien wat kunnen wezen.....
anonymous_42
Ja 1 loonwerker/transporteur (eigenaar grond/gebouwen), 1 veevoerfabriek/vaste leverancier die de dienst gaat uitmaken, waar is de marktwerking En daar zit je dan 3 jaar aan vast, want je moet minimaal voor ik meen 3 jaar tekenen werd daar verteld. En ze willen tot circa 15km afstand gaan. Een boer op 100 meter afstand betaald net zo veel als die op 15km.
En UTD bepaalt wanneer je mag maaien/hakselen, zit je bijv. op 15km afstand, word dus alles geoogst met silagewagens en ergens gelost en met een ingehuurde kraan op een vrachtwagen van de loonwerker/transporteur geladen op het voercentrum bemonsterd-getaxeerd, en voor de bult gelost.
Wat als er MKZ uitbreekt, of een (paar) meter sneeuw?
Wimsumar
Beste Oldhuus ( & Kacé): Een ''paar meter sneeuw''is geen probleem, als de rest van de weg maar schoon is
Ongelooflijk wat heeft u kritiek ( waar overigens op een info-avond haarfijn uitleg over zal worden gegeven) en u laat de melk 'zomaar' ophalen?
anonymous_42
Als je een redelijk voerpad een ruim erf/aanrijroute hebt, je voermengwagen is versleten, je voersilo's zijn versleten, en je wilt per se gemengd voeren, dan zou ik interessant vinden. Vooralsnog zou ik me eerder bij zoiets aansluiten als een coöperatie van een circa 10 boeren op 5km afstand, zodat de loonwerkers het ook direct aan de bult kunnen rijden. En dan een bestuur van boeren die zelf bepaalt waar iedere keer het voer ingekocht word en welke loonwerker de bult aanrijd en dan zou er samen een voermengwagen aangeschaft kunnen worden.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 02/01/2012 10:18 door Oldhuus.
Albert
Ja,en dan met een paar jaar fuseren met de buurtvereniging om kosten te besparen, dat zo nog een paar keer.Komt me bekend voor iets met zuivelfabrieken ofzo.
anonymous_8
... over het toevoegen van kosten gesproken...
anonymous_15
als ik 50.000.000 ton deel door 2000 koeien komt neer op ongeveer 25.000 ton per koe (=25.000.000 kilo) dat een koe op moet vreten. Lijkt mij persoonlijk vrij veel??
kasé
nee, dat klopt idd voor geen meter
Nou dan gaak het maar omdraaien; een koe vreet elke dag ca 40 kg ruwvoer van zo'n 35-40% ds
40 kg x 365 dgn x 2000 koeien = 29.200 ton
ze waren (natuurlijk) nogal optimistisch die avond dus gingen ze denk ik uit van 3500 koeien
maar goed, 29.000 ton heen en terug dat is dus 1000 volle vrachtwagens heen en 1000 volle vrachtwagens terug, is best heel veel en dan moeten ze nog volle vrachten kunnen laden. Als ze bij ons echter in één keer met 29 ton voermengsel aan komen ben ik toch bang dat er bij alle voordelen toch nog een "voer-opname-nadeeltje"bij komt
anonymous_15
brabo
ze zullen nooit meer lossen dan dat je op een dag op kan. Dus bij lossen ze een gedeelte en rijden dan weer door na de volgende deelnemer om ook daar te lossen.
Vandaar ook dat ze voor iedere boer met het zelfde rantsoen willen werken. In Friesland rijden ze meen ik ook maar met 2 verschillende rantsoenen rond: eentje voor melkstalboeren en eentje voor robotboeren.
Mogelijk lossen ze op zaterdag wel voor 2 dagen
kasé
ja, dat vertelden ze in Ruinerwold ook, een "robotmengsel", ik melk al 2 jaar met dingen maar heb nooit iets veranderd, 'k zal toch wel iets niet goed doen waarschijnlijk
brabo
het is toch algemeen bekent dat vele robotboeren een iets rustiger rantsoen aan het voerhek leggen, om zo toch altijd iets krachtvoer in de robot te kunnen voeren
anonymous_42
Ja, ik zou eerder een soort van "weidemengsel" en "stalmengsel" verwachten
In R'Wold hadden ze het al over mengwagens met meerdere compartimenten, ze weten overal wel een oplossing voor, ik vraag me af of dat überhaupt wel te realiseren is met een horizontale doseerwagen of mengwagen. Met MKZ wouden ze het in pakken persen en aan de weg gaan bezorgen.
anonymous_7
Ja, ik melk nog fleckies een stuk of 70, zitten ook wel goede bij en inderdaad als ze weg gaan leveren ze leuk geld op maar terug naar zuivere hf nooit weer, hoog uit halve.
euroknaller
Onze Verslaggever Schreef:
-------------------------------------------------------
> André Willems van Willems&Wetens Agro Advies uit
> Haaksbergen gaat op zoek naar een geschikte
> locatie om een voercentrum te starten. Daarna wil
> hij starten met het werven van melkveebedrijven

> die van het voercentrum gebruik willen maken.

Kun je niet beter eerst proberen boeren te werven en daarna pas echt beginnen met bouwen? Met een handvol boeren is het niet rendabel te krijgen lijkt me...
anonymous_8
.. er staat ook niet dat hij al gaat bouwen..
euroknaller
In Friesland staan een aantal boeren klaar om er bij weg te gaan, kosten lopen enorm op met het dure (kracht)voer waar het mengsel voor een zeer groot deel uit bestaat.....
Zoals BSBOER al zei: "Veel deelnemers aan het voercentrum hoor je hier niet" Zo is het maar net
anonymous_42
Ik hoorde dat ze het eerste jaar 7 "deelnemers" hadden, waarvan 1 na dat jaar stopte, en dit jaar zo'n 25 ?
Albert
stoppers?
anonymous_42
afhaken, er mee kappen, stoppen, er uit stappen
anonymous_42
Ap Schreef:
-------------------------------------------------------
> stoppers?

Of bedoel je die 25, nee, dat zijn het totaal aantal leden dit jaar.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's shovel , voercentrum , mengwagen , voermengwagen , voer , melkveehouders , ruwvoer , sparen en rantsoen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
83
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
6