Alex Datema 's nachts bezocht door actiegroep FDF

Afgelopen weekend werd melkveehouder en vergaderboer Alex Datema ’s avonds laat bezocht door vijftien boeren van de FDF-actiegroep Niezijl. Ze kwamen met vijf trekkers. „We hebben dezelfde zorgen, alleen mijn weg naar de oplossing ziet er anders uit.”

Datema gaat aanstaande woensdag niet naar Den Haag om te protesteren. „Zeker niet. Dat is niet de oplossing. Wij moeten, als boeren, met een plan komen. We moeten een concreet doel hebben. Alleen protesteren en ‘nee’ roepen, dat heeft nog nooit iemand ergens gebracht. Zo wordt het woensdag weer een dag waarop alleen frustratie wordt geuit.” Datema wil met boeren een plan maken waarin staat ‘hoe we wél verder kunnen’.

Deel dit topic

Reacties

+4
marcsterreborn
Hoe gaan we dit stoppen?
+4
diekman
@marcsterreborn Ze zijn nog niet eens begonnen.
+6
Twentsch Land
Zomaar even op bezoek komen verhaal halen is niet de juiste weg en moet idd stoppen ........maar er moet ook wel een aantal andere zaken stoppen.........bedenk dat er genoeg boeren zijn die zich ook bedreigd voelen......laten we dat niet als de normaalste zaak van de wereld zien en vinden.

@marcsterreborn
diekman
@Twentsch Land Ze gaan het voelen wat ze zeggen.
+3
Spuit11
@marcsterreborn Datema doet er alles aan om maar aandacht te krijgen. Nu krijgt hij zijn aandacht...
+1
sorry
Quote Reactie van @marcsterreborn:
Hoe gaan we dit stoppen?

dit is nog de amuse...
+1
Ouwe Gerrit
@marcsterreborn Met een schot hagel.
+3
BertK
Datema vergeet te ontkennen dat het verhaal achter het stikstofprobleem niet klopt. Ook bestaat het plan tot uitroeien van boeren in Gelderse Vallei en Groene Hart niet. Ok, het is een voorstel. Zulke mensen mogen het zeggen?

Nachtelijk bezoek is niet correct, niet doen.
sorry
Quote Reactie van @BertK:
Nachtelijk bezoek is niet correct,

idd,,,het was savonds
BertK
@sorry Voor late melkers wel ja
+1
achterhoeker2
@sorry Al was het tijdens kantooruren, zoiets doe je niet.
+1
kaas
@BertK klopt nachtelijk bezoek is niet goed te keuren maar alex denk dat hij het altijd beter weet en iedereen naar hem moet luisteren het is mijn persoon niet aandacht trekker
+3
mlkvhoudr
Belachelijke actie om collega boeren te gaan bezoeken, of sowieso mensen laat met de trekker ik vind overigens wel dat Alex hier in dit artikel wel een heel grote broek aantrekt maar dat terzijde
+8
Erco
@mlkvhoudr collega maar colleganaaier
+1
marcsterreborn
@Erco DAT IS ONZIN
Erco
@marcsterreborn Vriendje van je? Waarom verbaast me dat niet? 😄
mlkvhoudr
@Erco weinig fans hier van Alex zie ik, maar om hem nou te gaan cancelen gaat me te ver......maar het is een risico van enthousiastelingen dat ze contact met de "werkvloer" verliezen

Teksten als schuld bekennen word ik ook kriebelig van
+2
Marco de 1ste
Want stikstof uit fossiele brandstof is geen issue. Met de bevolkingsgroei zal N fossiel uitstoot alleen maar toenemen.
Daarom is het heel logisch dat Circulair veehoudend NL op moet rotten. NOT.
Wekelijkse influx 500/800 asielzoekers moet stoppen.
nachtelijk bezoek keur ik af.
+8
achterhoeker2
Als boeren elkaar gaan bedreigen is toch wel het dieptepunt bereikt.
En de milieu organisaties lachen zich ziek.
sorry
@achterhoeker2 alex is amper boer
marcsterreborn
@sorry sinds wanneer bepaal jij wie wel of geen boer is....
Erco
@marcsterreborn Vriendje van?
kaas
@sorry klopt helemaal hij denkt dat hij heel wat is
marcsterreborn
@kaas Is hij dat niet dan? Of anders gezegd: wat moet je doen om heel wat te zijn?
matt
@marcsterreborn bescheiden
+1
robbies
@marcsterreborn gekozen worden
boer.
@robbies dus Rutte is heel wat
+1
robbies
@boer. Ja natuurlijk is Mark Rutte heel wat. Dik 10 jaar premier van Nederland. Dan beteken je gewoon wat. dat is heel wat anders dan Datema die door 40 agrarische collectieven benoemd wordt en vanuit die positie meent een BoerenRaad op te moeten richten met andere indirect gekozen, zelfbenoemde bestuurders - met een verdienmodel dat loont door zich af te zetten van de reguliere landbouw, en de GLB gelden graag hun kant op zien stromen bij gebrek aan een commercieel verdienmodel - het agrarisch belang te verkwanselen. Ik bedoel; als je als Boereneraad jezelf meent te moeten presenteren in pakhuis de Zwijger in Amsterdam, dan wil je gewoon niet met je voeten in het zand/klei/veen staan.
komelker 2
Sukkels
+1
Datema is stikstof volgens jou een probleem ??? Wanneer ben je tot dat inzicht gekomen ???
+2
Spuit11
@Detukkeroettwente Sinds hij is gaan begrijpen dat je bonus-deugpunten kunt scoren bij enkel het woord "stikstof" of "stikstofcrisis" te benoemen.
Weet hij veel waar het verder om draait. Alleen de aandacht windt deze gasten al zo enorm op...
@Spuit11 Datema reageert niet .
Spuit11
@Detukkeroettwente Nee. Maar wat istie trots als een hond met 7 lullen dat er een hele topic aan hem gewijd wordt.
+8
slagroomvla
Vergaderboeren/bestuurders mogen prima een ander zijn bedrijf de vernieling in helpen, of met voorkennis hun eigen bedrijf vooruit helpen, maar als er dan is wat mensen, die ze naar eigen zeggen kennen, verhaal komen halen, dan zijn ze ineens bedreigt?
+5
Nevergiveup
Datema preekt gewoon voor zijn eigen parochie , hij moet (laten) doen op zijn bedrijf wat hij wil ,heg zetten , boom weide lange in loop modder oevers weet ik al niet wat , maar het niet een ander opleggen met al dat geneuzel en gezwets. Een zelf zuivelaar zegt ook niet tegen de buurman dat hij dat ook moet doen want anders ben je een waardeloze boer ,
of een boerderij met camping die tegen zijn buurman zegt als je geen carava's in het weiland zet ben je een waardeloze boer , en zo zijn er tal van voorbeelden, Datema moet eens een in de spiegel kijken , spiegeltje spiegeltje aan de wand wie is de beste boer in het land .....

Laat ieder in zijn eigen vrijheid.

En de bedrijfs aanpassingen in alleen al de melkvee tak zijn al fantastisch sinds 1995 , daar kan de rest van nederland nog een puntje aan zuigen.
+3
achterhoeker2
@Nevergiveup De rest van Nederland vind dat nog niet genoeg en wil meer milieumaatregelen voor de landbouw.
Daarom is het belangrijk om bij het overleg aan tafel te zitten om nog wat bij te kunnen sturen, anders wordt er over de landbouw besloten.
Zo werkt het in Nederland nou eenmaal.
+5
jan w
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Daarom is het belangrijk om bij het overleg aan tafel te zitten om nog wat bij te kunnen sturen,

Ik zou zeggen, ga je gang en richt een landbouwcollectief 2.0 of 3.0 op. Zorg er dan wel voor dat alle landbouwpartijen mee doen en dat dan onze gereide LTO niet zijn eigen gang kan gaan. En alles weer naar de gelamiezen helpt.
Alleen onze corrupte politiek kent maar een doel. En dan snap ik 1 ding niet. Men maakt nu uitgebreid excuses voor het slaverij verleden en het delfde volk discrimineert een deel van de bevolking.
+1
Hans van Bergen
@achterhoeker2 Bennie omdat jij zo simpel bent dat je niet het verschil ziet tussen een reclame blaadje als het Campina blaadje, Nieuwe oogst en serieuze media weet jij helemaal niet wat er leeft in NL. 90% van de bevolking staat achter de boeren en steunt onze acties
+1
Spuit11
@Hans van Bergen Inderdaad. Heb je de reacties op GeenStijl gelezen?
Alleen maar steun voor de boer, men doorziet eindelijk het rampzalige beleid wat Den Haag voert.
+1
achterhoeker2
@Hans van Bergen Dat mag zo zijn maar van sympathie kun je niet eten.
Van (europese) overheden ,de markt, en de samenleving worden inspanningen verwacht op het gebied van milieu en dierenwelzijn .
Dat is een gegeven, dan kun je wel honderd trekker protesten organiseren maar de veranderingen worden wel verwacht.
Om te voorkomen dat de hele sector irrelevant wordt is overleg met de " tegenstander " belangrijk om te begrijpen wat er van de landbouw verwacht wordt.
+2
Hans van Bergen
@achterhoeker2 Jij bedoeld te zeggen dat jij een bange poepert bent die meteen op de rug rolt en alles toegeeft oftewel een lto er. Met jouw insteek was alles allang verloren. Maar als jij graag 40% inlevert be my guest
slagakker
@achterhoeker2 De rest van Nederland vindt het nooit genoeg. Al die berekeningen geven ze niks om. De boeren moeten opgeruimd worden dat is de insteek.
+1
George
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Daarom is het belangrijk om bij het overleg aan tafel te zitten om nog wat bij te kunnen sturen, anders wordt er over de landbouw besloten.

En als LTO erbij zit kunnen ze nog wat sturen? 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂
+1
Nevergiveup
@achterhoeker2 Er is al een slachtveld gaande na 10 jaar praten en vergaderen waarbij hier en daar zelfs opvolgers in familie bedrijven het niet meer zien zitten door de boer bash -discriminatie.

Zal ik jou eens wat zeggen , als ik in de politiek zat en in de schoenen van Rutte / Carola stond dan had ik allang excuus aan geboden . Dat kunnen ze wel voor andere minderheids groepen , maar de boer die in oorlog , financiële maleise , corona en noem maar op gewoon voor dag en dauw voor eten in het land zorgt die laten ze barsten , dit word zeer kwalijk en raakt nu diep geworteld bij de jonge agrariër en gaat vroeg of laat de regering opbreken , wie wil zo nog werken voor Vernederland !
+2
achterhoeker2
@Nevergiveup Je bent een sentimentele jankerd, een volwassen vent probeert op tijd de juiste keuzes te maken ( dat heet management) ipv elke keer die repeteerplaat over de boeren uitroeien en honger lijden.
Dat jij in het verleden de verkeerde keuzes hebt gemaakt is jouw eigen domme schuld omdat je niet verder kijkt met je zielig doen, en calimero gedrag.
Als je volwassen bent accepteer je tegenslag en ga je weer verder.
Misschien moet je eens nadenken of je wel geschikt bent voor boer (want dan zit het weleens tegen)
Het ligt altijd aan de ander ,en nooit aan meneertje zelf.
Nevergiveup
+1
slagakker
@achterhoeker2 Nou dat kan wel een tandje minder. Denk dat u meer gefrustreerd bent dan nevergiveup. Hij mag toch een mening hebben over zaken? Je weet niet eens wat tegenslag is dus neem dat soort woorden niet in de mond. Dit gedrag op prikkebord is ook voor mij een reden geweest om me nog zeer zelden te laten horen en dat advies geef ik ook aan nevergiveup.Het is hier een kleuterschool geworden, als je niet kunt winnen zeik je maar iemand af.Dus wie is er zielig?
+2
achterhoeker2
@slagakker Je hebt gelijk ik schoot uit mijn slof, maar wij als boeren moeten één front vormen en ik zie tegenovergestelde gebeuren.
Dat frustreert, laten de FDF en LTO nu eens samen optrekken dmv overleg.
marcsterreborn
@achterhoeker2 Samen optrekken met de FDf dat hoeft nou ook weer niet. In de oorlog gingen we toch ook niet samenwerken met de NSB om de Duitsers weg te krijgen
Nevergiveup
@marcsterreborn De vraag in deze is dan wie is de NSB
+1
achterhoeker2
@marcsterreborn Niet met het FDF bestuur wat er nu zit, maar er zijn ook veel boeren die FDF steunen om dat ze ontevreden zijn over de huidige belangenbehartiging.
LTO is soms ook een verlengstuk van de overheid en buigt vaak te veel mee.
Er is geen één waarheid, maar dat het via overleg moet is een gegeven.
marcsterreborn
@achterhoeker2 Daar heb je gelijk in
jan.1
Quote Reactie van @marcsterreborn:
Samen optrekken met de FDf dat hoeft nou ook weer niet. In de oorlog gingen we toch ook niet samenwerken met de NSB om de Duitsers weg te krijgen

Geen nette vergelijking,nsb ers waren verraders van het volk en gebruikten de meest ultieme methode om mensen te verraden...
+1
Boerbakje
@achterhoeker2 Mooie gedachte waar ik het mee eens ben.
De realiteit is echter anders.
Als dit gebeurt haakt bij LTO de grootste sponsor af.

Conclusie, gaat niet gebeuren!
slagakker
@achterhoeker2 Netjes dat je het toegeeft. Ben het gewoon met je eens dat we 1 front moeten vormen maar er zijn zoveel belangen dat het niet makkelijk gaat worden. Vondt LC toen best goed werken jammer dat het geklapt is en wie daar schuld aan heeft doet er denk ik niet ter zake.
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @achterhoeker2:
aan tafel te zitten om nog wat bij te kunnen sturen

Maar dan wel graag door mensen die er wèl verstand van hebben en zonder dubbele agenda.
jan w
Intimidatie hoort niet. Maar zelfs onze eigen grootste zuivelorganisatie intimideert zijn eigen leden melkveehouders.
Boerbakje
@jan w Die worden gesouffleerd door Natuurmonumenten.
Dat is toch niet zo moeilijk te begrijpen.
+3
robbies
Omwille van de praktische uitvoerbaarheid van agrarisch natuurbeheer zijn de collectieven opgericht, die onder de regie van boerennatuur vallen. Daarmee claimt Datema een achterban van ca 11.000 veehouders te vertegenwoordigen, maar wat natuurlijk te idioot voor woorden is. Het lidmaatschap is nooit direct, want om aanspraak te maken op agrarisch natuurbeheer moet je lid zijn van de lokale collectieven. De collectieven zijn vervolgens weer lid van Boerennatuur. Staat ook gewoon op de site van boerennatuur.nl.

Een fatsoenlijke voorzitter respecteert het veld waarin hij zit, en draagt uit dat hij geen belangenbehartiger is in het maatschappelijke speelveld, en feitelijk alleen de geldstromen herverdeelt die de collectieven toekomt. Datema is ook niet rechtstreeks gekozen door de 11.000 boeren (hoeveel akkerbouwers??) die hij zegt te vertegenwoordigen. In mijn ogen is dat de eerste vereiste om als belangenbehartiger in aanmerking te komen.

Dat er wat boeren op een onfatsoenlijk tijdstip hun verhaal gaan halen is niet normaal, maar de positie die Datema claimt is natuurlijk ook absurd. Maar hij vindt zichzelf waarschijnlijk belangrijk genoeg om hier iets over te zeggen, zich niet realiserend dat hij daarmee het draagvlak voor agrarisch natuurbeheer opblaast. Dat weet hij echter niet, want verantwoording afleggen aan de 11.000 boeren doet hij niet rechtstreeks
Hans van Bergen
@robbies Ik heb altijd zelf mijn eigen Agrarisch Natuurbeheer gedaan als enige. De rest in de streek zit verplicht bij een collectief en ziet nooit geen cent meer
robbies
@Hans van Bergen hier kan het niet anders als via de collectieven.
Elvis
@robbies het collectief van hans heeft maar één lid. Zijn het altijd eens
mlkvhoudr
@robbies de grondig de Alex datemas zijn ontstaan omdat de oude belangenbehartiging nooit eens na de gewone boer wou luisteren dat is ook onderdeel van de oorzaak dat we nu tig belangenbehartiging clubjes hebben
robbies
@mlkvhoudr dat trek ik in geval van Datema ernstig in twijfel
mlkvhoudr
@robbies zou goed kunnen hoor ik kende eerst grondig en pas later Alex en dan nog alleen als volger op fb
jan w
Zolang politiek Den Haag , onze overheid, blijft weigeren om samen te werken met de verschillende sectoren en denkt het zelf beter te weten. Zal er altijd gekloot blijven. En dit gaat steeds erger worden. Er moeten eerst meerdere doden vallen, verwacht ik, tot ze zich gaan beseffen dat ze verkeerd bezig zijn.

Dus politiek Den Haag is aan zet.
+2
jammermaarhelaas
Zolang de verdeeldheid tussen de boeren zo blijft bestaan kan Den Haag doen wat ze maar willen.
+5
puntertje
Alex werd in het verleden gedwarsboomd om zijn expansieplannen door te zetten. En toen heeft hij vergaderen maar tot 2e en langzaamaan 1e tak gemaakt. En nu duikt hij overal op als vertegenwoordiger van clubs waar hij waarschijnlijk tegen had geprotesteerd als zijn expansieplannen gerealiseerd waren.
+3
Jan-T
Alleen gaan praten heeft echt geen nut.
De kans dat er iemand luistert is gewoon 0.0

De confrontatie op zoeken en waarom het alleen aan de agrariërs lig. dat is de vraag.
+2
jan.1
Hoe je ook wend of keert,je gaat niet onaangekondigd ik het donker bij iemand op bezoek om je verhaal te doen,en al helemaal niet met trekkers,iemand met enig fatsoen in z,n lijf maakt ff een afspraak.
+1
George
@jan.1
Ik zag liever wat boeren op trekkers komen dan een motorbende op hun motoren die achterom komen. 😄
+1
marcsterreborn
@George eigenlijk komt dat op hetzelfde neer
+1
George
@marcsterreborn In jouw geval wel , maar ik zie liever de boeren komen.
marcsterreborn
@George ik zal een groep vrienden optrommelen
George
Quote Reactie van @marcsterreborn:
ik zal een groep vrienden optrommelen

Rijdt je ook motor dan?
marcsterreborn
@George nee hoor. Alleen trekker
+2
matt
@marcsterreborn ik zal een groep vrienden optrommelen

En toen werd het stil 😀))
George
Bij mij komen ook ooit (Prikbord) boeren 's avonds langs. Wel aangekondigd overigens en dat is wel gezellig . Komen dan niet met een trekker maar met een heel dikke auto. 😄
+1
jvt
@George ook ooit in de middag en dan met bescheiden vw suv....
Maar hoor dat prikkebord boeren zijn die zelfs opa en oma op bezoek sturen naar jou toe..
matt
@George is @pietjepuk de mais karren op komen meten ?
George
@matt
Nee die laat zich niet zien.
robbies
@matt waar is die eigenlijk gebleven?
George
Quote Reactie van @robbies:
waar is die eigenlijk gebleven?

Waarschijnlijk aan het rondtoeren op zijn Húrliman
matt
@robbies weet ik niet.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
84
DEELNEMERS
31
WEERGAVES
0