Ontspannen Nederland, de tekst

Deel dit topic

Reacties

+3
Tinus
Voor elke vierkant centimeter is wel een "probleem" bedacht waarop ze de boeren aan kunnen pakken. Met behulp van de handige stapelkaart kun je precies zien hoe ze elk boerenbedrijf in Nederland op de knieën gaan krijgen.

De overige "vervuilende" activiteiten in Nederland worden geheel buiten beschouwing gelaten. Alles moet "opgelost" worden door van ondernemende boeren simpele, door de overheid betaalde, arbeiders te maken die precies doen wat ze in Den Haag bekokstoven.

Het lijkt China wel.

(klik om te vergroten)

Plan de campagne.
+3
Grasbaal
@Tinus Ze noemen het een stapelkaart, alle ellende op elkaar..
Farma_boerke
@Grasbaal nog niet alle ellende, bv fijnstof, (kan nog wel meer verzinnen, maar dan breng ik ze op ideeen). Men vindt altijd wel een stok om mee te slaan.

Volgens mij werden ze per woord betaald aan het rapport te zien
bio boer
@Tinus volgens mij staan bodem daling en verdroging verkeert om in de legenda 🤔
John Spithoven
Plan is gisteren gepresenteerd, veel gedetailleerder dan de notitie. 188 pagina's groot. Ik heb nog nergens een inhoudelijke reactie gezien

Iedereen roept actie, maar waarvoor of waartegen is niet duidelijk.
Ik ben gisteren begonnen met doornemen. Er zit een nieuwe benadering in het verhaal. Er is geredeneerd vanuit de stikstof gevoelige gebieden en van daaruit zijn de "boosdoeners " in kaart gebracht. Bedrijven krijgen gedetailleerd een labeltje, een eerste aanzet tot het waardeloos maken van bedrijven. Tot 2035 zijn 6 sleutelgebieden aangewezen , waar een staarten reductie moet plaatsvinden van 66 %. Erisman heeft geen vertrouwen in technische bronmaatregelen, zeker ook in de discussie tot de juridische houdbaarheid.

Op korte termijn zijn het Groene hart en Gelders vallei aan de beurt.
Er zijn allerlei stapel scenario's door berekend, met als doel het halen van de KDW in 75 % van de gebieden het uitgangspunt van de Wsn. Legalisering van PAS knelgevallen wordt met geen woord over gerept.
In de stapel scenario's s wordt naast stikstof, ook klimaatopgave, ruimtelijke vraagstukken, waterogaven en biodiversiteit mee genomen.
De 10 - 66- 75 variant lijkt meest waarschijnlijke.
10 % generieke maatregelen, 66 % emissie reductie in de sleutel gebieden zorgt voor een 0 % bijdrage van de veehohderij depositie in 75 % van de stikstof gevoelige natuur.
Zwarte punten op de kaart zijn de piekbelasters.
De benadering van Erisman is een gebiedsgerichte aanpak waarbij er zo laag mogelijke nationale reductie opgave over blijft.

(klik om te vergroten)

Bekkink
@John Spithoven en als die zwarte puntjes weg zijn is de natuur gered? Dan krijgen we een uitzonderlijke status van de eu? Of heeft bv Nederland dan genoeg grond om te bouwen?
mlkvhoudr
@John Spithoven ik meen ook in dit plan dat grondgebonden boeren uitgesloten waren van generieke korting, of het moet jouw andere notitie zijn over korting stikstof TOV fosfaat rechten maar als het klopt wat ik zeg dan is 10 procent generiek dus meer korting voor niet grondgebonden bedrijven
BertK
@mlkvhoudr Onzinnig, alle ruwvoer groeit op grond. Optimaal rantsoen bevat aankoop voer.
mlkvhoudr
@BertK heb het even voor je op gezocht

prikkebord.nl/topic/256787/…
BertK
@mlkvhoudr Meen dat het onderscheid alleen bij invoering kon en mocht gemaakt worden, eenmalig dus?
jg
@mlkvhoudr Generieke maatregelen zeggen niets over kortingen. Kan bijv ook via voer .
+1
BertK
@jg of grotere mate van grondgebondenheid. Dat kan ook zonder korten op fosfaatrechten.

Max benutbare fosfaatrechten per ha?
jg
@BertK Melkveehouderij doet veel te spastisch over generieke korting die juist vermeden wordt .
Twentsch Land
We gaan het beleven maar generieke korting is simpel toe te passen door de overheid omdat dat al in wet is voorzien .....algemeen levert een fosfaat en stikstof vermindering op ... voor piekgebieden kan de overheid doelgericht gaan.

@jg
BertK
@Twentsch Land Maar waarom korten op eigendom van de tochten? Plafond is het probleem niet meer, praat je over max aantal benutbaar per ha ben je aan het extensieveren zonder eigendom aan te tasten.
Twentsch Land
Stikstof is het probleem, zit telkens iets boven of onder het plafon.....door generieke korting fosfaat pak je gelijk wat stikstof.@BertK
bio boer
@Twentsch Land @BertK het komt toch altijd weer anders dan wat we nu denken 🤷‍♂️
+1
John Spithoven
Over generieke maatregelen worden alle deuren open gehouden in het plan.

Waar het plan aan voorbij gaat is;
Berekeningen in relatie tot 80.000 ha bijgepluste natuur. De berekeningen gaat uit van de GIS kaarten. Deze zijn nog niet gecorrigeerd voor bijgepluste niet aangetroffen natuur.
Ook de onnauwkeurigheid in het OPS model wordt nog steeds aan voorbij gegaan.
De uitstoot voor overige emitors en emissie van nieuwe activiteit (woningbouw) wordt ook buiten beschouwing gelaten
Eenzijdige benadering in het plan vanuit de gedachte dat de veehouderij alleen maar bijdraagt aan overschrijding KDW.
Daarnaast de gebrekkige tot stand komen van de KDW en de beoordeling staat natuur cq oorzaak van die constatering wordt ook niet meegenomen.
bio boer
@John Spithoven en alle industrie /activiteiten zonder verguning ?
bio boer
Heb de kaartjes beken kom nog goed weg met mijn locatie op alle kaartjes zit in gebied zonder n2000 natuur en goede grond wat weinig input nodig heeft volgens de raport maker 😇
bio boer
@bio boer friesland groningen zeeland en flevoland blijven landouw provincies als ik kaartje zo zie de rest zit ze in de weg maar ja wat is zo raportje waard zouden ze er nou echt beleid op gaan maken over jaar is dit raport waarschijnlijk ook weer gewoon vergeten licht er gens onder in een la

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0