Kiezen tussen koe en huis is een karikatuur

„Hoe wordt gereageerd op de vraag hoe we de huidige woningnood te lijf kunnen gaan? Dat antwoord luidt: ’Door halvering van de veestapel’, of ’Geen vee, maar een miljoen woningen op boerengrond’. Maar het tegendeel is waar”, beklemtonen Adema en Van der Tak.

OPINIE Piet Adema en Sjaak van der Tak

Nederland is een prachtig land. Om in te wonen, om in te werken. Wij weten het als geen ander. Want wij zijn de boeren en de bouwers van Nederland. En wat wij hier en nu samen naar buiten willen brengen, is dat wij, de boeren en de bouwers naast elkaar staan, schouder aan schouder.

Dat is nodig omdat sommige politieke partijen iets heel anders beweren. En dat steekt ons.

Wij zetten in op duurzame landbouw en wij zetten in op voldoende woningen voor iedereen. Dat is lastig genoeg. Het verlichten van de woningnood met een miljoen nieuwe woningen is één van grootste uitdagingen van het volgende kabinet.

Feiten

Als over zo’n groot onderwerp wordt gesproken, zoals afgelopen week in de Tweede Kamer tijdens het debat over de woningbouwopgave in Nederland en ongetwijfeld in toekomstige debatten, is het goed om bij de feiten te blijven. De suggestie dat er moet worden gekozen tussen een koe of een huis is een karikatuur van de werkelijkheid. Dergelijke uitspraken berusten niet op feiten, zorgen voor onterechte tegenstellingen en brengen een oplossing geen stap dichterbij.

Veestapel

Want hoe wordt gereageerd op de vraag hoe we de huidige woningnood te lijf kunnen gaan? Dat antwoord luidt: ’Door halvering van de veestapel’, of ’Geen vee, maar een miljoen woningen op boerengrond’. Het tegendeel is waar. En dat is eenvoudig aan te tonen. Rekent u even mee?

Op een representatieve Vinex-locatie, een ruim opgezette woonwijk, kunnen er op een hectare grond 25 huizen worden gebouwd. De Nederlandse ambitie is om het komend decennium een miljoen nieuwe woningen te realiseren. Met een snelle berekening zie je dat daar maar een ruime een procent van de agrarische grond voor nodig is. Tegelijk moeten we dat niet kleiner maken dan het is. De maatschappij vraagt om een extensievere agrarische sector en ook daarvoor is grond nodig.

Bouwers en boeren

Als in de politiek een probleem zodanig wordt vereenvoudigd dat de realiteit geen recht meer wordt gedaan, levert dat misschien stemmen op, maar komt de oplossing van het probleem niet dichterbij. Het geeft geen pas om te doen alsof we moeten kiezen tussen koeien en huizen. Dit land is al verdeeld genoeg. Bouwers en boeren staan naast elkaar en niet tegenover elkaar. Dat wilden we graag zo houden. We werken samen voor de inwoners van dit prachtige land. Door de woningen te bouwen, het voedsel te verbouwen en het beheren van ons landelijk gebied.

Bron: Telegraaf

Deel dit topic

Reacties

+1
kanniewaarzijn
Blablablabla.......

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouwgrond en ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0