Koeien blijven stikstofnormen overschrijden met mest

Melkkoeien en hun kalfjes scheidden vorig jaar 286,5 miljoen kilogram stikstof uit. Dat is 4,7 miljoen kilogram meer dan het productieplafond van 281,8 miljoen kilogram in die sector, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De totale stikstofuitscheiding in dierlijke mest kwam met 489 miljoen kilogram wel uit onder het Europese stikstofplafond.

Deel dit topic

Reacties

BertK
opendata.cbs.nl/statline/…

Op een klein hikje na de laatste vijf jaar een dalende lijn in de aantallen vee. Meer stikstofuitscheiding is dus een gevolg van omstandigheden als groeiseizoen, niet echt structureel een probleem lijkt me. Waar kan je extra stikstof nog meer mee verklaren?
John Spithoven
Sectorplafonds zijn vastgelegd in de wijzigingen meststoffenwet 2019. In se memorie van toelichting is vermeld dat bij definitief vastgestelde overschrijding een korting kan volgen op de fosfaatrechten.
mlkvhoudr
@John Spithoven in het artikel staat dat er geen meerjarige overschrijding is en dat de ec daar naar kijkt, geld dat ook voor korting fosfaatrechten of krijgen we nu een korting omdat memorie van toelichting Nederlandse wetgeving betreft?
jg
@mlkvhoudr klopt, sector moet zich niet zo gek laten maken .
labella
@mlkvhoudr die verrekte melkveehouders ook altijd..
BertK
@John Spithoven En waar komen al die fosfaatrechten vandaan? Zowel jongvee als melkkoeien neemt af sinds 2015.
KOC1981
@BertK Ik vermoed productiestijging, samenstelling ruw/krachtvoer,...
KOC1981
@John Spithoven Het is 1,6% boven het plafond.
Hoeveel daalt het aantal fosfaatrechten door afroming per jaar (2018-2019-2020)?
jg
Een ridicuul angstsyndroom rondom bedrijfsgroei jaagt de kostprijs in de melkvee sector tot verlieslatende hoogte op .
Jaap40
@jg een aantal jaren geen groei is geen probleem bij verbetering resultaten. Daar is het nu een uitstekende periode voor.
Op termijn is het vaak verstandig het bedrijf door te ontwikkelen op welke manier dan ook. Of je dat met een melkveehouderij in Nederland moet doen is weer een ander onderwerp.
John Spithoven
De overschrijding kan weg gewerkt worden door middeling voer gegevens van de afgelopen 5 jaar. Zie screenshot, wat in de memorie van toelichting is vermeld

(klik om te vergroten)

mlkvhoudr
+1
jg
@John Spithoven Laat ze blij zijn met deze N productie, dan kan er tenminste verhandeld worden naar andere sectoren

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN