Wat is er mis met snijmaïs?

Om het jaar goed te beginnen hieronder met dank aan Frank Verhoeven een leuk onderwerp over het overmatig voeren van snijmais. Alles waar TE voor staat is niet goed is een veel gebruikt gezegde. Teveel snijmais in het ratsoen is volgens sommige deskundigen ook niet goed en dat terwijl er ook veel bedrijven zijn die al jarenlang geen gras meer voeren maar een bijna 100% snijmais ratsoen voeren en daarbij ook zeer goed melken. Waaraan ligt het probleem?

Deskundigen: Te veel mais in het rantsoen is bron van ellende!

door FRENS SCHURING


Snijmaïs is in het overgrote deel van de Nederlandse melkveerantsoenen een vast en belangrijk onderdeel. Logisch. Het gewas kan hoge opbrengsten halen, heeft een voorspelbare en hoge voederwaarde en vormt een mooi middel om een grasrantsoen in balans te brengen. ‘Maar maïs als voer heeft voor de gezondheid van koeien ook grote nadelen’, stelt Frens Schuring. De in Wageningen opgeleide veevoederspecialist, adviseur en docent aan de Warmonderhof, sprak uitgebreid met dierenarts Dirk Zaaijer, enkele maanden voordat deze autoriteit op het gebied van vruchtbaarheid in 2010 overleed. Gekoppeld aan zijn eigen ervaringen en inzichten bracht het Schuring tot de overtuiging dat koeien beter af zouden zijn zonder snijmaïs als voer. ‘Maïs is op veel bedrijven een bron van ellende.’

Wat is er mis met maïs?
‘De kracht van maïs is de grote hoeveelheid zetmeel die de kolf kan produceren. De rest van de plant is eigenlijk ballast voor de koe, al wordt geprobeerd met veredeling de vertering van de restplant te verbeteren. In de veredeling van snijmaïs is de laatste jaren veel aandacht besteedt aan de ontwikkeling van ‘stay green’ rassen. Deze maken het mogelijk om de maïs langer door te laten groeien en droger in te kuilen. Daardoor bevat het meer zetmeel wat ook nog eens bestendiger is, dat wil zeggen dat het zetmeel de vertering in de pens van de koe ongeschonden passeert en pas op darmniveau beschikbaar komt. Dat wordt als positief gezien omdat het de hoogproductieve koe van extra energie voorziet. Maar je kunt op je klompen aanvoelen dat het tegennatuurlijk is. Een koe is gebouwd om ruwe celstof te verteren. Dat gebeurt in de pens en daar zou je de koe ook naar moeten voeren. Energie moet in de pens beschikbaar komen, niet in de darmen. We weten allemaal dat koeien die aan het eind van de lactatie te veel maïs krijgen gaan vervetten en dat de opbouw en afbraak van vet belastend is voor de lever en de gezondheid van de koe. Bovendien geeft veel zetmeel de koe een verzadigd gevoel waardoor ze lui wordt. Robotmelkers weten dat ze niet te veel maïs moeten voeren om de dieren actief te houden.’ Ook schimmels in de maïskuil kunnen gevaarlijk zijn. Omdat de pens van de koe veel op kan vangen zal ze daar niet zo snel zichtbaar ziek van worden maar het kan het immuunsysteem van het dier wel belasten.’

Dit zijn nadelen die met een goed management zijn te ondervangen?
‘Klopt. Maar er is meer. Het bestendig zetmeel in maïs bestaat uit amylose en amylopectine. De verhouding tussen deze twee is afhankelijk van de weersomstandigheden tijdens de kolfzetting en afrijping. Hoe gelijkmatiger deze verloopt hoe meer amylose er gevormd wordt. Is er in deze fase echter weinig zon en vormt de plant daardoor weinig suikers dan stijgt het aandeel amylopectine. Amylopectine heeft een vertakte structuur en is daardoor lastiger af te breken voor bacteriën in de dunne darm van de koe. Al dit onverteerde bestendige zetmeel komt terecht in de dikke darm waar het een voedingsbron is voor onder andere E coli bacteriën. Deze bacteriën komen terecht in de mest en kunnen van daaruit de koe weer besmetten. Een voor de hand liggend effect is een verhoogd risico op coli mastitis. Maar via de schede komen de bacteriën ook terecht in de baarmoeder waar ze baarmoederontsteking kunnen veroorzaken. De gifstoffen die de bacteriën produceren remmen rechtstreeks de vruchtbaarheid. Indirect is het negatieve effect op de vruchtbaarheid nog veel groter. Onderdelen van de wand van de colibacteriën –de zogenaamde lipopolysachariden- komen namelijk terecht in het bloed en bereiken zo de hypofyse, een klier onder de hersenen die een groot aantal hormonen produceert. De lipopolysachariden remmen daar de afgifte van verschillende vruchtbaarheidshormonen. Cysteuze follikels, geen eisprong en slechte tochtverschijnselen zijn het gevolg.’

De lipopolysachariden die via besmetting van de baarmoederwand in het bloed terecht komen belasten ook de lever. Bovendien komen bij ontstekingsreacties in de baarmoeder zogenaamde cytokines en interleukines vrij die ook weer een belasting zijn voor de lever. Het orgaan dat zorgt voor het ontgiften van het lichaam kan daardoor niet optimaal functioneren en dat maakt de koe gevoeliger voor allerlei ziekten. Tenslotte hebben de cytokines en interleukines een negatief effect op de vorming van hoorn in de klauwen. Bevangenheid is het gevolg en het risico op bijvoorbeeld zoolzweren neemt toe.’

Er is nog een theorie waarom maïs ongezond zou zijn.
‘Deze theorie heeft betrekking op de vetzuursamenstelling van het vet in maïs. Van de vetzuren in maïs bestaat 5 procent uit zogenaamde Omega 3 vetzuren en 55 procent uit Omega 6 vetzuren. In grassen en klavers is deze verhouding heel anders: 55 om 15. Omega 3 vetzuren worden beschouwd als gezond omdat ze het afweersysteem van mensen en dieren actieveren. Bovendien hebben ze een positief effect op de vruchtbaarheid. Omega 6 vetzuren daarentegen stimuleren juist ontstekingsreacties.

De ongunstige vetzuursamenstelling van de maïs die aan koeien wordt gevoerd komen ook terecht in de vetreserves van het dier. Als koeien in een negatieve energiebalans raken en het vet wordt afgebroken worden deze vetzuren weer afgegeven aan het bloed. Zo ontstaat een vicieuze cirkel die zichzelf ook nog eens versterkt. Dit verklaart wellicht waarom de vruchtbaarheid op veel bedrijven afneemt naarmate de koeien ouder worden. Ook het verschijnsel dat koeien na drie lactaties lijken te zijn ‘opgebrand’ zou hierdoor verklaard kunnen worden.’

Moeten we dan maar radicaal stoppen met het voeren van maïs?
‘Dat zou misschien wel het beste zijn, maar gezien de vele voordelen van het gewas zal dat natuurlijk niet snel gebeuren. Je zou het aandeel maïs wel kunnen beperken. En kijk ook eens naar de omstandigheden waaronder de maïs gegroeid is. Een voederwaarde op papier zegt nog niets over de samenstelling van het zetmeel. Zolang maïszetmeel in de pens en de dunne darm wordt verteerd is er niet zo veel aan de hand.

Maar let op:Als de mest blijft plakken aan de klauwen van de koeien en schuimt in de put dan is er nog te veel onverteerd zetmeel aanwezig en is de kans groot dat de gezondheid van de koeien er onder lijdt!

Bronnen: [www.duurzaamboerblijven.nl] en Melkvee Magazine

Deel dit topic

Reacties

anonymous_186
Vervetting ligt altijd op de loer bij veel mais,dat is algemeen bekend.Hier 100% gras,dus geen last en de fleckies zien eruit alsof ze 100% mais krijgen in tegenstelling tot een aantal hf koeien die schraal blijven.
josl
voor wat het vervetten betreft: de hedendaagse holsteinkoe vervet zelfs op een 100% maisrantsoen nog niet ( als het rantsoen goed is uitgebalanceerd) Maar dhr schuring kan best gelijk hebben. Dat kan crv makkelijk bewijzen, pak de gemiddelde leeftijd en bevruchtingsresultaten uit de noordelijke provincies en vergelijk die met brabant/limburg. Dan heb je grofweg de veestapel verdeelt in 20% mais en 50% mais. Dan zal er toch verschil zichtbaar moeten zijn zou je denken.Bij ons zijn ook wel veehouders die sinds de derogatie van 75% mais terug gegaan zijn naar 50% of iets daaronder en die beweren alleen maar meer problemen op het bedrijf te ervaren, door met name teruglopende conditie. dhr simons(agrivak) ziet als groot voordeel van intensief boeren dat boeren die geen mais kunnen of willen telen mais gaan kopen en dat is een verrijking van het rantsoen. Er zijn ook boeren die gras als vergif zien en bewust 100% mais voeren. Feit is wel dat onze koeien niet echt oud worden, zowel op gras als mais dus we veel effecten niet zien omdat de koe er niet oud genoeg voor wordt.
anonymous_15
dit is er wel weer eentje in het kader van: als we geen probleem hebben bedenken we wel een probleem.
pieta
Goed gezien Jan
anonymous_105
Familie van Huub stapel? De man van vleeseters zijn hufters. Eerst een conclusie trekken en dan het verhaal eromheen
schrijven.
hookwood
anonymous_105
Sorry je hebt gelijk.
producent
Even Googlen naar deze goede man Frens Schuring en zijn achtergrond is toch wat TE gekleurd.
anonymous_8
... soms moet je vooroordelen even aan de kant zetten, want die kunnen je behoorlijk belemmeren bij het openstaan voor nieuwe ontwikkelingen en kansen...
producent
Als je bedenkt dat veel onderzoekers met een eindpunt/doel beginnen en daar een onderzoek en/of een theorie bij zoeken zet ik bij veel conclusiesook veeeel ?????????.
[www.warmonderhof.nl]


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 02/01/2012 08:53 door producent.
anonymous_256
Dhr. Schuring is onze cursusleider kringlooplandbouw en ik heb in korte tijd al heel veel opgestoken van de ervaringen van deze man.
Hij vertelt ook open en eerlijk over zijn verleden o.a. als voerverkoper en heeft daar ook zijn conclusies uit getrokken.
Waarom nou altijd zo argwanend hier over mensen die iets te vertellen hebben?
ejb
omdat vorig jaar duidelijk dat een aantal onderzoekers wetenschappers het niet zo nauw nemen met de waarheid en soms wensen als waarheden weergeven.

de vraag is nu alleen nog over hoeveel personen het gaat.
anonymous_100
Wat is dan teveel?Hier voeren we sinds een paar jaar mais bij,en vooral in het najaar/begin winter bevalt dat erg goed,bij weidegang in het najaar zijn ureumgetallen in de melk van boven de 40 geen uitzondering,dit is mooi te corrigeren met mais.koeien ogen rustiger,zijn schoner omdat ze dikker mesten,boxen hierdoor ook droger.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 04/01/2012 10:20 door Thermo.
pieta
Wat zijn de cijfers dan van je vruchtbaarheid?
anonymous_100
Laatste uitdraai 2.31 bij 426,index= 100
Mijn conclusie was echter te voorbarig,vandaar dat ik bovenstaand bericht gewijzigd heb.
Een paar oude koeien die niet drachtig willen worden vertroebelen de cijfers teveel.
Dus toch echt de schuld van de boer
pieta
Wij melken bijna 9.800 kg. Gemiddelde laatste jaar tkt 398 dgn, %terugk gezien na 1e ins 79,8%, interval kalven-1e ins 94 dgn, NR56 66% en 1,77 inseminaties. Cijfers zijn alleen vd melkkoeien.
anonymous_100
Vorig jaar zelfde tijd zaten we op 1.97 ins met een tkt van 395 dus een behoorlijke verslechtering in een jaar tijd.
ejb
Co Scholten Schreef:
-------------------------------------------------------
. Alles waar TE voor
> staat is niet goed is een veel gebruikt gezegde.

TEvreden
Wimsumar
Beste EJB: Toch, niet ieder is tevreden over het tegoed bij de bank.

Gouwe ouwe discussie: Copyright by Duitser.
ejb


1 keer TEvreden is genoeg maar inderdaad 2 keer TE achter elkaar past ook weer niet altijd
spotmelker
Tesamen tebed tevreden worden....ook wel 3 keer achter elkaar
Wimsumar
Beste Spotmelker: 3 X achter elkaar!SUPER
Karsjen Tamminga
Komt het gem weer goed in de fam WIM
brabo
anonymous_42
In Amerika worden golfbanen weer omgeploegd om mais en soja te verbouwen,brengt meer op dan golfen
Farmer_
Meestal zijn het de voerverkopers die graag het aandeel mais verhogen om meer/duurder eiwit te verkopen.
jan.1
Kan er kort over zijn,ik voer al 30 jr 50% mais en bevalt prima tkt van 398 en productie tussen de 9500 - 10000.Ik geloof daarom nix van het verhaal en misschien kan je over elk voedermiddel een neg verhaal schrijven


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 02/01/2012 10:28 door Jan.1.
Karsjen Tamminga
Het verstand van de boer en de weerstand van de veestapele doen een boel

Voer nu zins jaren geen snijmais deze winter uitkomst hier
Mindermelk per koe en hoger gehaltes met mindere kosten én voermomenteel dus geen eiwit bij
jan.1
mtstamminga Schreef:
-------------------------------------------------------
> Het verstand van de boer en de weerstand van de
> veestapele doen een boel
>
> Voer nu zins jaren geen snijmais deze winter
> uitkomst hier
> Mindermelk per koe en hoger gehaltes met mindere
> kosten én voermomenteel dus geen eiwit bij

Vind snijmais makkelijk voer(bij aankoop),altijd goede voederwaarde en 1 kg soja met beetje tcg is voldoende om de boel aan de praat te houden.
anonymous_46
idd, het eiwit voeren laat je je aanpraten, hier hebben we tegen 60% mais ih rantsoen, 1 kg eiwit volstaat en nog steeds 30 kg per koe met een eiwit van 3,60 tot 3,70.
Jammer maar door die "kletsmajoren" krijgen we telkens weer nieuwe waarheden opgelegd, zie maar de antibiotica tegenstrijdigheden. Koeien worden straks opgeruimd ipv dmv een goede kuur (afmaken!) genezen, idioterie ten top..
anonymous_267
Wat een reacties. Alcoholnivo nog vrij hoog in het bloed. Nog de beste wensen allemaal. Bekijk het als een aandachtspunt zal de veearts wel zeggen.grt flip002.)
Grasbaal
Deze bijpassende foto kwam ik net tegen:
dorpsrandhoeve
Een uitvinding, dat scheelt een hoop werk, en je bent in het weekeinde vrij als je het zo kunt als op de foto.
anonymous_88
Wel beetje dooie mais op de foto CO zeker bladvlekken mais
Albert
Slecht uitgevoerd,als die mais echt zo goed is had de tankauto vol moeten zitten maar de oplegger heeft nog 2 assen opgetrokken.
George
Ik ken toevallig iemand van het reclamebureau die deze reclame heeft verzonnen.
Is toch wel mooi bedacht.Was makkelijk op te nemen in zo'n mooie herfst in het toen zo droge zuiden met een RMO wagen door het land. Nu staat alles blank.
Red bull
George Schreef:
-------------------------------------------------------
> Was makkelijk op te nemen
> in zo'n mooie herfst in het toen zo droge zuiden
> met een RMO wagen door het land. Nu staat alles
> blank.

Met Photoshop kunnen ze ook veel....
George
Klopt maar ze hebben een filmpje met een RMO op het maisland naast de hakselaar.
alhambra1925
-------------------------------------------------------
>
>
> 1 keer TEvreden is genoeg maar inderdaad 2 keer TE
> achter elkaar past ook weer niet altijd

Bij wijze van

toegift.
anonymous_6

> Maar let op:Als de mest blijft plakken aan de

> klauwen van de koeien en schuimt in de put dan is

> er nog te veel onverteerd zetmeel aanwezig en is

> de kans groot dat de gezondheid van de koeien er

> onder lijdt![/i]

Grappig. Ik ken een veehouder die mopperde dat zijn silo continue overloopt met schuim maar de beste man voert geen mais.

Schuimverhaal is dus denk ik iets ingewikkelder dan een maisdingetje.
producent
Ga er maar van uit dat er rapporten zijn waaruit blijkt dat schuim van onverteerd zetmeel komt.
pieta
Is dat ook de enige reden? Wij voeren hier namelijk een 80% mais en hebben geen schuim op de mest. In onze oude stal hadden we dat wel.
Wimsumar
ecofarmer Schreef:
-------------------------------------------------------
> de beste man voert geen mais.

Beste Ecofarmer: Maar misschien wél brok met en hoog gehalte bestendig maiszetmeel.
Grasbaal
Hier een reactie op een andere plaats:

Door Ronald Zom,

Uit een recent onderzoek is gebleken dat van een significante outflow van zetmeel naar de dikke darm geen sprake is. Het hierboven geschetste “probleem” bestaat niet.

Rantsoenen met snijmais (snijmais opname 10 kg DS, krachtvoer 8,5 kg DS, totaal 23,3 kg DS), die geoogst was bij 30, 34 ,38 en 42% drogestof (met respectievelijk 381, 396, 415 en 433 g zetmeel per kg DS).
Incubaties met nylon zakjes in de pens en de dunne darm (tussen begin en eind van de dunne darm, en dikke darm) geven dat dagelijks ca 2000 g zetmeel in de darm wordt verteerd. Aan het einde van de dunne darm was daar ca. 30 g van over. Ook bij ver afgerijpte mais (42% DS) blijkt dat nagenoeg alle zetmeel is verteerd. Zoals de schrijver concludeerd, er dus niets aan de hand.
Een hgere bestendigheid van zetmeel, reduceerd de uitstoot van methaan.
Het advies is laat mais goed afrijpen, haksel kort (6-8 mm), gebruik een korrelkneuzer.

Andere opmerkingen ” schimmels in de maiskuil kunnen gevaarlijk zijn” Daar kan ik aan toevoegen schimmels in hooi, gras, graskuil, graan GPS, krachtvoer kunnen ook gevaarlijk zijn.
Beschimmeld voer is een teken van gebrek aan compertentie bij de veehouder. Logisch dat op zulke bedijven veel problemen voorkomen.

Bron: [www.duurzaamboerblijven.nl]
Wimsumar
Beste discussieleden: Als kanttekening bij bovengenoemd "Ronald Zom"-onderzoek zou ik willen noemen dat de outflow door de nylonzakjes natuurlijk flink belemmerd wordt.
anonymous_267
> Andere opmerkingen ” schimmels in de maiskuil
> kunnen gevaarlijk zijn” Daar kan ik aan
> toevoegen schimmels in hooi, gras, graskuil, graan
> GPS, krachtvoer kunnen ook gevaarlijk zijn.
> Beschimmeld voer is een teken van gebrek aan
> compertentie bij de veehouder. Logisch dat op
> zulke bedijven veel problemen voorkomen.
>
> Bron:
> [www.duurzaamboerblijven.nl]
> nellende/
Mis hier de verdere uitleg nog van.
producent
Flip002 Schreef:
-------------------------------------------------------
> > Andere opmerkingen ” schimmels in de maiskuil
> > kunnen gevaarlijk zijn” Daar kan ik aan
> > toevoegen schimmels in hooi, gras, graskuil,
> graan
> > GPS, krachtvoer kunnen ook gevaarlijk zijn.
> > Beschimmeld voer is een teken van gebrek aan
> > compertentie bij de veehouder. Logisch dat op
> > zulke bedijven veel problemen voorkomen.
> >
> > Bron:
> >
> [www.duurzaamboerblijven.nl]
>
> > nellende/

> Mis hier de verdere uitleg nog van.

Deskundigen: Te veel mais in het rantsoen is bron van ellende!
door Frens Schuring op 24 december 2011

Het eerste woord is al fout.
jansen2
wat is er mis met tevreden?
jeroenk
Als je het artikel goed leest wordt er ook niet beweert dat het altijd fout is om mais te voeren, alleen blijkt dat er bij een hoog aandeel mais in het rantsoen problemen op kunnen treden, met name wat betreft de vruchtbaarheid. Frens beweert niet dat je helemaal geen mais zou moeten voeren, alleen in sommige gevallen dus wat minder.
Overigens ben ik van menig (maar wie ben ik) dat mais varkensvoer is, geen koeienvoer. Ik heb er dan ook slechte ervaringen mee. Veel kosten, alleen maar minder melk. Dus al 9 jaar geen mais meer in de kuil.
George
Ik wordt 44 jaar en ik weet niet beter dan dat we de koeien mais voerden en nooit problemen gehad. Is toch een mooi simpel rantsoen met gras en mais. Natuurlijk moet je broei en schimmel voorkomen maar dat geldt voor elk kuilvoer.
anonymous_8
George Schreef:
-------------------------------------------------------
> Ik wordt 44 jaar en ik weet niet beter dan dat we
> de koeien mais voerden en nooit problemen gehad.
> Is toch een mooi simpel rantsoen met gras en mais.
> Natuurlijk moet je broei en schimmel voorkomen
> maar dat geldt voor elk kuilvoer.

inderdaad
duitser
Mais is makkelijk, eenvoudig en goedkoop. Je bent gegarandeerd van een hoog aandeel energie. Mensen denken altijd weer aan vroeger toen we de FH- en MRY-koetjes molken. Tegenwoordig met de HF-koeien kun je ze gewoon volproppen met mais, geen probleem. Beetje eiwit en struktuur erbij en melken maar...

Geen wonder dat jullie massaal beginnen met inkruisen, je moet die Amerikaanse HF wel voeren.

Ooit een stage gelopen in de VS bij amerikanen, wanneer ik ze vertelde dat we toendertijd hoofdzakelijk gras voerden keken ze me aan en zeiden dat gras mooi was als gazon er verder niet. We halen wel de genetica daar weg maar niet het rantsoen waarvoor ze gefokt zijn.
anonymous_235
Helemaal met je eens, Duitser.
Je slaat de spijker op zijn kop.
Met mais is niks mis, het moet wel passen bij je type koeien.
cs-agrar
Duitser Schreef:
-------------------------------------------------------
>.
> We halen wel de genetica daar weg maar niet het
> rantsoen waarvoor ze gefokt zijn.

pieta
Ook ik deel die ervaring niet. Mais gaat prima maar ook dat moet je kennen.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 03/01/2012 16:06 door pieta.
producent
JeroenK Schreef:
-------------------------------------------------------
> Als je het artikel goed leest

Dan lees je het artikel dus niet goed.
berting
toch gek dat de tussenkalftijd in brabant dan het beste is (lijst van boerderij van laatste week),de provincie die toch veel snijmais voert.
berting
plus eiwit is in de provincies met veel sijmais beter. limburg ,brabant, gelderland,overijssel.
brabo
laat daar nu net de meeste roodbonte koeien van nederland lopen
pieta
En wellicht ook nog het minst geweid wordt. Daarentegen is de melkproductie op de vele weidebedrijven doorgaans wat lager dacht ik en zou dat ook weer wat moeten compenseren. Enz enz. Ik denk dat het onzin is dat maisverhaal. Volgens mij komt het er op neer als je verschimmelde mais voert dat dat niet goed is. Dat lijkt me wel duidelijk.
brabo
dus dan is de enige echte conlcusie dat rode koeien niet geschikt zijn om te weiden.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 04/01/2012 16:07 door brabo.
berting
klopt en gaan ook niet zoveel melkdagen mee.oei oei.
anonymous_8
de enig juiste conclusie, na alle verontwaardigde reacties, is dat het goed is om af en toe eens stil te staan bij de natuur van een koe. Een koe is een zoogdier, een herbivoor en een herkauwer. Dat brengt bepaalde eigenschappen met zich mee die je in houderij en fokkerij niet ongestraft kunt negeren....
duitser
Een koe in de natuur gaf toendertijd ook maar 3mnd moedermelk voor zijn kalf. Wanneer we onze huidige koeien zo vrij in de natuur zouden laten lopen komt er niets van terecht. Die gedachte is een utopie, Marcster.
cs-agrar
vanuit welk oogpunt bekijk jij het zelf Marcster, ben je afhankelijk van de melkafzet of is dit voor jou bijzaak in de hobbysfeer?
Je kunt mooie idealen hebben, en da's ook goed, maar uiteindelijk moeten er ergens toch wat centen overblijven om de uitkomst van de idealen nog mee te kunnen maken!
cs-agrar
Toen bleef het stil.....
Farmer_
Zal ff helpen.

marcster Schreef:
-------------------------------------------------------
> de enig juiste conclusie, na alle verontwaardigde
> reacties, is dat het goed is om af en toe eens
> stil te staan bij de natuur van een koe. Een koe
> is een zoogdier, een herbivoor en een herkauwer.
> Dat brengt bepaalde eigenschappen met zich mee die
> je in houderij en fokkerij niet ongestraft kunt
> negeren....

Je gaat ervanuit dat de natuur perfect is, als alle boeren zo zouden werken zou er een grote hongersnood zijn, sterilliseren is ook een optie.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 12/01/2012 21:51 door Farmer.
anonymous_308
Lieve nederlandse boeren, enkele jaren ben ik in Nederland op stap geweest om zo veel mogelijk bedrijven te zien en verschillende manieren van melkveehouderij te bestuderen. Ook al ben ik nu weer in Duitsland aan het werk, wil ik me toch graag bij deze diskussie inbrengen:

Wij hebben het hier toch overduidelijk over het produceren van melk. En melk is in onze tij een levensmiddel voor de mens geworden. Dus een middel om van te leven. Dan zou toch prioriteit hebben het zo geschikkt mogelijk voor de menselijke vertering, dus gezond en kwalitatief, te produceren. En daarbij hoort nu eenmal ook de vetzuur-samenstelling. En die gaat wat de gezondheidswaarde voor de mens betrefft met mais hard achteruit. Daar kun je niet veel aan doen, behalve de koe met andere duure voedermiddelen volstoppen..

Bovendien vraag ik me af hoe iemand het over gezonde koeien kan hebben, als deze nog niet eens de 4. of 5. lactatie meegaan. Met gemiddeld 2 tot 2,5 lactaties per koe kun je mij niks van gezonde koeien vertellen. Een kudde melkkoeien kan makkelijk 6 of 7jaar melk geven en dan nog steeds rond de 6000 of 7000 per jaar.

Als iemand dat haalt (de hele kudde!!!) met een hoog aandeel mais in het rantsoen, dan kunnen wij verder discussieren.

En dan zouden we het ook erover hebben, wat het voor het milieu betekent zoveel mais ipv gras en graan te telen, dus hoe lang de bodems dat nog meemaken.

Daarnaast hoort de koe gewoon in de wei


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 04/01/2012 20:47 door clemens gabriel.
anonymous_8
Gelukkig kijken de meeste prikkers met een open blik de wereld in Clemens. Ze zullen ongetwijfeld graag mee willen gaan in jouw wat bredere benadering, en verder kijken dan hun erfgrens en eigen generatie....
Nieuwe tijden breken aan....
anonymous_8
... en dat sommigen hier roepen dat de consument maar moet slikken wat wij hem/haar voorschotelen, zal ongetwijfeld op een misverstand berusten...
duitser
Beste Clemens. Waarom zou de bodem dat niet vol kunnen houden? Wanneer je maar wisselteelt van mais met bv graan zou doen kan dat best. De bodem goed bemesten, en in de winter een groenbemester die er in het voorjaar weer ondergeploegd wordt hou je de organische stof gehalte redelijk op peil. Akkerbouwers doen niet anders en hebben de grond vaak nog beter als menig veehouder.

Een koe met 6 laktaties met 6000 liter geeft in zijn leven maar 36000 liter. D´r zijn boeren die dat met een koe ook in ruim 3 laktaties halen. Lood om oud ijzer verhaal dus.
George
Grond raakt niet uitgeput van maisteelt. Hier in het zuiden zijn genoeg percelen waar vele jaren achtereen zelfs tiental jaren achtereen snijmais is geteeld en ieder jaar staat er weer een mooi gewas. Beter is het natuurlijk om vruchtwisseling toe te passen en korrelmais te oogsten , hiermee neemt de organische stof toe en komt de grond ten goede. Ik denk dat Clemens niet strijd om een hogere levensproduktie maar wel voor een hogere leeftijd van de dieren. Het minder snel vervangen van melkkoeien door niet het uiterste van de dieren te verlangen. Maar ik denk dat mais in het rantsoen daar best bijpast.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 04/01/2012 21:08 door George.
duitser
Economisch is leeftijd niet van belang, alleen levenproduktie!
George
Dat klopt Duitser maar het past tegenwoordig niet in het plaatje duurzaamheid weet je wel.
Maar voor dat jullie denken dat ik nu ook zo'n millieufreak aan het worden ben wil ik wel even melden dat het mij niks uit maakt en dat alles waar eisen aan gesteld worden betaald moet worden. Dus omhoog die melkprijs.
pieta
George for president. Jahoo
anonymous_8
ja in het rijtje republikeinse kandidaten zou hij niet misstaan...
duitser
Duurzaamheid belegt mijn brood niet.
anonymous_308
Het is jouw eigen keuze hoe jij je melk wilt afzetten. Een goede prijs voor duurzaam geproduceerde melk kan iedereen krijgen. Daar vraagt ook de nederlandse markt om. En dan kunt ook jij wat eraan verdienen. Ik zeg niet, dat je meteen biologisch moet gaan beoren, maar er zijn genoeg voorbeelden extensiever en gezonder te produceren met het zelfde inkomen...

bovendien: de biologische melkveehouders in Nederland verdienen gemiddeld niet veel minder dan de gangbare. En genoeg melk voor iedereen is er ook bij een extensieve/biologische productie van gemiddeld 6000 tot 7000 kg per jaar zonder mais.

En ik zeg het nog eens: een koe die geen 4 of 5 lactaties meegaat is niet gezond!!! Evenmin als de melk die door mais geproduceert wordt.
anonymous_8
Zijn melkveehouders wel duurzaam? Jawel, ze zijn om te beginnen ideologisch afbreekbaar...
duitser
Je kunt ook andersom redeneren. Een koe met die produktie is niet gezond. Genetisch geven ze makkelijk meer, wanneer ze dat niet halen zijn ze niet gezond. Zulke topproduktie hebben wij ook niet maar ik vind jullie (ideologische) redenering nergens op slaan.
cs-agrar
koe 1 met 7 lactaties 50000kg melk, of koe 2 met 5 lactaties 50000kg melk. Welke is er nu duurzaam?
Koe 1 heeft hogere leeftijd, maar wordt deze koe dan ook stuk ouder dan koe 2 om zelfde levensproduktie te halen?
Koe 2 is naar alle waarschijnlijkheid stuk efficienter met voer om gegaan dan koe 1, dit voer moet ook geproduceerd worden, meestal met behulp van energiebronnen en bemesting.
Koe 1 heeft daarbij dus meer voer omgezet in mest en warmte, mest lijkt het algemene probleem te zijn en met de warmte kunnen we ook niet veel extra.

Lijkt mij dat in deze koe 2 de duurzamere is..
Jan S
😀
spotmelker
Er is maar één ding duurzaam en dat is de kassa. Je kunt van alles willen maar het moet betaald worden anders sterft het vaak een stille dood. Als duurzaamheid niet meer inhoud dan ideologie van bepaalde bevolkingsgroepen houdt het gauw op. Gelukkig zijn er produkten die het predikaat duurzaam hebben waar wel wat extra's aan te verdienen valt.[.defairemelk.nl]
arie.j
Duurzaam, dat ook weer zo'n begrip wat ieder naar wens kan invullen.
Meestal wordt er mee bedoelt dat er geen roofbouw wordt gepleegd op de behoeften van de komende generaties.
De moeilijkheid daarbij dat niet precies bekent is wat die nodig hebben
Ook vind men klimaatverandering niet duurzaam en zo meer.
Ook gaat de ontwikkeling en techniek door.
Zo waren er honderden jjaren geleden bij een wereldbevolking die een fractie was van nu regelmatig hongersnoden,
Rond 1800 was Malthus een bekend iemand, die grote hongesnoden voorspelde wegens te grote wereld bevolking, terwijl de bevolking toen maar eenfractie was van nu.
[www.iisg.nl]
Wat echt duurzaam is , dat is niet altijd te zeggen.
brabo
aantal laktaties heeft niet zoveel invloed, maar het aantal dagen dat ze er over doen wel.
Geven ze die 50.000 met een daggemiddelde van 25 of 35 kg, dit scheelt al bijna 600 produktiedagen.
cs-agrar
Precies, zo bedoelde ik het eigenlijk ook.
pieta
Geef even wat onafhankelijke bronnen en referenties van wat jij beweert.
anonymous_308
Waarvan wil jij precies bronnen en referenties?

om te beginnen:

Hier even een bronnetje over problemen met melk uit mais, maar daar kun je wel genoeg vinden als je even op zoek gaat, ik heb hoofdzakelijk duitse bronnen te bieden:

Dr. Daniel Weiß; 2004; "Bedeutung der Fettsäurezusammensetzung von Milch und Rindfleisch für die menschliche Ernährung – Einflussmöglichkeiten durch die Fütterung"; s. 7-10/ [www.chiemgau-inn-salzach.de]

over het inkomen van melkveehouders zie: "www.lei.wur.org"; ook aanvragen via Jakob Jager/LEI

en deze is ook interessant/ een boete voor nederland vanuit Brussel wegens overproductie van melk (en dat was een jaar geleden ook al het geval!): [www.nujij.nl]
pieta
Wat heeft inkomen met snijmais te maken? Wat heeft superheffing met snijmais te maken? En met Duitse bronnen kan ik niet veel. Volgens mij komt het er op neer dat als je mais slecht teelt, op het verkeerde moment hakselt en slecht bewaart het niet goed gaat.
George
Tja en al die dingen die je noemt gelden ook voor gras.
pieta
anonymous_308
Nou, het betekent gewoon, dat het niet nodig is zoveel melk in een jaar uit een koe te melken. Door een goed georganiseerde afzet is dat ook economisch voor de boer geen probleem. Je maakt de koe en de melk en daardoor de mens niet gezonder door mais te voeren. Integendeel kan het vrezelijk fout gaan, bv. door opeens uitbrekende e. coli infecties bij de mens.

Behalve de economische voordelen en het voordeel vee melk in een jaar uit een koe te kunnen halen heeft mais geen voordeelen. Maar er zitten veelzeer gevaarlijke, mogelijke nadeelen aan vast. En op de akkers kun je liever verschillende graansoorten en andere voor dier en mens bevoorderlijke voedermiddelen telen ipv mais. beter voor bodem en de biodiversiteit, dus de gezondheid van het milieu.

Mens, dier en milieu bevorderen en daarbij genoeg verdienen voor jezelf. Wat zou je dan meer willen als boer?
pieta
Om te beginnen mais voeren.
Ik teel mais voor de winst en het gemak en verder nergens voor. Dus als je de economische voordelen allemaal uitsluit blijven er inderdaad weinig redenen over om mais te hebben.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/01/2012 17:43 door pieta.
Farmer_
Je lijkt Marcster wel.
producent
Farmer Schreef:
-------------------------------------------------------
> Je lijkt Marcster wel.

Nog een graatje erger.
anonymous_8
dat kan haast niet...
producent
marcster Schreef:
-------------------------------------------------------
> dat kan haast niet...

inderdaad is voortschrijdend inzicht kom ik nu achter.
cs-agrar
E.Coli gebeuren kan met gras net zo goed. Heeft weer veel met oogst en bewaring te maken, dus dat maakt niet veel uit.
arie.j
Onzin in de pers moet je niet geloven
Er is een heffing op melk boven het quotum, geen boete, dat heeft Thieme van de Pv/dD ook al moeten horen.
anonymous_309
Om meer informatie te krijgen over de effecten van snijmais (bestendig zetmeel) zie


en waar het allemaal mee begon, met E-coli besmette hamburgers in de VS.

As well, it is the commercial meat industry’s practice of keeping cattle in feedlots and feeding them grain that is responsible for the heightened prevalence of E. coli 0157:H7 bacteria. When cattle are grainfed, their intestinal tracts become far more acidic, which favors the growth of pathogenic E. coli bacteria, which in turn kills people who eat undercooked hamburger.
E. coli 0157:H7 has only recenty appeared on the scene. First isolated in the 1980s, this pathogen is now found in the intestines of most U.S. feedlot cattle. The practice of feeding corn and other grains to cattle has created the perfect conditions for microbes to come into being that can harm and kill us. As Michael Pollan explains:
“Most of the microbes that reside in the gut of a cow and find their way into our food get killed off by the acids in our stomachs, since they originally adapted to live in a neutral-pH environment. But the digestive tract of the modern feedlot cow is closer in acidity to our own, and in this new, manmade environment acid-resistant strains of E. coli have developed that can survive our stomach acids — and go on to killl us. By acidifying a cow’s gut with corn, we have broken down one of our food chain’s barriers to infections.”
Many of us think of “corn-fed” beef as nutritionally superior, but it isn’t. A cornfed cow does develop well-marbled flesh, but this is simply saturated fat that can’t be trimmed off. Grassfed meat, on the other hand, is lower both in overall fat and in artery-clogging saturated fat. A sirloin steak from a grainfed feedlot steer has more than double the total fat of a similar cut from a grassfed steer. In its less-than-infinite wisdom, however, the USDA continues to grade beef in a way that rewards marbling with intra-muscular fat
anonymous_309
ONDER STAAN EEN AANTAL REFERENTIES.

Waar het om gaat is de relatie tussen bestendig zetmeel voeren aan herkauwers, als gevolg daarvan het optreden van verzuring van het maagdarmkanaal, een daardoor toegenomen groei van E-coli bacterien in die zure omgeving, het vrijkomen van Lipopolysacchariden (LPS), ook bekend als lipoglycanen, bij het afsterven van E-coli bacterien. En LPSzijn de grote boosdoeners. Het zijn grote moleculen bestaande uit een lipide en een polysaccharide bijeengehouden door een covalente binding. Ze komen voor in de buitenmembraan van gram-negatieve bacteriën (E-coli). Het zijn endotoxinen, die een sterke immuunrespons bij dieren veroorzaken.

Over Lipopolysacchariden zie [nl.wikipedia.org]

En op verzoek een aantal REFERENTIES die de basis vormen waarop het artikel is gebaseerd.

Aiumlamai, S., Kindahl, H., Frederiksson, G., Edqvist, L.E., Kulander, L.,
Eriksson, O. (1992) The role of endotoxins in induced ruminal acidosis in calves.
Acta Veterinaria Scandinavia 33: 117-127

Anderson, P.H. (2000) Bovine endotoxicosis: aspects of relevance to ruminal
acidosis. Thesis. The Royal Veterinary and Agricultural University, Copenhagen,
Denmark.

Dougherty, R.W., Coburn, K.S., Cook, H.M., Allison, M. (1975) A preliminary
study of the appearance of endotoxin in circulatory system of sheep and cattle after
induced grain-engorgement. American Journal of Veterinary Research 36: 831-832

Fouladi-Nashta, A.A., Guteirrez, C.G., Gong, J.G., Garnsworthy, P.C. (2007)
Impact of dietary fatty acids on oocyste quality and development in lactating dairy
cows. Biology of Reproduction 77: 9-17

Garnsworthy, P.C., Sinclair, K.D., Webb, R. (2008) Nutrition and fertility in cattle.
Cattle Practice 16: 194-199

Gozho, G.N., Krause, D.O., Plaizier, J.C. (2007) Ruminal lipopolysaccharide
concentration and inflammatory response during grain-induced subacute ruminal
acidosis in dairy cows. Journal of Dairy Science 90: 856-866

Khafipour, E., Krause, D.O., Plaizier, J.C. (2009) A grainbased subacute ruminal
acidosis challenge causes translocation of liposaccharide and triggers inflammation.
Journal of Dairy Science 92: 1060-1070

Staples, C.R., Thatcher, W.W., Burke, J.M. (1997) Influences of dietary energy, fat
and protein on reproductive performance of lactating cows. Page 204-221.
Proceedings of 9th International Conference on Production Disease Farm Animals.
Ferdinand Enke Verlag, Stuttgart. Germany.

Thatcher, W.W., Staples, C.R., Danet-Desnoyers, G., Adick, B., Schmitt, E.P.
(1994) Embryo health and mortality in sheep and cattle. Journal of Animal Science 72:
16-30

Waldron, M.R., Nonnecke, B.J., Nishida, T., Horst, R.L., Overton, T.R. (2003)
Effect of Lipopolysaccharide Infusion on Serum Macromineral and Vitamin D
Concentrations in Dairy Cows. Journal of Dairy Science 86: 3440-3446

Wenz, J.R., Barrington, G.M., Garry, F.B., McSweeney K.D., Dinsmore R.P.,
Goodell, G. Callan, R.J. (2001). Bacteremia associated with naturally occurring
acute coliform mastitis in dairy cows. JAVMA 219: 976-981

Williams, E.J. (2008) An overview of postpartum uterine infection in the dairy cow:
mechanism by which infection affects fertility. Cattle Practice 16: 99-102

Zebeli, Q., Ametaj, B.N. (2009) Relationships between rumen lipopolysaccharide
and mediators of inflammatory response with milk fat production and efficiency in
dairy cows. Journal of Dairy Science 92: 3800-3809
pieta
Beste Frens, wij voeren veel mais en ervaren daar geen enkel probleem mee. Hoe is dat mogelijk?
duitser
Pieta, hier dito. Zullen we wel 2 aparte boeren zijn.
Overigens meende ik dat een van die "Franse" prikkers meer dan 40 kg mais voerde, wie was dat ook al weer?
stammetje
he hallo,
die discussie over snijmais, heb eens gehoord dat de melk van koeien met veel mais in rantsoen veel anders is dan die van veel gras,
in gras zitten natuurlijke stoffen die je mist met een maisrantsoen, en als dat voor de koeien nadelig is.. nouja het zal, maar voor ons mensen die de melk consumeren dan???
anonymous_8
ja maar nou noem je iets wat de meeste boeren hier totaal niet boeit
duitser
Het boeit de consument ook niet of ik rondkom of niet.
Farmer_
Idd, goede reden om verder te gaanmet mais.
anonymous_8
that's the spirit boys
duitser
Join the club!!
anonymous_196
Jan S
😀
anonymous_15
.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/01/2012 22:15 door jan is hobbyboer.
anonymous_15
In bepaalde kringen doet doemdenken het wel goed. Tjonge jonge, wat een optimisme. Jij simplificeerd de wereld toch wel heel erg. Een dijkje leggen is ook tegen de natuur in, maar die boeren in het Noorden waren er afgelopen week maar wat blij mee dat er toch wat waterschappen tegennatuurlijk gedrag vertoond hebben de laatste jaren. Wat een kul .
George
Na meer dan 40 jaar snijmais voeren is het in een keer slecht voor mens en dier? Tja dat is moeilijk te geloven , maar we gaan door met dorsen desnoods voor de ethanol.
Karsjen Tamminga
Nee Georgedat is niet zo
Maar tijden veranderen en het gras is nog net zogroen alles vroeger
En toch denk ik weleens dat we door andere bemesting andere soort ruwvoer[gras] hebben als vroeger
Coen
mtstamminga Schreef:
-------------------------------------------------------

> En toch denk ik weleens dat we door andere bemesting andere soort ruwvoer hebben als vroeger

het is enerzijds de bemesting maar anderzijds vooral de andere grassoorten, de evolutie in het aanbod van nieuwe grassen gaat heel erg hard en deze ontwikkeling staat niet stil
cs-agrar
dat kon zomaar wel eens zo zijn Karst, en kom je eigenlijk weer uit bij een koolstof-kringloop verhaal, zoals eerder gelinkt is daar onderzoek naar gedaan en zelfs met uitkomsten
Jan S
😀
pieta
Doe mij maar op latere leeftijd een westerse welvaartziekte. Lijkt me beter dan de voeding in de hoorn van Afrika.
Jan S
😀
arie.j
Beetje ongenuanceerd deze cijfers alhoewel een gedeelte er van waar is.
Maar dat alle hart en vaatziekten plus kanker aan de welvaart ligt is onzin
Die zgn.natuurvolken van jou worden meestal niet oud genoeg om van zulke dingen last te krijgen.
Overigens, roken is (helaas) niet alleen een westerse gewoonte.
Maar het is wel het eerste wat te laten valt zonder dat je er levenskwaliteit voor hoeft in te leveren.
Maar als je ziet dat ze zelfs buiten bij de Daniel den Hoed kliniek staan te roken ,dan is de verslaving soms wel heel erg.
cs-agrar
zet die mensen een maand in die westerse wereld en ze hebben alle soorten ziektes tegelijk!
arie.j
Koeien melken en die melkproducten door mensen consumeren is tegen de natuur, dus vind Jan S het erg ongezond.
Geen kunstlicht meer voor Jan, geen kunsmatig verwarmde woning meer, geen kunsmiddelen zoals telefoon, radio of TV, en natuurlijk helemaal niet zoiets als een PC
Jan kruipt voortaan's avonds met de kippen op stok en eet alleen rauwkost
Wat zal die lang en gelukkig leven, helemaal zonder welvaartsziekten
anonymous_196
Ik doe ook vaak dingen tegen beter weten in
Jan S
😀
Jan S
😀
arie.j
Serieuze opmerkingen wil in serieus op ingaan, niet op iets dat kant nog wal raakt.
Lees maar eens wat voor vreselijke dingen sommige mensen voorzagen bij de eerste treinen of het elektrische licht.
Want het was niet natuurlijk
Als jij nog een verlate volgeling van dat soort lieden wenst te wezen moet je het zelf weten.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 11/01/2012 15:34 door arie.j.
Jan S
😀
ricardo
Ik denk dat we ander gras hebben door de veredeling , vroeger was er geen tetra gras, werd er geen land dood gespoten zodat er daarna 100 % snelverterende grassen groeiden, maar doordat we dat nu wel doen telen we meer kg ds per ha en kunnen we corrigeren met ons sbb hooi zodat we dat ook tot waarde kunnen brengen
GuusZwarte
Teveel zetmeel is zeker niet goed, koeien zijn geen varkens.
Ik ga m'n mais 3 weken later zaaien zodat het minder zetmeel heeft. Ik zaai dit Messago dat heeft een niet te hoog zetmeel maar toch een goeie VEM.
Vorig jaar had ik 1020 VEM en 401 zetmeel in de mais.Ik kan niet zeggen dat het allemaal goed liep. Veel lebmagen verdraaid, ben minder mais gaan voeren en toen ging het een stuk beter. Vanwege de derogatie heb ongeveer 1/3 mais en 2/3 kuil. Dus ik heb niet super veel mais in het rantsoen

Ik haal er eerst nog een dikke snee Italiaans raaigras er af dat is vandaag onder het plastic gekomen. Het was mooi grof spul. Deze week gaat de ploeg er in en aan het einde van de week de mais er in.
cs-agrar
@GuusZwarteJe kan toch ook gewoon minder mais voeren en wat je niet nodig hebt verkopen?
Later zaaien is zonde van de opbrengst! zelfde bemesting, zelfde zaad, zelfde werk, minder mais!
casev
@GuusZwarte
Klinkt een beetje alsof je het voor jezelf goed praat, dat je mais er gewoon te laat ingaat......

Ps, mijn maisland is nog steeds niet begaanbaar......
duitser
@casev

So what?
Mijn mais zit er net een week in en de eerste snede staat er nog. Jaar is nog lang genoeg.....
casev
@duitser je kan wel merken dat jij niet op de koffieprut zit.
GuusZwarte
@Casev

Het is 12 graden, mais groeit nu ook niet.Laat gezaaid hoeft niet altijd slechter te zijn. De nieuwe rassen zijn een stuk vroeger. Vorig jaar had ik had ik 39% droge stof in de mais, en de mais was nog helemaal groen. Wat later zaaien kan best voor een goed drogestof gehalte. Ik voer nu nog wat mais bij maar als het warmer wordt weet ik niet of het met dat droge spul wel lukt om de broei er uit te houden. Een procent of 30-32 is droog genoeg voor mais.Dus ik praat niet goed dat laat zaai.
@cs-agrar
Minder mais of verkopen is geen optie, meestal heb ik net voer genoeg. Verder heb ik de mais op afstand.
Zonde van de opbrengst dat weet ik niet. Ik heb nu wel een dikke snede gras kunnen maaien. Een paar ton droge stof toegeven op de mais wordt goed gemaakt door een extra snee gras. Je kunt beter later zaaien dan eerder oogsten. Je kunt geen gras meer van het land halen na de mais.
Vroeger leerde ik op school dat elke dag later zaaien dan 10 mei 1% opbrengst scheelt. Maar ik den dat het vooral van het weer afhangt. Ik wil niet ruilen met m'n buurman. Die heeft 20 april gezaaid, de mais ziet geel van ellende.
GuusZwarte
@casev

Ik heb nog even gegoogelt en ik vond een interresant stuk in het handboek snijmais: www.handboeksnijmais.nl

Uit onderzoek van het PPO naar het effect van vals zaaibed bleek later zaaien tot 10-15 mei nauwelijks effect op de opbrengst te hebben. Op praktijkcentrum Cranendonck werd gedurende 3 jaar het voorjaarsgebruik van vanggewassen onderzocht. Half mei zaaien in combinatie met voorafgaand oogsten van een vanggewas en wat later oogsten gaf zelfs de hoogste maïsopbrengst. Het lijkt erop dat de langere groeiperiode aan het eind van het seizoen meer opleverde dan een langere periode aan het begin. Wel was de voederwaarde lager met name door een lager zetmeelgehalte.

Minder zetmeel daar gaat het om.

Misschien zijn we wel met z'n allen te vroeg aan het zaaien.
Grasbaal
Quote @GuusZwarte:
Minder zetmeel daar gaat het om

minder zetmeel is minder voederwaarde. Dus liever meer plant dan kolf?
hans m
@GuusZwarte
Het gezegde "2 ruggen uit 1 varken" lukt in 7 van de 10 jaren inderdaad.
Doordat er steeds meer meer zeer (ultra)vroege rassen komen wordt de kans van slagen ook groter
Farmer_
Quote @GuusZwarte:
Veel lebmagen verdraaid, ben minder mais gaan voeren en toen ging het een stuk beter.

Heb je de droge koeien op een ander rantsoen dan de melkkoeien, meestal is het de voer switch die lebmaag verdraaien veroorzaakt.
Jack Rijlaarsdam
@hans m Ik hoor hier nogal eens van een vochttekort bij mais zaaien na de oogst van een snede italiaans raai. Speelt dit jaar wellicht iets minder...
hans m
@Jack Rijlaarsdam
"beter te droog dan te nat"
vorig jaar was vocht tekort inderdaad het geval; doch die telers die toen hebben beregend(doen ze hier met de baggerspuit)lossen het vocht tekort eenvoudig op.
Jack Rijlaarsdam
@hans m Kavels zijn hier 110 meter breed, mag je een beste baggerspuit aan laten rukken...
GuusZwarte
@Farmer_

Ik heb de droge koeien al 19 jaar in twee groepen. Na droog zetten krijgen ze twee keer per dag kuilgras en de rest van de dag kunnen ze van een grote baal beheersgras of gedorssen hooi vreten. Twee of drie weken voor afkalven komen ze in een hok met hetzelfde rantsoen als de melkkoeien plus een kilootje krachtvoer en droogstands mineralen. Dus ik denk niet dat het probleem in de overgang zit.

Het melkkoeien rantsoen is heel eenvoudig kuilgras en mais. Geen voermengwagen ik draai het met de blokkendoseerwagen over elkaar heen, krachtvoer in de voerboxen. Dat ging altijd goed. Afgelopen najaar ben ik meer mais gaan voeren dan anders. Ik mais genoeg maar de kuil was wat krap. Ik heb half om half mais kuilgras gaan voeren. Sommige koeien kwamen slecht op gang, de mest was wat plakkerig, niet goed verteerd. De mais was wel goed gehakseld en gekneusd.
De problemen begonnen toen ik begin december van de oude naar de nieuwe maiskuil overging. De oude maiskuil 955 VEM 333 zetmeel 86 bestendig zetmeel de nieuwe kuil 1020 VEM 401 zetmeel en 118 bestendig zetmeel. Volgens mij zit het in het bestendige zetmeel. Als mais langer in de kuil zit wordt de bestendigheid lager. Met de op papier minder goed oude kuil ging het een stuk beter. M'n voeradviseur heeft er ook meer pensverteerbaar rantsoen gemaakt, 'n ander brokje en vooral minder mais
GuusZwarte
@Grasbaal
Is 350 zetmeel beter dan 300?
Is 400 zetmeel beter dan 350?
Is 450 zetmeel beter dan 400?

Waar houdt het op?
Vroeger met oude rassen als Brutus was je blij met 300 zetmeel.Het is tegenwoordig zowat korrel mais. Op papier is maiskuil van 1000 beter dan van 950 maar is dat in werkelijkheid ook zo? Wat zijn de VEMMEN waard als je energie in de mestput terecht komt.
Het is het zelfde als met graskuil. Dat fijne spinazie spul met 1000 VEM is op papier beter, geef mij maar wat iets grover met 900 VEM dat melkt een stuk beter.
hans m
@Jack Rijlaarsdam
hier veelal 50 meter Jack; (dat is ook het enigste voordeel) met baggerspuiten gaat deze afstand goed.
bij 110 meter is een regenhaspel een mooie oplossing.
veel beregenen is alleen leuk voor Shell en concorten!
wat is jouw mening over het strokenfrezen/maïsinzaai?
in noord-holland zijn nu ook 2 machines beschikbaar.
Jack Rijlaarsdam
@hans m ik teel geen mais, voer geen mais en heb er geen bal verstand van.

Stroken frezen lijkt mij een manier om op minder draagkrachtige gronden toch (tegen beter weten in) mais te kunnen telen. Op onze kleigrond lijkt op wintervoor leggen me voor de structuur een betere optie. Of ben ik nu heel erg ouderwets?
hans m
@Jack Rijlaarsdam
"je bent nooit te oud om iets te leren toch".
inderdaad voor minder draagkrachtige gronden, maar ook kleigronden zijn geschikt voor de strokenfrees,juist het behoud van bodemleven (zijn grasboeren trots op)en waterhuishouding spelen een belangrijke rol bij deze vorm van maïs telen.
zie eens op maisteeltinstroken.nl/
Jack Rijlaarsdam
@hans mNou, laat ik nog eens wat kolen op het vuur gooien: ik hoorde van verslemping van de stroken doordat bij flinke regenval juist de stroken die iets lager liggen onder water komen te staan. Broodje aap?

De Vlijt rijdt bij ons in de regio, hoeveel hectare strokenmais hebben zij gezaaid? Ik heb de indruk dat Danenberg (?!) wel flink wat foliemais er in heeft gewerkt.
hans m
@Jack Rijlaarsdam
de ontwikkeling van foliemaïs (dit jaar 1200 ha.)gaat aardig gelijk op met de ha. die worden ingezaaid met de strokenfrees.
de verslemping van de stroken is mij niet bekend.
bij elke nieuwe ontwikkeling horen "kinderziektes"
uit eindelijk gaat het over de opbrengst min de kosten (moet jouw als muziek in de oren klinken)..........daar komen we in de herfst wel even op terug.
GuusZwarte
@hans m

Mee eens, het lijkt wel mooi als de mais een voorsprong heeft in juni, maar gaat er op wat je er af haalt, en wat er overblijft na aftrek van de kosten
Foliemais is in het verleden wel vaker geprobeerd. Ik heb er toen ik op de MAS zat eens een werkstuk over gemaakt.Het leek veel belovend maar het is stilletjes verdwenen. En nu komt het weer op. Als je grond te koud of te nat is voor mais kun je beter gras verbouwen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , gras , Mais , koeien , melken , koe , melkvee , energie , voer , belasting , mastitis , gezondheid , dieren , snijmais , lei , rantsoen , omega , zetmeel , pens , melkers , structuur , baarmoeder , baarmoederontsteking en immuunsysteem geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
150
DEELNEMERS
46
WEERGAVES
213