Onderzoek: mestfraude wordt nauwelijks opgespoord



Quote:
De kans dat boeren die sjoemelen met mestoverschotten worden gepakt is klein, hebben verschillende diensten vastgesteld.

Deel dit topic

Reacties

+14
Twentsch Land
Zat vanmorgen al te denken ..... en wat wordt het vandaag om een negatief beeld te publiceren !

Vrijwel elke dag uit een een of ander hoek is er wel weer een negatief beeld wat wordt gepubliceerd ...... ik kan mensen uit de stad die weinig met de agrarische sector op de hoogte zijn niet eens meer kwalijk nemen dat ze negatief over ons boeren denken.
+6
Farma_boerke
@Twentsch Land Klopt, als je op andere (burger) fora kijkt gaat het sentiment daar ook naar doe die boeren maar weg, alleen maar ellende van.
Dan moet je je wel realiseren dat (net als hier) er maar een heel klein deel van de mensen actief is. Meestal ook nog de meest extreme.

De gewone mens wil hun dagelijkse leven blijven lijden zonder al teveel gedoe. Ook de BBQ hoort daarbij. Spreek je ze gewoon dan begrijpen ze ook wel wat de problemen zijn of tonen ze begrip na uitleg.

De vraag is welke positieve berichten kun je brengen? Hoe doe je dat. Kijk naar Agractie met hun lunch voor de burger. Dat viel goed (gratis doet het altijd wel), maar ook op kleine schaal met een spandoek (weidevogelgebied oid) bereik je ook al een deel. Lang niet iedereen kun je overhalen en stop daar ook niet de energie is, verloren tijd. Richt je op de zwijgende meerderheid met eenvoudige dingen en blijf uitleggen
Vdejong
@Farma_boerke
Quote:
De gewone mens wil hun dagelijkse leven blijven lijden
wat erg, dat de gewone mens moet lijden in het dagelijks leven.
Farma_boerke
@Vdejong Met deze overheid (toeslagenaffaire ed) is het lijden, vandaar de bewuste keus
Vdejong
bio boer
@Twentsch Land het nieuwe racisme?
+1
€˜Op grote schaal gefraudeerd’

In het rapport staat dat er in 15 jaar tijd 300 onderzoeken zijn geweest naar verdachte zaken. De NOS heeft dit van de NRC, en die weet niet hoeveel van de verdachte gevallen daadwerkelijk schuldig bleken na al die onderzoeken.

Dit wordt enorm opgeklopt… er zijn dus de afgelopen 15 jaar elk jaar zo’n 10 tot 30 onderzoeken geweest. En de kranten weten niet eens hoeveel daadwerkelijk schuldig bleken.
Weidezicht
@somerled-delremos maar wie haslt de media om dit duidelijk te maken? Verloren zaak.
Huppel
@somerled-delremos De controle resultaten van de NVWA zijn gewoon openbaar. Bijvoorbeeld de derogatie controles over 2017:

nvwa.nl/binaries/nvwa/…

Van de 17.986 verleende derogatie vergunningen voldeden uiteindelijk 52 niet. Alle bedrijven zijn administratief gecontroleerd en op basis van risico inventarisatie hebben 929 bedrijven een bezoek gekregen. Voornaamste reden van afkeuren is de bemonstering, bemestingsplan of de 80% graslandseis. En je kunt je afvragen of die 52 bedrijven fraude hebben gepleegd of dat er fouten in de administratie zitten gezien de bevindingen.
+1
T60401
Je niet aan de regels houden is niet gelijk fraude. Is 60 rijden op een weg waar je 50 mag ook fraude?
Wat ik er mee wil zeggen laat rvo eerst hun eigen regels maar eens handhaven. Hoeveel boeren hebben de gebruiksnormen, grondgebondeheid, fosfaatrechten overschreden maar worden hier niet voor gestraft? En ja als het gewoon op papier staan dat je regels overschrijd en niet word gestraft zal het ook wel verleidelijk worden op wat in de duistere kant te doen.
de Tank
Nauwelijks opgespoord en sprake van grootschalige fraude gaat niet samen, een kalverfraude conclusie.
+1
hans1980
Echt past in het framework om boeren te doen verdwijnen, boeren overal oorzaak van klimaatverandering stikstof depositie dierenleed etc etc
+1
Coen
@hans1980 , het enigste wat de MSM (in opdracht van de politiek) doet is negatief-framen, de politiek wil graag goedkoop onze productierechten.
+1
kanniewaarzijn
Zolang we te maken hebben met een corrupte overheid en een nog corruptere "recht"erlijke macht, zal deze onzin nog lang in stand blijven.
puntertje
´Dat staat in een nog niet gepubliceerd onderzoek in opdracht van de Strategische Milieukamer. Dat is een samenwerking van verschillende inspectie-, inlichtingen- en opsporingsdiensten.´

Tja, formatie dus dan willen dit soort diensten graag even onder de aandacht brengen dat ze weer meer budget nodig hebben. Uiterst doorzichtig en goedkoop maar wel begrijpelijk. De NOS heeft echter niet de intentie er even doorheen te willen prikken en dat gebrek aan onafhankelijke journalistiek is dan weer wel heel zorgwekkend.
+2
paul1
@puntertje nos onafhankelijk ? Betaalt door de overheid, en wie betaalt bepaalt.
+1
Huppel
Deze week de baas van de NVWA in het FD: "De Mestwet bijvoorbeeld is zo onduidelijk is dat hij moeilijk handhaafbaar is."

Dit is overigens de beproefde techniek van verschillende organisaties: iets schrijven over een rapport wat nog niet openbaar is. Het is "vertrouwelijk" ingezien door de betreffende journalist. Je kunt daar als sector inhoudelijk bijna niet op reageren. Na een tijdje komt het rapport uit en dan blijkt de nuance toch anders te liggen. Maar de eerste boodschap is blijven hangen.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Huppel:
als sector inhoudelijk bijna niet op reageren.

Heeft ook geen zin om inhoudelijk te reageren. Ze willen het niet horen! De mestwet is niet onduidelijk, maar ondeugdelijk. Dat weten ze in Den Haag dondersgoed.
+1
Hans van Bergen
Wij worden hier regelmatig gecontroleerd en men kijkt jaren terug stelt honderden vragen en je wordt behandeld voor minder als een hond.
Onderwijl gaat er voor miljarden aan drugs het land door, kopen drugdealers huizen en panden op worden mensen doodgeschoten etc etc
hans-hans
@Hans van Bergen is het ook een idee om de vragen schriftelijk te beantwoorden? Als je iets mondeling beantwoord dan is het fouten maken ook sneller
Misschien is het een idee
Hans van Bergen
@hans-hans Ik doe dat inderdaad maar dat is niet wat hun willen
+2
Noorderling
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
Wij worden hier regelmatig gecontroleerd

Toch kom je dan op den een of andere manier bovendrijven.
Ze gaan niet lukraak een rondje rijden, bepaalde delen uit je bemestingsplan kunnen ze met de GDI en I&R terug rekenen. Ene jaar is dat boven 19,5% bouwland, andere jaar wat anders.
Oornummercontrole krijg je ook praktisch alleen als je nooit herbestellingen doet. Grootste verzekering is net het randje niet opzoeken, als ze willen vinden ze wat.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0