Aandeel klaver

Hoe weet je of je aandeel klaver hoog genoeg is om de stikstof te leveren voor het gras?
Ik heb eens begrepen dat als het 100 procent klaver lijkt het 30 procent is.
Dus is dit voldoende aandeel om fatsoenlijk eiwit te oogsten?

Deel dit topic

Reacties

mlkvhoudr
Foto 1

(klik om te vergroten)

mlkvhoudr
Foto 2

(klik om te vergroten)

mlkvhoudr
Drijfmest 25 m3
jammermaarhelaas
Weten doe ik het niet, maar van wat jij er in hebt staan schat ik in dat het 30 tot 50 kg N per jaar levert voor het gras.
Staat het echt vol met klavers dan kom je aan de 200kg N per jaar.

Wat de re hiermee doet weet ik niet.

Hoeveel gram klaverzaad is er per ha gezaaid?
mlkvhoudr
@jammermaarhelaas dik 4kg per hectare
+1
Erco
@mlkvhoudr dik 4 😂
mlkvhoudr
@Erco volgens de loonwerker 4.13kg per hectare 😆
+1
jammermaarhelaas
@mlkvhoudr

Het lijkt allemaal witte klaver op de foto?
Zelf zaai ik sinds een aantal jaren ongeveer 1,5 kg klaver per ha mee bij het graszaaien. Witte klaver neemt vaak toe naar verloop van de jaren, rode wordt steeds minder, vooral waar je veel rijdt.
Heb dit voorjaar een stukje ingezaaid en meteen de restjes gras en klaverzaad mee opgemaakt. Is 0,5 kg per ha. witte klaver op gekomen, maar dat zie je ook al goed staan.

Ik schat dat je met 4 kg/ha snel een sterke toename van het aandeel klaver gaat krijgen in het perceel.

Heb ook een stukje kruidenland als proef, zitten meerdere soorten klaver in, hoeveel kg per ha weet ik niet omdat het deel uitmaakte van een compleet mengsel. De klaver staat zeer dicht, volgens een kenner zou dit ruim 200 kg N per ha opleveren. Er komt daar dan ook sowieso geen N kunstmest op.
+2
grös
Quote Reactie van @jammermaarhelaas:
Er komt daar dan ook sowieso geen N kunstmest op.

Met 280 euro/ton is dit ook geen verkeerd jaar om wat klaver of kruidengrasland te hebben.
mlkvhoudr
@grös bevalt dat kruidenrijk grasland?
Ik kan er visueel maar niet aan wennen als ik een perceel kruidenrijk grasland zie namelijk 🙂
+3
grös
@mlkvhoudr
In de lucht zit 80% stikstof, maar ik kan dat natuurlijk ook gewoon aankopen, kruiden leveren de koe mineralen, maar je kunt ook GD-mineralencheck doen en dan op maat bijvoeren en hopen dat die koe de m.n. synthetische mineralen ook opneemt, en wat moet je eigenlijk met diepwortelende planten, je kunt het land toch gewoon beregenen, je hebt dan weliswaar minder onkruiddruk met al die bodembedekkers, zeker met droogte, en ik zie ook nog amper ridderzuring, maar je kan natuurlijk ook even elke 3 jaar met de spuit er doorheen, en een holle zode kun je gewoon even doorzaaien, en cichorei is trouwens een natuurlijke ontwormer maar daar heeft de veearts ook wel gewoon een middeltje voor.
Ik kwam trouwens net dit artikel tegen, over VEM en mineralengehalten van gras klavers en kruiden en ook paardenbloem, is wel uit 2012:
edepot.wur.nl/245270/
+2
mlkvhoudr
@grös ha 😋 dat heb je echt in 1 stuk vol passie getypt zo te zien, leuke link ook 👍
+2
Frans1
@mlkvhoudr zo werkt het gewoon. Maar de fanatieke boer is door de periferie zo opgenaaid dat er geen kruidje meer in het land mag staan, want o wee, dat kost melk. Nou, dikke flauwekul, ook met meerdere kruiden geven ze wel melk. Dit jaar enkel voor de 1e snede die ik ging maaien wat kunstmest gestrooid, verder nog niks. Verbaasd me hoe mooi groen het gras blijft en wat er groeit. Ik was eerst sceptisch over klavers, maar dat werkt toch goed
grös
@mlkvhoudr
Klavers en kruiden bevatten 2x zoveel calcium als puur gras, zou dat ook tegen melkziekte helpen?
mlkvhoudr
@grös dat zou je ook andersom kunnen redeneren ben ik bang voor......
Noorderling
@grös
Of een goede investering, wanneer 1kg stikstof 6,25kg eiwit maakt, kost je die kilo eiwit 16cent.
met soya kost eiwit 1 euro per kilo, andere eiwitproducten ook zo om en nabij.

Heb een aantal percelen met grasklaver wat de eerste 3 a 4 jaar goed groeit. Maar de overige graspercelen maak ik mijn kunstmestruimte wel op op. Beter rendement haal je niet zomaar.
grös
@Noorderling
Ja gewone gras-rodeklaver heb ik ook 15ha van nu, en op veen is het klaver zo verdwenen, ik strooide eerder nog een beetje kunstmest, maar nu ook sommige helemaal niet meer, maar ik denk ook dat het (rode)klaver er gewoon verdwijnt en je ook genoeg onkruid krijgt binnen 4 jaar.
+2
duitser
@mlkvhoudr heb dit voorjaar stuk ingezaaid met 40 kg graszaad, 7 kg rode klaver en 3 kg witte klaver. Was klein stukje. Wil eens wat proberen
+4
Stroman
Mijn vader zegt wel eens dat het net als in de Tweede Kamer is: je ziet maar weinig klaver, maar als je het laat gaan zit het er vol mee.
+1
BertK
1000 kg ds productie levert ca 25 kg N voor gras
+1
j h p
Ik vind momenteel elk aandeel klaver te hoog, zelfs klaverjassen doe al niet meer. 😉
George
Net zoals in de regering pleit ik voor een zo laag mogelijk aandeel Klaver.
+7
Frans1
Nieuw ingezaaid door de vorige eigenaar, mooi gras/klaver mengsel

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

sorry
@Frans1 leemgrond?
Frans1
@sorry het is andere grond dan we in NL kennen, zou het zavelig noemen. Wel wat vettig, maar niet zwaar.
Piet1960
@Frans1 Niet schudden dan zeker met zoveel klaver?
+1
grös
@Piet1960
Dat is wel een dingetje met klavers en andere kruiden, ik heb het laatst ook droog op stam gemaaid in zwad en toen met de hark 2x daags omgegooid.
+1
jammermaarhelaas
@grös

Hebben hier eind mei een kruidenwei gemaaid zonder kneuzer en een maal daags kalm geschud (dus met gereduceerd pto toerental en dan zo dat er nog geen zwaden gemaakt worden door de schudder).
Op dag 3 werden de smalle weegbree en de cichorei ineens zo droog dat het bijna ging brokkelen, dus die dag is het in de wiers gegaan. De klavers waren beter bestand tegen schudden en harken was mijn indruk.
0p dag 4 geperst in vierkante goorpakken, en gewikkeld.

Ons doel was een mooi droog kuilvoer, het had 57% ds.
Frans1
@grös het is 2 maal geschud nu, klavers zit het blad nog gewoon aan. Ik wil het ook wel een beetje droog hebben
+6
Frans1
Weer een lekkere saladebar voor de dames😋

(klik om te vergroten)

jammermaarhelaas
@Frans1

Is dat engels raai met witte klaver en cichorei?
grös
@jammermaarhelaas
Klaver staat er mooi in, maar ik zie geen cichorei, misschien een heel beetje zuring of paardebloem.
+2
Frans1
@grös zuring een verdwaalde, staan wel wat distels in. Na elke keer weiden bloten we deze stukken, inmiddels al de 5e keer. Distels worden minder. Wil ze niet spuiten, want dan zijn alle klavers ook weg
grös
@Frans1
Ik heb veel Jacobskruiskruid in het kruidenland, dus ik moet steken, gewoon wanneer ik de draad verzet en dan neem ik de distels ook zo mee, ridderzuring is wat lastiger te steken.
newholland6640
@grös

Laten ze dat Jacobs kruid niet staan?
Frans1
@grös paar weken terug 1 klein perceel waar ik jkk tegenkwam. Onder en na het maaien toch de planten er maar uit gegooid. Troep is dat, het staat hier ook veel overal
Frans1
@jammermaarhelaas suisse melange, zal straks een foto van de samenstelling maken
Frans1

(klik om te vergroten)

mlkvhoudr
@Frans1 mooi👍
+2
spotmelker
@mlkvhoudr hier onder barre omstandigheden gezaaid en 3 keer gemaaid. Nu komt er serieus klaver in.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

sorry
@Frans1 nog kunstmest gestrooit?
Frans1
@sorry nee, niks
newholland6640
Als je geen km strooit en het blijft mooi groen heb je genoeg klaver😅
grös
@newholland6640
Heb ook zo'n perceel, rooie klaver staat al in bloei ook alles groen, paar (natte) plekken staat geen klaver en daar is het gras dan ook gelijk helemaal geel 😅
Henry1
@grös maar het is dan wel de vraag wat oorzaak en gevolg is. Wordt het gras geel omdat er geen klaver staat. Of is de grond slecht/ verdicht oid?
+1
mlkvhoudr
Hoe t ook kan zag ik vandaag op cursus .......

+1
spotmelker
@mlkvhoudr je moet het willen en er tegen kunnen dat de melkproductie daalt. Voor veel boeren die een tot achter de komma berekend rantsoen voeren m koeien maximaal te laten produceren zal de stap(te) groot zijn.
mlkvhoudr
@spotmelker ik zie me er morgen ook nog niet gelijk mee beginnen 😉
+1
spotmelker
@mlkvhoudr ik heb afgelopen voorjaar een perceel mee ingezaaid waar het in de herfst niet meer lukte. Het duurde vrij lang voor er serieus gewas stond (kloten voorjaar) maar koeien vreten het graag. Maaien doe ik het niet, wil gewoon kijken hoe het gaat. En net als bij de witte klaver die ik op de huiskavel heb moet je er niet met zwaar materiaal overheen.
mlkvhoudr
@spotmelker ik. Heb ze nu op een perceel gras rode klaver lopen heb inderdaad wel de indruk dat ze wat on de rode klaver heen vreten tot nu toe

(klik om te vergroten)

+1
mlkvhoudr

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+1
grös
@mlkvhoudr
Ik was eigenwijs, heb het gewoon met de rotorkopeg en zaaimachine ingezaait vorig najaar, staat nu Engels raai en wel een heleboel klaver, maar de duizendblad weegbree en cichorei zie je vrijwel niet alleen wat op de kopakker. Moet wel zeggen, dat het perceel heel veel regen gehad heeft na inzaai. Heb het ook wel eens doorgezaait met de nieuwste vredo en een wiedeg voorop, daar staat het na 3 jaar op zich her en der wel mooi op, ik heb wat teveel kunstmest gestrooid maar door de droogte is het toch wel uitgestoeld her en der.
newholland6640
@grös

Weegbree en chichorei komt later nog wel.
Frans1
@grös kun je klaver ook doorzaaien? Heb nl paar stukken waar distels in komen die je niet weg maait, die zouden een keer gespoten moeten worden. Maar dan zijn alle klavers ook weg
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @Frans1:
paar stukken waar distels in komen die je niet weg maait, die zouden een keer gespoten moeten worden. Maar dan zijn alle klavers ook weg

Is pleksgewijs spuiten geen optie? Distels zijn dan goed te raken, van boven, rondom en tussen de takken. Heb dit zelf met rugspuit al eens gedaan, werkte bij mij 100% (dus rekening houden met zon en regen (zie etiket), maar dat spreekt denk ik voor zich, anders is het de moeite niet waard).
grös
@Frans1
Ja ik heb wel eens doorgezaaid, zelfs kruidenrijk doorzaai, ik denk dat het bij inzaai wel veel dichter staat. Ook afhankelijk van de omstandigheden, maar distelts hebben we hier niet zo veel last van. Is er geen middel dat de klavers wel laat staan en de distels niet?
Agrifac heeft ook wel een spuitmachine die pleksgewijs kan spuiten, in ZO-Friesland rijd geloof ik wel een rond, alleen die machine moet zichzelf inleren, duurt dus nog wel even, maar heb hem in werk gezien en die zag nog niet altijd verschil tussen klaver en paardebloem, maar dat kan nog komen..
+2
bio boer
Als je klaver wil stoppen met kunsmest mij land zit vol klaver is gewoon spontaan er in gekomen vooral dit jaar veel klaver
mlkvhoudr
@bio boer Mii is vertel dat je wel produktieklaver moet zaaien
+1
bio boer
@mlkvhoudr cultuur klaver is better dan wilde klaver idd maar wilde klaver doet ook wel wat die plekken zijn altijd donkerder en de koeien vreten hier als eerste op met weiden maar wat mij opvalde bij de buurman die ook paar plekjes wilde klaver had dat zijn koeien er eerst omheen vreten 🤔 hoe dat kan weet ik niet meschin vonden de koeien het gras pittig genoeg zonder klaver 🤷‍♂️
+1
marcsterreborn
@mlkvhoudr valt mij ook op dat klaverpercentage op diverse percelen dit jaar enorm is toegenomen. Ook hier spontane vestiging. Denk dat cultuurklaver wellicht meer opbrengt dan wilde klaver, maar dat ook hier geldt: beter iets dan niets.
Frans1
@marcsterreborn je lijkt wel een boer😂😂
+2
jan w
Heb zelf een 3 tal percelen met kruidenrijk grasland. De koeien vreten het ontzettend graag. Maar het grootste probleem vind ik zelf , om de kruiden in stand te houden. Bij alleen maaien gaat het makkelijker dan bij alleen weiden, heb ik het idee. En lang de winter in laten gaan. Heb van een perceel vorig jaar herfst een deel gemaaid voor zomerstalvoedering en toen werd het te nat om te blijven maaien. Maar op het gemaaide deel zijn de kruiden grotendeels weg.

Het gebruik van rode of witte klaver is afhankelijk hoe je het perceel wilt gebruiken. Witte klaver bij weiden en rode klaver bij maaipercelen
+1
spotmelker
@jan w rode klaver verdwijnt hier door het intensief weiden. En ik heb de indruk dat ze witte beter vreten.
grös
@spotmelker
Zou kunnen, ben nu stalvoeren met rooie klaver, kniehoog gewas, en dat vreten ze wel schoon op. Maar voor weiden is het probleem dat het op den duur verdwijnt denk ik.
bio boer
@grös rode klaver verdwijnd altijd naar aantal jaar maar witte klaver kun je ook wel kwijtraken naar tezware snede
Henry1
@spotmelker Dat is toch ook wel een beetje standaard verhaal. witte klaver voor weidepercelen en rode klaver voor maaipercelen .Waarbij je op de maaipercelen ook nog wat witte kunt toevoegen omdat de de rode verdwijnt na een aantal jaar en met name op de kopakkers vrij snel er uit is.
+1
mlkvhoudr
@Henry1 witte klaver viel hier destijds zo tegen qua opbrengst, op de cursus raden ze aan 3 kg wit en 7 kg rood naast gras in te zaaien op de maai/weide percelen
+1
bio boer
@mlkvhoudr doe hier 5 kg rode klaver het verschild nog wel eens per perceel hoe het pakt soms staat er perfect mooi rodeklaver in en soms is er bijna niks van opgekomen 🤷‍♂️
Henry1
@bio boer hoe zorg je voor een goede verdeling tijdens zaaien?

We hebben hiet nu ook een perceel vorig jaar na de mais ingezaaid met engels raai en rode klaver. Maar heb het idee dat het moment van vullen well te zien is?
Noorderling
@Henry1
Meng het in een grote ton, 3zakken gras met met 5kg klaver. Daarna nog even omscheppen in de zaaimachine. Heb nog geen ontmenging opgemerkt in het werk.

Deze week na twee hele gemiddelde snedes een gigantische snede grasklaver gewonnen. Stond wel een 5ton, bijna een meter hoog. Gemiddeld was het een 3-3,5ton. Puur Engels raai doet het nu iets minder en gaat in het voorjaar hadder. Gemiddeld ontloopt het elkaar maar weinig met minder kosten.
+1
sjoerd de melker
@Noorderling wordt ook weleens in een betonmolentje gegooid om goed gemengd te krijgen
Henry1
@Noorderling en heb het idee dat grasklaver met stalvoeren in het najaar frisser blijft. Zit hier wel wat verschil tussen percelen hoe lang de klaver het volhoudt.
Dit voorjaar ook een perceel met gras-witte klaver ingezaaid. En valt me ook op hoe goed dat gaat. Sommige plekken zelfs te goed. Dus hopen dat de kunstmest het gras een boost geeft
+1
Vdejong
@Henry1
Quote:
kunstmest het gras een boost geeft
dat moet de klaver toch doen?
Noorderling
Quote Reactie van @Henry1:
En valt me ook op hoe goed dat gaat. Sommige plekken zelfs te goed.

Waarom te goed? In een kouder voorjaar komt het gras wel weer. Als je 1x strooit ben je er in 1x vanaf en komt er nooit klaver meer. Dat is mij wel opgevallen. Ook bij overlap mest zie je direct terug.

Je hebt wel direct het probleem van witte klaver te pakken, dat is dat het gigantisch woekert en dicht bij de grond groeit.
Ben er mee gestopt en doe nu nog puur rood tetra. Groeit omhoog zodat er ook ruimte ontstaat voor het gras. Grond droogt beter op.
Henry1
@Noorderling met een keer kunstmest strooien is klaver niet weg. Had zelf dit voorjaar een perceel waar ik dacht dat klaver zo'n beetje er uit was. Dus kunstmest gift van normale maispercelen gegeven. En bij volgende snede kwam de klaver er wel weer goed door.

En dat las ik ook in onderzoekje. Ene perceel flink boven norm bemest en nergens last van. Ander perceel op de norm bemest en die wou niet. Kali voorziening is volgens mij veel belangrijker voor goede klaver teelt dan beperkt stikstof strooien.
Koeien boertje
@Henry1 hier op zand wil de rode klaver nooit.
Terwijl de witte ook met kunstmest er hartstikke mooi doorkomt.
Die ingezaaide en gekilverde percelen hebben de klavers altijd vrij spel.
Vorig jaar op stroken naast de greppel wat dooie grond was geworden 100 kuub per ha gegooid en de klaver komt perfect.
Maar 7 kg per ha en het kleurt helemaal wit nu, hele perceel.
Wel vaak van de trekker geweest om egaal de klaver er door te krijgen
grös
Quote Reactie van @Koeien boertje:
@Henry1 hier op zand wil de rode klaver nooit.

Hier wil ie op veen juist niet goed, en op een droge zandkop, die ook behoorlijk weggekilverd is doe ie het juist machtig goed.
+1
Noorderling
@Henry1
Snap alleen niet waarom je er nog kunstmest op strooit, wat voegt klaver dan nog toe?
Kun je die kunstmest beter extra op een ander maai perceel strooien, haal je daar meer opbrengst en klaver kan z'n werk doen.

Mijn ervaring is dat met een paar kuub drijfmest en nog wat nalevering van het voorjaar de klaver ruimvoldoende wordt bemest. Soms zelfs zoveel dat het niet klaver deel, dat alle kunstmest van de klaver percelen erbij krijgt niet eens een hogere opbrengst haalt. Klaver gaat hard nu met vocht en warmte.
Koeien boertje
@Noorderling van klaver krijg je geen gras.
Als je een perceel zaait moet je toch zorgen dat het gras de zode dicht maakt
+1
Henry1
@Noorderling klaver moet eerst op gang komen. daarom voor gras-rode kalver 1e snede doe ik de kunstmest gift gelijk aan rest van het grasland. 2e snede geef ik de helft van gift. Ik weet wel dat het advies is om 2e snede niet meer te doen, maar heb altijd het idee dat de kunstmest toch wel wat doet.

En als het aandeel rode klaver na 3 of 4 jaar minder wordt dan bemest ik het perceel als gangbare grond.

Nu dit voorjaar voor het eerst gras-witte klaver ingezaaid. Dit op een perceel waar we normaal ook weiden, al hebben we het perceel tot nog toe alleen masr gebruikt voor stalvoeren. En misschien onderschat ik de kracht van witte klaver, maar zie dat meer als extratje. Volgens mij wordt voor witte klaver ook maar 150 kg N vastlegging uitgegaan tegen 300 bij rode kalver.

Is op vrij natte zandgrond trouwens.

En uitindelijk zijn we hier de tonnen ds ook gewoon nodig, dus dan speel ik liever op safe.
+2
Noorderling

(klik om te vergroten)

Nu een week na het maaien

(klik om te vergroten)

Derde snede vorige week.
Nieuw ingezaaid vorig jaar, dit voorjaar alleen 50kg N zuiver gehad in 2 giften omdat de grond te koud was voor klaver en gras zelf niks wil op bouwland.
Na eerste snede geen mest op gekomen omdat het te nat was. Na tweede snede 30kuub met 4a5 ton drogestof.
+2
Frans1
@Noorderling 4 weken terug gemaaid, nadien bemest met plm 15 m3 mest/spoelwater.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

bio boer
@Henry1 niet teveel perkeer vullen en blijven roeren
grös
@bio boer
Ja met doorzaaien op 8ha ook regelmatig gestopt om even te mengen, schijnt ook een optie te zijn op de zaaimachines, maar die heeft bijna niemand.
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @grös:
mengen, schijnt ook een optie te zijn op de zaaimachines, maar die heeft bijna niemand.

Je ziet (zag) ook wel een aparte, kleine, zaadbak met doseerinrichting voor het klaverzaad achter bij op de zaaimachine.

Voorbeeld (hier gebruikt voor graszaad, meer rijen per werkgang)
tractorfan.nl/picture/1248614/…
Henry1
@mlkvhoudr is dat die cursus waar het hier pas over ging? Van louis bolk?
+1
mlkvhoudr

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
87
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0