'Hoe lang blijft koolstof in bodem?'

Onder permanent grasland valt veel koolstof vast te leggen, ervoer Lammert Sipkens. Maar hoelang houdbaar is die koolstof? Volgens de oud-melkveehouder is energieopwekking een betere manier voor boeren om CO2-neutraliteit van hun bedrijf te bereiken.

Deel dit topic

Reacties

BertK
Hangt af van in welke vorm koolstof vastgelegd wordt, humus of steenkool met alles wat er tussen zit maakt nogal verschil.
grös
Van 4 naar 10% is een enorme prestatie, ik kom hier op echte zandgrond niet verder als 6 en 8% zelfs waar al sinds mensenheugenis gras staat.
Jean-PierreK
Bij CO2 neutraliteit, lijkt het mij verstandig om vastlegging van koolstof in grond te gebruiken als compensatie van methaan. Beide zijn gekoppeld aan het gebruik van het bedrijf als rundvee bedrijf. Beide leiden niet tot een eeuwige toename. Rekentechnisch is dat een beter verhaal dan laten betalen voor vastgelegde koolstof.
grös
Landbouw-technisch is het ook nog minstens zo belangrijk om genoeg fosfaat en andere mineralen vast te houden, dat gaat toch ook het beste met een permanent gewas dat diep genoeg wortelt, minder uitspoeling en ook beter vocht vasthoud.
In Nederland hebben natuurlijk door intensievere bewoning en veengebieden redelijke hoge organische stof en fosfaat, maar dunner bevolkte gebieden of dorre verwoestijnende gebieden rond de middellandse zee is het nog een veel grotere probleem:

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0