Melksnelheid nakomelingen Gunnarstorp

Ik gebruik bij de pinken de SRB stier Gunnarstorp. hij heeft aAa-code 561, een code die veel van mijn pinken nodig hebben. Ik vindt het een goede stier met weinig "fouten", wel heeft hij een fokwaarde voor melksnelheid van 90. zijn er prikkers die nakomelingen van deze stier aan de melk hebben of die de stier ook gebruiken. wat zijn de ervaringen qua melksnelheid bij de nakemelingen?

Deel dit topic

Reacties

JAAP AAP
Geen ervaring mee, maar ik zou hem alleen gebruiken op (te) snelmelkende koeien. Of, als het melken je niet te lang kan duren, past hij bij alle koeien.
jan w
Er zijn toch wel meer pinkenstieren te vinden met die code.
Insemineer er een aantal met die stier, heb je een paar nakomelingen en val je je tenminste geen buil.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 14/01/2012 22:36 door Jan W.
anonymous_15
Klein, taaimelks, hoge cellen en rare kruizen, slechte uiers en veel te mager, dat valt bij mij heel snel af. En gek genoeg blijven er dan nog genoeg stieren over om uit te selecteren, maar ik heb gelukkig ook niets met AAA te maken, zolangzamerhand de enige stabieletriple-A in de wereld.
mlkvhoudr
ik heb geen ervaring met srb of met triple a, maar heb naar aanleiding van gebruik van spencer mij ooit eens verdiept in melksnelheid, het komt er op neer hoge vererfbaarbeid, en per 4 punten 0,6 kgmelk per minuut minder, dus dat zo als ik het mij goed herinner inhouden dat theoretisch deze dieren 1 kg minder geven per minuut t.o.v. het moederdier/gedeeld door 2 (vader/moeder) zou neer komen op 0,5 trager dan de moeder
pipo2
de fokwaarde van 90 is op een andere basis met een andere schaal dus ik weet niet of jou redenering helemaal juist is.
mlkvhoudr
berekening van mij klopt sowieso niet volgens mij, 100-90= 10/4 =2,5 *6 =1,5 liter per minuut minder gedeeld door 2 (moeder/vader) zou 0,75 kg melk per minuut minder zijn. Maar of dat voor srb nog weer anders is weet ik niet.
Hier in ieder geval de link van destijds: [www.cr-delta.nl]
pieta
Bij 90 voor melksnelheid zul je er gewoon een behoorlijk aantal tussen hebben die zo taai zijn dat je er ziek van wordt. Wij hebben ooit een paar Masada nakomelingen gehad (karakter 88). Wij hadden er een proefstierdochter van aan de melk en dat was een goede. Toen we er de kalveren van kregen een stuk of vijf a zes was het eerste probleem om ze in een iglo te laten drinken. Eentje is er zelfs uitgesprongen. We hebben er twee van aangemolken, beide ontzettende klootzakken. We hebben ze nog steeds alledrie, maar ik zou mijn veestapel nog niet met geld erbij drachtig willen hebben van Masada.
anonymous_269
Persoonlijk zou ik deze stier niet gebruiken na het bekijken van zijn cijfers, hij heeft enkele goede kenmerken maar valt wel tegen op karakter, melksnelheid en ribdiepte ( zal niet veel inhoud hebben).
Het zal langer werk zijn om opnieuw vooruit te gaan met zijn dochters, er zijn tenslotte genoeg stieren met dezelfde code maar die betrouwbaarder zijn.
pipo2
de stier heeft niet veel ribdiepte dat klopt, anders had hij ongetwijfeld een 2 in zijn code gehad. om koeien te compenseren die teveel ribdiepte (in verhouding) hebben past hij dus wel.
ejb
[www.cr-delta.nl]

volgens CRV zijn er nog geen dochters in Nederland aan de melk die een lijst afgesloten hebben en dus zul je het moeten doen met Zweedse cijfers
claas816
ik heb hem ook een paar keer gebruikt nav de triple A code,maar zet hem om zijn melksnelheid zeker niet op pinken maar op snelmelkende koeien,ben zelf nogal bang voor taaie koeien, heb net 4 van orraryd(melksnelheid van 90) aan de melk en 1 is vet taai,daar word je niet vrolijk van,andere drie zijn goed en ze geven alle 4 tussen de 25 en de 30 liter


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 15/01/2012 12:35 door claas.
Wimsumar
Beste Pipo2: Door mijn "aankoopkoeien"-bedrijfsvoering laat ik fokkerijtopics meestal ongemoeid maar omdat de stiergegevens tot nu toe ontbreken (behalve dan de fokwaarde "90" voor melksnelheid, genoemd in de topicopening) ben ik even gaan Google-zoeken:

[www.vikinggenetics.com]

Beste Pipo2 (e.a.): Toegegeven ik ben geen veefokker maar hoe kunt u nou ooit zo'n stier willen gebruiken?
Kijk alleen eens naar de gebruikseigenschappen: melksnelheid 90 en karakter 87
Als je hiermee een koe wilt insemineren dan schopt het al in het rietje! Voor zo'n stier (ook om de andere fokwaardegegevens) is maar 1 plek: Linea recta naar Sumar. ( Nee niet naar mij, maar levend de Rendac in! )
noordhollander
welk systeem je ook hanteert bij de selektie kijk eerst even uit wat voor familie t beest komt drie generaties beste koeien ervoor met mooie lijsten is geen slecht uitgangspunt en hoezo zweden in dat land zelf gebruiken ze volop gewone black en white holsteins om te proberen betere koeien te krijgen maar nee hoor wij gebruiken zweedse roodbonten ........
valtradriver
Wim,als ik je zweedse link open dan vind ik je toch erg kort door de bocht gaan,bijna alle balkjes gaan ver over de 100 as en die paar balkjes die min 100 gaan,boeie toch!
Vind de stier niet zo mooi,maar de dochters hebben een mooi kleurtje,goeie reden om hem te gebruiken
Wimsumar
Beste Borg: Van kleur kun je niet melken (zie de omgerekende roodbontbasis-fokwaarde [www.cr-delta.nl])
Produktiefokwaarde en gebruikseigenschappen moeten doorslaggevend zijn bij stierkeuze.
valtradriver
Dat is een ding wat zeker is,maar ik kijk altijd wel degelijk of de stier me in't echt (foto) ook lijkt en als die dan bijna wit is b.v. gebruik ik hem niet,moet wel met plezier naar m'n koeien blijven kijken,hoe rooier hoe mooier
Maar met dat gekruis weet je soms helemaal niet wat je voor creaties op stal haal!
Tja en die indexen van die kruislingstieren op roodbontbasis krijg ik geen hoogte van,slechter dan slecht volgens crv,maar klik je op 'lokaal' en akabadabra de slechte stier wordt een superstier!
Dus met zo'n kruisingsras uitzoeken gewoon de mooiste stierfoto uitzoeken,dat lijkt het enige betrouwbare,de rest is hoop op zege
Ik doe het ook maar beperkt wat Mon of Flv,maar lijkt niet verkeerd net zoals een mooie holstein dat niet is!
anonymous_270
Wim waar insimineer jij je koeien mee als je zelf geen vaarzen opfokt?
Wimsumar
BestetLEVENisgeenAPPELMOES : Niet-stamboekkoeien en/of koeien met 'te' lage produktie insemineer ik met de F.H. stier Rivelino 409. Stamboekdieren mét voldoende hoge melklijsten krijgen een Tequila, om eventueel later een vaarskalfje "voor opfok" meerwaarde te laten geven..

[www.cr-delta.nl]

[www.cr-delta.nl]

N.B.: Beide stieren geven lichte kalveren en kosten weinig. (Rivelino: € 14,- en Tequila € 7,-) Twee voorwaarden waaraan een stier bij mij in beginsel moet voldoen.

valtradriver
De Rivelino 409 kalfjes brengen dan volgens de Fam. v. Engelen 50 euro extra op,

" Naast de goede productieaanleg, zijn Rivelino-kalveren goed "soortig" en zetten gemakkelijk een spier aan, wat ze ook interessant maakt voor vleeskalverhouders. Een Rivelino-kalf brengt al gauw 50 euro meer op! Dat is ook te zien in de vleesindexen. Al jaren staan Rivelino-stieren in de Nederlandse zwartbonttop."

en de z.g.n. fokkalveren misschien 75,- (?) maar jij heb toch een ideaal bedrijf om alles onder een niet te zware Belg te zetten?


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 16/01/2012 13:23 door Borg.
anonymous_271
de zweed orraryd heeft 91 melksnelheid en op NL dochterbasis (587 stuks) heeft ie 89. dus waarschijnlijk trappen ze HARD EN LANG!!!!
pipo2
Wat heeft melksnelheid te maken met karakter?
anonymous_271
melksnelheid heeft idd niet veel met karakter te maken, alleen gunnarstorp heeft een karakterscore van 87!! pittige dames dus
anonymous_271
Trouwens, als jullie zon stier zoeken met de code 561 kijk dan eens naar Fastrup. en zoek deze een op de crv site !!! Fastrup staat ook op vikinggenetics.com onder Danish Red
anonymous_121
Wij melken nu 6 Braut dochters , topstier uit Noorwegen van www.xsires.com . Was eerst niet zo van die scandinaviers. We hebben ook wat peterslund en orraryd. Echter Braut is wel een erg beste stier zo ik het nu kan inschatten. Melksnelheid en karakter is tot op heden zeer goed. Alle zes geven meer dan 35 liter.
anonymous_230
gisteren mijn 2de braut afgekalfd van een mooi vaarskalf van even(bs) ben er supper blij mee. eerste vaars start slow maar lijkt prima tweede was vanavond niet lief voor de robot, maar dat zijn over het algemeen de beste robot beestjes later . kheb nu ook3 gunnarstorp kalveren ziet er best uit.en wat dat karakter betreft laat maar komen design had ook een zeer slecht karakter maar zijn nogsteeds de beste lopers bij de robot.
groetn'pieter
tok
gerrit.v.deursen Schreef:
-------------------------------------------------------
> Wij melken nu 6 Braut dochters , topstier uit
> Noorwegen van www.xsires.com . Was eerst niet zo
> van die scandinaviers. We hebben ook wat
> peterslund en orraryd. Echter Braut is wel een erg
> beste stier zo ik het nu kan inschatten.
> Melksnelheid en karakter is tot op heden zeer
> goed. Alle zes geven meer dan 35 liter.

Wat vind u van peterslund?
anonymous_121
Peterslund past wel op fleckvieh, maar braut lijkt sterker en uiers zijn veel beter. Peterslund uiers zijn maar zo zo in de derde lact.
claas816
klinkt goed,heb ook een aantal brauts lopen,kunnen bijna onder de stier,zijn goede pinkjes met een spiertje,heb ook een aantal drachtige melby s,zien er prima uit,beste pinken en kan niet wachten ze te melken
pieta
claas Schreef:
-------------------------------------------------------
> klinkt goed,heb ook een aantal brauts lopen,kunnen
> bijna onder de stier,zijn goede pinkjes met een
> spiertje,heb ook een aantal drachtige melby s,zien
> er prima uit,beste pinken en kan niet wachten ze
> te melken


Je melkt toch al te veel. Ik zou dan goed kunnen wachten tot 1 april.
claas816
haha
alhambra1925
sjaakbosma@hotmail.com Schreef:
-------------------------------------------------------
> de zweed orraryd heeft 91 melksnelheid en op NL
> dochterbasis (587 stuks) heeft ie 89. dus
> waarschijnlijk trappen ze HARD EN LANG!!!!

Hoe zit het eigenlijk met de bevruchting van de Zweden?
ejb
doe alle pinken die na 2 HF inseminaties nog niet drachtig zijn onder SCR en dan is bij mijn pinken drachtpergentage boven de 80%
alhambra1925
ejb Schreef:
-------------------------------------------------------
> doe alle pinken die na 2 HF inseminaties nog niet
> drachtig zijn onder SCR en dan is bij mijn pinken
> drachtpergentage boven de 80%

Da's knap. Scr is wel een scrabble woordje voor mij, waar staat het voor?
ejb
Scandinavisch rood (dus Zweedse, Noorse en evt Deense) maar ben onlangs overgestapt van Zweedse naar de Noor Braut dus vandaar de verzamelnaam
anonymous_121
Alhambra1925 Schreef:
-------------------------------------------------------
> sjaakbosma@hotmail.com Schreef:
> --------------------------------------------------
> -----
> > de zweed orraryd heeft 91 melksnelheid en op NL
> > dochterbasis (587 stuks) heeft ie 89. dus
> > waarschijnlijk trappen ze HARD EN LANG!!!!
>
>
> Hoe zit het eigenlijk met de bevruchting van de
> Zweden?

Braut zit op +5 ! Wordt hier veel gebruikt op de moeilijke koeien.
anonymous_272
zweden werkt met het 10 punten systeem
nederland werkt met het 4 punten systeem

Dus taaiere stier wordt in nl gekwalificeert op 96 (bijvoorbeeld Fiction)
Maar een taaiere stier in SE wordt gekwalificeert op 90 (gunnarstorp)

Duidelijk
anonymous_271
Beste Agco,

zo werkt het toch niet helemaal. de stier orraryd van crv heeft in zweden een melksnelheid van 90, inNL scoort hij op basis van zijn NL dochters(587stuks) 89 melksnelheid!!!! ze zijn dus wel degelijk taai!!!
anonymous_121
Het ras gemiddelde ligt gewoon iets lager van Zweeds roodbont. Dus wil tov HF gelijkwaardig blijven dan moet je gewoon zweden en noren pakken met een mooie plus voor melkbaarheid.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , pinken en stier geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
38
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
10
TREFWOORDEN