'Stikstof, puinhoop of aan de slag'



Quote:
Wat een zooi! We hebben drie maanden geleden verkiezingen gehad en nu wordt er door sommigen al gehint op nieuwe verkiezingen. 'We willen een snelle formatie' en 'voor de zomer is er een nieuw kabinet'. Gelukkig zijn de politici wel zo gehaaid om er geen jaartal bij te noemen.

Deel dit topic

Reacties

MTSTAMMINGA
Een colmn van een meelezer ex prikker hier voor wie dat niet weet !!
+2
Dirk van Zetten
@MTSTAMMINGA De eerste stap moet zijn, grootschalige vrijwillige stoppersregeling veehouderijsectoren. Als er bijv 5.000 veehouderij milieuvergunningen opgekocht worden, komt er stikstof en grond beschikbaar voor extensivering landbouw, woningbouw en natuur. Nu blijft het aantal dieren in NL gelijk, ieder jaar gaat er grond naar energieproductie, woningbouw, natuur ed. Terwijl van ons boeren verwacht wordt dat we natuurinclusief en circulair gaan boeren. Nu komt iedere individuele ondernemer meer onder druk te staan, terwijl grootschalige opkoop een verlichting geeft voor zowel de stopper als degene die door wil.
+21
Frans1
Ik ga er dan wel vanuit dat wanneer er niet genoeg vrijwillige beeindigers zijn, dat zowel deze man als Bennie Stevelink hun bedrijf aanbieden om te helpen deze puinhoop op papier recht te trekken, dan sta je voor je mening, anders is het slechts lullen over andermans eigendommen zoals links graag doet
+4
robbies
@Frans1 ik zit ergens in het midden. Klopt het stikstofbeleid? Nee natuurlijk niet. KDW's en doelstellingen deugt niets van. Gaan we daarin ons gelijk halen binnen de tijd die ons gegeven wordt? Nee, dat denk ik ook niet. De realiteit is dat er een heleboel potentiele stoppers zijn. Een fatsoenlijke stoppersregeling faciliteren gaat alvast wat druk wegnemen. Niet zomaar bedrijven overbodig verklaren of regio's schoonvegen, maar diegenen die willen mogen wat mij betreft best stoppen met overheidssteun.
Frans1
@robbies goed lezen wat ik schrijf hè! Waar ik vandaan kom loopt al heel lang een natuurontwikkelingsprojekt, alles zou op vrijwillige basis gebeuren, maar de eerste onteigening staat op stapel. En dat bedoel ik hier maar mee te zeggen.
Het zou hypocriet van mij zijn om tegen te zijn, ik heb zelf namelijk ook verkocht aan de provincie
pieta
@Frans1 Op basis van vrijwilligheid is een soort van wensdenken. Er zijn zelfs boerenbedrijven die niet weg willen voor woningbouw. Die willen gewoon niets. Ik snap dat sommige dingen moeilijk te accepteren kunnen zijn. Maar soms zijn er grotere belangen dan het individuele belang. Het dient dan wel met respect te gebeuren, op een nette manier.
+1
Frans1
@pieta Dat begrijp ik ook wel. Maar er is wel verschil tussen maatschappelijk belang of een overijverige ambtenaar die maar wat intekent en waar jij je biezen voor kunt gaan pakken. We hebben hier toch nog eigendomsrecht? Of glijden we helemaal af naar Zimbabwaanse toestanden
weurding
@Frans1 zou misschien niet verkeerd zijn... poosje a Zimbabwe😉
Achso
@Frans1 in Denemarken zijn ze ook al lekker bezig. Zou er dan toch wat gecoordineerts erachter liggen?
jg
@robbies De onzekerheid over het beleid vanuit de overheid is de rem op beslissingen van individuele bedrijven . Weet zeker dat minimaal 10 % versneld wil stoppen bij helder fair beleid .
+1
Twentsch Land
Fair beleid !

Dat is nu juist waar velen huiverig voor zijn en om die reden nog door doen.

@jg
+6
frank post
@robbies met huidige prijzen voor, fosfaatrechten, ammoniak, en land is er eigenlijk toch al een riante stoppersregeling? Toch is “al” dat geld geen drive om te stoppen, het werk is blijkbaar te leuk😊
robbies
@frank post of het is niet genoeg
groeier
Quote Reactie van @frank post:
huidige prijzen voor, fosfaatrechten, ammoniak, en land is er eigenlijk toch al een riante stoppersregeling? Toch is “al” dat geld geen drive om te stoppen, het werk is blijkbaar te leuk

Waarom mogen stikstofrechten van de overheid eigenlijk niet een hoop geld opbrengen, als stoppers willen verkopen gaat daar ook nog is 30% af. Als stikstof geen probleem is moeten ze in Den Haag daar ook niet over zeuren, kan anders toch ook geen stikstofprobleem zijn?
Jan S
Quote Reactie van @frank post:
Toch is “al” dat geld geen drive om te stoppen, het werk is blijkbaar te leuk

Of de onzekerheid te groot. Dat speelt ook zeker mee.
+1
hookwood
@frank post zo is het idd, lekker een beetje omprutsen, eigen baas zijn. Kan nog niet gaan rentenieren als ik de boel zou verkopen dus we doen lekker door.
de jonge
@frank post vreemde redenering, dus we moeten blij zijn als er een stoppersregeling komt en er zelfs dwangmiddelen(onteigening) om de hoek komen kijken,om de fouten die de staat zelf gemaakt heeft op te lossen. Dus jij koopt een auto,ik vind dat goed als je je maar aan de afgesproken kilometers houd ( je krijgt zelfs nog een kleine bijdrage daarvoor van mij)die je zegt te gaan rijden op jaarbasis en na een poosje vind ik dat niet meer goed,kom ik met een voorstel : ik koop jou auto voor net iets meer dan schrootwaarde en anders onteigen ik hem en je mag nooit een auto weer kopen... en dan moet jij tevreden zijn... deal?
frank post
@de jonge ik denk dat we hetzelfde bedoelen: de overheid heeft stikstof te kort, boeren hebben stikstof (vergund), de overheid wil de stikstof terug hebben maar er niets voor betalen…..dus stopt er geen boer. Laat ze maar 500 euro per kg betalen dan komt er wel aanbod. Je hebt dan genoeg geld om of iets anders op te starten of om je om te scholen.
BertK
@Frans1 Als de overheid bij opkoop van gronden voor natuur en (wegen)bouw in het verleden ook de bijbehorende produktierechten opgekocht had in het kader van grondgebondenheid waren de problemen nu minder groot. Misschien had ze dat toen een paar guldens of euro's meer gekost, nu wordt de ellende alleen maar groter. Achteraf kijk je een koe in de kont, vooruit kijken met de ervaring van het verleden is het enige waar we verder mee gaan komen.
cornelissen
Quote Reactie van @BertK:
Misschien had ze dat toen een paar guldens of euro's meer gekost, nu wordt de ellende alleen maar groter.

Nee hoor ,dan gaan ze gewoon korten zonder compensatie, met dank aan lto en dan zeker K.Romijn. Hij heeft niet voor niets een lintje gehad. Dit is een veel goedkopere oplossing voor de overheid.
weurding
@Frans1 ten points
Dus rudy , stikstof is volgen jou een probleem ??? En Fosfaat ook ??? En Methaan ook ??? En mosterdgas ook ??? En lachgas ook ??? En butagas ook ??? man man ,wat een verstand.
+1
Achso
@Detukkeroettwente mosterdgas is wel een dingetje. Schijnen ze in Irak nog wel eens aan omgevallen te zijn 😀
cornelissen
@Achso maar ik denk ,dat Ali Chemicalie ook er niet meer is
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Detukkeroettwente:
Dus rudy , stikstof is volgen jou een probleem ??? E

Geloof het of niet, maar er zijn nog steeds (veel) boeren die niet in de gaten hebben waar die smerige overheid mee bezig is!
+3
Jan S
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Geloof het of niet, maar er zijn nog steeds (veel) boeren die niet in de gaten hebben waar die smerige overheid mee bezig is!

Daarom moet je dat hier dan ook onomwonden schrijven. We zijn bezig met een transitie naar een communistisch systeem. Daar moet alles afhankelijk gemaakt worden van de overheid, die ook de voedselproduktie onder haar controle wil brengen. Daarom moeten de boeren verdwijnen.
Jan S
@kanniewaarzijn Dit is het smerige spelletje dat gespeeld wordt wereldwijd, maar vooral in de westerse wereld. De hongersnood die dit gaat veroorzaken is man made.

weurding
Achtermaate moet geen achterklap worden wa
+1
cs-agrar
Jaren en jaren heeft men tijd gehad voor (werkelijke) metingen, daar werd amper iets mee gedaan. Vervolgens gebaseerd op modellen en aannemas en vooral "vergeten" rapporten miljarden over de balk smijten voor iets wat zeer waarschijnlijk alleen maar een voedseloorlog teweeg gaat brengen.. Jaja, we moeten direct aan de slag, dat klopt, en wel met werkelijke cijfers van werkelijke metingen en door ongebonden wetenschappers cq experts. En pas daarna gaan we verder kijken wat te doen.. Als je op de Den Haag manier je bedrijf zou leiden, zou het snel over zijn.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @cs-agrar:
en wel met werkelijke cijfers van werkelijke metingen

Zelfs dat is niet nodig. Gewoon terug naar de basis(kennis), dat is genoeg. Dat betekent: vraag je af of (stikstof)mineralen uit verschillende leefwerelden hetzelfde zijn en zo niet, in welke verhouding je deze moet berekenen (binnen de verschillende fases van omzettingen). Deze kennis was er vroeger ook, maar is verdwenen toen men alles als gelijkwaardig ging optellen. Daarmee is een probleem (wat ze goed uitkwam) gecreëerd, wat in werkelijkheid niet bestaat.
de Tank
Puinhoop en aan de slag.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0