Motie Tjeerd de groot : Inkomensubsidie besteden aan klimaat en biodiversiteit >>> Aangenomen


Deel dit topic

hans1980

Laatste  |  

Reacties

MTSTAMMINGA
Het gaat anders,maar hoe snel gaat dit??

De onzekerheid blijft
+3
slagroomvla
BBB stemt ook voor?
hans1980
@slagroomvla die ene stem
slagroomvla
@hans1980 Nee, ik bespeur een lijn dat BBB ook kinder en stiefkinder heeft onder de boeren... gister met de fosfaatbank, nu weer met de betalingsrechten.. jij bent goed, jij bent fout.
Noorderling
Meer voor minder
+4
klant
Direct afschaffen al die glb gelden
+7
J Andringa
@klant maar dan voor elke boer in heel Europa
+4
Nevergiveup
@klant Heel europa afschaffen dat misleidende geld , direct mee eens 👍
+4
Detukkeroettwente
Waterschapslasten ook afschaffen .
Koeien boertje
@Detukkeroettwente het loopt wel waar het het laagste is😉🤣
+1
komelker 2
En de hypotheek aftrek blijft ongewijzigd. Kabinet heeft alle pijlen op de landbouw gericht.
+3
George
Hier worden we weer slechter van , nu pikken ze ons GLB geld ook nog in. En de rest van de EU krijgen nog wel deze betalingsrechten?
En dat door de misleidende mening dat het GLB geld naar oplopende grondprijzen gaat en supermarkten die prijzen afromen. Nou dat doen ze ook nog wel als we geen GLB geld meer krijgen. Wat een hufters zijn het toch weer allemaal.
Het moet en zal de komende jaren in sneltreinvaart kapot hier.
Cowboy3
@George Volgens mij krijg je in de toekomst wel GLB geld maar zal de Nederlandse overheid alleen de vergroenings gelden anders verdelen.
bio boer
@Cowboy3 meschien krijg ik dan wel wat exstra vergroenings premie 😇 met 140 ha telt het wel door
+1
Cowboy3
@bio boer Denk dat we hier in 2023 maar eens stoppen met die vergroenings onzin, dan kan Carola'tje haar knuffelboertjes nog maar eens extra verwennen.
+2
Nevergiveup
@Cowboy3 Zouden we eigenlijk ineens in 2023 allemaal moeten doen
Cowboy3
@Nevergiveup Die nieuwe vergroeningseisen zal wel een boompje planten of een poeltje maken of bloemrandtje zaaien worden en dat gaan we hier echt niet doen, laat ze dat maar mooi bij staatsbos beheer of brabants landschap doen al die onzin.
+1
Twentsch Land
En doe je er wel aan mee dan zal het waarschijnlijk niet meer opbrengen dan een knaak en een bos wortels.

@Cowboy3
de Tank
@Cowboy3 Het is toch met alles zo, iets wat je niet past doe je niet aan mee, wat een hoop drukte weer om niets.
de Tank
@Cowboy3 doe je er nu wel aan mee?
Cowboy3
@de Tank We voldoen nu aan de vergoenings eisen met 1 nummer door derogatie en door met het ander nummer onder de 15 ha te blijven.
+1
HansBa
@George precies, zo krijgen we steeds meer achterstand op de rest van Europa als die de betalingsrechten wel krijgen. Net als de fosfaatrechten alleen zijn.
+2
duitser
@HansBa denk maar niet dat dat alleen in Nederland gaat gebeuren
+2
jvt
@George zowieso was het aan de gemiddelde burger niet uit te leggen dat een boer die semi gestopt is, eigenlijk wat hij nog doet aan boeren met minder dan 15 uur per week kan, een flinke portie steun krijgt van de EU. Let op, het systeem is zo, dat degene er gebruik van maakt is zijn of haar goed recht, die heeft het systeem niet uitgevonden, gebruikt het alleen maar. Hopelijk opgenomen is nieuw accoord dat bedrijf wat EU steun krijgt werk moet bieden voor minimaal 1 v.a.k. en boven 65 jaar einde verhaal met premie
Nevergiveup
@jvt 68 jaar volgens nl

Maar op zich ben ik het met je eens , en dan wel in de hele EU natuurlijk. En het vrijkomende geld naar de andere boeren en niet naar de stropdassen natuurlijk
+2
Weidezicht
@jvt als je on dit land helemaal niet werkt, krijg je een uitkering, als je een beetje werkt, krijg je huursubsidie, zorgtoeslag enz. Dus ik zie jouw probleem niet zo.
Vdejong
@jvt om 1 v.a.k. aan het werk te houden zal of de prijs voor de geproduceerde produkten of de inkomenssteun omhoog moeten. Beide zie ik niet gebeuren.
de jonge
@jvt wat een onzin, als je dat zou willen moeten ze eerst maar eens zorgen dat we vanaf ons 45 in financiele zin niet meer hoeven te boeren en met een goed pensioen kunnen,(of 25 jaar geboerd te hebben)dan hebben wij namelijk de uren van een gemiddelde arbeider tot zijn pensioen al gemaakt. ... en ten slotte we zijn onderhand toch haast allemaal van de staat,, we hebben alleen zelf de hypotheek en de verantwoording nog en voor de rest zijn we van de grillen van de staat afhankelijk,gaat het goed,komt de belasting,gaat het niet goed is het ondernemersrisco,maar kaal blijven zul je... laat ze mij dan ook maar per uur gaan betalen....en jaaaaaa ik weet het, het gros hier heeft het geweldig en kan misschien zelfs wel voor 10 cent per liter leveren,het zijn bijna vissers gelijk (het spreekwoordelijke visserslatijn),maar dan vergeten ze er bij te vermelden dat onderhand haast iedereen er een baan bij heeft om de levenstandaard in stand te houden..
Vdejong
@de jonge
Quote:
ten slotte we zijn onderhand toch haast allemaal van de staat
communisme!😤
jvt
@de jonge Als je toko in agrarische waarde hebt overgenomen, met 45 verkoopt plus fosfaatrechten, heb je al een leuk pensioengeld per maand. Dus ook onzin. Mijn gaat het erom dat er teveel geld verdwijnt naar sofa boeren , 65 plus boeren en hier in Belgie naar deeltijdboeren. GLB enkel voor de boeren waarbij men over daadwerkelijke boeren spreekt en niet over hobbyisten, en voor mij is dat elke boer met meer dan 40 koeien, 200 zeugen, etc, en niet zoals je hier ziet 15 ha bioweide die ze 1x per jaar maaien na 1 juli
+1
de jonge
@jvt jij hebt blijkbaar geen hypotheek,geen inflatie en geen belastingdienst die er wel voor zorgt dat na een paar jaar al een mooi deel van je pensioen terug bij de staat is. het verhaal op papier is mooi in de praktijk toch vaak anders.....
jvt
@de jonge pensioen is tegenwoordig een 1200 euro per maand. Jij wou met 45 stoppen dus daar moet je ook vanuit gaan. Zal toch wel overschieten...Ik hoef niet zonodig met 45 al te stoppen, ieder zijn ding
+1
de jonge
@jvt word ook ieder jaar met de inflatie geindexeerd he,en jij gaat nu uit van 1 persoon, terwijl er meerdere personen op een agarisch bedrijf werken.....
George
Quote Reactie van @jvt:
GLB enkel voor de boeren waarbij men over daadwerkelijke boeren spreekt en niet over hobbyisten, en voor mij is dat elke boer met meer dan 40 koeien, 200 zeugen, etc, en niet zoals je hier ziet 15 ha bioweide die ze 1x per jaar maaien na 1 juli

En akkerbouwers? Nu ben je ongelooflijk aan het zaniken.
+3
George
Quote Reactie van @jvt:
zowieso was het aan de gemiddelde burger niet uit te leggen dat een boer die semi gestopt is, eigenlijk wat hij nog doet aan boeren met minder dan 15 uur per week kan, een flinke portie steun krijgt van de EU. Let op, het systeem is zo, dat degene er gebruik van maakt is zijn of haar goed recht, die heeft het systeem niet uitgevonden, gebruikt het alleen maar. Hopelijk opgenomen is nieuw accoord dat bedrijf wat EU steun krijgt werk moet bieden voor minimaal 1 v.a.k. en boven 65 jaar einde verhaal met premie

Waarom wil je zo graag een burger wat uitleggen ? Die zelf huursubsidie krijgen en voor hun kinderen die de hele dag in de opvang geduwd worden toeslagen ontvangen in tegenstelling die zelf naar hun jong kijken?
Twentsch Land
En toch zou het voor veel burgers wel eens goed zijn dat ze een en ander eens onder ogen krijgen en er mee geconfronteerd worden omdat ze het voor zichzelf de normaalste zaak van de wereld vinden dat ze geld en steun voor niks krijgen ...... er zijn er die het wel zien maar door omstandigheden even in zo’n situatie zitten ... deze groep doel ik niet op.

@George
jvt
@George die toeslag voor kinderopvang kun je als agrarisch ondernemer ook gewoon krijgen hoor, wij hebben m tenminste destijds wel gehad maar gingen er ook bij werken allebei. Gun je echt het allerbeste maar als we het over goede verdeling van GLB gelden hebben, zou er bij jou rustig wat afgeroomd kunnen worden. Dit zou dan tengoede kunnen komen aan bijvoorbeeld de varkenshouder die geen glb gelden ontvangt en wel bijdraagt aan dat goedkope voedselpakket waarvoor het glb destijds in het leven is geroepen
robbies
@jvt jij durft nogal Joost 😅
+1
jvt
@robbies mag graag eens knuppel in het hoenderhok gooien. En natuurlijk is het wat straf, maar in meer of mindere mate kan er rustig eens gekeken worden naar verdeling van premies. In ons gebied dus met name degenen die voltijds gaan werken als zelfstandige, beetje biohooi voor op papier boer te zijn en premies te pakken en met het belgische belastingssysteem forfatair belasting betalen zodat de inkomsten uit het zzp werk ook nog eens zo goed als belastingvrij zijn. En george schermt meestal over verworven rechten, maar we zijn ondertussen 20 jaar verder. Hoe dan ook, hij gebruikt, net als de bioboer, het systeem wat er is. Net als die bio hooi verbouwer heeft hij systeem zelf niet uitgevonden alleen gebruikt hij het, is zijn goed recht. Maar..als er dan toch gekort moet worden op GLB gelden, is het mijn inziens juist om eens opnieuw te gaan kijken naar die verdeling van gelden, niet zo zeer op zgn verworven rechten, maar eerder naar wat de boer moet doen of wat meerwaarde is om in aanmerking te komen voor hoeveel geld. Ken George en Weurding persoonlijk en daarom durf ik ze ook beetje aan te vallen, wist dat er reactie zou komen maar ze weten ook wie de reuring op dit prikkebord in gang zette, zoals gezegd gun ik ze het beste maar met alleen maar lief zijn veranderd de wereld ook niet altijd..
Noorderling
@jvt
En toch denk ik dat het tegenovergestelde gaat gebeuren, er komt een plafond en de kleinere boeren met een paar hectare, bedoeld voor Oost en zuid europa wil men ondersteunen. Nu zal het plafond voor ons relatief kleine veehouders nog niet direct een bedreiging zijn. Grote bedrijven met een duizend of meer hectare zullen vast wel een melkkoe minder hebben.
Twentsch Land
Voor ons kleine veehouders ...... en toch kan het voor ons ook maar zo zijn .... ik denk eerder dat HA steun nogal flink kan gaan verschillen .... basisprijs met toelagen .... toelagen voor grondgebonden, weidegang enz enz ... groene singels om de wei enz enz .... dit soort dingen zullen de hoeveelheid HA steun bepalen.

@Noorderling
+1
George
@jvt
Dat je ons kent maakt het nog erger.😅
+1
weurding
@jvt vrij makkelijk, we zorgen ook dat een ander de mest kwijt kan, de maïs en gerst gaat weer naar collega varkensboer en melkveehouder, gelijke monniken gelijke kappen, schaf het dan helemaal af, mij ook prima
+2
George
@weurding
Dat vind ik ook , of compleet weg of voor iedereen gelijk.
+1
Nevergiveup
@George In heel Europa
George
Quote Reactie van @Nevergiveup:
In heel Europa

Uiteraard!
+4
diezel
Quote Reactie van @jvt:
maar als we het over goede verdeling van GLB gelden hebben

Jarenlang misschien wel een ton zo in de knip kunnen steken en nu bij de afbouw een klein boerke zijn bedragje misgunnen? Tsja, mag je daar wat van vinden? 😞
George
Quote Reactie van @jvt:
ls we het over goede verdeling van GLB gelden hebben, zou er bij jou rustig wat afgeroomd kunnen worden. Dit zou dan tengoede kunnen komen aan bijvoorbeeld de varkenshouder die geen glb gelden ontvangt en wel bijdraagt aan dat goedkope voedselpakke

Wat een onzin ! Als die varkenshouder grond zou hebben had ie ook gewoon betalingsrechten gekregen. Ik mag me met 36 ha grond met akkerbouw en jongvee-opfok toch nog wel steeds als een volwaardig bedrijf beschouwen. En eerder noemde je 15 uur werken per week maar daar is het hier niet mee te doen.
duitser
@George toch heeft @jvt niet geheel ongelijk. Wat vinden we van al die koningshuizen die tonnen ontvangen of die ministers daar in het oosten? Zie hier ook beleggers die het glb geld gewoon bij de pacht optellen. Daar was het toendertijd niet voor bedoeld.
+1
weurding
@duitser dat is heel wat anders, boer groot of klein beurt tsr op de grond die hij in gebruik heeft en gewassen op verbouwd, dan mag je geen onderscheid hebben in grootte, wat jvt wil is herverdelen van de glb van de kleinere, is net zoveel diefstal als negatieve rente innen, de grote grapers hebben al zat
duitser
@weurding volgens mij is er al een bovengrens. Dus grotere krijgen niet meer volop
weurding
@duitser dan hoeven we ook niet herverdelen🤷‍♂️
+2
George
Quote Reactie van @duitser:
Daar was het toendertijd niet voor bedoeld.

Nee maar jvt meent dat ze mij best wat kunnen afromen terwijl ik ook gewoon met mijn bedrijfje de kost moet zien te verdienen totdat ik met pensioen ga. Ik heb echt geen hoge winsten met akkerbouw en jongveeopfok en dat GLB geld is hier gewoon welkom . Ik ga niet klagen maar het is ook geen echte vetpot dat geboer hier. Dit kan alleen doordat we geen vreemd kapitaal hebben waar we voor moeten dokken en zuinig zijn op wat we hebben anders lukte het ook niet op deze manier.
duitser
@George volgens mij bedoeld hij met sofaboeren boeren die hun grond verhuren en de glb bij inrekenen. Das wat anders.
+1
weurding
@duitser lees dat stukje van joost 3 uur terug even, daarbij zegt hij letterlijk dat er bij boeren als george best wel wat afgeroomd kan worden ten behoeve van de varkenshouders die ook zorgen voor een goedkoop voedselpakket.... ja daag, zou me daar ook aan storen
zie hier :
Gun je echt het allerbeste maar als we het over goede verdeling van GLB gelden hebben, zou er bij jou rustig wat afgeroomd kunnen worden. Dit zou dan tengoede kunnen komen aan bijvoorbeeld de varkenshouder die geen glb gelden ontvangt en wel bijdraagt aan dat goedkope voedselpakket waarvoor het glb destijds in het leven is geroepen
George
Quote Reactie van @jvt:
ie toeslag voor kinderopvang kun je als agrarisch ondernemer ook gewoon krijgen hoor, wij hebben m tenminste destijds wel gehad maar gingen er ook bij werken allebei.

Wij hebben nooit niks gehad en zelf altijd naar de jong gekeken.
+1
Nevergiveup
@George Denk dat jij zelfs grotendeels voor het kinderopvang geld van een ander gezin (jvt) gewerkt hebt.

En dat GLB geld gezeik , heb op een bedrijf gewerkt waar miljoenen subsidie voor een mislukt studenten afstudeer project binnen kwam. Denk dat de agrariër er nog het meeste waar voor maakt
+5
George
Quote Reactie van @Nevergiveup:
Denk dat jij zelfs grotendeels voor het kinderopvang geld van een ander gezin gewerkt hebt.

Ik ga niet klagen over belastingen of wat. Dat hoort erbij. Maar dat andere je de betalingsrechten misgunnen en er een geheel eigen definitie aan geven wat wel of geen echte of volwaardige boer is dat valt me dan toch wel weer wat zwaar.
robbies
Quote Reactie van @George:
een geheel eigen definitie aan geven wat wel of geen echte of volwaardige boer is dat valt me dan toch wel weer wat zwaa

maar tweeverdieners die netjes belasting betalen mag jij wel veroordelen over de manier waarop ze hun ouderschap invullen?
George
Quote Reactie van @robbies:
maar tweeverdieners die netjes belasting betalen mag jij wel veroordelen over hun manier waarop ze hun ouderschap invullen?

Nee maar was als een tegenreactie op jvt die burgers niet kan uitleggen ....
robbies
@George de opvang induwen komt toch wat anders over
George
Quote Reactie van @robbies:
de opvang induwen komt toch wat anders over

Heb ik het niet netjes genoeg omschreven of wat is je probleem? Ik denk dat je me wel begrijpt. Het is slechts als voorbeeld op jvt die burgers niet kan uitleggen waarom bepaalde boeren betalingsrechten krijgen . En die burgers zijn dan weer mensen die huursubsidie en of kinderopvangtoeslagen krijgen die ik dan weer nooit gehad heb.
+4
pieta
@George En wat te denken van die mensen met een elektrische bak waar ze a nagenoeg geen bijtelling over hoeven te betalen en/of b slechts een bepaald deel vd wegenbelasting hoeven te betalen terwijl ze waarschijnlijk de meeste km maken in een relatief zware auto.
+1
Leo,s vriend
@George Je hebt voor het overgrote deel gelijk, maar er zijn bij mij in de omgeving te veel burgers met een grote tuin waar ze natuursubsidie krijgen voor boomgaard, poel ,heggetje en bloemenweitje. dat is ook glb geld. En wat mij betreft onzinnig.
+1
weurding
@jvt teveel la chouffe gesnoven joost😳
+1
weurding
@jvt zeik niet joost, glb is ook grondgebonden landbouw, moet een koekjesfabriek ook glb gelden hebben als ie onder kostprijs de bevolking van kruimels voorziet?
+1
pieta
Quote Reactie van @jvt:
aan bijvoorbeeld de varkenshouder

Die alles al een paar jaar opkopen vanwege de armoede. 😁
Vdejong
@pieta regeren is vooruit zien en als dat betekent dat men investeert als het kan, hebben ze mijn zegen.
pieta
@Vdejong Ik neem aan dat jij ook wel weet dat de varkens een paar jaar zo duur geweest zijn dat ze eigenlijk geen raad wisten met de hoeveelheid geld dat binnengeharkt werd.
Twentsch Land
Geen raad wisten !

Het zijn er weinig die het nog op de rekening hebben staan.

@pieta
Vdejong
@pieta ik gun ieder z'n geluk.
+1
pieta
@Vdejong Ik ook hoor. Ik vind het prima. Maar ene jvt begon er over dat de GLB-gelden beter naar de varkensboer konden omdat ze voor het goedkope voedselpakket zorgen. Vandaar dat ik ff wou zeggen dat je met de financiën vd varkensboer tegenwoordig geen medelijden meer hoeft te hebben. Daar is niet zo veel mis mee.
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Ik neem aan dat jij ook wel weet dat de varkens een paar jaar zo duur geweest zijn dat ze eigenlijk geen raad wisten met de hoeveelheid geld dat binnengeharkt werd.

daar is wel een hele consolidatie aan vooraf gegaan hé. In 2019 kwam het geld met scheepsladingen binnen, omdat bedrijven tegenwoordig een flinke omvang hebben. Het aantal bedrijven met minder dan 500 zeugen gaat heel snel naar beneden en komen er in één groeisprong bij de 1500+ bedrijven meteen weer bij.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
In 2019 kwam het geld met scheepsladingen binnen, omdat bedrijven tegenwoordig een flinke omvang hebben

Toch ook vooral omdat ze extreem duur waren waren. In mijn beleving zoiets als 75 cent voor de melk. En ja, dan komt er bij een grote meer binnen maar is het voor iedereen vette business he.
+3
matt
@jvt Gun je echt het allerbeste maar als we het over goede verdeling van GLB gelden hebben, zou er bij jou rustig wat afgeroomd kunnen worden. Dit zou dan tengoede kunnen komen aan bijvoorbeeld de varkenshouder die geen glb gelden ontvangt en wel bijdraagt aan dat goedkope voedselpakket waarvoor het glb destijds in het leven is geroepen

Waarom draagt de varkenshouder wel bij,aan een goedkoop voedselpakket,en @George niet.
Met zijn akkerbouwproducten,die direct of indirect (eerst door een dier) geconsumeerd worden.
Wat een ondoordachte reactie.
+1
Farma_boerke
Ondersteunen van boeren = ook de huidige variant: inkomenssteun (dat is ook duurzaam om voedsel te maken en goedkoop te houden voor consument)
+2
slagakker
Ben het gezever over de GLB gelden zo beu hun bepalen wat ik moet doen op grond van 80000 euro.Hier en daar een bloemetje een stukje braak laten liggen. En als je iets verkeerd doet krijg je eerst een boete en daarna wordt je nog 30% gekort op je GLB gelden. Het trieste is dat (te) veel bedrijven draaiend gehouden worden hierdoor. Eigenlijk krijgen we dus te weinig voor onze producten. We worden natuur beheerders en daar pas ik voor. Dus wie weet verkoop ik ze wel een keertje we zien wel.
+2
bio boer
@slagakker daar is het glb toch voor goedkoop voetsel voor idereen ingesteld naar de oorlog ?
+1
Henry1
Ik weet wel dat een verandering eigenlijk altijd geld kost. Maar het is toch wel een beetje zo dat de standaard inkomensondersteuning per ha de pachtprijzen verhoogd heeft?
Grondprijzen zelf twijfel ik aan. In het verleden denk ik wel maar heb het idee dat het nu keer van buiten de landbouw komt.

En vaak hoor je toch: wij willen wel beheer doen als er maar een vergoeding tegenover staat. En dat komt op deze manier lijkt me, al weet ik niet wat de voorwaarden zijn.

Maar dat het zeker in de eerste jaren wat zoeken naar nieuw evenwicht is in de markt zal duidelijk zijn.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Henry1:
inkomensondersteuning per ha de pachtprijzen verhoogd heeft?

Nee hoor, de pachtprijzen zijn verhoogd doordat een stelletje onbenullen (Jan Luit cs) op een bijzonder simplistische manier de pacht hebben berekend. Zij hebben gerekend alsof een reguliere pachter ook het voordeel van de grondprijsstijging heeft (gehad). Maar ja, als je onderdeel uitmaakt van de WUR, kan je niet veel meer verwachten dan dit niveau.
duitser
@kanniewaarzijn hier zit de glb bij de pacht in. Dus eigenlijk gaat de glb naar de eigenaar en niet naar gebruiker. Vaak is eigenaar is gestopte boer of nog erger een fabrikant die grond koopt als belegging.
Noorderling
@duitser
Zijn ook landen waar GLB gelden hoger is dan de pacht. Dus dat gaat niet overal op.
Zeker nu alles nagenoeg gelijk getrokken wordt gaat men in het zuiden/oosten meer ontvangen per hectare, vergroening is er ook eenvoudig in te vullen.

We zijn hier met te veel en willen te graag, en dat willen is soms ook moeten door allerlei tegenstrijdige regels. Bijvoorbeeld met referenties rondom grondgebondenheid. In de praktijk haalt het niets uit, maar in de theorie moet er grond onder je bedrijf. In aware AH melk regio's wordt er ook hard getrokken aan grond om de 18.000kg melk te kunnen leveren. Als het daar vanaf hangt of je 5cent op 1miljoen liter kunt ontvangen mag een paar ha pacht flink wat kosten.
+1
cs-agrar
Dus je pakt geld voor de boeren af, legt ze vervolgens extra diensten/eisen/investeringen op om het terug te krijgen en noemt dit dan boeren helpen....... Kunt wel zien dat Tjeerd in de zuivel heeft gezeten
de jonge
@cs-agrar heeft goede leerschool gehad, rfc gaat ook alweer melkprijs laten zakken,de verrekening is geweest dus nu kan de dalende tendens weer verder ingezet worden
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!