Ik had vandaag drachtcontrole bij de koeien

Hierbij waren er meer niet drachtig dan normaal, dat kan een keer gebeuren natuurlijk, maar nou viel mij op dat van de 5 die niet drachtig waren er 4 met solution geinsemineerd waren, nou kan dat natuurlijk toeval zijn, maar ik laat die stier maar even links liggen voor de zekerheid, ik was wel benieuwd of er wel meer zulke ervaring is dat een stier duidelijk minder bevrucht dan verwacht, en hoe jullie er dan mee omgaan, de voorraad van die stier is hier gelukkig al op nu

Deel dit topic

Reacties

mlkvhoudr
De betreffende stier

(klik om te vergroten)

achterhoeker2
@mlkvhoudr Dat moet je aan noorderling vragen ,die heeft overal verstand van .
Die zal je voorlezen uit het handboek voor de veehouderij en je ook nog vertellen hoe hij het wel goed doet ,
+1
mlkvhoudr
@achterhoeker2 dat irriteert je merk ik😋
Noorderling
@achterhoeker2
Gevoelig plekje geraakt?
Vertrouwen is goed, controleren beter.
Beetje kritisch blijven, iedereen is voor zichzelf aan het werk, iedereen die je erf op rijdt. Mijn naieviteit is al afgestraft, en die van jou?
Greetje
@mlkvhoudr Ik heb precies dezelfde ervaring!!! Had 10 rietjes solution besteld omdat het me een mooie stier voor 10,- euro leek. Maar niet één drachtig!! Ik gebruik soms holstein op oudere jersey koeien om ze een beetje te sparen en een vaarskalfje van zo'n koe kan ik eventueel ook nog aanhouden. Maar dat plan is dus hier mislukt
mlkvhoudr
@Greetje dat is wel heel bar daar zou je toch op zijn minst 3 Drachten van verwachten zeker als het 2 rassen betreft
Noorderling
@mlkvhoudr
Er schijnt veel variatie te zitten in spermakwaliteit per stier. voeding, licht en klimaat heeft veel invloed, maar ook genetica van de stier. De een kunnen ze alsmaar rietjes vangen en bij de ander zijn de aantallen en kwaliteit laag. Dan is het aan een partij ze weg te gooien of voor kort geld te gaan, hoe dat gaat weet bijna niemand.

Was het een verassing en vroeg embryonale sterfte, dan zou het niet aan het sperma maar meer de koe en haar conditie, transitie en opstart liggen.

Als het sperma niks deed, had je op 42dagen de koe al 2x tochtig kunnen gezien hebben en stonden ze niet op het lijstje drachtcontrole.

Als je dat weet kun je gaan zoeken. Is het spermakwaliteit, tochtdetectie of de koe is er niet klaar voor.
mlkvhoudr
@Noorderling wij doen drachtcontrole vanaf 35 dagen jij wacht daar langer mee?
+1
Noorderling
@mlkvhoudr
Ja op 42 of eerder als ik het niet vertrouw.
Doe je ook nog hercontrole of dat niet? Verliest hoe eerder je scant meer vrucht, soms is het ook wel te zien dat het geen succes wordt.

Heb momenteel bij koeien en jongvee meer "last" dat ze tocht laten zien maar wel drachtig zijn, op het oog, volgens stappentellers en ook nog regelmatig op 3week en soms zelfs 2 of 3 cycli.

Voelt vaak wel dat ze niet 100%tochtig zijn en insemineren niet wil. Zijn meevallers maar dit jaar zomaar al een kleine 10 rietjes in de put..
Erco
@Noorderling dan moet je eerst voelen en dan pas evt een rietje ontdooien 😉
Noorderling
@Erco klopt, houdt je van de straat. Alleen niet ieder tochtig dier heeft tonus, moet je ook nog pistolet meenemen en proberen.

Daarnaast is dracht ook niet te voelen op 3week. Kan het alleen vanaf scannen terug rekenen.
mlkvhoudr
@Noorderling luxeprobleem 🙂
+1
Noorderling
@mlkvhoudr terugkomers hebben helaas nog de overhand.
Achso
@Noorderling even naar de voeding kijken. Hoog eiwit, of niet genoeg glucose productie, droogstand.
+2
Cowboy3
@mlkvhoudr Scannen hier de moeilijke gevallen al rond de 30 dagen en doen ze de volgende ronde nog een keer, slechte bevruchting kan wel aan de stier(sperma)liggen maar meestal ligt de oorzaak toch bij de koe met slechte eicellen door te lang of te diep in negatieve energiebalans.
Erco
Boerbakje
Die doet zijn naam geen eer aan als de koeien tenminste nog een lactatie moeten maken.🙄
mlkvhoudr
@Boerbakje eerlijk is eerlijk ik zou hem ook niet opnieuw in t vat doen als ik deze cijfers zag
+1
Spuit11
@mlkvhoudr Ik heb hem een tijdje geleden ook gehad. Koeien wel gewoon drachtig gekregen.
Toen stonden er volgens mij nog andere cijfers.
Maar het deert me deze keer niet, vang toch overwegend stierkalveren😅
+1
grös
Bevruchting +0, heeft CRV uberhaupt stieren op de kaart staan met -1 of -2 ?
Laatste stier die hier heel slecht bevruchte was Verdi van GGI. Gewoon pinken 3x er bij en toen maar andere stier en in 1x drachtig.
Bekkink
@grös potter p bevrucht ook niet zo best
+1
cjw73
Sowieso geen top stier zo te zien. Maar geen last van gebruik niks van crv.
paul1
@cjw73 ik ook niet meer
ted9
@cjw73 wel hoge betrouwbaarheid
cjw73
@ted9 daar kijk ik nooit na. Meer belang bij de afstamming.
Vdejong
@cjw73 ken jij de stieren nog dan?
+1
cjw73
@Vdejong die ik gebruik wel ja.
komelker 2
Zou eerst maar de selenium gehalte kijken. Ipv. naar CRV.
+1
mlkvhoudr
@komelker 2 zou kunnen hoor, mineralen zitten in de brok hier dus geen controle op, het is natuurlijk ook even knetterheet geweest dat kan ook wat opbrekers tot gevolg hebben gehad
+1
Greetje
@mlkvhoudr er zijn altijd wel redenen dat het niet helemaal wil, maar van 10 rietjes 0 drachtig heb ik nooit meegemaakt en nu ik jou verhaal hier lees.. Ik ga morgen meteen bellen
Koeien boertje
@Greetje moet je het charge nummer op het rietje wel hebben, daar staat de dekdatum in.
Hebben jullie toevallig dezelfde ongeveer scheelt dat.
+1
Erco
@mlkvhoudr mischien wat meer cysteuze koeien? ik doe nu bijna alles met embryo's maar dan kijk je er soms nog wel van op dat je af en toe toch n cysteuze koe er tussen hebt. dan wrijft ie er een blaasje af. maar als je insemineert en natuurlijk doorgaans altijd gewoon zonder hormonen erbij dan wordt zo'n koe mooi niet drachtig. en met embryos merk je dat omdat ze ze een week later invoelen natuurlijk.
mlkvhoudr
@Erco poah doe maar weer duur😋
+2
Erco
@mlkvhoudr kost mij niks, geen sperma kosten, gratis vruchtbaarheids begeleiding. Je bent zelf alerter er op. Verwactte tkt laatste half jaar gedaald van 406 naar 383. Alle bullen brengen 100 euro meer op en een deel van de kuien brengt als ze ze terug willen hebben flink geld op maar de vraag is hoeveel procent. Hoor 1 op de 6/7 maar eind november pas begonnen hoor. Eerste moet bijna droog. We moeten op de kosten letten he.😉 Hoop zo de kosten te verminderen en de opbrengsten te verhogen.
+1
Erco
Insemineer bijna niks meer, alleen alles boven de 110-112 lw 😉 en een enkele terugkomer die na 2x een embryo weer terugkomt maar dat gebeurd sporadisch, dan met n lichte goed bevruchtende BB
+4
weurding
Solution....plakten we banden mee
Piet1960
@weurding En dat laat ook wel eens los.
Bekkink
Vraag me wel af wat je in deze stier ziet. - in de gehalten. Duurzaamheid net zo. Als ie €5 kost dan snap ik het....
mlkvhoudr
@Bekkink ik ga er van uit dat de cijfers sinds ik hem kocht er niet beter op geworden zijn, ik vermoed dat ik hem erbij genomen heb vanwege de melkvererving en klauwgezondheid en voor de koeien waar de beenstand te recht word, maar is zeker jaar terug dat ik voorraad aanlegde dus zeker weten doe ik dat niet meer, sinds impuls weet ik dat de betrouwbaarheid van de cijfers niet altijd mee valt en spreid ik veel meer.
Impuls had een torenhoge levensduurverving destijds, toen ik hem kocht had die nog 100 of 99 voor de benen, tegen de tijd dat die dames aan de melk kwamen was daar niks meer van over, dus sindsdien spreiden
+1
mlkvhoudr
@mlkvhoudr apps.crv4all.nl/siresearch/nl/…

Wat er van de mooie cijfers van impuls isover gebleven
pieta
@mlkvhoudr Toch schijnt het een goede stier te zijn mits op de goede koe gepaard. Ik heb hem nooit gebruikt. Maar dat heeft een fokkerij-adviseur hier wel eens laten vallen.
mlkvhoudr
@pieta hier had ik dan alleen maar zo wat verkeerde koeien waarschijnlijk 😉
mlkvhoudr
@pieta hier had ik dan alleen maar zo wat verkeerde koeien waarschijnlijk 😉
grös
@mlkvhoudr
Ze hadden beter op DT improver in kunnen zetten, die deden het hier een stuk beter.
Hier destijds ook massaal Impuls ingezet door de vorige generatie, maar dat heeft weinig bijgedragen aan het vertrouwen in de CRV stieren. Ze hebben ook massaal STELLANDO gepromoot, en die is nog steest te koop, Levensduur -46 😂
grös
Net als zijn vader Fidelity, ook hier bagger-stier.
Zelfs diens vader Kian heeft nog steeds beter fokwaarden!
apps.crv4all.nl/siresearch/nl/…
Leo,s vriend
Quote Reactie van @grös:
Net als zijn vader Fidelity, ook hier bagger-stier.

Pech, hier doen de Fidelity,s het wel goed
grös
@Leo,s vriend
Ook goede stieren wordend de fokwaarden na verloop van tijd steeds slechter, zo werkt het systeem bij het NRS. Maar Kian wiens kop er zo gauw af moest zo gauw, heeft nog steeds een INET van van +42 en levensduur van -21 wat redelijk hoog is voor een stier van 1997, maar zijn kleinzoon Stellando, we hebben er hier ook een paar week mogen melken, toen was het al gebeurt, lebmaag, levensduur is nu al -42 , apps.crv4all.nl/siresearch/nl/…
En die staat gewoon nog steeds op de kaart, voor 15 euro, heeft niks met goeie stieren verkopen te maken, maar commercie, commercie, domweg rieten verkopen ook al zwaait de "fleckvieh onder de holsteins" na een paar jaar al af, boeren kopen hem toch wel.
Ik denk dat CRV wel betere stieren heeft gehad:
apps.crv4all.nl/siresearch/nl/…
schoppenboer
@grös
Hier doen de Stellandos het buitengewoon goed. Evenals de Fidelitys in het verleden. Oudste koe is een Kian, heeft hier ook goed werk verricht.
Surprise was wat exterieur betreft gewoon een waardeloze stier. Ook wat vererving betreft. Moet wel toegeven dat de dochters lang blijven lopen, is ook het belangrijkste. Heb hem zelf nooit gebruikt in het verleden omdat ik de cijfers gewoon ruk vond.
Noorderling
Quote Reactie van @grös:
Ook goede stieren wordend de fokwaarden na verloop van tijd steeds slechter, zo werkt het systeem bij het NRS.

Dat valt mee, alleen is het systeem wel te sturen door een bepaalde mate van exclusiviteit bij de eerste uitlevering te houden. Alleen op den duur gaat jan en alleman hem gebruiken en worden de cijfers er niet beter van.
Top bevruchters worden bijvoorbeeld op slecht drachtig wordende koeien ingezet, wordt zon stier opeens ook heel gemiddeld omdat de bevruchtingsresultaten niet zo goed meer zijn.

Wat de trend is momenteel, dat nieuwe stieren eerst op geselecteerde bedrijven ingezet worden.
In Amerika en Canada gebeurde het al tijden, bijvoorbeeld alta advantage. CRV doet het nu ook met de satelliet bedrijven om maar te zorgen dat de eerste cijfers van dochters goed zijn omdat de dieren in gunstigere omstandigheden met mogelijk een betere boer gehouden worden.

Cijfers zijn dan prima bruikbaar als je op dezelfde manier boert. Als je volle bak wilt weiden zal je toch in nieuw zeeland moeten schoppen of op de kaart kijken. Heb je koeien op stal, voer je mais en wil je weinig trammelant, zoek maar dieren die boven komen drijven op bedrijven van >2000 koeien. Wil je exterieur met >10hoogtemaat van de grup, is er in Canada vast wel wat te vinden.
mlkvhoudr
@grös improver leek slechter maar liep langer op het bedrijf rond dan impuls, wat een ontzettend slecht beenwerk bleek die te hebben achteraf
+1
grös
@mlkvhoudr
Ik melk er nog 2, ook rietjes van 5 euro gekocht..
Maar ook een Lambiek, Fender, Upgrade, Navarro, Ammo en die doen het soms nog best redelijk, voor een afgedankte stier van 5 euro..
mlkvhoudr
@grös Navarro is toch machtig taai maar wel een heel duurzame koe toch?
+1
grös
@mlkvhoudr
Ja ik heb maar 1 , beetje raar uier.
+1
grös
Levensduur: Lambiek 283 , Ammo 169, Fender 160, Upgrade -169, Navarro -44 ..
mlkvhoudr
@grös tot zo ver mijn goede geheugen 😆😆😆
pieta
Quote Reactie van @grös:
beter op DT improver i

Die bedoelde ik dus. Oeps.
+2
Bekkink
@mlkvhoudr ik doe zelf aan aAa in combinatie met veecom optimate. Oudere bewezen stieren gebruik ik. Prijstechnisch zeer interessant. Bevalt goed. De oudste koeien zijn van veecom paringen. Gehalten moeten altijd + zijn
grös
@Bekkink
Soms doen ze ook echt goede stieren weg voor 5 tot 10 euro, de laatste tijd wat minder.
Albert Altena
Je gaat toch pas dracht controle na de drie weken.
Dus met andere woorden.
Een slecht vruchtbare stier komt toch gewoon weer na drie weken!!!
Titel zou dus moeten heten.
Van Solution veel opbrekers!!!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
59
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0