Een nieuwe compost/pot #Serrestal voor de Fam. Veenhouwer

Samen met Karst ben ik 14 dagen geleden ook op bezoek geweest bij de Fam. Veenhouwer (Marianne V) in Spanga. De VVB DE GROOTE VEENPOLDER VAN WESTELLINGWERF had deze nieuwjaars-bijeenkomst voor haar leden georganiseerd.
Jan en Marianne Veenhouwer hebben vorig jaar een nieuwe Serrestal laten bouwen. De 60 melkkoeien lopen hier vrij in rond en de bedoeling was dat het zou werken als in een compoststal maar in de praktijk werkt het dit seizoen hetzelfde als de aloude potstal. In de video geeft Jan Veenhouwer een toelichting hierop.

Deel dit topic

Reacties

Coen
karst en z'n broer, gelijkenis als 2 druppels water
Wimsumar
Beste discussieleden: Het blijkt: Cruciaal voor een ''goed werkende bodem'' in zo'n compoststal is beluchting en (groffe) houtsnippers.
Erg jammer dat niet toch maar voor de zekerheid ventilatiebuizen in de putvloer zijn weggewerkt.
johnny van eijden
Ben benieuwd , heb zelf ook veel intresse in een nieuw soort koeien stal / houderij, volgens mij is de standaard ligboxenstal uit , maar hoe de toekomst eruit ziet , goed voorbeeld doet ????
Wimsumar
Johnny van Eijden Schreef:
-------------------------------------------------------
> ( goed)
>voorbeeld doet ????

Beste Johnnie van Eijden: Goed nadenken!
jan.1
Zie ook nog een neef staanMaar dat terzijde,denk dat het een bewerkelijke stal is,en stro is te duur. Vraag me af waarom niet gelijk beluchting er in,tis naderhand veel duurder te installeren.
brabo
waarom zou dat naderhand veel duurder zijn?
compostbak zal toch met enige regelmaat vervangen moeten worden, en op zo'n moment is de ventilatiebuizen erin leggen net zo duur als bij start van dit projekt.
Zou het wel gewerkt hebben dan had hij mooi de extra kosten uitgespaard.
jan.1
brabo Schreef:
-------------------------------------------------------
> waarom zou dat naderhand veel duurder zijn?
> compostbak zal toch met enige regelmaat vervangen
> moeten worden, en op zo'n moment is de
> ventilatiebuizen erin leggen net zo duur als bij
> start van dit projekt.
> Zou het wel gewerkt hebben dan had hij mooi de
> extra kosten uitgespaard.

Stop je die buizen dan in de houtsnippers.
gezienus
ja dat vroeg ik mij ook af is toch lastig met schoon maken

toch zelf denk ik dat stro noch wel een punt kan worden waar je in de toekomst slecht aan kunt komenen voral niet hakselen of met veel mesen persen in een potstal , in een compost stal denk ik zelf niet dat stro wil in verband met snelle roting en in de zomer meermaden van vliegenvoor de rest ziet het er leuk uitsuc6
jan w
heb het jongvee in een potstal. Heb al 20 jaar al het stro erin gehakselt, neemt veel meer vocht op.
gezienus
heb mijn droge koeien er in .dit jaar is het stro kortheb meer problemen dat ze er diep in weg zaken als andere jaren zit dan wel richting eeen 75 cm tot een meter er in
brabo
wiersma heeft ze tussen de stelconplaten liggen dus kan ze niet raken met de pot legen.
Ik dacht Jan V ergens te horen zeggen dat hij de vloer er ook al in had alleen de pijpen nog niet. Ik neem aan dat hij hiermee bedoelde dat hij ook stelconplaten heeft liggen, met ruimte er tussen voor pijpen. Misschien dat Jan dit zelf even kan toe lichten.
Karsjen Tamminga
Toen wij er waren had Wiersma de koeien die kalfden moesten op stro lopen
En zoals het toen ging daar had het niets over ,vond ik
De koeien gingen niet liggen toen omdat ze te ver wegzakten in de compost
Maar als we de probleemen kunnen oplossen van de vrijloopstallen ,dat het werkt zoals het moet
Bouwen we ze snel denk ik
brabo
ik wil er dit jaar ook 1 gaan zetten, maar dan alleen voor droge koeien. Veel m2 per koe en roosters achter voerhek dan moet het volgens mij wel lukken.
anonymous_13
Brabo, hoe ga je dat doen met de vergunning? Alle stallen moeten dit jaar toch emissie-arm gebouwd worden? De vrijloopstal is dat niet. Zolang er geen officiele metingen zijn valt de stal in de overige systemen, dwz 9 kilo bij weiden en 11 kilo amm bij opstallen. Daarom wilde ik de stal ook klaar hebben voor 2012 ook al is het misschien nog niet helemaal praktijkrijp.
Jan V.
brabo
je mag wel een compoststal bouwen voor jongvee en voorafkalf en ziekekoeien.
Wij willen hier niet gaan composteren, maar gaan drogen. Dus hopen dat met lage bezetting en natuurlijke ventilatie de bak droog blijft.
Ook is het uitgangsmateriaal belangrijk, er is compost van verschillende drogestofpercentages. Ik wil graag starten met de droogste die er is.
sil
Ben je niet te bang als deze niet zichzelf droogt ( hoge temperatuur in bodem door compostering ) dat de bodem in de winter niet te nat wordt ?
Dan krijg je hetzelfde probleem als Veenhouwer.

Hebben hier een potstal voor de droge koeien, ( 12 M2 koe ) Maart leeggemaakt , tot en met september heb ik er geen 4 pakken stro in gedaan, droogde telkens vanzelf op. Alle zijwanden helemaal open.
Maar toen begon het in één keer, de bodem werd te nat, droogt niet meer vanzelf op, koeien trappen door de vaste laag heen, nu strooi ik elke week een pak stro.
Voor de droge koeien een perfekte stal, maar ikzelf had niet gedacht dat het verschil in stroverbruik tussen zomer en winter zo groot zou zijn.

ik ben ervan overtuigd dat de bodem zichzelf moet gaan drogen anders is het gedoemd te mislukken.
Maar we houden het compost verhaal in de gaten.
brabo
ik kom op 10m2 roosters per koe en 25 m2 compostbak per koe.
sil
Dan heb je de dubbele m2 van mij, zal je het langer kunnen rekken, maar ben bang dat je in de winter toch tegen een probleem aanloopt.
Je kunt 'm dan natuurlijk leegrijden, maar is natuurlijk ook een kosten opbrengsten verhaal. Wat kost compost, en wat levert het op met wegrijden.

We horen het wel tzt.
brabo
er zal voor ongeveer 1000 euro aan compost in gaan.
Als het allemaal wil lukken zoals ik hoop dan wil ik dit meerdere jaren laten zitten.
De tijd zal het leren
arjan koumans
heb de koeien op potstal, was leeg in oktober, heb de koeien binnegehaalt begin november, twee keer daags strooien, en mestschuiven, (10m2 per koe, 10kg stroper koe per dag) ga volgende week legen want de hekken worden te laag en op sommige plekken zakt een koe weg ( erge zachte winter), daarna haal ik hem pas weer leeg van het voorjaar als de koeien naar buiten gaan, de pinken strooi ik twee keer in de week en haal 1 keer in de winter de mest eruit, de ventilatie van het gebouw moet heel goed werken , een must voor de potstal
anonymous_8
brabo Schreef:
-------------------------------------------------------
> je mag wel een compoststal bouwen voor jongvee en
> voorafkalf en ziekekoeien.

Op welke wet/regelgeving baseer je deze uitspraak??


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 21/01/2012 17:10 door marcster.
brabo
zieke en kalvende koeien die mag je wel huisvesten in een ruimte die niet emmisiearm is. Dit omdat dit slecht een tijdelijk moment is.
Voor jongvee hoef je hier in Brabant nog niet emmissiearm te bouwen, dus gewone roosters zijn ook nog toegestaan. Alleen voor koeien moet je bij nieuwbouw wel emmissiearm bouwen, dus met speciale roosters.
anonymous_13
Nee Brabo, er ligt een gestorte vloer op 80 cm diepte, dus het hele beluchtingscircus moet daarop. Ik moet dan een dubbele vloer maken,Wat ik bedoelde te zeggen is dat de pot voldoende diep is om het aan te leggen met buizen van 25 a 30 cm en dan toch nog diepte over te houden. Vanwege de milieueisen moest er toch een vloeistofdichte vloer onder en dat heb je met stelconplaten niet.
Jan V.
jan.1
Marianne V Schreef:
-------------------------------------------------------
> Nee Brabo, er ligt een gestorte vloer op 80 cm
> diepte, dus het hele beluchtingscircus moet
> daarop. Ik moet dan een dubbele vloer maken,Wat
> ik bedoelde te zeggen is dat de pot voldoende diep
> is om het aan te leggen met buizen van 25 a 30 cm
> en dan toch nog diepte over te houden. Vanwege de
> milieueisen moest er toch een vloeistofdichte
> vloer onder en dat heb je met stelconplaten niet.
> Jan V.

Wat ga je doen Jan,beluchting er in maken of nog een jaar proberen met stro.
anonymous_13
De beslissing voor volgende winter is nog niet genomen. Dat laat ik ook afhangen van de rest van deze winter, wat doet de uiergezondheid, trapgevoeligheid enz.
Jan V.
gezienus
gewoon een vraag kun je er eenroldrainage slang door legen of moet het duurder
brabo
die vloeistofdichte vloer had je toch ook met een folie / plastic kunnen realiseren, of voldeed dat niet aan de eisen?
En volgens mij is 80 cm wel heel diep. Ik zelf zit te denken om de compostbak maar een 30 - 40 cm diep te gaan maken. En daar onder dan een laag met geel zand en eventueel nog iets dieper de folielaag.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 21/01/2012 11:58 door brabo.
anonymous_13
We hebben nagevraagd bij de gemeente waar de vloer aan moest voldoen: het moet vloeistofdicht zijn. Gestort beton is altijd goed,enje kan er ook op rijden bij het uitmesten. Bij het toepassen van folie moet er ook een drainagesysteem met monsterput aangelegd worden en krijg je periodieke controle. Bovendien kan je er niet op rijden bij het uitmesten. Tevens moesten we toch een ringmuur als fundering maken, dus waren de meerkosten voor een volledige betonnen vloer niet zo hoog. Omdat we 1,5 m veen moesten uitgraven en weer opvullen met zand konden we de diepte vrij beplalen, en hebben we gekozen voor 80 cm. Komt er toch nog beluchting in, houden we nog 50 a 60 cm over. Denk erom dat de laag dik genoeg is want een te dunne laag verliest teveel warmte en valt je compostering stil.
Jan V.
anonymous_13
Een rol drainage werkt niet, die laat teveel lucht wegglippen, zodat je op het eind van de stal geen beluchting meer hebt. Er komt een hele berekening aan te pas om te bepalen hoe dik de buis moet zijn, op welke afstand de gaatjes moeten komen en welke diameter de gaatjes moeten hebben, ten opzichte van de capaciteit van de blazer. Dit verschilt namelijk over de afstand van de stal. Dichtbij de pomp kleinere gaatjes op grotere afstand, verderop grotere gaatjes dichterbij elkaar.
Jan V.
Wimsumar
Beste Marrianne V: Daarbij lijkt het mij ook verstandig het beluchtingssysteem in secties op te delen door d.m.v. afsluiters iedere beluchtingsbuis van het ''hoofdkanaal''open te zetten of af te sluiten.

Beluchting + afzuiging: [www.agd.nl]


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 21/01/2012 13:28 door Wimsumar.
anonymous_13
Wimsumar, ik ken alle details niet van het systeem, ik vertel alleen maar wat ik van heb van horen zeggen, van Wiersma die belucht met blazer, maar ook van ID-agro, die gaan afzuigen door de bodem, de eerste stal is pas ingebruik genomen, de tweede is eerdaags klaar. Dus als ik zover kom dat ik toch wat moet aanleggen ga ik eerst bij deze mensen mijn licht opsteken. Misschien is het indelen in secties een idee, maar het moet wel automatisch gestuurd worden want het beluchten moet zo gelijkmatig mogelijk verdeeld worden over de dag (24 uur). Handmatig wordt veel te arbeidsintensief.
Jan V.
anonymous_8
nee Wim zijn suggestie is geen goed idee.
Wimsumar
Beste Marcster:
anonymous_8
als je het buizensysteem dimensioneert zoals Jan aangeeft (afstanden gaatjes , diameter gaatjes) is het niet slim om vervolgens de zaak nog weer op te delen in secties. Dat maakt het technisch alleen maar lastiger, en bovendien kun je dan niet de hele stalbodem gelijktijdig beluchten; wat wel wenselijk is...
Wimsumar
Beste Marcster: Het lijkt mij een kleine moeite de ventilatiebuizen wél in secties aan te leggen.
In de compoststal van Peeters in Dorst waren natte plekken (waar de compostering wegens zuurstofgebrek stilvalt) een probleem. Door de nog wel luchtdoorlatende secties te kunnen sluiten is de compostering in verdichtte/natte plekken (misschien)weer '' nieuw leven in te blazen''.
Karsjen Tamminga
He WIM de vrijloopstal wordt gebouwd door een generatie die met de vork nooit een potstal a'' kalverhok heeft uitgemest vroeger
En wat hebben we vroeger ook al geprobeer om mindere mest uit zo''n kalverhok te krijgen met de zelfde groei van het kalf
Zondere het gewenste suc6

Ben bezig om een strohok voor atentie koeien te maken ,berijde baareroosters en om de 6 a 8 weekenuitmesten
Dan begint de mest de rotten hier en wordt het een bende
En een stro verdeler achter de trekker gekocht
Wimsumar
mtstamminga Schreef:
-------------------------------------------------------
> En een stro verdeler achter de trekker gekocht

Beste MtsTamminga: Och, och, och! Had de koeien nu de lol gegund!
''Gewoon''een grootpak (gesneden) stro (met de voorlader)in het hok 'flikkeren',de koeien rossen het immers zelf wel uit elkaar.
Hè,, en dat moet ik dan een generatiegenoot (die vroeger ook met eenvoudige middelen o.a. kalverhokken uitgemest heeft) uitleggen(?).

Karsjen Tamminga
Zo deed ik het ook WIM maar neemt wel iets meer stro
Maar nu stro zo duur is ,en ik stro heb momenteel als beton ,en de stroverdeler goedkoop kon kopen tweede hands
Wimsumar
Beste MtsTAmminga: De mengwagen had die harde pakken toch ook wel 'klein'gekregen?
Karsjen Tamminga
Klopt WIM maar dan moet die LUI BOER het nog wel in het hok gooien
En per keer een pak er in en verstrooien kwam altijd slecht uit hier
Hebben het een paar keren gedaan,was pakstro eens in de zoveel dagen in het hok zetten mooier systeem WIM
gezienus
wat voor machine heb je dan nu kars en kan die ook balen verwerken die buiten staan
Karsjen Tamminga
Doe het nu nog met de hand en zet met de minishovel de pakken stro in het hok gezienus

Het is een eigen bouwmachiene van een kennis die hem niet meer gebruiktgezienus
En die zal hem nog een beetje aanpassen volgende week en dan zal de VOLVO 650 er voor
Dat beton strooien [stro neemt goed vocht op ] is een momenteel
gezienus


maak hier een kopie van kunnen de kalveren stof happen
pipo2
[youtu.be]

had je niet beter deze machine kunnen nemen? nu je stro hebt als beton
gezienus
kars met dat idee heb ik ook gelopen ben noch niet zover maar , stel jezult de atentie koeien daar van brokvoorzien( voercomputer)en een selektiepoort gestuurd door je transponder .zullen die koeien naar een paar keer zo loos wezen omzich in het strohok neer te leggen of toch voor dat moment weer voor de ligboxen te kiezen
Karsjen Tamminga
Als een koe eenmaal weet dat hij na het stro hok gaat slaat hij wel af ,is mijn ervaring
Wordt een hokje voor 4a5 koeien gezienus
Van die koeien die een boer niet hoort te hebben ,kreupeltezwaare geboorte
Door ze een paar weeken[ongeveer] op stro te doen in eenklienegroep gaan ze meer vreeten
Doordat ze hun plek niet te behoeven bevechten in de koppel
En daardoor knappen ze sneller op heb ik het idee
t de wolff
Het zal vast nog een lange zoektocht worden naar een betere stal dan de ligboxenstal met vele mislukkingen . Er zal dan wel zoiets uitkomen als een deel van de stal waar sommige dieren vrij kunnen liggen, in een bed dat al of niet droogt door warmte. Het lijkt me economisch in ons klimaat een illusie en je kunt ook andersom redeneren, pas de koe maar beter bij de ligboxen aan. Waarom ligt hij en staat hij moeizaam op in de ligbox? Hoeveel tijd gaat een koe langer mee in een vrijloopstal? Is het luxe of vermenselijking van het dier zoals bij huisdieren?
Zelf heb ik drie jaar geleden een proef gedaan met potstal, omdat ik meer ruige mest wilde voor het weidevogelland. Drie rijpe koeien tegelijk in de afkalfstal en de mest laten zitten. Het werd een strontboel. Hoe meer stro ik er in deed, hoe smeriger het werd. En ik wilde ook helemaal geen stro naar het vogelland brengen, maar mest, er moet wat groeien.
En als ik zie dat energie, dus stro en houtsnippers, duur worden en dat het dat moet verbranden + energie voor beluchten om een koebed schoon te houden.
Mooi voor de ervaringen en de tijd zal het leren. Maar het is wel een mooi plaatje.
Wimsumar
Beste T de Wolff: Helemaal mee eens.
Voor de mest en met name de urine is voorlopig geen beter plek dan de 'al of niet geprezen' roostervloer.
"Het mooie plaatje'' (in de vrijloop-compoststal) mooi houden vraagt werkzaamheden die spoedig de keel uit gaan hangen. In het bijzonder het dagelijks bewerken van het ligbed met de trekker + frees (o.i.d.).
Grasbaal
Wim,

Het compostbed in een vrijloopstal bewerken neemt minder tijd in beslag als jouw boxen allemaal schoonschuiven en instrooien:

Karsjen Tamminga
8 Liter diesel per dag bij Wiersma zogoed als ik nog weet

Toch zo het mooi\super zijn als we met zijn allen kunnen uitvinden hoe we een goeie goedkoope bodem kunnen maken,in een vrijloopstal

Vrijloopstal voor de koe
Wimsumar
Beste Co Scholten: Vervolgens hekwerk (of stroomdraadjes) openen om de volgende afdeling te doen. En na afloop de trekkerbanden schoonspuiten om weer over de voergang te kunnen rijden (?)
Een roostervloer is betrekkelijk eenvoudig/goedkoop automatisch schoon te schuiven en boxen schoonmaken is tevens de koeien inspecteren. Dit kan bovendien ieder moment van de dag, ook tussen de koeien door.
Het is overigens niet zozeer de tijd die het lostrekken dagelijks neemt, het lijkt me een stront(!)vervelende klus te worden.
Karsjen Tamminga
De stront wordt pas mest op de mestplaat dooromzetting via broei oa

Onze voorvaders maakten niet voor niets een mooie rechte vlake strontbult
t de wolff
En dat noemden ze dan een terp??? Doen we straks weer als er geen gemalen bij komen.
spotmelker
> De stront wordt pas mest op de mestplaat
> dooromzetting via broei oa
>
> Onze voorvaders maakten niet voor niets een mooie
> rechte vlake strontbult
Ook reden zij vaak zo vroeg mogelijk (over de vorst) uit op kleine hoopjes die daardan handmatig verspreidt werden.
Ze wisten dat de mest eerst moest rijpen waarbij het volume gigantisch afnam en de kwaliteit navenant steeg.
Maar goed dat ze toen nog geen Minas, Bex e.d. hadden of wisten zij al met de griffel aan te geven dat dat slechts een papieren werkelijkheid was?
anonymous_13
Inderdaad spotmelker, al die bewerkingen doen wij in de stal gedurende de stalperiode. De kwaliteit zal daardoor enorm toenemen t.o.v. de rottende drijfmest die we nu over (of in) de grond brengen. Met alle kwalijke gevolgen van dien voor de bodemvruchtbaarheid. Ik heb voor deze stal gekozen vanwege het koecomfort, maar ben gaandeweg ook ervan overtuiigd geraakt dat het financiele voordeel van de stal wel eens meer uit de grond d.w.z. de gewasopbrengst en kwaliteit kan gaan komen. Kuilgras met normale ruweiwit gehalten, laag in OEB en laag in kali. Dan hoef je geen gras te verdringen met mais om de koeien gezond en produktief te houden.
Jan V
Grasbaal
Quote @anonymous_8:
als je het buizensysteem dimensioneert

Hier enkele foto's hoe een dergelijk buizen systeem wordt aangelegd:

Foto's met dank aan Stalbouw.nl
Grasbaal
We zijn 10 jaar verder, wie weet hoe het nu gaat in deze stal?
de hoef
@Grasbaal ik ben ook benieuwd hier zaten er twee in brabant
1 gestopt met melken
andere gewone stal van gemaakt
BoerBart

(klik om te vergroten)

Hier een prachtig plaatje, met grove houtsnippers en beluchting. Bij een boer in midden-Brabant.

(klik om te vergroten)

de hoef
@BoerBart is dit niet de gene die gestopt is in moerdijk
matt
@de hoef volgens mij bij die rik lagendijk.

Is die in Moerdijk gestopt,nog niet meegekregen.
de hoef
@matt als mijn info klopt , is het hele bedrijf verkocht
+2
jan 10
Quote Reactie van @de hoef:
als mijn info klopt , is het hele bedrijf verkocht

In 2010 gebouwd,met veel tam tam aan de pers vertoond,alsof het wiel overnieuw was uit gevonden,iedereen van bank tot minister liep de deur plat.
Maar het bewijst maar weer dat een uitvinding,vernieuwing pas een succes is als het na10 jaar nog bestaat....
+2
T60401
@jan 10 uuu dan zullen we het maar niet over dat ander bedrijf van die twee die de hoef noemde hebben.
mlkvhoudr
@jan 10 we hebben ook wel meer prikkers gehad die dat systeem hebben (gehad?)

De 2 die ik ken bij mij uit de buurt draaien nog voor zo ver mij bekend
T60401
@matt In moerdijk zijn de koeien in ieder geval weg. Of het nu verkocht is weet ik niet. Hoorde toen wel dat er strubbels waren bij een eventuele verkoop. Dacht dat de ammoniak aan de provincie verkocht was.
casev2
@T60401 in moerdijk staat die serestal vol met belgische blauwe
MTSTAMMINGA
@Grasbaal Heeft de boel verkocht ,en er lopen nu droogekoeien in ( 25 stuks ) ongeveer
Gaat mooi en goed zo te zien met die drooge koeien
jan 10
Ik schat in dat hij hij nog boer is.maar zonder potstal..
+1
Weidezicht
Boer was wel eerlijk in zijn verhaal hoe het ging.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , koeien , erf , potstal , compoststal en serrestal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
70
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
21