De laatste Friese Koe deel 2.

Ik ben maar zo vrij een nieuwe topic te open, de eerste wordt met zo ontzettend lang en onoverzichtelijk.
Eerst even een reatie op T de Wolff die schreef dat zijn pake voor de oorlog zwartbont vee uit Friesland naar Amerika verkocht.
Dat moet dan wel een pake met een bijzondere leetijd zijn geweest, de export van zwartbont Hollands fokvee naar Amerka was al een jaar of wat vóór 1900 afgelopen
Of is T.de Wolff soms zelf al honderd?

Dan nog een reactie naar Jan de Hobbyboer met zijn zuivere lijnen uit Noord-Amerika.
Die zuivere lijnen komen uiteindelijk weer in Nederland terecht.
Want men noemt het wel Holsteins, maar dat is een foute naam uit het verleden, het is vee met zuivere Nederlandse zwartbonte voorouders.
En dan, Tde Wolff, die voorouders waren met name uit Noord-Holland afkomstig .
Hier een verhaal over de Stal-Groneman,en de voorouders van het HF ras in de VS en Canada.
[www.westfriesgenootschap.nl]


3 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 28/01/2012 15:26 door arie.j.

Deel dit topic

Reacties

anonymous_15
Da's nu juist ook het punt arie, die Amerikanen en Canadezen hebben, niet gehinderd door alle politieke gedoe in Nederland gewoon geselecteerd waar een koe voor dient, melk produceren. Canadezen hebben daarbij nog beetje op de koe gelet (tot voor 15 jaar geleden) zodat er nog wat kracht in de koe bleef, Amerikanen hebben altijd heel erg op melk geselecteerd. Dus na 80 jaar onafhankelijke selectie is er echt wel een nieuw ras gecreeerd, toevallig met dezelfde stamouders.
anonymous_8
Komt Jonicaan in dit topic ook weer aan de orde?
cs-agrar
bij deze
alhambra1925
-------------------------------------------------------
> Komt Jonicaan in dit topic ook weer aan de orde?

Nee, deze keer Blitsaerd Keimpe via Adema naar de Knol-fokkerij.

Eindigend met bbq voor 4 personen.
cs-agrar
Alhambra1925 Schreef:
> Nee, deze keer Blitsaerd Keimpe via Adema naar de
> Knol-fokkerij.
>
> Eindigend met bbq voor 4 personen.

BBQ? En dat was dan de laatse van de knol fokkerij?
pieta
Zit er niet meer vlees aan dan voor vier personen.
jan.1
Hier lopen ook trijntjes,heb er in 1982een paar uit Noordholland gehaald,doen het hier prima want ze vertegenwoordigen een groot aandeel vd veestapel hier
alhambra1925
>
> BBQ? En dat was dan de laatse van de knol
> fokkerij?

Reservering is gewenst. Arie.j , JiH, MarcSter en mijn persoon dan wel haar persoon waren de eerste 4 van dit topic.

Het arrangement bestaat uit:

Onbeperkt steengrillen bij Brasserie Duinlust
• Voor 4 personen
• Met o.a. diverse soorten vlees, vis, groentes, sausjes, stokbrood en frietjes
• Exclusief dranken

Data

Geldig van 1 maart t/m 31 december 2012.
Met uitzondering van de kerstdagen.
Keuze uit 16:30 of 19:30 uur.

Op basis van beschikbaarheid.
t de wolff
Zozo, mooie nieuwe stal in gebruik genomen voor de prikkers hun uitbreidende koetjes en kalfjes.
Pake was van voor 1900, dus die heeft dat dan wel meegemaakt maar ik heb hier wel verhalen dat men in 1910, 20 en 30 met schepen vol koeien naar Zuid-Amerika ging. Dat er geen enkele meer naar Noord-Amerika ging moeten we met tegenzin maar aanvaarden.
Trouwens jouw beoordeling van de Friese koeien is compleet onvolledig en verkeerd. De Friese koe was altijd een melkvleestypische koe en geen melktypische, waar is jouw en hun vleesbeoordeling?
Die grootvaders en vaders van ons dachten helemaal niet zo verkeerd, in de 50'er en 60'er jaren dachten die dat de consument over zou stappen van 3 glazen melk naar 1 per dag en van 1 gehaktbal per week naar 7, dus hun fokrichting was uitstekend. Ze hadden alleen geen rekening gehouden met een zwaar gesubsidiëerde en daardoor florerende melkrichting, die anders misschien wel noodlijdend was geweest.
arie.j
Praatjes van je die geen gaatjes vullen.
In de VS was het economisch nut leidraad voor de Fokkerij.
Maar in Friesland werd voor een behoorlijk gedeelte domme, nutteloze en soms zelfs schadelijke mode de leidraad.
Dat is het verschil.

Koeien met grote, brede en zo plat mogelijke kruizen kregen de hoogste punten.
Terwijl het ging over iets wat alleen maar economisch schadelijk was, want de koeien konden er slechter door afkalven.
En een plat kruis gaf nul komma nul extra opbrengst, waar dan ook aan
Verder was men enorm op de haarkleur, zwart met twee witte banden, een kleine kol , witte poten en staart moest het eigenlijk zijn.
Terwijl ietwat vaal haar of een vlekje op de onderpoot verboden is.
Vertel jij het economisch nut van die haarmode maar eens.
Dan heb ik het nog niet over dingen als vorm en uitdrukking van de kop en de hoornstand
Vertel jij ook maar eens wat het economisch nut was van het verbieden van het gebruik van stieren buiten de provincie Friesland, ook met zuiver Fries bloed.
Dan hechte men enorme en doorslaggevende waarde aan stierenkeuringen, en dat terwijl het exterieur van een stier weinig zegt over de fokkerij van het beest.
Maar wie dat laatste durfde te zeggen die werd in de ban gedaan.

Roodbonte MRIJ dieren waren als vleesproducenten altijd al beter dan de toenmalige zwartbonte, maar de zwartbonte gaven duidelijk meer melk.
Dat verschil werd echter vrijwel helemaal ingelopen door de MRIJ stieren, terwijl het vlees voordeel van MRIJ bleef.
Maar MRIJ had minder last van nutteloze stamboek voorschriften en was dus economisch beter geworden dan de FH koeien.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 28/01/2012 21:56 door arie.j.
noordhollander
arie j heeft nogal wat kennis vergaard en zijn ode aan de familie Groneman is iets wat mensen die de laatste generatie daarvan mejuffrouw Anna Petronella Groneman de laatste koningin van GROENHOVEN persoonlijk hebben gekend graagzullen lezen, automatisch moet je dan denken aan t 100.000 feest op groenhoven vanDORA208, wiens hoofd en hart begraven liggen in de tuin tussen het bruggetje naar de nieuwe zuidhollandse stal en de oude hoeve, DORA 208 was o.a de moeder van Frans 370, die thuis magnifieke dochters produceerde; KROONTJE 217 en PIETJE 112 waren echte vedettes destijds en iedereen danste naar haar rokken op aangeven van dirigente Anneke die prachtige dag !
Genoeg daarover Groenhoven's bedrijfsgebouwen staan er nog de oude hoeve is na t tragische overlijden bij een autoongeluk van Mej A.P. door de familie verkwanseld aan een stel historieloze malloten. die in de zuidhollandse stal een zwembad lieten maken etc.
Ook de kopers van het fokbedrijf Zeger Bakker e.a. hebben maar kort geboerd, daarna boelhuis en einde oefening fokbedrijf Groenhoven dat boek werd zo definitief gesloten.Wellicht duiken er ooit nog eens wat Dora'sofzo op !
Nee de friezen maakten o.a. onder aanvoering van de kampioen melkdrinker Pieter Scheer de grote ommezwaai hun eigen stamboek verdiende daar flink aan de in Amerika geproduceerde spermarietjes werden vlot verkocht veelal bulkrommel, natuurlijk waren er een aantal pioniers en slimneuzen , waarvan we met name Yde Hellinga willen noemen, die later o.a. met zijn NIENRODE mooie economische cijfers maakte en een toen imponerende veestapel had van heel eigen signatuur; als fokker maakte o.a. ook Boyen de Boer en Klaas van der Ploeg veel furore toen; de laatste
vertrok later naar de USA,op de friese hengstenkeuring vertelde hij dat een van zn vier kinderen t veebedrijf aldaar zal voortzetten; zelf is hij suksesvol met Friese Paarden en vooral de door hem gefokte DOAITSEN was een aantal jaren razend populair.....De Noordhollanders, wiens vee inderdaad door de Amerikanen al was ontdekt en geimporteerd waren razend populair o.a. de PANNEN van meesterfokker Gerrit Stapel, een geniale man en perfekte organisator, die haast van iedere veeteeltklub zoals de KI Sijbekarspel etc. gevraagd werd als voorzitter ook bij de totstandkoming van CRV werd zijn daadktachtige hulp ingeschakeld destijds, het was toen een episode vooral PAN wat de klok sloeg in veefokkersland elke provincie had zn eigen vedette en ze hadden veelal +++ verervingscijfers en logischerwijs gingen omdat ze boven aan de ladder stonden de Noordhollanders later over stag met t gebruik van Amerikanen, maar namen al weer gauw t voortouw, wie herinnert zich niet de prachtige Bill dochters op de Emmahoeve van Jaap Ruyter oa op
Flevo 82 toen kwamen de organisatieverwoestende fusiegolven en werd Nederland een provincie, haast zonder leiding en eigen smaak en lijkt t er soms een beetje op dat niet de boerenfamilies , maar de embryo en fokveehandelaren vooral die met de snelste website met de mooiste plaatjes de zaak gaan bepalen en dat wordt nog bevordert door t moderne nieuwlichterige fenoneem dat genomics heet,waar we volgens Professor Dokter Veerkamp al haast niet meer omheen kunnen; wellicht is de volgende uitdraai van die cijfers wel belangrijker dan bijvoorbeeld onze nieuwe Zwolse Nationale Rundvee Manifestatie we volgens het met belangstelling.....


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 29/01/2012 06:57 door noordhollander.
t de wolff
Allemaal weetjes, Arie, maar ze vullen geen sneetjes.
Hij gaat niet op de inhoud in.
De meeste van deze weetjes ben ik het wel mee eens, want dat was zo en daarom hebben wij ook nooit aan stamboek, noch k.i. mee gedaan. Mode is een beetje show en daar doen we niet aan.
Nooit is iets alleen maar economisch nut, het is ook altijd genoegen ook in de VS, daar zijn ook showdieren en praktische dieren.
Keuringen waren manifestaties waar iedereen bij wilde zijn, zoals er nu voetbal is, of andere dingen. Het rare van veel mensen is dat ze overal te snel achter aan lopen, toen achter het fokken van brede koeien en even later achter hoge, spierloze. Straks weer gevlekte brede en dan weer bruine smalle. Wij blijven mooi doorgaan met de echte Friese.
Dat de FHkoe niet rendabel was zonder die subsidieregelingen is nooit aangetoond, hulde aan Endendijk.
Wat alleen maar telt is opbrengst keer genoegen gedeeld door werkdagen min tegenslagen plus vooruitgang = boer.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's amerika , export , koe , fokvee , zwartbont , boer , holsteins en 2012 geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
13