Schmallenbergvirus nu ook bij kalveren - Henk Bleker is niet verrast

Ben zeer benieuwd hoe dit allemaal afloopt:

Bij twee kalveren die misvormd zijn geboren, is het Schmallenbergvirus vastgesteld. Staatssecretaris Bleker zegt dat de kalveren afkomstig zijn van bedrijven in Flevoland en Drenthe. Hij is niet verrast door het nieuws. Zijn beleid blijft ongewijzigd.

Tot voor kort was het virus alleen vastgesteld op schapenbedrijven. Volgens Bleker zijn runderen ongeveer tegelijk met schapen geïnfecteerd maar is het effect bij runderen wegens de langere dracht later zichtbaar.

De nieuwe dierziekte, die verspreid wordt via vliegen, leidt tot misvormde of dode jongen. Aangezien de draagtijd bij runderen langer is dan bij schapen en geiten, is nu pas bekend dat ook runderen besmet zijn met het virus. Voor mensen is het virus niet schadelijk.
Hoewel de uitbraak wel de sector treft, meent Bleker dat er ,,niet zo veel aan de hand is''. Hij sprak van een ,,vervelende schadepost en van een emotionele zaak'' voor de boerenbedrijven die getroffen worden. Het aantal veehouderijen in Nederland waar het virus is aangetroffen, is opgelopen tot 76 bedrijven. Een week geleden ging het nog om 65 bedrijven

Meer: [www.europa-nu.nl]


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23/01/2012 20:15 door Co Scholten.

Deel dit topic

Reacties

anonymous_131
Heeft iemand ook een idee of het gebruik van pour on middelentegen vliegen de kans op besmetting ook verminderd want ze zeggen dat het smallenbergvirus overgebracht word door de KNUT ||||||||
Quattro-shooter
Dat zal best wel helpen, uitsluiten wordt moeilijk.

Mede door het uitmergelen van de grond (mestbeleid) cq mineralen ed, lijkt het erop dat de koeien veel minder weerstand krijgen tegen oa virussen.
Ik denk nu hardop....schieten maar
anonymous_8
in landen als Engeland en Duitsland waar op gebied van bemesting minder geknepen is dan hier, duikt het virus net zo goed op....
Quattro-shooter
Dat is ook zo... maar ik denk dat het in de toekomst een punt gaat worden.
anonymous_66
Rusland en Mexico hebben hun grenzen al gesloten voor schapen,geiten en fokproducten uit Nederland volgen NOS text
hookwood
Even voor de duidelijkheid:

Mexico wil geen Nederlands sperma meer

woensdag 18 januari 2012, 16.24 uur

Mexico sluit vanwege het Schmallenberg-virus de grens voor rundersperma en embryo's uit Nederland. China heeft vragen gesteld aan de internationale diergezondheidsorganisatie OIE. Dat meldt een woordvoerder van EL&I aan Veeteelt.nl.

Reinoud van Gent van Veepro vertelde aan Veeteelt.nl dat er nog geen exportbeperkingen zijn. 'Wel hebben de leden-exporteurs gezamenlijk afgesproken om uit voorzorg geen fokvee te exporteren van bedrijven die zich gemeld hebben met problemen', zegt de directeur van de Nederlandse exportorganisatie.

[www.nieuweoogst.nu]



Russische grens dicht voor schaap en geit

woensdag 18 januari 2012, 15.08 uur

1 |
Rusland zet de invoer van levende geiten en schapen en hun vlees uit Nederland, België en Duitsland stop. Dit in verband met de Schmallenberg-besmettingen. Dat meldt het Russische voedselagentschap vandaag.

Het Schmallenberg-virus veroorzaakt misvormingen bij kalveren en geiten- en schapenlammeren. Alles wijst er op dat het virus geen gevaar vormt voor de volksgezondheid.

In België, Duitsland en Nederland zijn besmette dieren aangetroffen. In andere Europese landen nog niet. Alleen in Duitsland werd bij een kalf tot nog toe een Schmallenberg-besmetting vastgesteld.

Kalveren met problemen
Het Centraal Veterinair Instituut verwacht binnenkort meer kalveren met problemen. Mocht dat gebeuren dan vrezen exportbedrijven ook sluiting van grenzen voor rundvee in Rusland en andere landen.

[www.nieuweoogst.nu]

Het gaat dus niet om runderen die Rusland niet in zouden mogen.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23/01/2012 22:18 door J.R. andere PC.
gezienus
Het gaat dus niet om runderen die Rusland niet in zouden mogen.

komtvast ook noch

[www.aerztezeitung.de]
anonymous_42
veel en vaak pour ons gebruiken is bittere noodzaak! ik verwacht dit zomer een schaarste aan deze producten
anonymous_8
Heb jij ook nog een flinke handelsvoorraad?
Kan nog een mooi zootje worden,niet te overzien op dit moment.
anonymous_8
klopt
Karsjen Tamminga
Ja gekregen van een buurman die ophieldt
anonymous_8
ja als je zelf te veel van dat spul binnenkrijgt, dan houdt het een keer op...
Grasbaal
Meer dan tachtig schapenbedrijven, verspreid over het hele land, zijn getroffen en het Schmallenbergvirus blijkt nu ook rundvee te besmetten. Honderden bezorgde boeren zijn vanavond bijeen in Heerenveen, in het Abe Lenstra Stadion.

Video: [www.nieuwsgrazer.nl]
tijgernest
Explosief meer misvormde kalveren
donderdag 26 januari 2012 | 22:45 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 26 januari 2012 | 23:16

OIRSCHOT - Het aantal meldingen van boeren die denken dat hun runderen besmet zijn met het Schmallenbergvirus is explosief toegenomen sinds het begin deze week bij twee overleden kalveren werd vastgesteld. Vorige week had de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit vijftig meldingen van misvormde en doodgeboren kalveren binnen, nu zijn het er al 159. Evenveel als van schapen- en geitenhouders.

Sinds het Schmallenbergvirus begin vorige maand 'overwaaide' naar Nederland is het daadwerkelijk aangetoond bij twee rundveebedrijven, drie geitenbedrijven en 72 schapenbedrijven. Negen daarvan liggen in Brabant. Donderdagavond werden een paar honderd boeren uit het zuiden van het land op een besloten bijeenkomst in Oirschot door deskundigen van het ministerie, LTO Nederland en de Gezondheidsdienst voor Dieren bijgepraat.
[www.brabantsdagblad.nl]

Op de link ook een bijzondere video vanuit de snijzaal van de Gezondheidsdienst voor Dieren
Farmer_
tijgernest Schreef:
-------------------------------------------------------
.
>
> Sinds het Schmallenbergvirus begin vorige maand
> 'overwaaide' naar Nederland is het daadwerkelijk
> aangetoond bij twee rundveebedrijven,

Overwaaide??, NL had het eerder dan Dld., niet vorige maand maar vorig jaar Juli-Aug, in Dld begon het in Aug/Sept in de grensstreek.
gezienus
[www.boerderij.nl]

toch in ons gebied hoor je er noch niks over van mis of vroeggeboren kalveren
exportlooptgelukig noch
Farmer_
Kan nog komen omdat het 1 maand later in Dld begon, ze staan nu al wel aan de deur om 3-4 weken oude vaarzkalveren te kopen voor bijna 400 Euro , zijn ze bang dat er weinig kalveren komen, wat zullen de vaarzen dan duur worden over 2 jaar.
gezienus
hoop het niet.
nouwben ik ook niet zuinig met pour on op de rinderen
export turky 1300 €niet de mooiste
luxe dieren naar albanie 1400€
anonymous_74
Je zou toch zeggen dat je als BD regio-journalist probeert mee binnen te glippen bij "Een besloten bijeenkomst van een paar honderd boeren"?
Het maakt mij nog wel nieuwsgierig!!
Cornelis
Mijn kalf lag er niet bij, maar daar is het virus niet in aangetoont.
koen
Wat zijn nu precies de verschijnselen bij de koeien dan? dat kan ik nog nergens vinden ,behalve de mismaakte geboortes?
anonymous_8
De verschijnselen bij de koeien zijn de diarree problemen die we in juli-augustus (toen de besmetting optrad) hebben gezien, in combinatie met een lagere melkproductie...
Farmer_
Dairree hoort er niet bij, minder melk en koorts en misvormde kalveren.

[www.agd.nl]
anonymous_8
Goed lezen Farmer. Diarree hoort er wel bij.... al hebben ze dat symptoom in Duitsland niet gezien (later wel in het lab). De diarree die we hier (NL) in de nazomer bij de koeien zagen, was wel degelijk het gevolg van besmetting met het Schmallenbergvirus...
Farmer_
Idd een op de drie had het, zal in NL wel een combinatie zijn geweest van veel regen/weidegang(watergras)/virus.
gezienus
wat kun je dit jaar verwachtenen zijn die koeien nu ook dragers , of kunnen ze het virus overbrengen ?????of alleen de muggenkrijgen de laatste 3 jaar steedsmeer ziektes.klimawandel ???denk dat de koeien en kalveren binnen moeten blijven
anonymous_6
Henk Bleker stelt iig ook al dat de dieren binnenhouden wellicht de problemen kan beperken. Ik gok zo dat momenteel iedereen opstaller is
sleepslang

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's flevoland , geiten , schapen , kalveren , virus , dierziekten , schmallenbergvirus , henk bleker en 2012 geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
29
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
1