Robots bij elkaar of losse groepen

Stel je wilt met 2 robots gaan melken, maar de voergang splitst de stal in 2 groepen van 60 koeien. Is het verstandig om dan met 2 groepen te werken? Want als een robot uitvalt kan de andere robot die groep niet overnemen. En misschien wennen koeien moeilijk aan 2 verschillende positioneringen in bestaande stal…? Iemand ervaringen?

Deel dit topic

Reacties

+1
pieta
Mits het kan één groep koeien. Lijkt mij met dat aantal het makkelijkste. Moet wel passen in je stal. Je moet natuurlijk kunnen blijven voeren. Ik zou ook proberen om 2 dezelfde type robots te nemen. Dit in verband met vaarzen waar de arm dan ineens vd andere kant komt.
+1
labella
Het kan allebei. wij hebben altijd 1 groep gehad en een linkse en rechtse robot, het mooist is 2 dezelfde maar dat paste hier niet. sommige koeien nemen altijd dezelfde robot maar velen nemen de ene keer de ene en de andere keer de andere
+4
de hoef
Melk nu tien jaar met robots, het langst wat we ooit stil stonden is 3 uur
wij hebben het liefst kleine groepen ,
Arrie94
Misschien is het dan wel het best een oversteek te maken met roosters voor en achteraan de stal. Robots aan 1 kant en kunnen de koeien gewoon rondlopen, altijd voldoende voergang. En de doorsteek zo afrasteren dat je met trekker/shovel door kunt rijden zonder steeds af te stappen
+2
T60401
@Arrie94 Waarom zou je een smerige oversteek gaan maken als je gewoon twee groepen kunt maken. Wil je weide gang toepassen dan is 1 groep wel het simpelst. Voor de rest kan ik weinig voordelen van 1 groep bedenken. Twee groepen heb je gelijk een hoog en lage productie groep.
KOC1981
@T60401 idd, hier begonnen met 1 jaar melkstal + robot. het jaar nadien de melkstal eruit en 2e robot geplaatst. ivm eisen weidegang staan ze nu in 1 groep. Had ik de vrije keuze had ik 2 groepen behouden. 1HP met de minimale uren "speelweidegang" en 1 LP met zoveel mogelijk uren weiden.

Het is dus 2 robots 1 groep geworden omdat je anders aan de slag moet met registratiesystemen. robots staan aan weerszijde van de voergang, 1 linkse en 1 rechtse. Er zijn dieren met een voorkeur, maar de meesten worden dan weer door de ene en dan weer door de andere robot gemolken. 1 aandachtspunt is, mijn afkalfruimte staat bij robot 1. dus alle vaarzen worden op robot 1 ingemolken. je merkt dat die daar dan automatisch "op blijven hangen" als je ze dan een paar keer aan de overkant bij in de wachtruimte laat zie je dat dat snel weer voorbij gaat. anders gaat je percentage vrije tijd tussen de 2 uit de pas lopen.
zwierb
@KOC1981 Heb zelf maar 1 robot met een melkstal, maar met 2 robots lijkt mij 1 groep makkelijker, als je bv smorgens de robots eerst doet moet je telkens de voergang over steken om bv eerst bij de ene groep een vaars te helpen en dan moet je de voergang over om daar misschien te helpen en dan nog weer terug? of zie ik dat verkeerd.
+1
KOC1981
@zwierb heb er eigenlijk maar 1 waar ik dagelijks bij moet helpen. Die doe ik terwijl ik de boxen doe. Kan niet zeggen dat ik dat als probleem ervaar. Grootste voordeel van 1 groep is (bij volle bezetting) dat je je niet druk moet maken om de groepsgrootte/bezetting per robot
de hoef
Quote Reactie van @zwierb:
nog weer terug? of zie ik dat verkeerd.

dat zie je verkeerd , hier 4 groepen , de eerste zijn de verse koeien , en probleem koeien
de tweede groep zijn de laag productieven
de derde hoogproductieven ,waar niks aan mankeert
de vierde de vaarzen
alleen de eerste en de vierde is wat werk aan
we hebben 1 vaars die enorm trapt, die laten we overdag effe bellen
pieta
@de hoef Je kunt met jouw aantallen makkelijker groepen maken als met bijv 100 koeien. Bij jou is het voor het overzicht zelfs makkelijk denk ik. Wij hebben hier één groep van 90 koeien aan de melk op 2 robots. Ik ken alle koeien vanuit elke hoek als ik ze zie. We melken momenteel 7 vaarzen. Die groep is dan wat klein. Doen we er wat verse/hoogproductieve koeien bij wellicht. Dan zou je iets van een redelijke groepsomvang rijgen. Dan zit je vervolgens met weidegang bij ons. Hoe doe je dat dan weer?
+1
de hoef
Quote Reactie van @pieta:
Hoe doe je dat dan weer?

we weiden nu alleen de droge en pinken
kennen doen we de koeien allemaal, en meestal ook nog wel waar ze ergens liggen ,
maar ieder mag doen wat hij wil ,
we hebben hier korte stallen dan is 1 robot vooraan heel handig
heb je een lange stal dan is misschien meerdere handig ,
maar 1 ding staat vast, de koe vind de robot ,maakt niet uit waar hij staat
pieta
Quote Reactie van @de hoef:
we weiden nu alleen de droge en pinken

Hier had ik het ook over bij ons. 😁
pieta
Quote Reactie van @de hoef:
maar 1 ding staat vast, de koe vind de robot ,maakt niet uit waar hij staa

Klopt.
+1
Koeien boertje
@de hoef met melken een mollenklem op de staart zetten, scheelt enorm.
Geen grapje hoor😉
+1
grös
@Arrie94
Of gewoon de doorsteek op het einde van het voerpad, dan weer achteruit de voergang af of er op, is toch heel gebruikelijk.
Arrie94
@grös klopt is zeker een mogelijkheid. Vraag me wel af of dat invloed zou kunnen hebben op robotbezoek bij hoogproductieve koeien. Aan de andere kant, stal is niet overdreven groot
grös
@Arrie94
Hier moeten ze ook altijd vanuit land, over het kavelpad, 35 meter door de stal, dan oversteken en nog een stukje terug lopen en draaien dan lopen ze de robot pas in, die paar ophaalkoeien lopen meestal toch al vlakbij de robot dus opstelling maakt niet zoveel uit.
labella
@Arrie94 koeien in 1 groep met oversteek, zo heb ik het ook altijd gehad. gewoon even met de voerwagen achteruit de stal in plaats van voor er in en achter er uit. Niet beginnen te ouwehoeren met 2 groepen en iedere keer hoog en laag productieve koeien van groep wisselen
+1
Elvis
@labella dat wisselen van groep geeft ook veel stress

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0