Maisrassen keuze

Ik las onlangs in een vakblad dat mais een bron van ellende is op melkveebedrijven en dan vooral het hoge bestendige zetmeel, omdat dit niet allemaal benut wordt op darmniveau en dan dus in de mest terecht komt wat een hogere kans geeft op colie besmetting en veel schuim op de mest. heeft iemand hier ervaring mee????? mijns inziens moeten we maisrassen kiezen die veel opbrengst hebben maar niet op de 400 zetmeel uitkomen, volgens mij is een zetmeel van 350 meer dan genoeg, je krijgt met die hoge zetmeel alleen maar trage koeien die ook nog eens gaan vervetten met alle problemen van dien.
Als je veel schuim op de mest hebt dan is die koe dus niet in staat om alle voedingsstoffen uit de mais te benutten, dus dat die celwandvert.van de lijst is gehaald is geen overbodige luxe, voegt toch niets toe.

Deel dit topic

Reacties

josl
volgens mij spreek je jezelf wel tegen. Je wilt niet teveel zetmeel, maar wel een goed verteerbare plant ivm benutting dus dan lijkt mij celwantverteerbaarheid wel zinvol.
Er is in het verleden wel al onderzoek gedaan naar schuimvorming maar word daar niet veel wijzer van.
Ikzelf heb er in ieder geval nooit last van gehad, voor 40-50% snijmais jaarrond ( zetmeel meestal tussen 350-380) en daarbij nog ccm. Zowel lg rassen als kws in het verleden.
hans m
Alweer een discussie over snijmaïsrassen; er zijn toch rassenlijsten. Heb je zelf aan meebetaald!!!!!!
jrg
Als je willt melken zul je energie in de koe moeten stoppen ,zetmeel uit mais is een goede energie bron, dus ik zou zeggen zo hoog mogelijk zetmeel in de mais
stammetje
Hoe gelovig zijn die maisrassenlijsten, ze hebben allemaal meer dan 400 zetmeel..... gem bij blgg is 354.....
cjw
Jou verhaal gaat niet altijd op , want de mais is bij mij dit jaar van slechte kwaliteit wat zetmeel 290 betreft,maisras was LG 30.211. maar heb nog nooit zoveel last gehad van schuim de mest dus het ligt niet aan het zetmeel.had vorig jaar 418 en niks geen last.
stammetje
290 is wel erg laag maar is daar een aanwijzbare oorzaak van??? die kuilanalyses kloppen ook niet altijd, blgg zegt dat het 10 %mag afwijken dus 30 gr. vindt ik wel veel maar als jou brokboer rekend met een laag zetmeel gehalte terwijl dit in werkelijkheid niet klopt dan voer je dus via jou brok veel te veel zetmeel....
cjw
Beste dieselross BLGG heeft de maisbult 2 maal bemonstert en vrijwel dezelfde uitslag 290 en later 296.oet wel zeggen dat de massa enorm was en dit komt de verhouding totale plant ten opzichte van de kolf niet ten goede, en de kloven waar gewoon niets te groot.
stammetje
blijf het een raar verhaal vinden, bij een zeer vroeg ras zoveel tonnen en geen zetmeel???
stammetje
Het kan natuurlijk nog zijn dat je meer dan 100.000 zad per ha hebt gepoot, dan is het wel te verklaren.
cjw
nee das ook niet aan de orde en heb de kwestie ook al voor gelegd aan limagrain maar die geven een antwoord
bert m
Bladvlekken ?
anonymous_88
Kan zijn dat de plant is afgestorven en daardoor geen zetmeel toename meer door veel bladvlekken vaak. LG schijnt daar veel last van te hebben
GeertS
Ook bij een zaai dikte van 100.000 zaden/ha krijg je niet gauw zo'n laag zetmeel. Zeker bij vroege rassen moet volgens mij dit geen probleem zijn
jvt
hadden de laatste jaren altijd enorm last van schuim in de mestsilo, daarvoor nooit, terwijl we alleen maar minder mais zijn gaan voeren ( a.g.v. derogatie). Dit jaar de silo schoon gespoten ivm reparatie en bijna de hele zomer heeft de silo leeg gestaan. Dit jaar geen schuim. Verwacht dat er door aanvoer van niet-bedrijfseigen mest er een keer bepaalde bacterien zijn meegekomen die voor extra schuimvorming zorgen; in de ligboxenstal nl. nooit geen last van schuim. Nu zijn deze bacterien verdwenen uit silo; geen schuim meer...
cjw
Ik heb deze herfst enorm last van schuim in de putten onder de stal en nadat ik 2x de mest heb overgepompt naar de mestzak staat deze in eens ook enorm bol door het schuim terwijl hij niet helemaal vol is.
berting
zaai al 6 jaar torres bevalt goed. kwaliteit plus tonnen,alleen je moet er grond voor hebben om hem te laten staan tot het rijp is.
jvt
volkomen juiste samenvatting, je moet er wel grond voor hebben waar je eind oktober, begin november nog op t land kan komen....

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , Mais , koeien , koe en zetmeel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
4
TREFWOORDEN